Frontiersman
Aktivan član
- Poruka
- 1.368
Mogu li da čujem ime i prezime tih osoba?Pa njega i mene neki prisvajaju![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mogu li da čujem ime i prezime tih osoba?Pa njega i mene neki prisvajaju![]()
Mogu li da čujem ime i prezime tih osoba?
Dobro, takve internet zezancije me ne zanimaju.Tamo na temi Hrvati vs Srbi tvoj sunarodnjak FDDD u nama dvojici vidi konvertite, a u međuvremenu je i most ispa pokatoličeni![]()
Bia je dobar moment pa sam mora iskoristit prilikuDobro, takve internet zezancije me ne zanimaju.
pricinjava nan se @Ovi jedanApsolutno niko ne tvrdi da su oni Srbi. Lupetaš gluposti opet.
Ma lako za nas čekamo šta će reć za one puste Dubrovčane koje prisvajaju.pricinjava nan se @Ovi jedan
Najgore kad drzica svojatajua a njegovi iz kotoraMa lako za nas čekamo šta će reć za one puste Dubrovčane koje prisvajaju.
Koji njegovi iz Kotora?Najgore kad drzica svojatajua a njegovi iz kotora
Nisu imali crkvu do prije 200 g
Najgore kad drzica svojatajua a njegovi iz kotora
Nisu imali crkvu do prije 200 g
Istina da u Risnu nema do samo jedna kuća zakona rimskoga, ali je opet uz grčku crkvu s desne strane prizidan rimski oltar, u koji se ne može drukčije ući nego na crkvena vrata, i tu svake nedjelje i praznika dolazi rimski pop iz Perasta, te prije grčke službe služi službu po svome zakonu. Ali je ovdje barem oltar prizidan uz crkvu, i iz crkve se može zatvoriti; a u Kotoru je rimski oltar bio upravo u crkvi našoj s desne strane, pa kad se 1810. godine potuže Kotorani zakona grčkoga francuskom maršalu Marmontu da je njih više nego rimljana, pa rimljani imaju više od 10 crkava, a oni samo jednu manju nego ijedna od rimskijeh, i opet u njoj rimski oltar; onda on ne samo zapovjedi da se rimski oltar iz njihove crkve iznese, nego im još kaže da i od rimskijeh crkava uzmu sebi jednu koju god hoće, osim Svetoga Trifuna (koja je ondje prva i kao saborna), i oni uzmu Svetoga Nikolu, za koju se misli da je i od starine Grčka bila (jer je na istok obrnuta). I to sve tako ostane i pod austrijskom vladom.
Plemenita obitelj Držić odavna je u Dubrovniku, a podrijetlo vuče iz Kotora, gdje su preci te obitelji plemeniti bili, budući da su u tomu gradu, dok je bio slobodna republika, uživali položaje i pogodnosti svakovrsnih upravnih službi, da bi potom u Dubrovniku neprekidno upravljali Republikom i bili dužnosnici i magistrati kao što se vidi iz Libri Reformationum iz godine 1287. ili u Specchiju Velikoga vijeća i u drugim knjigama notarijata i kancelarije, iz kojih je razvidno da su mnogi iz spomenute obitelji Držić bili u Velikome vijećKoji njegovi iz Kotora?
vreme srpskijeh kraljeva i careva ovaj je sav kraj bio pod vladom njihovom. Za Kotor se pripovijeda da im je plaćao određeni danak, a sam da se upravljao i sebi sudio. Ja sam u Tršiću slušao pjesmu (koja je i naštampana sad u drugoj knjizi po broju 36. na strani 134—136) kako je knez Lazar poslao zeta svoga Miloša Obilića u Latine da kupi harače, pa opkladi s latinskom gospodom u hiljadu žutijeh dukata da će im buzdovanom prebaciti crkvu Dimitriju, i prebacivši je, buzdovan na drugoj strani udari u banove dvore, te polupa srčali čardake, i ubije dva banova sina i četiri morska dženerala i dvanaest velikih vlastela. U Kotoru se pripovijeda da se to ondje dogodilo, i još se pokazuje mjesto gdje je bila ona kuća u koju je buzdovan udarioA pripadnici kojeg naroda i koje religije su osnovali i stoljećima činili sastav Bokeljske mornarice?![]()
Ne razumijem. Čiji to predak nije imao crkvu do prije 200 godina?Predak
Plemenita obitelj Držić odavna je u Dubrovniku, a podrijetlo vuče iz Kotora, gdje su preci te obitelji plemeniti bili, budući da su u tomu gradu, dok je bio slobodna republika, uživali položaje i pogodnosti svakovrsnih upravnih službi, da bi potom u Dubrovniku neprekidno upravljali Republikom i bili dužnosnici i magistrati kao što se vidi iz Libri Reformationum iz godine 1287. ili u Specchiju Velikoga vijeća i u drugim knjigama notarijata i kancelarije, iz kojih je razvidno da su mnogi iz spomenute obitelji Držić bili u Velikome vijećKako znaš da njegov
Boka je imala same katolicke crkve, malo cudno za srpsko tloČiji to predak nije imao crkvu do prije 200 godina?
Zašto je to čudno? Ima i pravoslavne. Gdje je to Karadžić rekao? Kakve veze to ima sa bilo čime? Pričaš nepovezane stvari opet. Zadrži jednu misao.Boka je imala same katolicke crkve, malo cudno za srpsko tlo
To kaze karadzic, ne ja
Koga briga za to?Istina da u Risnu nema do samo jedna kuća zakona rimskoga, ali je opet uz grčku crkvu s desne strane prizidan rimski oltar, u koji se ne može drukčije ući nego na crkvena vrata, i tu svake nedjelje i praznika dolazi rimski pop iz Perasta, te prije grčke službe služi službu po svome zakonu. Ali je ovdje barem oltar prizidan uz crkvu, i iz crkve se može zatvoriti; a u Kotoru je rimski oltar bio upravo u crkvi našoj s desne strane, pa kad se 1810. godine potuže Kotorani zakona grčkoga francuskom maršalu Marmontu da je njih više nego rimljana, pa rimljani imaju više od 10 crkava, a oni samo jednu manju nego ijedna od rimskijeh, i opet u njoj rimski oltar; onda on ne samo zapovjedi da se rimski oltar iz njihove crkve iznese, nego im još kaže da i od rimskijeh crkava uzmu sebi jednu koju god hoće, osim Svetoga Trifuna (koja je ondje prva i kao saborna), i oni uzmu Svetoga Nikolu, za koju se misli da je i od starine Grčka bila (jer je na istok obrnuta). I to sve tako ostane i pod austrijskom vladom.
Na deset katoličkih jedna pravoslavna i to još od vrimena Grka dok su boravili na obali.Zašto je to čudno? Ima i pravoslavne. Gdje je to Karadžić rekao? Kakve veze to ima sa bilo čime? Pričaš nepovezane stvari opet. Zadrži jednu misao.
Kakve veze Šibenik ima sa ovim? I sve ostalo sa bilo čime? Koje je poenta?Na deset katoličkih jedna pravoslavna i to još od vrimena Grka dok su boravili na obali.
PS siti se šta je Vladika govoria u prošloj epizodi o Srbima u Dalmaciji i ko je izgradia prvu pravoslavnu na prostoru Šibenika ili okolice zaboravih točno, al nije toliko ni bitno.
Bia je i krf i drač pa ga prisvajajteKoga briga za to?
Moj prethodni je o tome da je Kotor bio glavna luka Nemanjićke Srbije. Bio je srpski čak i ako u njemu nije bilo nijednog pravoslavca.
Cudno je da vecinski pravoslavni narod nema pravoslavnu crkvu u svom graduZašto je to čudno? Ima i pravoslavne. Gdje je to Karadžić rekao? Kakve veze to ima sa bilo čime? Pričaš nepovezane stvari opet. Zadrži jednu misao.
To proglase za jedan narod s tri zakona i problem rešenNa deset katoličkih jedna pravoslavna i to još od vrimena Grka dok su boravili na obali.
To uopšte nije tačno. Nekoliko pravoslavnih crkava ima u tom gradu.Cudno je da vecinski pravoslavni narod nema pravoslavnu crkvu u svom gradu
U knjizi boka kotorska