Хералдика и њени принципи

да, да.. то на грбу је препознатљиви жиг језуита:

220px-Ihs-logo.svg.png

Societas Iesu (Дружба Исусова) је римокатолички црквени ред који је 1534. основао Ignatio de Loyola, а потврдио папа Павле III булом "Regimini militantis Ecclesiae" 1540.

Prilozi

• 220px-Ihs-logo.svg.png
    220px-Ihs-logo.svg.png
    17,6 KB · Pregleda: 1
opstina-nova-crnja-veliki.png

Свиђа ми се...

E ljudi moji ne samo da se gospodin Grujić dokazao kao vrhunski heraldički umjetnik svjetskog glasa, nego je u heraldiku države Srbije najzad unešen duh prave heraldike. Ovaj grb treba biti uputnica kako se rješavaju grbovi mjesta. Simbolika i izgeled u potpunoj saglasnosti uz potpuna poštovanja heraldičkih i tradicionalnih praviola i običaja.

Pa guverneri i nobles su bili iz UK jer oni nemaju plemenite titule osim viteza u AU. Tako da su bas britanske. Inace prvi put da sam video jelenovu lobanju :D

Inace, evo grb Pape Francis dok je bio kardinal

Pogledajte prilog 275801

Mada opet vidimo ova slova .... Mozda to u crkvi predstavlja neki njihov obicaj ili pravilo...

Franjo (ili u slengu Njofra) izgleda poštuje i dobru kapljicu , što mu ne zamjeram.

Poslednja izmena:
да, да.. то на грбу је препознатљиви жиг језуита:

220px-Ihs-logo.svg.png

Societas Iesu (Дружба Исусова) је римокатолички црквени ред који је 1534. основао Ignatio de Loyola, а потврдио папа Павле III булом "Regimini militantis Ecclesiae" 1540.

E da, znam da se pridruzio tom redu i prihvatio one principe siromastva ... Mislio sam da je tako nesto, mada nisam bio siguran tacno sta, jer sam video da je neko komentarisao da je stavio obelezje reda na grb itd. Sad bi trebao da dobije novi grb, bice zanimljivo da vidimo kakav ...

_______________________________________________________________________________________

@FORMICA
Franjo (ili u slengu Njofra) izgleda poštuje i dobru kapljicu , što mu ne zamjeram.

Francis se zove, ne znam sto ga ovde zovu Franjo :D LOL. Inace ne verujem da pije, posto mu je uklonjeno jedno plucno krilo, mozda ima neke veze posto je bio hemicar ili nesto tako ....

Poslednja izmena:
E da, znam da se pridruzio tom redu i prihvatio one principe siromastva ... Mislio sam da je tako nesto, mada nisam bio siguran tacno sta, jer sam video da je neko komentarisao da je stavio obelezje reda na grb itd. Sad bi trebao da dobije novi grb, bice zanimljivo da vidimo kakav ...

_______________________________________________________________________________________

@FORMICA

Francis se zove, ne znam sto ga ovde zovu Franjo :D LOL. Inace ne verujem da pije, posto mu je uklonjeno jedno plucno krilo, mozda ima neke veze posto je bio hemicar ili nesto tako ....

Više zbog onoga grozda u grbu, mada znam da grozd predstavlja pastvu koju on predvodi ka Bogu, ipak se od gržđa pravie dva vrlo popularna napitka. ;)

Franciscus..zvanicno.Franja na nasem.

da kod nas Franjo jer se ženska imena završavaju na -a. Nekako mi ne izgleda pitomo, više onako ne baš krvoločno ali odbojno.

Poslednja izmena:
Više zbog onoga grozda u grbu, mada znam da grozd predstavlja pastvu koju on predvodi ka Bogu, ipak se od gržđa pravie dva vrlo popularna napitka. ;)

da kod nas Franjo jer se ženska imena završavaju na -a. Nekako mi ne izgleda pitomo, više onako ne baš krvoločno ali odbojno.

