Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

Највише носилаца I2a-Din живи у Русији 28% од укупног броја, затим у Украјини 18%. У Србији живи само 5% од укупног броја носилаца ове хаплогрупе, а у БиХ свега 4%.

Pogledajte prilog 746586

Pogledajte prilog 746587
To je isto da kazemo u Cikagu ima pola miliona Srba, a u rvatskoj 200 hiljada sto znaci da su Srbi morali poteci iz Cikaga. 😁😁😁

To je isto da kazemo u Cikagu ima pola miliona Srba, a u rvatskoj 200 hiljada sto znaci da su Srbi morali poteci iz Cikaga. 😁😁😁

И Чикагу живе Срби који су се тамо доселили из свих крајева бивше Југославије. У Русији они који су I2a нису српски емигранти и њихови потомци, него прави етнички Руси.

И Чикагу живе Срби који су се тамо доселили из свих крајева бивше Југославије. У Русији они који су I2a нису српски емигранти и њихови потомци, него прави етнички Руси.
Kako sve pokazuje I2a poticu sa Balkana. Sada je samo pitanje kada je doslo do mesanja I2a i R1a, a licno meni teorija da su se izmesale pa onda prosirile na Poljsku i Blalkan ne pije vodu jer nema dokaza za to. Opet ponavljan, sve pokazuje da su moguca dva slucaja: migracije u 6-7 vjeku ili sirenje kulture sa Balkana na ostala podrucja.

Ima još jedan interesantan istorijski argument na koji nam je @ИгарЈ nedavno skrenuo pažnju, a kojeg se (čini mi se) nismo doticali na ovoj temi. To je forma adaptacije svetačkih imena u toponimima na primorskom pojasu između Zadra i Prečiste krajine.

8FMI1wp.png

Живковић Тибор - Црквена организација у српским земљама (Рани средњи век), Завод за уџбенике, Београд, 2011, 166

Neki detalji diskusije na 4. i 5. str. teme posvećenoj Arheologiji: https://forum.krstarica.com/threads/arheologija.800742/page-4

Verovatno bi trebalo diskusiju i nastaviti na ovoj temi, a da ona ostane u okrivima arheološke tematike.

Морам да приметим да је ово велики блам и са твоје стране. Дакле ама баш ништа не истражујеш и не читаш него само понављаш оно што је неко пре тебе написао без критичког размишљања.
Ево ти чињенице
1. Сутоморе је настало као ново насеље крајем XIX века, на месту на коме није било насеља пре тога. Уопште.
2. Не знам када се први пут помиње само ием Сутоморе, али не може бити пре 1882, када се појављује само насеље, али могуће је да се назив јавља и доста касније јер у детаљној историји тог краја коју сам цитирао нема спомена имена Сутоморе а писана је 1911.
3. То што ја не знам тачну годину теби не даје никакво право да критикујеш јер ти изгледа не знаш ни миленијум у ком је насеље настало.
4. У том крају су знали за Манастир Ратац, чији су дароватељи били и Немањићи и поштован је. Манастир је иначе постојао све до 16. века што потпуно обесмишљава предложену етимологију.
5. Житељи околине веома добро познају своју светињу и цене је и диче се тиме да су им Немањићи дизали цркву
6. Сутоморе се налази на самој обали и веома је лако повезати име са простором где се налази – сутон у море

Дакле молим те ако покушаваш да оповргнеш глупости званичне науке барем уради домаћи задатак и прочитај нешто немој се бламирати.

Званична наука овде функционише само по једном принципу – имамо податак који никако не смемо довести у питање а то је досељавање Словена у 7. веку и пратеће податке који служе да то учврсте (примање хришћанства и писмености од Ћирила и Методија) итд. Када званична наулка наиђе на гомилу података који су у тоталном нескладу са основним наративом уопште не доводи наратив у питање него се прилагођавају закључци и налази.
Зато је барем половина стручних књига друштвених наука безвредна односно вредни су само самостални закључци аутора и ретки објективни прикази налаза, тумачење је за бацање.
Најгоре је што већина нових стручњака не почиње од основе, чак ни не проучавају изворе него тумачење извора и следе га дословце. Игар је пример човека који би цитирао и штампарске грешке јер не би смео да доведе у сумњу ниједно написано слово.

