Хералдика и њени принципи

Ne, ne OK ti si u pravu, samo pokušavamo objasniti zašto se takav utisak stiče. Srbi koji su živjeli u Maarskoj, Austriji i drugim zermljama su imali i tu šaržu kao i drugi armigeti iz tih zemalja. Oni su pripadali heraldikama tih zemalja. U samoj Srbiji nije bilo heraldike tokom turske dominacije, pa čak ni poslije njenog prestanka i sticanjem samostalnosti , nije se obnovila i heraldika. Da li se radi o tome da su Obrenovići niskog porijekla, ili nešto drugo neznam (možda su bili i dalekovidiji i nijesu htjeli dati plemstvu ono što ne zaslućuje).

Ma u Srbiji i njenom realmu se uopste nisu skoro ni interesovali za heraldiku, to je bilo izumrlo od srednjeg veka i posle se nisu puno bavili time ... Kao i u ostalim stvarima i tu se vidi ta kulturna smrt i kulturni genocid kako ga ja zovem, pod Osmanlijama.

Evo i moji preci imali i maltene cela sela, posede, neki bili i sa kraljevima, bas skoro jedna kuca i okolni plac presli u moju granu familije sto je mom cukun dedi dao kralj itd... pa nisu imali grb ili bar ja ne znam...

Ево шта сам нашао тражећи употребу слова у грбовима:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Alpha_Omega_in_heraldry
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_Arms_of_Cardinal_Alojzije_Viktor_Stepinac.svg
.
727px-Coat_of_Arms_of_Cardinal_Alojzije_Viktor_Stepinac.svg.png

Јел овај створ стварно имао грб или је ово нешто приписано и дописано!!!!

Претпостављам да је ово хералдички неисправан грб, пошто шаржа (златни латински крст) додирује ивицу доњим краком.

Али... :think: откуд се ту нађе овај двоструки крст са трефоликим ивицама? To је симболика Православља.

Uh kako je lose ovako sa slovima .... Bas da nisu mogli da smisle simboliku za alfa i omega, pocetak i kraj stvarno ... :eek:
Ја слова посматрам као било коју шаржу само што она директније од осталих шаржи говоре о симболици грба или дела грба.Не знам због чега се многи грозе употребе слова у грбовима, наравно ако се добро укомпонују.

Претпостављам да је ово хералдички неисправан грб, пошто шаржа (златни латински крст) додирује ивицу доњим краком.
Али... :think: откуд се ту нађе овај двоструки крст са трефоликим ивицама? To је симболика Православља.
Неко рече да је крст крст, не постоји онај намењен католицима или православцима, поједине варијанте јесу прозване у зависности ко их је више користио, али користе се све варијанте равноправно ваљда.:D

Јел овај створ стварно имао грб или је ово нешто приписано и дописано!!!!

Ja mislim da jeste. kardinalima u opis posla dolazi lični grd.

U osnovi krst se pruža od ivice do ivice štita, u posebnim slučajevima kraci mogu biti skraćeni, e sad hoćeli biti skraćena sva ćetiri kraka ili samo nekoliko njih je pitanje ukusa. Ali u pravu si da je mogao i donji krak biti skraćen kao i svi drugi odnosno da latinski krst bude pravi latinski, no njihova stvar.

Patrijaršijski krst iza štita je prateći element koji pored šešira upućuje na čin (kardinal) u crkvenoj hierarhiji, a koriste ga svi hrišćani. Na ovoj vezici su baš lijepo prikazani ti primjeri
http://commons.wikimedia.org/wiki/Ecclesiastical_heraldry

Poslednja izmena:
Ја слова посматрам као било коју шаржу само што она директније од осталих шаржи говоре о симболици грба или дела грба.Не знам због чега се многи грозе употребе слова у грбовима, наравно ако се добро укомпонују.

:D

Zato jer je prosto i primitivno, nekreativno, nemastovito i najvaznije nije simbol :D Pogotovu sto nema nikakve umetnosti, finese i elegancije i izgleda zatucano.

Ја слова посматрам као било коју шаржу само што она директније од осталих шаржи говоре о симболици грба или дела грба. Не знам због чега се многи грозе употребе слова у грбовима, наравно ако се добро укомпонују.

алфа и омега као хералдичке шарже и нису слова у правом смислу речи, него пре (хришћански) симболи. зато не видим никакву сметњу њиховој употреби, чак ни код оних хералдичких пуританаца, који се противе упошљавању слова.

Неко рече да је крст крст, не постоји онај намењен католицима или православцима, поједине варијанте јесу прозване у зависности ко их је више користио, али користе се све варијанте равноправно ваљда.:D

тако је.

Zato jer je prosto i primitivno, nekreativno, nemastovito i najvaznije nije simbol :D Pogotovu sto nema nikakve umetnosti, finese i elegancije i izgleda zatucano.
Па сад да јесте просто то се слажем, али да могу и слова да имају своју симболику у складу са хералдичким правилима, мислим да могу.Не мислим да представљају страно тело на грбовима и нешто назадно.
2302ocpw380h300.jpg

250pxgrbopstinerumaosno.jpg

Па сад да јесте просто то се слажем, али да могу и слова да имају своју симболику у складу са хералдичким правилима, мислим да могу.Не мислим да представљају страно тело на грбовима и нешто назадно.
Pogledajte prilog 275418
Pogledajte prilog 275419

Ono prvo nije grb negi nekava sličica na koju se ne treba obrtat (nije grb). Ovo drugi jeste grb a slova su skraćenica koja je opisana u blazinu, pa kako su objašnjena treba ih i prihvatiti.

