Династија Обреновић или Карађорђевић?

Koji je po vama vise uradio za Srbiju

• Obrenovici

• Karadjordjevici

• Obrenovici

• Karadjordjevici

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa i ova je tema u celini ''off topic''!

Dilema ''Obrenovići ili Karađorđevići'', odavno se pokazala kao tendenciozna, u potpunosti je besmilslena, jer su i jedna i druga dinastija (baš kao i Nemanjići koji u ovu temu i anketu nisu uključeni, a možda su trebali), nazaobilazni deo srpske istorije, države i tradicije. Svaka je dala svoj pozitivan doprinos razvoju srpske države, jedna na drugu se logično nadovezuju i podvajanja su tu sa gledišta srpske istoriografije i državotvorne tradicije, potpuna besmislica. Nema i ne može tu biti ''dajem glas ovoj, jer je samo ova dinastija dobra, a sve druge nisu, pa makar ta dinastija više i ne postojala''. Besmilseno i tendenciozno! Štaviše, gde su ti ''potomci Obrenovića'' da nam se obrate i čestitaju nam Božić i Novu Godinu?

Zato je najbolje, da se ova tema i posebno anketa kao besmislene i nepotrebne, zatvore. O srpskoj Kraljevskoj tradiciji i državi i potrebi obnove ustavne i pralamentarne Kraljevine u njoj, svakako je najbolje otvoriti novu temu, odgovarajućeg naziva i u odgovarajućem podforumu.

Toliko.

Poslednja izmena:
Izgleda da mi je promaklo, ali me malo mrzi da sada more teksta čitam, molim te da mi ukratko kažeš ima li potomaka kralja Milana (od onog vanbračnog sina), zna li se gde živi tj. njegovi potomci, čime se bave danas (jesu li "obični" ljudi ili neke "face" u nekom društvu i slično)? Hvala na odgovoru...z:hi:

----
Po nekim mojim merilima su potomci kralja Milana tj. od tog njegovog vambračnog sina (ako je on imao dece) na neki način "pravi" Obrenovići - direktno njegova krv (u nadi da dobri geni ostalih pripadnika te loze nadvladjuju loše gene, te da potomci nisu raspikuće kao što je bio Milan)! Bez zezanja, medju njima bi lako mogao biti neko ko je nasledio gene od kneza Mihajla...

Djordje je bio sin kralja Milana i Artemize Hristic,rodjene Joanides...ziveo je sa majkom u Istanbulu,umro je jako mlad u Lozani u Svajcarskoj i nije imao potomaka...

GeorgeObren-1.jpg

Pa i ova je tema u celini ''off topic''!

Dilema ''Obrenovići ili Karađorđevići'', odavno se pokazala kao tendenciozna, u potpunosti je besmilslena, jer su i jedna i druga dinastija (baš kao i Nemanjići koji u ovu temu i anketu nisu uključeni, a možda su trebali), nazaobilazni deo srpske istorije, države i tradicije. Svaka je dala svoj pozitivan doprinos razvoju srpske države, jedna na drugu se logično nadovezuju i podvajanja su tu sa gledišta srpske istoriografije i državotvorne tradicije, potpuna besmislica. Nema i ne može tu biti ''dajem glas ovoj, jer je samo ova dinastija dobra, a sve druge nisu, pa makar ta dinastija više i ne postojala''. Besmilseno i tendenciozno! Štaviše, gde su ti ''potomci Obrenovića'' da nam se obrate i čestitaju nam Božić i Novu Godinu?

Zato je najbolje, da se ova tema i posebno anketa kao besmislene i nepotrebne, zatvore. O srpskoj Kraljevskoj tradiciji i državi i potrebi obnove ustavne i pralamentarne Kraljevine u njoj, svakako je najbolje otvoriti novu temu, odgovarajućeg naziva i u odgovarajućem podforumu.

Toliko.

Ima li ko protiv?

E kao lepe sreće da sam dokona strina, a da mi pare u istom obimu kao i sada pristižu! Ala bi to bilo lepo!

----
O Obrenovićima, kao i o Karadjordjevićima je već odavno sve u sitna creva rečeno, pa najbolje onda da zaključaš te teme - kao i temu "Kraljica Draga" i "Majski prevrat", pa nek lepo padnu u zaborav, kao što su i 106 godina bili...
----
Ko ih šiša, jeli to hoćete da kažete? To što je nekad bilo, nema nikakve veze sa današnjicom?
----
Prošlost nam je kreirala sadašnjost, a sadašnjost nam kreira budućnost. - kaže jedna stara izreka...
Ko ispravi prošlost, ispravi sebi i sadašnjost.
Onako životinjski ubijeni kralj i kraljica su barem sećanje zaslužili....a ne da ih se briše kao "beznačajne", "dosadne" i "Izžvakane" teme....
Moje mišljenje...

