Хералдика и њени принципи

Koja je ovo kruna ? Deluje grcki ...

Carska. Bila je jedno vrijeme na grbu Crne Gore kad su Crnogorci smatrali da ruski car ima zaštitu nad njima.

Заставе у хералдици.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Flags_in_heraldry

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Flags_in_crest

или ово
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Arms_with_flag_in_heraldry
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Banners_in_heraldry
Ево и Унион Џек у хералдици:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Union_Flag_in_heraldry
.
106px-BlasonBRITANIQUE.PNG

Tačni i zastava kao i bilo koji drugi predmet može biti heraldička šarža. Zastave su gotovo neizbježni dio ukrasa državnih i gradskih grbova. Vrlo lijepi primjeri se mogu naći na
http://www.heraldique.org/
primjer grba Podgorice kao glavnog grada Crne Gore, sa zastavom Crne Gore kao ukrasom.

http://www.heraldique.org/

нема никакве везе са Византијом. по облику, елементима и детаљима то је круна немачких царева Светог Римског Царства.

S&W potpuno si u pravu, jedino sam zaboravio simbolično značenje ovog oblika, radi li se o nebeskom svobu ili nečemu drugome, a sad ne mogu nači taj dokument đe sam imao simboliku kruna zapisanu. "Sačuvao" sam ga, ostavljajući čitanje za kasnije i izgleda da se izgubio u prermetačinama datoteka, ili prije da sam ga pohranio na nepouzdanom memorijskom mediju. Tako sam pogubio ogromnu količinu podataka sa disketa. Izgleda da ni CD-i nijesu previše pouzdani. Moraću sve prebačiti na papir, što i nije skupo o odnosu na papir ali kertridži kolju a i fizički prostor za smještaj je već prebukiran, nada u Boga da su makar ovi diskovi nešto trajniji

Poslednja izmena:
Carska. Bila je jedno vrijeme na grbu Crne Gore kad su Crnogorci smatrali da ruski car ima zaštitu nad njima.

S&W potpuno si u pravu, jedino sam zaboravio simbolično značenje ovog oblika, radi li se o nebeskom svobu ili nečemu drugome, a sad ne mogu nači taj dokument đe sam imao simboliku kruna zapisanu. "Sačuvao" sam ga, ostavljajući čitanje za kasnije i izgleda da se izgubio u prermetačinama datoteka, ili prije da sam ga pohranio na nepouzdanom memorijskom mediju. Tako sam pogubio ogromnu količinu podataka sa disketa. Izgleda da ni CD-i nijesu previše pouzdani. Moraću sve prebačiti na papir, što i nije skupo o odnosu na papir ali kertridži kolju a i fizički prostor za smještaj je već prebukiran, nada u Boga da su makar ovi diskovi nešto trajniji

у праву си Формице, то горе је царска круна, која је у свом стилизованом облику ушла и у хералдику као параферналија. настала је спајањем обручастог крунидбеног венца германских краљева (где један полукружни обруч спаја предњи, чеони, и задњи, потиљачни, део венца) и царске капе (која је сачињена од платна са украсним тракама, расечена по средини - слична бискупској митри). како је та обручаста круна првобитно изгледалa може се видети на овој представи Карла Великог:

karel-de-grote-buste-gr.jpg

након што јој је додата и платнена капа - портрет цара Карла IV из 14. века:

410px-Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg

која је убрзо постала интегрални део круне па је, као и венац, рађена од злата и украшена драгуљима- што се лепо види на портрету цара Максимилијана I:

Maximilian_I_as_Emperor.JPG

и коначно, хабзбуршка царска круна Рудолфа II:

517px-Weltliche_Schatzkammer_Wien_white.jpg

по узору на такву немачку царску круну, у 18. веку ће руски Романови начинити своје императорске круне, а све у духу реформи државе и институција (и владарских титула) које је започео још Петар Велики.

мали офсајд:

По правилима транскрипције у српском ни једно ни друго, само: Јунион Џек

Guglov prevodioc ima i mogućnost da se čuje izgovor riječi koja se prevodi. Oni kažu Junion Džek pa bi se složio sa Dragonom.

у праву си Формице, то горе је царска круна, која је у свом стилизованом облику ушла и у хералдику као параферналија. настала је спајањем обручастог крунидбеног венца германских краљева (где један полукружни обруч спаја предњи, чеони, и задњи, потиљачни, део венца) и царске капе (која је сачињена од платна са украсним тракама, расечена по средини - слична бискупској митри). како је та обручаста круна првобитно изгледалa може се видети на овој представи Карла Великог:

Pogledajte prilog 273416

након што јој је додата и платнена капа - портрет цара Карла IV из 14. века:

Pogledajte prilog 273419

која је убрзо постала интегрални део круне па је, као и венац, рађена од злата и украшена драгуљима- што се лепо види на портрету цара Максимилијана I:

Pogledajte prilog 273420

и коначно, хабзбуршка царска круна Рудолфа II:

Pogledajte prilog 273421

по узору на такву немачку царску круну, у 18. веку ће руски Романови начинити своје императорске круне, а све у духу реформи државе и институција (и владарских титула) које је започео још Петар Велики.