Историја Спича (и Сутомора)
https://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php?id_jedinice=4242&skrd=1#
https://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php?id_jedinice=4242&skrd=1#

Манастир Ратац (који је као требало да буде извор имена Сутоморе)
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Ратац

A kakve ima veze je li sutomorsko naselje nastalo 1882, 1772. ili 1662. godine? Šta to menja, tačno? Nije mogao postojati nenaseljeni lokalitet?

Pa masa meste koje sam pominjao, uključujući i malen ostrvca, žive duše nemaju evo ni danas.

6. Сутоморе се налази на самој обали и веома је лако повезати име са простором где се налази – сутон у море

Doslovno nema nikakve potrebe da pravimo ovakve pučko-etimološke akrobacije, posebno kada su drastično manje logične o kontistentne široj slici. Ponavljm: kontekst, kontekst i samo kontekst. Nikako istrgavanje i izolovano posmatranje stvari. Ako staviš stvari u kontekst, postaje poprilično jasno da je to što si predložio ne preterano smislena igra reči. I ne čudi zašto niko ozbiljno ne razmišlja u tom smeru.

A kakve ima veze je li sutomorsko naselje nastalo 1882, 1772. ili 1662. godine? Šta to menja, tačno? Nije mogao postojati nenaseljeni lokalitet?

Pa masa meste koje sam pominjao, uključujući i malen ostrvca, žive duše nemaju evo ni danas.
Наравно ово је свакоме јасно. Име насељу које настаје 1882. дају становници из тог времена. не они из 7. века. Становници и из тог времена и далеко пре тога су сасвим свесни своје околине.

Doslovno nema nikakve potrebe da pravimo ovakve pučko-etimološke akrobacije, posebno kada su drastično manje logične o kontistentne široj slici. Ponavljm: kontekst, kontekst i samo kontekst. Nikako istrgavanje i izolovano posmatranje stvari. Ako staviš stvari u kontekst, postaje poprilično jasno da je to što si predložio ne preterano smislena igra reči. I ne čudi zašto niko ozbiljno ne razmišlja u tom smeru.
Па проблем је што конструкција за коју навијаш нема ама баш никакве логике. Једино што је одржава је нестајући наратив о досељавању словена.
Свака друга етимологија има више шансе да буде тачна.

Наравно ово је свакоме јасно. Име насељу које настаје 1882. дају становници из тог времена. не они из 7. века. Становници и из тог времена и далеко пре тога су сасвим свесни своје околине.

Naziv lokaliteta uopšte ne nastaje tako što neko započne trajno prebivalište na tom mestu. Niko ne živi na planinama iznad Sutomora, a koje su etimološki povezane sa tim. Mislim na Veliku Vrsutu i Malu Vrsutu. Oni nose to ime, najverovatnije, po tome što je to vrh svetog.

Neko područje može nositi neko ime vekovima pre nego što neko odluči da podigne lokaciju trajnog selišta na njemu.

Pogledaću zbirku dokumenata iz vremena vlasti Njegoša. Prema ovome što vidim na prvi pogled, Sutomore se u njegoševskoj dokumentaciji pominje u arhivskoj građi četiri puta.

content

content

Па проблем је што конструкција за коју навијаш нема ама баш никакве логике. Једино што је одржава је нестајући наратив о досељавању словена.
Свака друга етимологија има више шансе да буде тачна.

Ama ostavi više taj tvoj zamišljeni rat koji vodiš na internetu. Dakle, spusti ostrašćenost bar za nekoliko nivoa dole i prestani sa tim navijaš za nestajući narativ jer jedino što iskazuješ jeste da živiš u nekom svom malom zamišljenom svetu, operisanom od stvarnosti. Nigde ja nisam ni počeo diskusiju o tome, već o poreklu toponima Sutomore.

Ti mrtav ozbiljan želiš da kažeš da pored stotina i stotina srodnih toponima, uključiv i planinskog vrha Sutorman odmah pored, ti želiš da kažeš da to nema ma baš nikakve logike? :lol:

Evo Sutomore ako dobro razumem pominje u jednom svom poslančikom zavetu i Sv. Petar Cetinjski:

content

@Aranko ako želiš da diskutuješ o široj slici, a što moja nije bila namera, a tvoja očigledno jeste, onda nemoj cepidlačiti oko Sutomora, već analiziraj sve...i Sutorman i Sutorinu i Sutivan i Suđurađ i sve ostalo. Čak i da se ispostavi da Sutomore praktično nikakve veze nema niti sa Sv. Marijom pa ni, recimo, Sv. Mihailom (a što je, prosto, izuzetno slaba mogućnost, ukoliko uopšte i postoji) na širu sliku kao pojedinačni primer nema ogromnog uticaja.