Da i meni zenski izgleda kad se zavrsava na A... Malo feminizirano. Inace ja stvarno ne vidim logiku izmedju Francis i Franjo/a :D Jedva i da lici :D Inace ko zna sta mu je asocijacija na tome, Bahus, Dionisus mozda ? Neki okultni simboli mozda...

Gde kod nas,..mi po tvojim recima nismo mi..vec ste vi..vi...a mi smo mi.Cak i isti jezik ne koristimo.

Postavio bih par pitanja iz nase stare heraldike..Znamo za poseban oblik celenke,na slemovima,koje imamo viideti na novcicima,od kralja Stefna Decanskog pa do cara Urosa..da li slicna celenka se moze videti na jos nekom slemu iz tog perioda u evropi,i kakvo znacenje ima...Ustvari konkretno mi interesuje onaj jastucic na slemu,a celenka dodje iznad.
Drugo pitanje..odake glava na slemu Mrnjavcevica,i koje je njeno znacenje?..
a02356.jpg

NadgrobnaplocaNikoleStanjevica.jpg

Zainteresovan sam takodje da li ima slicnih novcica u Evropi,u doba kralja Milutina.
img134.jpg

Gde kod nas,..mi po tvojim recima nismo mi..vec ste vi..vi...a mi smo mi.Cak i isti jezik ne koristimo.

"Gde kod nas" pa u Crnu Goru, nije u Beograd :D Sta sad, mora svi isto da pricaju ? :D Cak se i heraldicki razlikuju na kraju krajeva. CG je vise italijanska ako se ne varam ,a Srbija engleska heraldika, mada Srbija nema zvanicni heraldicki autoritet, za CG nisam siguran ... verovatno isto.

"Gde kod nas" pa u Crnu Goru, nije u Beograd :D Sta sad, mora svi isto da pricaju ? :D Cak se i heraldicki razlikuju na kraju krajeva. CG je vise italijanska ako se ne varam ,a Srbija engleska heraldika, mada Srbija nema zvanicni heraldicki autoritet, za CG nisam siguran ... verovatno isto.

Ne nisam mislio na heraldiku,vec ime Franjo...posto je Formica zagovornik,i ostrasceni Montenegrin..ne deluje mi da ista delimo,da bi mogla reci mi...jer mi znaci da delimo nesto..a ona se pokazala sa svojim izlaganjima da nista zajednicko nemamo..Tek to dodah da ostane na istom kursu...nema nista zajednicko.

На српском језику је Фрања.
И није ништа чудно да се мушка имена завршавају на а Бoжа, Никола, Јеремија, Андрија, Добрица, Ивица...

искључиво је право суверена да дарује и признаје грбове (као што додељује и титуле и одликовања). у пракси грбовима се бави неко стручно хералдичко тело, који то ради у име владара и под његовим ауторитетом. зато сматрам да би Престолонаследник Александар требао својом владарском санкцијом Српско хералдичко друштво ставити под своје покровитељство и произвести га у Краљевско српско хералдичко друштво, које би било једино надлежно да додељује грбове.

Nema ni Crna Gora, a činimi se nijedna zemlja Balkana

Postavio bih par pitanja iz nase stare heraldike..Znamo za poseban oblik celenke,na slemovima,koje imamo viideti na novcicima,od kralja Stefna Decanskog pa do cara Urosa..da li slicna celenka se moze videti na jos nekom slemu iz tog perioda u evropi,i kakvo znacenje ima...Ustvari konkretno mi interesuje onaj jastucic na slemu,a celenka dodje iznad.
Drugo pitanje..odake glava na slemu Mrnjavcevica,i koje je njeno znacenje?..Pogledajte prilog 275967
Pogledajte prilog 275968

Zainteresovan sam takodje da li ima slicnih novcica u Evropi,u doba kralja Milutina.Pogledajte prilog 275969

Neđe sam prije neku godinu pročitao da se taj element naziva daščica i da je karakteristika heraldike ovog dijel aEvrope (umjesto one pletenice) apredstavlja vezu izmešu kacige i krijeste. Dalje neznam, a ovo mi zvuči logično.

