NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Немам сад приступ али упореди датуме мидлим да је то време када се хрватдко име помиње у документима и читава прича изван Скиличиних настављача подсети ме неке повеље са Хрватима ако сам заборавио пре 1377.?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Немам сад приступ али упореди датуме мидлим да је то време када се хрватдко име помиње у документима и читава прича изван Скиличиних настављача подсети ме неке повеље са Хрватима ако сам заборавио пре 1377.?
Ti umeš da kažeš nekome nešto?Kad upitam ChatGPT kako izgleda neliječena šizofrenija.
Хвала ти. То је то очигердно је да је Дандоло имао утицај на ову хронику коју зовемо Дукљанин из сасвим разумних разлога.Први помен Хрвата у српским повељама је 1326. године.
Први помен Хрватске у српским повељама је 1308.
btw
Zaista je dinstanje pri kraju jer vise ne znas ni gde udaras ni dal si doso ni dal si posoPri kraju pasaža dodaje rečenicu da moderni danas primorje zovu Dalmacijom, a zaleđe Hrvatskom, a što piše za vreme kralja Lajoša I Anžujskog i cara Dušana.
Zaista je dinstanje pri kraju jer vise ne znas ni gde udaras ni dal si doso ni dal si poso
Nije zaledje, Dandolo je precizno definisao teritorije, RASKU i BOSNU naziva Hrvatskom i to u vreme cara Dusana koji kontrolise te teritorije.
Tako da Pumpi i dalje cekamo smislen odgovor umesto detinjastih upadica.
Ako Mlecici srpske zemlje smatraju Hrvatskom, a znamo da one to nisu, pa dje je onda Hrvatska?
Ja bi rekao nidje, ali mozda ti imas neke izvore za koje ne znamo
![]()
Da li si dobio suncanicu u Nemanjinoj?Car Dušan nije kontrolisao Bosnu. Po kasnijim izvorima jeste upao i jedan period uspešno ratovao protiv bana Stjepana II, ali ga nije uspeo poraziti.
Sve te tvoje gluposti se raspadaju u parama parčad čim ih podvrgneš ikakvoj dozi kritike ili pitanja. Zašto bi Dandolo, odjednom odlučio da prozove "Rašku i Bosnu Hrvatskom"? Je li možda pijan bio, pa ne zna šta radi?
Zašto piše da su mletački duždevi uzeli titulu dux-a i Hrvatske? Je li to Venecija kontrolisala neke delove Bosne ili Raške, ili izražavala pretenzije na taj prostor, pa zato je Hrvatska ušla u duždovu titulu?
Imaš li ti odgovor na i jedno jedino pitanje? Bukvalno ikakve argumente koji bi dali makar nekakav smisao tome što pišeš..?
Da li si dobio suncanicu u Nemanjinoj?
Dandolo kaze da u sastav Hrvatske ulaze JEDINO Raska i Bosna.
Raska i Bosna su bile oduvek Srbija, to je opste poznata stvar u nauci.
Ajde pronadji citat kod Dandola o Hrvatskoj, iz kojih teritorija se sastoji Hrvatska?
Plz nemoj da pobegnes kao razmazeno deriste![]()
Venecija imala pretenzije na Bosnu i Rasku u vreme srpske carevineJe li to Venecija kontrolisala neke delove Bosne ili Raške, ili izražavala pretenzije na taj prostor, pa zato je Hrvatska ušla u duždovu titulu?
Nije ti jaca strana rasprava bazirana na argumentima. Znam to odavno ali eto naivno, neuspesno, pokusavam da te uteram u naucne tokove.......Kole...uživaj u tom malom svetu u kojem ti jedini živiš sam sa sobom...teraj dok ide, ali potraži negde drugde sagovornike (ako uopšte budeš i u mogućnosti da ih pronađeš - igde na svetu), pošto ovde zaista bukvalno nikoga ne interesuje.
Nije ti jaca strana rasprava bazirana na argumentima. Znam to odavno ali eto naivno, neuspesno, pokusavam da te uteram u naucne tokove.......![]()
Sve cemo razjasniti, samo moras da se skoncentrises i formulises pitanje.Pogledajte prilog 1722155Pogledajte prilog 1722156
Jesi li ikada objasnio otkud ta tvoja fiktivna „Bosna“ kao sused Štajerske?
Ah, da,...naravno da nisi. Nećeš ni sada.![]()
Јесте у 10. веку, касније се ширењем Босне српско становништво шири и западно од Цетине и Врбаса.Ide li ovo u pravcu neke teze, ili barem zaključka?
Ja msm da je etnička granica u dalmaciji bila na cetini, te da je pogranični grad bio Livno, a u Bosni na Vrbasu ( u najgorem slučaju sa našeg gledišta).
Ima li ikakva smislena teza koja bi dala drugačiju sliku?
Naravno, to je opšte poznato, verujem da zato i nastupa ova megalomanija kod komšija, jer sada putem genetičke geneologije mnogi od njih zapravo vide da su potomci tih novopridošlih Srba, kako u Dalmaciji, tako i šire.Јесте у 10. веку, касније се ширењем Босне српско становништво шири и западно од Цетине и Врбаса.
Sve cemo razjasniti, samo moras da se skoncentrises i formulises pitanje.
Konfuzan si
Šta piše u toj povelji? Postoji li prevod iste?Pogledajte prilog 1719970
https://archive.org/details/monumentaserbica00mikluoft/page/378/mode/1up?view=theater
Ђурађ Војсалић из рода Хрватинића издаје повељу за браћу Јурјрвиће-Радивојевиће 1434.
Objasnjenje Borisa Radakovica, jednog od retkih srpskih istoricara sa m.dimaŠta piše u toj povelji? Postoji li prevod iste?
Ne razumem zašto bi se uz etnicitet spominjao neki stočarski stalež. Pre sam stava da je u pitanju etnonim "Vlah" koji se odnosio na govornike romanskog jezika kojih je u to vreme bilo jako puno u jadranskom primorju naročito u gradovima.Једино је питање у вези Влаха, да ли се то односи на романске влахе или српске сточаре. Могуће да је било и једних и других, али судећи по томе да су у XV вијеку имена и презимена влаха-сточара у нашим крајевима претежно српско-словенска, и ти власи су у већини били српски сточари.
Naravno, Vlasi su tada latinofono stanovnistvo Dalmacije.Ne razumem zašto bi se uz etnicitet spominjao neki stočarski stalež. Pre sam stava da je u pitanju etnonim "Vlah" koji se odnosio na govornike romanskog jezika kojih je u to vreme bilo jako puno u jadranskom primorju.