Pumpaj Pumpanović Pumpanov cisto mali jedna misaoni eksperiment.
Sta mislis, da li je mozda moguce da Skutariot i Honijat iz odredjenih politickih razloga aludiraju da je Kotor nekako hrvatska zemlja? Na pamet mi pada zitije Sv. Simeona, gde se govori da je to prva Nemanjina dedovina i da tu istu Grci drze nasiljem. Sta ako je inspirisani Skilicinim konceptom da su Srbi i Hrvati svojevrsni sinonimi, uzima samo ime "Hrvat" za opis etniciteta tih krajeva, izastavljajuci srpsko, kao svojevrsni "protivudar" nemanjickom narativu gde je pohod na Duklju u svojoj sustini pseudo-nacionalno oslobodilacki. U stilu, "ne, vi Nemanjici ne oslobadjate svoju dedovini, to je hrvatska zemlja pod grckom upravom, nista vi niste oslobodili i niste imali prava da dirate nase posede i proterujete grcko zitelje".
Неће да партиципира у врућим темама.

Никита Хонијат је имао 10 година кад је Стефан Немања постао велики жупан иако конкретно те догађаје међутим рецимо да је савременик догађаја од 1180.
Он је и биограф 4. крсташког похода.
Једном кад ме не буде мрзрло прекопираћу све изворе о устанку у Дукљи Скилица ,Кедерин , Кекавмен нема помена Хрвата нигде.
Скиличини настављачи где се тотално разликује стил писања језик тако да се то препознају импутирају у догађаје Хрвате што не ради ни један од ова три о истим догађајима.
Нисам сигуран да можемо тачно одгонетнути настаљаче али се поставља питање зашто је Скилица завршио своје писање толико ране кад је живео колико и Бодин а описује догађаје до ваљда 811.-1085 а живео је до 1101- дело је завршио пред крај 11. века за време Алексија Комнина.
Код настављача један је само убацио Хрвате и сви остали преписивачи до Зонаре су наставили у истом маниру јер се види да јебпреписивање и модификовање један каже Хрвати који су и Срби други Срби који су Хрвати и тако се смењују.
Јефан на једном месту помеме Србе други Хрвате као композиција.
Дакле Кинам који наставља Алексијаду Ане Комнине који је биограф Манојла Комнина не помиње никакву Хрватску нити те догађаје као напад на Хрватску.
Оно што сам ја претпостсвио можда се ту неће сви сложити да појам настаје од Радослава који прелази у вазалну власт Комнину он не учествује у устанцима у Рашкој нити Босни.
Деса већ откида Зету и Травунију према Орбину и Хум и Паганију.
Тако да од неке 1140.- отприлике Дукља је сведена на мали приморски појас између Котора и Скадра и то је тако до Немање који смењује Десу на положају великог жупана Рашке.
У то време Манојло Комнен врши интервенције на мађардком престолу против Стефана 3 рашких жупана и Вукановића уопште а жени Белу 3 Стефановог брата својом ћерком и планира да га прогласи за ромејског цара.
Сад Бела 3 је био бан Хрватске и Далмације и претедент на ромејски престо.
Идеја Манојла Комнена је била да Мађарска постане православна како је Бела 3 већ постао Алексеј и тај појас између Котора и Скадра је био уклпљен у Далмацију са Сплитом до Истре иско је имао неку аутономију под Манојлом Комненом.
Сад ствар је комликована јер је Деса започео антивизантијску кампању једну ћерку удао за млетсчког дужда другу за немсчког грофа и лобирао је знажно на западу.
Обзиром да му је сестра била угардка принцеза брат палатин и регент Угарске једно време они су припадали струју против Византије са Десом предходно Белушем Урошем и Урошем ИИ.
Негде 1065. Манојло заснавши за ово зове га у Ниш овај одбија. Одбија да му врати Дендру на крају дође до неког окршаја близу Куршумлије где га заробљава. Тражио је да позове мађардке великаше да положе верност Манојлу Комнену како је наводно један од великаша ословио Десу са "мој господару" то је био повод за хапшење и суђење у Цариграду.
На његово место поставља Немању који је био удеони жупан за време његове владавине или чак време удеоне владавине по изворима није трајало дуже од годину дана од 1065-1066.
Како је Манојло Комнин добио сина раскинуо је женидбу своје ћерке са Белом 3 и њега ипак поставио за мађарског краља.
У том беком кратком периоду од 1040- без Зете и Хума тај птостор ће се звати црвеном Хрватском номинално под влашћу Мснојла Комнина односно Беле 3.
Међутим ја сам тражио потврду од Славена јер мидлим да су појам шитили Млеци који су ширили католичанство и спајање са римском црквом нису били политички увек френдли са Мађарима али блиски папству.
Тај појам Хонијат користи и чини ми се добија на снази приликом сукоба Венеције и Цариграда који кулминира1204.
Обзиром да је Хонијат хроничар тих догађаја он бележи као појам који је створио Манојло Комнен а наставили Млеци да шире и именују тако.
По вукановом крунисању видимо да обнавља краљевдку титулу и да се титулише краљем Дукље и Далмације идеална ситуација да се прозове краљем црвеме Хрватске има пуну подршку папе за то али не Далмација остаје номинално и у савезу са Емериком његова док је Хрватска Емерикова територија.
Зато мислим да појам није постојао тада већ ду га касније раширили и одомаћили Млеци на приморју као алтернативни назив за Далмацију тим пре што горње више није било већ је Бар Котор Дубровник био под Сплитом до рата Немање и Митодлава са Дубровником када папа Урбан 3 Дубровник поново оживљава негде и Котор и Бар и обнавља се номинално горња Далмација.
Сад иако немам чврстих доказа негде сам сигуран да сам јско близу истине а да Скиличини настављачи пишу негде у поодмаклом времену 13. век када тај појам оживљава за време латинског царства из те перцепције мидлим да Скиличин настављач записује прошле догађаје затим сви остали птеписивачи за њим.