Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

U tom periodu u Dubrovniku i drugim dalmatinskim gradovima sam pronašao nešto zanimljivo, recimo 1245. u Dubrovniku je živeo određeni Domanja de Gverero (negde i Gvereris) a ženski članovi porodice behu Prvoslava, Desa, Dobra i Draga. Sve se poudale za plemićke porodice, među kojima i porodica Volcasse, zapravo Vukassovic.

Je li ovo u pitanju slavizacija latina ili latinizacija slovena?

Ili kada u Zadru 1465. nađemo izvesnog Grgura Gverčevića (ser Georgius Guercevich) koji te godine postaje prior hospitala svetog Martina a 1582. se pominje Guerzo Lorenzo u smislu Grgurovog potomka.

Jako zanimljivo. Da li imamo potvrdu ko je ovaj "Crnac Smilj Dabiziv"?

A "Vladika Radoslav" da li treba da bude prvi Raški Episkop? Da li znamo iz koje godine je ovaj prepis? Autenticnost itd?

Ne znam o znamo li šta o njemu.

Pojam vladika mnogo je širi bio u to vreme. To ne znači da je Radoslav bio neka crkvena ličnost. Pogledaj odrednicu u Leksikonu srpskog srednjeg veka.

Prepis je iz 1862. godine. Po ovome što piše Šekularac, trebalo bi da je autentičan; pismo odgovara vremenu XIV stoleća, prema istraživanjima Petra Đorđića.

U raspravi januara 1792. episkop gornjokarlovački Petar Petrović izjavio da se ilirski narod pre seoba prostirao između obala Kaspijskog i Crnog mora (ЛМС 194, 4).

Pogledajte prilog 689153
Штета што ниси приложио текст па да можемо прочитати шта стварно ту пише. Свакако је далеко важније, ако је мисао стварно таква као што овде пише, да он говори о писмености у далеко време, о спомињања каспијског и црног мора што је могао добити као готову информацију и поверовати у њу. Али тешко је ишта закључити кад нема ширег контекста.

Andrijevički zapis iz 1344. godine:

Ја речени
Василије звани злочинац и црни,
цар од Кома у Дебризи из крај
Плава од давнина до данас, доље у
Будимљи пишем свим људима Дебрице.
641. Родитељи наши дођоше
из шума и гора
овдје им је
колац, дом и племе, у Дебрици.
835. Владика Радослав, стари
свемогући вијенац и вјера јако
овдје веже и сажима три
племена у једно племе.
879. Друго и треће племе
сажимају се у прво племе
и савладар говори
свуда о тешкој влсти.
Војвод Радослав вољом позива
народ у име владике на грчки начин.
879. Народ из села Секула (Шекулара) са свим
секирама, и са свим засеоцима, и власт
је овдје; и ђед, отац мој и дијак Стубица,
и граница василица по дјелу вјерна,
коју његов син обједињује, а
ја и сабор удостојавамо племе.
1344. Црнац Смиљ Дабижив
звани Василије злочинац.

Б. Шекуларац, Трагови прошлости Црне Горе, Цетиње 1994, 151.

Interesantna godina. :)
Јел постоји ово негде објављено, да ли постоји оригинал или шта већ?

Штета што ниси приложио текст па да можемо прочитати шта стварно ту пише. Свакако је далеко важније, ако је мисао стварно таква као што овде пише, да он говори о писмености у далеко време, о спомињања каспијског и црног мора што је могао добити као готову информацију и поверовати у њу. Али тешко је ишта закључити кад нема ширег контекста.

Svi brojevi Letopisa Matice srpske digitalizovani su i dostupni na sajtu Biblioteke MS; ako nekog interesuje da proveri i više pročita, može sam otići na sajt...

Nažalost, upravo u ovom momentu sajt iz nekog razloga ne radi: http://digital.bms.rs/ Probaćemo sutra, izgleda da se radi o tehničkim komplikacijama.

U svakom slučaju, da ima nečeg iole relevantnog za diskusiju, veruj mi da bih sa stranice postavio. To drevno vreme je pre svega devet stoleća, odnosno kraj IX veka, što će reći da su se Iliri (Sloveni) doselili u ove prostore po mišljenju episkopa Petra Petrovića posle 900. godine (naše ere).

900 god.JPG

Poslednja izmena:
Ne znam o znamo li šta o njemu.

Pojam vladika mnogo je širi bio u to vreme. To ne znači da je Radoslav bio neka crkvena ličnost. Pogledaj odrednicu u Leksikonu srpskog srednjeg veka.

Prepis je iz 1862. godine. Po ovome što piše Šekularac, trebalo bi da je autentičan; pismo odgovara vremenu XIV stoleća, prema istraživanjima Petra Đorđića.

Znaci pronadjeno 1912. godine, prepisano 1862. godine, 50 g. ranije.

Meni je najvise sumnjivo to sto broji godine od Hrista. Ako se ne varam koristi se stari kalendar u srednjovjekovnim zapisima.

Znaci pronadjeno 1912. godine, prepisano 1862. godine, 50 g. ranije.

Meni je najvise sumnjivo to sto broji godine od Hrista. Ako se ne varam koristi se stari kalendar u srednjovjekovnim zapisima.

Da, to je i meni prvo zapalo za oči.

Grehota je što zapis nije dovoljno istražen...

Ево и ја сам мало читао Курту, ово су исечци из његове најновије књиге Источна Европа у средњем веку. Он каже баш оно што и неки од нас овде говоре, да буквално не постоји ниједан доказ сеобе Словена, нити запис савременика да се то десило...

Curta Florin - Eastern Europe in the Middle 42 .jpg

Curta Florin - Eastern Europe in the Middle 70 .jpg

Manite se Kurte (a i Murte), njegov cilj je da dekonstruise Slovene kako bi se mogla negirati deslovenizacija Rumuna.
Па шта да вам ја радим кад сте сусцептибилни деконструисању? По генетици ви Јужни Словени сте сличнији вашим несловенским суседима него Западним и Источним Словенима. Једноставно не можете сви бити из истог нецепљеног стабла.

Manite se Kurte (a i Murte), njegov cilj je da dekonstruise Slovene kako bi se mogla negirati deslovenizacija Rumuna.
Са овим бих могао да се сложим. И примећујем читајући ову књигу да Курта робује погрешним представама па пројекције данашњице преноси на средњи век. Али свеједно ово што износи око приче о досељавању је тачно.

Па шта да вам ја радим кад сте сусцептибилни деконструисању? По генетици ви Јужни Словени сте сличнији вашим несловенским суседима него Западним и Источним Словенима. Једноставно не можете сви бити из истог нецепљеног стабла.
И сма знаш зашто је то тако. Зато што су такозвани несловенски суседи настали од нас... А наравно да можемо бити из истог стабла само је то стабло мало веће и старије него што ти замишљаш

И сма знаш зашто је то тако. Зато што су такозвани несловенски суседи настали од нас... А наравно да можемо бити из истог стабла само је то стабло мало веће и старије него што ти замишљаш
Чак и да су ваши несловенски суседи настали од вас, то не мења чињеницу да се разликујете од Западних и Источних Словена. И не смањује вашу хетерогеност. Једноставно мит о неком прастаром, јединственом и хомогеном српском народу не држи воду.

Manje slicni sa severnim Slovenima nego Rumuni sa ostalim Romanima?

Чак и да су ваши несловенски суседи настали од вас, то не мења чињеницу да се разликујете од Западних и Источних Словена. И не смањује вашу хетерогеност. Једноставно мит о неком прастаром, јединственом и хомогеном српском народу не држи воду.

Ali mi heterogeni nismo. Ovde se ljudi ne dele na način koji ti zamišljaš, tipa jedni su visoki i snažni, drugi niski i zakržljali, treći crni, četvrti na tufne i tako dalje. Naš narod je homogen upravo zato što nikoga nismo prisiljavali da nam se priključi, pa su čak i oni koji nisu poreklom Srbi su sa nama od sopstvene volje i tako se i izjašnjavaju. A Srbi jesu najstariji slovenski narod, naše ime je najstarije slovensko ime i nosimo ga zajedno sa prastarim slovenskim paganskim običajima koje nijedan drugi slovenski narod nije utisnuo u svoje nacionalno biće.

Do pre stotinak godina teza da su Sloveni starosedeoci na Balkanu bila je potpuno ravnopravna ako ne i dominantna u svetskoj akademskoj zajednici. Onda se nešto desilo, neznam šta, i teza o starosedelaštvu Slovena je postala ignorisana čak i među samim Slovenima. Veoma bitno, teza nije argumentovano pobijena, samo je iz nekog razloga ignorisana.

Veličina Kurte je u tome što je prvi priznati naučnik, koji posle 100 godina ima petlju da kaže da misli da su Sloveni starosedeoci na Balkanu, što ima petlju da kaže da su Srbi starosedeoci u Grčkoj i na taj način vrati legitimitet ignorisanoj ali dobro argumentovanoj tezi.

Ćirilo i Metodije kada su krenuli u svoju misiju prešli su prvo svega 20 km iz Soluna u njegovu okolinu gde su živeli sloveni koji su i danas su tamo. Tu oni dakle njih "skeniraju" i odlučuju da naprave Ćirilicu... Ćirilica nastaje po uzoru na pismo koje je tu već postojalo, ... dajte mi ijedan dokaz da je Ćirilo sam kreirao alfabet ... On je više modifikovao staro ... Drugo ako imamo dokaz da su tribali srbi na osnovu Nikite Hotijana, i Ivana Jastrebova , jasno je da su starosedeoci (i2a haplogrupa), ali imamo i jedan deo stanovništva koji se po porfirogenitu doselio iz Lužice (danas su i tamo srbi) i to je R1a. Dakle miks smo .. Sve se slaže. Tribali i serbi, vrlo slično ... Naziv srbi je izdominirao ... i to je to ...

Cela ideologija koju Pravi Vlah ovde propoveda je ispresovani Florin Kurta. Rumunski nacionalizam.

Kao takvog ga vide i neki Madjari https://scholarworks.iu.edu/journals/index.php/tmr/article/view/16130

Ja nisam baš stekao takav dojam. Kurta je generalno kritičar nacionalističkih tendencija u istoriografiji.

Do pre stotinak godina teza da su Sloveni starosedeoci na Balkanu bila je potpuno ravnopravna ako ne i dominantna u svetskoj akademskoj zajednici. Onda se nešto desilo, neznam šta, i teza o starosedelaštvu Slovena je postala ignorisana čak i među samim Slovenima. Veoma bitno, teza nije argumentovano pobijena, samo je iz nekog razloga ignorisana.

Veličina Kurte je u tome što je prvi priznati naučnik, koji posle 100 godina ima petlju da kaže da misli da su Sloveni starosedeoci na Balkanu, što ima petlju da kaže da su Srbi starosedeoci u Grčkoj i na taj način vrati legitimitet ignorisanoj ali dobro argumentovanoj tezi.

Ne znam šta je za tebe tačno stotinak godina; ako je isto što i za mene, mogu reći da je to što si napisao definitivno netačno. :lol:

Ćirilo i Metodije kada su krenuli u svoju misiju prešli su prvo svega 20 km iz Soluna u njegovu okolinu gde su živeli sloveni koji su i danas su tamo. Tu oni dakle njih "skeniraju" i odlučuju da naprave Ćirilicu... Ćirilica nastaje po uzoru na pismo koje je tu već postojalo, ... dajte mi ijedan dokaz da je Ćirilo sam kreirao alfabet ... On je više modifikovao staro ... Drugo ako imamo dokaz da su tribali srbi na osnovu Nikite Hotijana, i Ivana Jastrebova , jasno je da su starosedeoci (i2a haplogrupa), ali imamo i jedan deo stanovništva koji se po porfirogenitu doselio iz Lužice (danas su i tamo srbi) i to je R1a. Dakle miks smo .. Sve se slaže. Tribali i serbi, vrlo slično ... Naziv srbi je izdominirao ... i to je to ...

Nema nikakvih indicija da je tako nešto po sredi. Mi možemo hipotetisati o tim runama koje Črnorizac Hrabar pominje, ali ćirilica je toliko očigledno varijanta grčkog pisma da je takva spekulacija doslovno bez ikakve osnove. Ne postoji apsolutno nijedan spomenik koji predatira ćirilometodijevskoj misiji.

NEURI, an ancient tribe placed by Herodotus (iv. 105) to the north-east of Scythia. He says of it that it is not Scythian, but has Scythian customs. Every member of it, being a wizard, becomes a wolf once a year. The position assigned to their district appears to be about the head waters of the Dniester and Bug (Bugh) and the central course of the Dnieper just the region which, on general grounds, place-names, recorded migra tions and modern distribution, appears to be the original location of the Slavs (q.v.). The wolf story again recalls the tales of werewolves so common among Slavonic peoples, and there is much probability in Schafarik's conjecture that the Neuri are nothing but the ancestors of the Slavs. (E. H. M.)

https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclopædia_Britannica/Neuri

Back