Da kapa je u pitanju, bravo hvala :ok::)

мали офсајд:

По правилима транскрипције у српском ни једно ни друго, само: Јунион Џек

Ali po kom osnovu kad se nit tako pise nit cita ... ?! Nego nesto trece, mutant. Mada ne cudi me koliko je sve prepuno mana i nelogicnosti, totalno mi cak dodje kao prirodno da su tako napravili ...

Izgleda da prilicno sve sto znaju da rade u institucijama je da sve rade glupo :D

Poslednja izmena:
Зар није ово грб Подгорице тренутно:
.Pogledajte prilog 273714
Шта значе те плаве штрафте, немој само да ми кажеш да су реке, а оно горе слово П.:D
Ne, ono je grb Titograda (klasični grb socrealističke simbolike, trobrdo u dnu predstavlj brdovitu Crnu Gorum plava boja u stopi predstavlja pijeke pa su zato i tri luka za Zetu, Moraču i Ribnicu, stari most na ušćz Ribnice u Moraču, stara tvrđava kao znak istorije grada, brdo Gorica i spomenik Partizanu borcu sa crvenom petokrakom=, a kad je vraćeno staro ime gradu promijenjen je i grb. Bila su dava konkursa a građani su sami glasali za koji su prijedlog i izabran je ovaj (u velikom grbu je postamentn zlatna vinova loza (kao poljoprivredna kultura koja je izvor bogatstva) a čuvari su dva srebrna vuka (asocijacija na obnovu države u doba Balšića)). Tri linije predstavljaju tri kulturna sloja ilirski, rimski i slovenski jer je Podgorica u neposrednoj blizini antičke Duklje, a ono slovo P azbučno predstavlja stub kao simbol postojanisti jer je grad naseljen nekoliko milenijuma bez prekida (na širem području grada je sedam rijeka mada su neke, Ribnica na primjer najočitije, počele da presušuju od zadnjeg zemljotresa).

Интересантно, али тај стари грб Подгорице прати хералдичка правила. Бар ми се чини. :think:

Da oba su heraldički besprijekorna

ово је грб Подгорице:

Pogledajte prilog 273744

Da zaboravio sam i zlatnu bedemsku krunu, oni vukovi liče na lavove, a možda sam nešto pobrkao, ili su u prijedlogu bili vukovi pa poslije stavljeni lavovi, zaista neznam, zanimalo me je samo dok nije izabran grb (i ja sam glasao za ovaj prijedlog).

Neuobicajne su ove strafte, ne vidja se cesto tako nesto ...

Tri grede i nijesu toliko rijetke, možda na ovim prostorima nijesu česte. Gornja je četiri puta prelomljena ili tako nekako zaboravio sam blazon ali je vrlo elegantan. Usotalom kao i cijeli grb koji zraći uzdržanošću i jednostavnošću a opet zbog izbora boja je vrlo elegantan, naročito kad se koristi svijetloplava boja (naravno ona se opisuje kao plava pa je tako i prikazana na emblazonu francuskog heraldičkog sajta, a ni tad ne gubi mnogo na estetskom doživljaju)

Ово као П симболише неку тврђаву вероватно, а две пречеге вероватно Рибницу и Морачу, што је наравно неправилно пошто се реке приказују "лелујавим" линијама.
Vež sam gore rekao tri kulturana sloja, a u sredini je stub koji znači postojanost. To se i tražilo u zadatku, da se prikaže bogata istorija Podgorice još iz doba Ilira preko Rima do Slovena i da bude stub kao simbol postojanosti.

Poslednja izmena:
Ne, ono je grb Titograda, a kad je vraćeno staro ime gradu promijenjen je i grb. Bila su dava konkursa a građani su sami glasali za koji su prijedlog i izabran je ovaj (u velikom grbu je postamentn zlatna vinova loza (kao poljoprivredna kultura koja je izvor bogatstva) a čuvari su dva srebrna vuka (asocijacija na obnovu države u doba Balšića)). Tri linije predstavljaju tri kulturna sloja ilirski, rimski i slovenski jer je Podgorica u neposrednoj blizini antičke Duklje, a ono slovo P azbučno predstavlja stub kao simbol postojanisti jer je grad naseljen nekoliko milenijuma bez prekida (na širem području grada je sedam rijeka mada su neke, Ribnica na primjer najočitije, počele da presušuju od zadnjeg zemljotresa).