Djordje je bio sin kralja Milana i Artemize Hristic,rodjene Joanides...ziveo je sa majkom u Istanbulu,umro je jako mlad u Lozani u Svajcarskoj i nije imao potomaka...

GeorgeObren-1.jpg

U Parizu postoji "Fond Obrenovica" o kom Srbija malo zna. Osnovao ga je Panta Obrenovic, u osnivackim aktima upisan kao Panka.

Naime, gore pomenuti Djordje je sin kralja Milana i Artemize Hristic. Iako je Milan nameravao da ozeni Artemizu, Djordja nikada zvanicno nije priznao za sina a time ni kao potencijalnog naslednika, jer je Aleksandar tada bio ziv i racunalo se na to da ce ostaviti potomstvo. U mnogobrojnim pismima Artemizi Milan ga nedvosmisleno priznaje za svoga nazivajuci ga "nasim cedom" i "nasim milim sinom". Djordje je posle Carigrada, ziveo u Francuskoj, Svajcarskoj, i Americi.

Djordje je imao sina Stefana Obrenovica, konjickog kapetana francuske vojske, a Stefan je imao Pantu, osnivaca fonda koji je umro u Parizu 2002. godine. Ime je dobio po ocu kraljice Drage, Panti Lunjevici. Bio je predsednik fonda do smrti kao i predsednik humanitarnih udruzenja za pomoc mentalno oboleloj deci. Pored ovog imena, koristio je i ime Mark Eme. Zanimljivo je da se na svim aktima fonda potpisivao na cirilici...

Sve ovo pise u "Novostima" od 11.01.2003. u clanku "Nasledje umesto krune". Podaci su dosta sturi jer se nista detaljnije ne govori o njihovim zivotima, pa ni o tome da li Panta ima naslednika. Uglavnom, to je prava i direktna muska linija kralja Milana, ili "prava krv" kako kaze AMALIA". Valjalo bi sve ovo detaljnije ispitati....

Hahahahaha, kakvih sve ovde neznalica ima, prvo kazu da su albanci pa bugari pa crnogorci... STRASNO ! :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:
Obe dinastije poticu iz Srbije i SRPSKOG SU POREKLA !
Odakle vama ideja da je karadjordje pokatoliceni albanac !? Gluposti...
Treba zabraniti da se pisu kojekakve gluposti, mogu ja sad a lupim da je Barak Obama mognol, i sta sad !? :confused: :hahaha:
Da ostavimo te gluposti i s r a nj a na stranu.
Po meni, Karadjordjevici su mnogo vise uradili za Srbiju nego Obrenovici...Uskoro cu sve objasniti,s ad nemam vremena...

Ни једни ни други,само Немањићи.Од Обреновића уважавам само Милана,а од Карађорђевића само кнеза Павла,мада су и Петар и Александар били у неку руку позитивни.Узгред знате ли за причу да је Винстон Черчил био ванбрачно дете од неког из лозе Обреновића?

Ни једни ни други,само Немањићи.Од Обреновића уважавам само Милана,а од Карађорђевића само кнеза Павла,мада су и Петар и Александар били у неку руку позитивни.Узгред знате ли за причу да је Винстон Черчил био ванбрачно дете од неког из лозе Обреновића?

Ti covece sve suprotno od mnogih ovde...
Ako mislis na Petra II, po cemu je on bio pozitivan, po tome sto je pobegao u englesku ? Ako mislis na Petra I, po meni, on nije pozitivan vec najvaznija licnost novog veka u Srbiji, ako ne najvaznija onda jedna od najvaznijih...Aleksandar je bio mason i uzdizao je Jugoslaviju umesto Srbije, to mu je najveca greska u zivotu...

1.Ti covece sve suprotno od mnogih ovde...
2.Ako mislis na Petra II, po cemu je on bio pozitivan, po tome sto je pobegao u englesku ?
3.Ako mislis na Petra I, po meni, on nije pozitivan vec najvaznija licnost novog veka u Srbiji, ako ne najvaznija onda jedna od najvaznijih...
4.Aleksandar je bio mason i uzdizao je Jugoslaviju umesto Srbije, to mu je najveca greska u zivotu...

1.Па добро имам право на свој став,на шта би личио свет када би сви исто мислили.
2.Не мислим на Петра 2.
3.Петар 1. је био масон,први светски рат је био непотребан,финансирали су га банкари у циљу уништења 3 монархије-Руске,Немачке и Аустроугарске.
4.Истина је да је Александар био масон,али је био честит као човек,а Св.Вл.Николај је тврдио за њега да је највећи Краљ кога смо икад имали.

Back