Хтедох рећи да и слова могу да представљају јаку симболику зато могу да буду прихваћена у грбовима.О укусима не треба расправљати.:D

Pa znas kako, vise se radi o kreativnosti nego ukusu. Ima ukusa koji su jako dobri i sofisticirani ali mi se ne svidjaju licno na primer. To na stranu.

Inace pre neki dan u Government House u Sydney sam slikao jedan grb sa dosta neobicnom sarzom, lobanja jelena ili nesto tako. Bar mi se tako cini.

644174_360249410763156_372419326_n.jpg

Nije bas najbolje, tek sam sad video, al' kad idem opet slikacu bolje ... Ima puno grbova oko cele kuce, verovatno vitezova, i guvernera kroz vreme ...

A evo i kako izgleda, bas prelepo...

164462_360247267430037_458854172_n.jpg

Poslednja izmena:
Хтедох рећи да и слова могу да представљају јаку симболику зато могу да буду прихваћена у грбовима.О укусима не треба расправљати.:D

Svakako i slova kao i bilo što drugo može biti šarža u heraldici, jedino koa što rekoše poštovani sagovornici, slova se smatraju nemaštovitim

Da li mozda postoji predlog nasih heraldicara za grb Loznice?

Meni se čini da je ovo novi amblem koji je smijenio onaj iz doba SFRJ. Naravno da su heraldičari iz Srbije konkurisali s vrlo kvalitetnim prijedlozima, nego je opštinaska komisija sa nekim učiteljima i lokalnim pjesnicima izabrala ovaj amblem umjesto grba. Bio sam vrlo razočaran kao i sve cijenjene kolege.

Ovaj jadni grb Loznice,..vise ide za neku flasu brlje tipa zozovaca,nego kao ozbiljan grb jedne opstine.Tragedija.

:D :D tačno ovo je amblem koji može biti i dopadljiv (moguće da je nečiji mali konkurisao pa da mu učine), ali se ne radi o grbu. Svi ti elementi mogu biti šarže ali moraju biti jasno prikazani odvojeni jasnim bojama, prepoznatljivog oblika sa jasno izraženom simbolikom.

Predlagači grbova ili ne znaju ili radi efektnostio zaboravljaju da heraldika ima pravila predstavljanja šarži, da postoje lice i naličje, gore i dolje za svaku šaržu i da u odnosu na to mora biti precizno utvrđen položaj šarže na štitu ili njihov raspored ako ih je više. Još kod životinja postoje stavovi koji su standardni za razne grupe životinja (po broju nogu, imaju li kril ili peraja i tako dalje). Da kod svake šarže postoji neki karakterističnio detalj po kojem se ta šarža razlikuje od drigih sličnih (primjer orla i sokola), i koji se neprirodno ističe kako bi se pouzdano prepoznala šarža (primjer glave medvjeda i vepra koje su gotovo iste ali veprova ima kljove). Ako se poštuju ova pravila grb će pouzdano biti ispravan, prepoznatljiv, jasan po značenju, u suprotnom se mogu dobiti dopadljive sličica koje pouzdano nijesu grbovi.

Poslednja izmena:
Pa znas kako, vise se radi o kreativnosti nego ukusu. Ima ukusa koji su jako dobri i sofisticirani ali mi se ne svidjaju licno na primer. To na stranu.
Inace pre neki dan u Government House u Sydney sam slikao jedan grb sa dosta neobicnom sarzom, lobanja jelena ili nesto tako. Bar mi se tako cini.

Pogledajte prilog 275608

Pogledajte prilog 275609
Па јесте али неки фурају свој стил и он некад и дође на древни ред да буде актуелан.Мени се свиђа та доследност.

Овај грб ми вуче на британско колонијално наслеђе што није ништа чудно.
Лепо време јооој уживанције.:super:

Ovaj jadni grb Loznice,..vise ide za neku flasu brlje tipa zozovaca,nego kao ozbiljan grb jedne opstine.Tragedija.
Виђао сам и горих и предлога и важећих грбова.

Pa guverneri i nobles su bili iz UK jer oni nemaju plemenite titule osim viteza u AU. Tako da su bas britanske. Inace prvi put da sam video jelenovu lobanju :D

Inace, evo grb Pape Francis dok je bio kardinal

578377_507437695969215_893499842_n.jpg

Mada opet vidimo ova slova .... Mozda to u crkvi predstavlja neki njihov obicaj ili pravilo...

Poslednja izmena:
Pa guverneri i nobles su bili iz UK jer oni nemaju plemenite titule osim viteza u AU. Tako da su bas britanske. Inace prvi put da sam video jelenovu lobanju :D

Inace, evo grb Pape Francis dok je bio kardinal

Pogledajte prilog 275801

Mada opet vidimo ova slova .... Mozda to u crkvi predstavlja neki njihov obicaj ili pravilo...
Predpostavljam da su slova sa motoa,ovog pape..vrsta slova iz vremena osnivanja papinog reda iz kojeg dolazi,jezuita...Deluju bas kao sa stampanih knjiga iz XVI.veka.

Back