Čuvari su lavovi :D

Интересантно, али тај стари грб Подгорице прати хералдичка правила. Бар ми се чини. :think:
Не баш, две нијансе плаве боје што је хералдички неисправно, уз то ту су и идеолошка обележја што је готово увек погрешно, а и оно камење је разбацано збрда-здола па и визуелно лоше изгледа.
http://www.czipm.org/podgorica.html
Ne, ono je grb Titograda (klasični grb socrealističke simbolike, trobrdo u dnu predstavlj brdovitu Crnu Gorum plava boja u stopi predstavlja pijeke pa su zato i tri luka za Zetu, Moraču i Ribnicu, stari most na ušćz Ribnice u Moraču, stara tvrđava kao znak istorije grada, brdo Gorica i spomenik Partizanu borcu sa crvenom petokrakom=, a kad je vraćeno staro ime gradu promijenjen je i grb. Bila su dava konkursa a građani su sami glasali za koji su prijedlog i izabran je ovaj (u velikom grbu je postamentn zlatna vinova loza (kao poljoprivredna kultura koja je izvor bogatstva) a čuvari su dva srebrna vuka (asocijacija na obnovu države u doba Balšića)). Tri linije predstavljaju tri kulturna sloja ilirski, rimski i slovenski jer je Podgorica u neposrednoj blizini antičke Duklje, a ono slovo P azbučno predstavlja stub kao simbol postojanisti jer je grad naseljen nekoliko milenijuma bez prekida (na širem području grada je sedam rijeka mada su neke, Ribnica na primjer najočitije, počele da presušuju od zadnjeg zemljotresa).
Први пут чујем да је неко обележавао слојеве, али идеја није лоша.Мени тај стуб више личи на нека врата, а слово П може да буде и од почетног имена града што мислим да је случај овде.
Da oba su heraldički besprijekorna.
Када су комунисти водили рачуна да нешто буде хералдички беспрекорно, њима је било битно да буде само идеолошки обојено.
Evo i ja viđeh zaista neznam, valjda su u prijedlogu bili vukovi, a kasnije zamijenjeni lavovima, znam da je predsjednik opštine izvršio neke izmjene prije zvaničnog proglašenja.
Ех ти председници када би се још разумели и у хералдику где би им био крај.Зар коначну оцену не треба да да нека владина институција, председник општине мислим да није надлежан за овако нешто.

E to kad pocnu, ovo je reka, ovo je brdo, ovo je stala, ovo je drvo, ovo spomenik ... :D

Tri grede i nijesu toliko rijetke, možda na ovim prostorima nijesu česte. Gornja je četiri puta prelomljena ili tako nekako zaboravio sam blazon ali je vrlo elegantan. Usotalom kao i cijeli grb koji zraći uzdržanošću i jednostavnošću a opet zbog izbora boja je vrlo elegantan, naročito kad se koristi svijetloplava boja (naravno ona se opisuje kao plava pa je tako i prikazana na emblazonu francuskog heraldičkog sajta, a ni tad ne gubi mnogo na estetskom doživljaju)

.

Ne mislio sam na takav dizajn/koncept, ne na pruge kao sarze/charges ... Inace lep grb, elegantan i fin.

Не баш, две нијансе плаве боје што је хералдички неисправно, уз то ту су и идеолошка обележја што је готово увек погрешно, а и оно камење је разбацано збрда-здола па и визуелно лоше изгледа.
http://www.czipm.org/podgorica.html

Први пут чујем да је неко обележавао слојеве, али идеја није лоша.Мени тај стуб више личи на нека врата, а слово П може да буде и од почетног имена града што мислим да је случај овде.

Када су комунисти водили рачуна да нешто буде хералдички беспрекорно, њима је било битно да буде само идеолошки обојено.

Ех ти председници када би се још разумели и у хералдику где би им био крај.Зар коначну оцену не треба да да нека владина институција, председник општине мислим да није надлежан за овако нешто.

Tačno da koriste i svijetlo narandžastu na bedemskom kamenju, ali kad je u crno-bijelom onda je sve drugačije.

Možda je zamisao bukvalno shvaćena kao slojevei kulturni ali sve je lijepo ispalo. Ne ne radi se o slovu p azbučnom nego o stubu.

Da ali ovđe su obrnuli malo pažnju i na neka heraldička pravila. Znali su oni vrlo dobro što je grb i što je njegova funkcija, ali su na svaki način ubacivali svoja stilska i propagandna rješenja.

Mugi je kralj i tako se i ponaša :D

E to kad pocnu, ovo je reka, ovo je brdo, ovo je stala, ovo je drvo, ovo spomenik ... :D
Ne mislio sam na takav dizajn/koncept, ne na pruge kao sarze/charges ... Inace lep grb, elegantan i fin.

tako se onda radilo. Sjećaš se amblema republika sa fabričkim dimnjacima, traktorima i ostalim.

Da tačno ti je to, zaista neobična zamisao ali na kraju je ispalo vrlo lijepo.

Poslednja izmena:
Па при изради предлога за грб Факултета безбедности. :lol:
Нису стигли да умешају прсте:D, имали важнија посла.
Можда се и намерно нису држали хералдичких правила чисто да покажу разлике републике у односу на монархију.

Back