Poslednja izmena:
Па проблем је што конструкција за коју навијаш нема ама баш никакве логике
Није баш да нема, очигледно постоје одређени топоними који имају везе
са свецима, као рецимо Супетар и Суторман али сам мишљења да
има ту убачених сложеница са префиксом 'су' и да Сутоморе није од
Марије. Тако да Суторина може бити торина коју користи више катунаша,
као што је сутерен део зграде са подрумима који користе сви станари.
Ако би се водили само светачком етимологијом Сутјеска би имала етимологију
по некој Џесици а Сутла по ко зна коме.

Možda bismo i mogli razmišljati u tom smeru, da tamo vrlo očigledno nije bilo neke stare bogomolje i da u predanju nema da je tu kultno mesto tzv. Orine.

Naziv lokaliteta uopšte ne nastaje tako što neko započne trajno prebivalište na tom mestu. Niko ne živi na planinama iznad Sutomora, a koje su etimološki povezane sa tim. Mislim na Veliku Vrsutu i Malu Vrsutu. Oni nose to ime, najverovatnije, po tome što je to vrh svetog.

Neko područje može nositi neko ime vekovima pre nego što neko odluči da podigne lokaciju trajnog selišta na njemu.

Pogledaću zbirku dokumenata iz vremena vlasti Njegoša. Prema ovome što vidim na prvi pogled, Sutomore se u njegoševskoj dokumentaciji pominje u arhivskoj građi četiri puta.

content

content

Ama ostavi više taj tvoj zamišljeni rat koji vodiš na internetu. Dakle, spusti ostrašćenost bar za nekoliko nivoa dole i prestani sa tim navijaš za nestajući narativ jer jedino što iskazuješ jeste da živiš u nekom svom malom zamišljenom svetu, operisanom od stvarnosti. Nigde ja nisam ni počeo diskusiju o tome, već o poreklu toponima Sutomore.

Ti mrtav ozbiljan želiš da kažeš da pored stotina i stotina srodnih toponima, uključiv i planinskog vrha Sutorman odmah pored, ti želiš da kažeš da to nema ma baš nikakve logike? :lol:
Виеди твоје мишљење о мени ме не интересује нити интересује друге, нема сврхе да то коментаришеш. То што тебе боли није мој проблем.

Оно што је позитивно је што сам те понукао да читаш уместо да цитираш нечије мишљење здраво за готово, дакле први корак ка бољем разумевању си учинио.
А наравно да сам озбиљан, сва та имена имају везе са близином нечега када се нешто налази до мора то је Сутоморе итд. немају везе са кварењем латинских назиова услед неразумевања, као што сам рекао то је само одраз погрешног наратива и мораће да нестане ако желимо д апостане озбиљна држава и да имамо озбиљне друштвене науке.

Што се тиче порекла имена ти очигледно покушаваш да се направиш лудим, ако мислиш да је топоним сутоморе настао по нечему (реци, планини, долини, плажи...) која се тако звала онда то прво треба да докажеш. Можда и јесте али не мора да значи. И топоним који си нашао у књигама може да се појави на два начина поред тога, прво могуће је да је постојало још неко место тог назива, друго могуће је да је приређивач новијег издања унео нови топоним уместо старог, рецимо Спич (мада то није баш иста локација), што се у литератури често дешава.
Ето да ти мало помогнем са здравим разумом, кога недостаје на друштвеним наукама.

Овако нешто не би могло да прође у природним наукама, јер се ослања на друштвену конвенцију и гради доказе на узрочно последичном низу без провере почетних поставки. А онда се закључак користи као доказ за почетну поставку. Не знам како не видите проблем у томе, и како друштвене науке уопште могу да се зову наукама кад себи то дозвољавају.

Други део топонима може да има везе и са тиме, али речица Су није од Santa, него верованто има значење до, поред или ка...

Možda bismo i mogli razmišljati u tom smeru, da tamo vrlo očigledno nije bilo neke stare bogomolje i da u predanju nema da je tu kultno mesto tzv. Orine.
Нисам чуо за то предање и сувише лако допушташ промену почетног самогласника.
Култови светаца су веома јаки и тешко се губе тако да би место које носи
име по одређеном свецу градило цркву њему а не тројици других.