искључиво је право суверена да дарује и признаје грбове (као што додељује и титуле и одликовања). у пракси грбовима се бави неко стручно хералдичко тело, који то ради у име владара и под његовим ауторитетом. зато сматрам да би Престолонаследник Александар требао својом владарском санкцијом Српско хералдичко друштво ставити под своје покровитељство и произвести га у Краљевско српско хералдичко друштво, које би било једино надлежно да додељује грбове.

Tačno tako. Država to može da reguliše posebnim odjeljenjem u okviru vlade ili da prijestolonaslijednik heraldičko društvo proizvede u kraljevski heraldički autoritet Aleksandat II u Srbiji, Nikola II u Crnoj Gori, a Tomislav II u Hrvatskoj, drugi to moraju rješavati na druge načina.

Poslednja izmena:
На српском језику је Фрања.
И није ништа чудно да се мушка имена завршавају на а Бoжа, Никола, Јеремија, Андрија, Добрица, Ивица...
Не знам да ли баш Францис може да се преведе као Фрања код нас, с обзиром да долази из шпанског говорног подручја.

Имена папа се траснкрибују у српски.
Па тако имамо Пија, Јована, Бенедикта, Фрању, Павла, Лава, Гргура а не Pijusa, Ioanusa, Benediktusa, Lea itd. Е сад можете да ме ловите тиме да се ми не питамо јер смо православци...ал тако је правило са латинским именима.

А и узео је име по Светом Фрањи.

Poslednja izmena:
Ne, Sv. Francis je nije Franja :D Ja bih radije ostao na pravim imenima jer onako kad procitas nema veze sa vezom ... Kao onog Lljudevit sto zovu ili Zigizmund ili tako neka imena, da dobijes triper na mozak iz momenta :D

Ne razumem sta fali da kazes Francis, Frencis , sasvim prirodno.

папа се не зове Francis/Frencis, него Franciscus, јер службени језик Ватикана је латински, на не енглески :) међутим, његово име се преводи и користи у француском, енглеском, немачком, италијанском, шпанском, руском.. па и српском облику - у земљама где су ти језици у употреби. тако је правило.

папа се не зове Francis/Frencis, него Franciscus, јер службени језик Ватикана је латински, на не енглески :) међутим, његово име се преводи и користи у француском, енглеском, немачком, италијанском, шпанском, руском.. па и српском облику - у земљама где су ти језици у употреби. тако је правило.

Tek onda jos veca razlika izmedju originalnog imena na latinskom i Franjo :D Francis je onda najblize ipak ...

по својој тврдоглавости остао си Србин, није ништа помогло то што живиш у англосаксонском друштву.

Vise sam mislio u smislu pitanja, da prodiskutujemo zar nije lakse, nego sto sam tvrdio... :D Jer meni je neuporedivo lakse i pririodno i nekako mi deluje nepravedno da se okrene ... :D

Njegovo sluzbeno ime je Franciscus..a da koristimo prevode imena iz tudjeg jezika,pa valjdaa postoje izvori pre s-h.jezika,kako smo zvali Franciscuse u srednjovekovnoj Srbiji.
Nit je Ljudevit vec Ludovicius,ili ti Luj.Zigmund je Sigismund,

- - - - - - - - - -

Neđe sam prije neku godinu pročitao da se taj element naziva daščica i da je karakteristika heraldike ovog dijel aEvrope (umjesto one pletenice) apredstavlja vezu izmešu kacige i krijeste. Dalje neznam, a ovo mi zvuči logično.

Ima li sacuvanih ostataka tih slemova i gde jos mogu da se vide van Srbije...da su ih koristili?

Ne, Sv. Francis je nije Franja :D Ja bih radije ostao na pravim imenima jer onako kad procitas nema veze sa vezom ... Kao onog Lljudevit sto zovu ili Zigizmund ili tako neka imena, da dobijes triper na mozak iz momenta :D

Ne razumem sta fali da kazes Francis, Frencis , sasvim prirodno.
Исто Франца Јосифа зову Фрањо Јосиф, а овај Немац.

Back