Za početak evo
post u kojem sam se dotaka Herceg Novog i još neki crnogorskih gradova koji imaju ta praslavenska obilježja:
"Znakovito je za primjetit kako neki gradovi na crnogorskoj obali poput
Budve i
Ulcnja još uvik imaju te simbole(zvijezda danica tj. boginja Lada), a izgleda da je
Herceg-Novi nekad ima ljiljane koii su tokom godina nestali s grba grada i zaminile su ih dvi baklje(ako sam dobro povata)."
Al
post koji je prije toga napisan je meni osobno bitniji jer sam izgleda bia na dobrom tragu kad sam napisa da ono nisu ljiljani:
"Ono šta sam letimice primjetia kod dobrog dijela slavenskih grbova gradova su već spomenuta zvijezda koja je u davna vrimena predstavljala boginju ljubavi i ljepote Ladu, a polumjesec je simbolizira boga madosti Ljalju. Oni se i danas mogu pronaći na dosta grbova u Ukrajini, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori dok recimo kod grbova gradova Srbije te simbole ne pronalazim često(Sombor..).
A ne pronalzim baš učestalo ni cvit iris/ljiljan pa ni ružu ili neke druge tragove slavenske mitologije(
Perun).
Pa su tako zastupljeni još neki staroslavenski simboli poput Perunovih znakova groma, a mislim da bi i cvit iris(po virovanju naraste di grom udre) triba bit na nekim grbovima iako se ne bi čudia da je on danas predstavljen tj. nacratan ka ljiljan. A osim ljiljana(irisa) primjetia sam i (peterolisnu najčešće) ružu koja se također zna viđat na dosta grbova, al ne znam koja je njena pozadina. Isto tako primjetno je kod ostalih slavenskih naroda kako imaju podosta varijacija s brojkom tri šta sam već ranije spominja da se primjećuje u starohrvatskoj athitekturi(pleteri, crkve) pa i nakitu(naušnice), a mislim da je bilo još nekih "trostrukih" izričaja u našoj kulturi."
strana 9
"Ođe bih dodao da se znak ljiljana pogrešno naziva tako. Treba ga nazivati heraldički ljiljan. Pravi ljiljan je biljka čiji cvijet ima troosnu simetriju sa tri krunučna i tri čašična listića. Čašični lijsići imaju izgled kruničnih tako da se stiče utisak šestoosne simetrije. Cvijet je bijele boje zanosnog mirisa pa je simbol čistoće i nevinosti i time predstavlja Bogorodicu.
Heraldički ljljan predstavlja sasvim drugi cvijet. To je iris ili kako ga mi nazivamo perunika koji je na jednoj stabljici tri cvijeta koji mogu biti žute ili olave boje i koji imaju samo ravan simetrije. Perunika je simbol snage i pobjede pa je zato u antičkim vremenima bio oznaka vrhovnog Boga a u hrišćanstvu Hrista."
ista strana
"-
Iris ili perunika, bravo. Ima ga i bele, i ljubičaste boje.
Nisam znala da je heraldički ljiljan - perunika."
PS i da dodam ako je nekom promaklo: Slavenski Bog - Perun(ika).
Šta bi tek bilo da nešto znan o heraldici