Виеди твоје мишљење о мени ме не интересује нити интересује друге, нема сврхе да то коментаришеш. То што тебе боли није мој проблем.

Nije suština ni u jednom jedinom podatku koji ti iznosiš, već u načinu na kojih iznosiš. Pošto istupaš kao veliki ekstremista (to kažem jer stalno istupaš u razgovorima besan kao ris, a ne daj bože da se pojavi neko ko se ne slaže sa tobom, odnosno doslovno nisi spreman da uvažiš tuđe i drugačije mišljenje), koji neretko ubacuje malo-malo ad hominem napade na račun svog sagovornika, te koji zauzima jedan izuzetno ostrašćeni položaj sa visine, zbog čega drugima deluje kao da ti pokušavaš da kažeš da smo svi oko tebe glupi a samo ti pametan, mislim da je vrlo jasno zbog čega takav razgovor postaje iscrpljujući.

Na meni je da ukažem šta mi smeta u konverzaciji sa tobom. Ako ti nećeš da meni kao tvom sagovorniku ukažeš ni minimum dostojanstva, neke osnovne konverzacijske čovečnosti, pa još kažeš da te ne interesuje moje mišljenje (sic!) ne znam iz kog razloga ti uopšte ulaziš u ikakvu prepisku sa mnom. :dontunderstand: Ovu poslednju rečenicu ne znam ni kako da komentarišem, jer mi iskreno vuče na neke elemente sadizma (uživanje u iživljavanju i ponižavanju drugih?).

Нисам чуо за то предање и сувише лако допушташ промену почетног самогласника.
Култови светаца су веома јаки и тешко се губе тако да би место које носи
име по одређеном свецу градило цркву њему а не тројици других.

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40894230

Други део топонима може да има везе и са тиме, али речица Су није од Santa, него верованто има значење до, поред или ка...
Су ила са, сувласник, сапутник... Примети се и одсуство самогласника 'т' код Супетра
и ко зна, крхко је знање, можда су фратри намерно давали имена црквама по свецима
чија имена подсећају на одређени топоним.

Су ила са, сувласник, сапутник... Примети се и одсуство самогласника 'т' код Супетра
и ко зна, крхко је знање, можда су фратри намерно давали имена црквама по свецима
чија имена подсећају на одређени топоним.

U etnologiji smatraju da su istog porekla i Mala i Velika Suta (istog ili dvoljno sličnog kao i Vrsuta).

Verovatno treba razmišljati o Vrsuti dok se govori o Sutomoru.

Та прича ми баш личи на натезање имена Јерине да се поклопи са сутОРИНОМ.
Шта деца знају о завичају?

Treba za početak videti kod Komara ko je i kada zapisao to predanje, da vidimo šta tačno povezuje sa Sv. Orinom.

Orina nije neki specifikum tog mesta. Ta forma za Irinu se javlja, ovako pričam sad po sećanju, neretko.

Bilo kako bilo, čini mi se da je ovo najizvesnija mogućnost. Posebno kada se sagledaju arheološki ostaci i geografska struktura tog područja. Pojašnjenje Komara mi zvuči izuzetno uverljivo, a bilo bi i konzistentno s ostalom, srodnom toponomastikom. Ako bih se kladio, tu bih pare stavio, definitivno.

Verovatno treba razmišljati o Vrsuti dok se govori o Sutomoru.
Погледах слике Врсуте и сад ми је јасна етимологија.
Тупи врх без рога, 'не може се шут са рогатим бости'.
Могуће да доле имају верзију са 'с', сут, шут= који је без рогова.

Погледах слике Врсуте и сад ми је јасна етимологија.
Тупи врх без рога, 'не може се шут са рогатим бости'.
Могуће да доле имају верзију са 'с', сут, шут= који је без рогова.

Postoji s/š prelaz u pojedinim. Npr. Sušanj ili Šušanj.

Ne znam je li Sutomore ikada bilo zvani Šutomore; treba proveriti ima li toga.

Zar ne mislis da je cudno da Poljska sa najvise R1a ima najmanje I2a.

Nije uopste cudno, prevedeno u brojke oko 3 do 4 miliona Poljaka su I2a Dinarik haplogrupa. To je polovina celokupnom broju etnickih Srba u Srbiji.

