Хералдика и њени принципи

хрватска муниципална (градска) хералдика је на прилично високом нивоу, јер баштини богату традицију из претходних векова. чак су и нови грбови, за градове и насеља који их нису раније стекли, углавном врло добри. проблеми настају са жупанијском хералдиком, и посебно државном. код Срба је то обрнуто.

Na drugoj temi sam spominja kako mi vaši grbovi odskaču i nisam ih moga povezat ne samo s našima nego i s ostalim slavenskim narodima. Naši pak imaju taj minimalistički stil koji mi se osobno više dopada i takvi se češće viđaju kod ostalih Slavena s tim da Česi također malo odskaču od ostalih, al opet nisu toliko kičasti ka vaši.

Na mobu sam pa ne mogu priložit svoj post u kojem spominjem baš Herceg Novi i kako su nekoć imali ljiljane koje su kako sad vidim vratili u svoj grb.

E da, ako ćemo virovat jednom (vašem) forumašu ima bit da nisu ljiljani već nešto drugo, al o tome kad dođem doma da se mogu malo nakurchit :kafa:

Za početak evo post u kojem sam se dotaka Herceg Novog i još neki crnogorskih gradova koji imaju ta praslavenska obilježja:

"Znakovito je za primjetit kako neki gradovi na crnogorskoj obali poput Budve i Ulcnja još uvik imaju te simbole(zvijezda danica tj. boginja Lada), a izgleda da je Herceg-Novi nekad ima ljiljane koii su tokom godina nestali s grba grada i zaminile su ih dvi baklje(ako sam dobro povata)."

Al post koji je prije toga napisan je meni osobno bitniji jer sam izgleda bia na dobrom tragu kad sam napisa da ono nisu ljiljani:

"Ono šta sam letimice primjetia kod dobrog dijela slavenskih grbova gradova su već spomenuta zvijezda koja je u davna vrimena predstavljala boginju ljubavi i ljepote Ladu, a polumjesec je simbolizira boga madosti Ljalju. Oni se i danas mogu pronaći na dosta grbova u Ukrajini, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori dok recimo kod grbova gradova Srbije te simbole ne pronalazim često(Sombor..). A ne pronalzim baš učestalo ni cvit iris/ljiljan pa ni ružu ili neke druge tragove slavenske mitologije(Perun).

Pa su tako zastupljeni još neki staroslavenski simboli poput Perunovih znakova groma, a mislim da bi i cvit iris(po virovanju naraste di grom udre) triba bit na nekim grbovima iako se ne bi čudia da je on danas predstavljen tj. nacratan ka ljiljan. A osim ljiljana(irisa) primjetia sam i (peterolisnu najčešće) ružu koja se također zna viđat na dosta grbova, al ne znam koja je njena pozadina. Isto tako primjetno je kod ostalih slavenskih naroda kako imaju podosta varijacija s brojkom tri šta sam već ranije spominja da se primjećuje u starohrvatskoj athitekturi(pleteri, crkve) pa i nakitu(naušnice), a mislim da je bilo još nekih "trostrukih" izričaja u našoj kulturi."

strana 9

"Ođe bih dodao da se znak ljiljana pogrešno naziva tako. Treba ga nazivati heraldički ljiljan. Pravi ljiljan je biljka čiji cvijet ima troosnu simetriju sa tri krunučna i tri čašična listića. Čašični lijsići imaju izgled kruničnih tako da se stiče utisak šestoosne simetrije. Cvijet je bijele boje zanosnog mirisa pa je simbol čistoće i nevinosti i time predstavlja Bogorodicu. Heraldički ljljan predstavlja sasvim drugi cvijet. To je iris ili kako ga mi nazivamo perunika koji je na jednoj stabljici tri cvijeta koji mogu biti žute ili olave boje i koji imaju samo ravan simetrije. Perunika je simbol snage i pobjede pa je zato u antičkim vremenima bio oznaka vrhovnog Boga a u hrišćanstvu Hrista."

ista strana

"- Iris ili perunika, bravo. Ima ga i bele, i ljubičaste boje.
Nisam znala da je heraldički ljiljan - perunika."

PS i da dodam ako je nekom promaklo: Slavenski Bog - Perun(ika).

Šta bi tek bilo da nešto znan o heraldici :kafa:

Vratit ću se na iris oliti peruniku, a sad ću stavit par primjera najčešće crvene peterolisne/šesterolisne ruže koja se također viđa kod nekih slavenskih gradova(Slovačka mi se čini ponajviše) iako još uvik ne mogu dokučit koja je slavenska poveznica s tim simbolom(čini mi se da je englezi također često imaju na grbovima švabe isto i sigurno još neke zemlje). Osim tih ruža tu je i ta brojka tri koja se također učestalo ponavlja i to nekad skroz "nelogično" pa ću kad naletim koji takav grb priložit da vidite o čemu se radi. Al za početak ruže u "prirodnom" trostrukom izražaju iz tri slovačka grada/općine(Prešov, Turčianske Teplice i Banovce nad Bebravou)

Screenshot (789).png

PS mogla bi vam prisist i ta tri prsta :P

Za početak jedan naš primjer tog meni nelogičnog trostukog izražavanja jer ne vidim smisla da na ovakav način složiš grb(misto Vižinada), a dodajem i grb Vinkovaca di imamo simbole 3x3 pa je to čak malo i pretjerano izraženo. A kad sam se već dotaka i te peterolisne ruže evo jedan od rijetkih primjera našeg takvog grba(Motovun)

Screenshot (790).png

Iako sam "ljiljane" već ranije mislia obradit kad sam primjetia njihovu učestalost, a sad s potvrdom kako bi oni u slavenskom svitu zapravo tribali predstavljat iris tj. peruniku(vidim sad da je kod nas još zovu i bogiša) stavljam listu naših grbova koji imaju taj simbol. S tim šta se prikazuje, koliko sam povata, u dvi varijante(profil/tlocrt) i najčešće je bile, a može bit i žute/zlatne ili ljubičaste boje. Na slici su grbovi Gradišta, Križevaca i Antunovca.

Screenshot (791).png

Sveta Marija
Lopar
Maruševec
Pićan
Podstrana
Belica
Benkovac
Gradec
Grožnjan
Hercegovac

Priložit ću i neke naše plemićke obitelji koje imaju cvit irisa/ljiljana među svojim simbolima s tim da prvo ide još par grbova koji imaju ruku s mačem/sabljom u dlanu ili s danicom/plumjesecom, a koji su mi promakli u prvom izlaganju.

1024px-Cseszneky_comital_big.jpg

- Grb Kulmera
- Grb Baloga
- Grb obitelji Drašković
- Grb Čavraka
- Grb Čačkovića
- Grb Fešetića (danica i polumjesec na maloj crnoj zastavi u vrhu livo, a i ističem godinu)
- Grb kardinala Haulika
- Grb obitelji Ivančić
- Grb obitelji Jakopčić
- Grb obitelji Jelačić
- Grb obitelji Makanec
- Grb obitelji Mošinski
- Grb obitelji Stipanović
- Grb obitelji Čikulina
- Grb obitelji Horvat
- Grb obitelji Iveljić
- Grb obitelji Nelipića

Poslednja izmena: