Battlecat
Iskusan
- Poruka
- 6.977
Ne, ne OK ti si u pravu, samo pokušavamo objasniti zašto se takav utisak stiče. Srbi koji su živjeli u Maarskoj, Austriji i drugim zermljama su imali i tu šaržu kao i drugi armigeti iz tih zemalja. Oni su pripadali heraldikama tih zemalja. U samoj Srbiji nije bilo heraldike tokom turske dominacije, pa čak ni poslije njenog prestanka i sticanjem samostalnosti , nije se obnovila i heraldika. Da li se radi o tome da su Obrenovići niskog porijekla, ili nešto drugo neznam (možda su bili i dalekovidiji i nijesu htjeli dati plemstvu ono što ne zaslućuje).
Ma u Srbiji i njenom realmu se uopste nisu skoro ni interesovali za heraldiku, to je bilo izumrlo od srednjeg veka i posle se nisu puno bavili time ... Kao i u ostalim stvarima i tu se vidi ta kulturna smrt i kulturni genocid kako ga ja zovem, pod Osmanlijama.
Evo i moji preci imali i maltene cela sela, posede, neki bili i sa kraljevima, bas skoro jedna kuca i okolni plac presli u moju granu familije sto je mom cukun dedi dao kralj itd... pa nisu imali grb ili bar ja ne znam...