Poslednja izmena:
Nije suština ni u jednom jedinom podatku koji ti iznosiš, već u načinu na kojih iznosiš. Pošto istupaš kao veliki ekstremista (to kažem jer stalno istupaš u razgovorima besan kao ris, a ne daj bože da se pojavi neko ko se ne slaže sa tobom, odnosno doslovno nisi spreman da uvažiš tuđe i drugačije mišljenje), koji neretko ubacuje malo-malo ad hominem napade na račun svog sagovornika, te koji zauzima jedan izuzetno ostrašćeni položaj sa visine, zbog čega drugima deluje kao da ti pokušavaš da kažeš da smo svi oko tebe glupi a samo ti pametan, mislim da je vrlo jasno zbog čega takav razgovor postaje iscrpljujući.

Na meni je da ukažem šta mi smeta u konverzaciji sa tobom. Ako ti nećeš da meni kao tvom sagovorniku ukažeš ni minimum dostojanstva, neke osnovne konverzacijske čovečnosti, pa još kažeš da te ne interesuje moje mišljenje (sic!) ne znam iz kog razloga ti uopšte ulaziš u ikakvu prepisku sa mnom. :dontunderstand: Ovu poslednju rečenicu ne znam ni kako da komentarišem, jer mi iskreno vuče na neke elemente sadizma (uživanje u iživljavanju i ponižavanju drugih?).

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40894230
Oво може само на тебе да се односи. Откако сам почео да пратим на крстарици служиш се најгорим методама само да би оспорио другачија мишљења и чак се поносиш што си отерао далеко квалитетније саговорнике од тебе са овог форума.
Немој ми молим те морлаисати, стварно није у реду.

Oво може само на тебе да се односи. Откако сам почео да пратим на крстарици служиш се најгорим методама само да би оспорио другачија мишљења и чак се поносиш што си отерао далеко квалитетније саговорнике од тебе са овог форума.
Немој ми молим те морлаисати, стварно није у реду.

Naravno da nije u redu. Ja upravo o tome sve vreme i govorim, odnosno to je i suština moje poruke. :ok:

Dakle, sledeći put kad dobiješ inspiraciju da tako nešto napišeš, samo progutaj ili zadrži za sebe. A kad kucaš, pričaj samo o činjenicama, umesto bavljenja sa mnom ili drugim forumašima. I, naravno, nužno, sa dosta manje ostrašćenosti.

Naravno da nije u redu. Ja upravo o tome sve vreme i govorim, odnosno to je i suština moje poruke. :ok:

Dakle, sledeći put kad dobiješ inspiraciju da tako nešto napišeš, samo progutaj ili zadrži za sebe. A kad kucaš, pričaj samo o činjenicama, umesto bavljenja sa mnom ili drugim forumašima. I, naravno, nužno, sa dosta manje ostrašćenosti.
Као што рекох озбиљно схвати ово што си написао за себе. На мене се не може односити а ти имаш годинама овакву репутацију.

Као што рекох озбиљно схвати ово што си написао за себе. На мене се не може односити а ти имаш годинама овакву репутацију.
Да боље објасним за друге.
Ми смо овде изнели низ чиљеница

1. Топоними попут сутомора увек имају то Су као ознаку за близину нечему, у овом случају мору, корен тога не знам јер нисам лингвиста али сквакако да је најмања могућност да то буде SANTA
2. Називи тих топонима настају у време када је хришћанство једина религија и то чак и по званичном тумачењу вековима.
3. Према документима до којих сам дошао Сутоморе се оснивца 1882, и Славен демагошки покушава да докаже да је постојало раније али чак и да је основано 1332, свакако је то време када ту постоји Манастир обнављан у време Немањића, па је сулудо да хришћанско становништво даје ием топониму кварељњем латинског назива.
4. Још је мања вероватноћа чувања топонима из рцимо 7 века до времена када се први пут званично појављује, свеједно да ли кроз микротопониме или предања итд, то тек нема смисла.

Насупрот томе уместо било каквог конструктивног дијалога добили смо цитате људи који ниједан од тих аргумената нису размотрили, чије је мишљење вођено искључиво наративом о досељавању (јер то једино може да објасни закључак који су донели).
Славен на то додаје и потпуно непотребну и спамерску праксу цитирања ранијег појављивања имена Сутоморе, иако му је скренута пажња да то нема везе – да ли је у питању 19 или 16 век ако је једино време када је фоирмирање топонима како се тврди могли бити пре 9. века (када су Словени званично примили хришћнство).

Back