Battlecat
Iskusan
- Poruka
- 6.977
Ne, ne OK ti si u pravu, samo pokušavamo objasniti zašto se takav utisak stiče. Srbi koji su živjeli u Maarskoj, Austriji i drugim zermljama su imali i tu šaržu kao i drugi armigeti iz tih zemalja. Oni su pripadali heraldikama tih zemalja. U samoj Srbiji nije bilo heraldike tokom turske dominacije, pa čak ni poslije njenog prestanka i sticanjem samostalnosti , nije se obnovila i heraldika. Da li se radi o tome da su Obrenovići niskog porijekla, ili nešto drugo neznam (možda su bili i dalekovidiji i nijesu htjeli dati plemstvu ono što ne zaslućuje).
Ma u Srbiji i njenom realmu se uopste nisu skoro ni interesovali za heraldiku, to je bilo izumrlo od srednjeg veka i posle se nisu puno bavili time ... Kao i u ostalim stvarima i tu se vidi ta kulturna smrt i kulturni genocid kako ga ja zovem, pod Osmanlijama.
Evo i moji preci imali i maltene cela sela, posede, neki bili i sa kraljevima, bas skoro jedna kuca i okolni plac presli u moju granu familije sto je mom cukun dedi dao kralj itd... pa nisu imali grb ili bar ja ne znam...

откуд се ту нађе овај двоструки крст са трефоликим ивицама? To је симболика Православља.