Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    29
Istraživanja potvrđuju ne samo da je i2a sudjelovala u etnogenezi Slavena daleko prije nego su formiralna različita plemena, već i da su naknadne mutacije kod Južnih Slavena nastale NAKON migracija u rimsku Dalmaciju. To samo po sebi demantira teoriju o Vlasima kao nosiocima i2a, a možemo nadodati i da su područja gdje su zabilježene migracije Vlaha i njihova naselja u Hrvatskoj ujedno i područja gdje su najniže razine i2a.
Koja su to tačno istraživanja, ako smem da pitam, koja su dokazala bilo šta od gore navedenog…?! Mislim, pošto primećujem da se ne zna kako je prvi dodir I2-PH908 došao tek nakon što se Stari Sloveni dele na Vende, Ante i Sklavine, i da na područjima gde su kasnije obitavali Vendi skoro da i nema I2-PH908, što se doduše može objasniti time da su Vendi bili na svoju ruku i da su zato iz nekog već razloga zaboravili da povedu taj dinarski I2a sa sobom. Morlaci naravno, koliko takođe shvatam, i ne spadaju uopšte u Vlahe, iako se iz nekog razloga pojavljuju surprise-surprise upravo na području Like, Dalmatinskog zaleđa i Hercegovine gde je koncentracija I2-PH908 ništa specijalno, odnosno neka sića-beda skoro pa na nivou statističke greške od oko plus minus 50%… :kafa:

Za to ti predlazem da posetis sajt Poreklo tamo je to lepo razjasnjeno
Što jes-jes, oduvek sam smatrao da je to pozivanje na naučne radove i dela potpuno izvikana kategorija, i da se ona prava istina može jedino naći na vebsajtu gde obitava grupa priučenih amatera entuzijasta koji pokušavaju da reše samima sebi neka goruća pitanja vezana za nacionalni identitet a sve sa obzirom da su gle čuda i sami nosioci I2-PH908. Šifra: Niko nema što-no Srbin imade ili ti ga Ja želim da budem Sloven i ne pitam za cenu…:kafa:

Da ali je dokazano da je ph908 sa tromedje Belorusije, Poljske i Ukrajine i to je davno zavrsena prica. I sta, vise ima Rusa sa tom haplogupom nego Srba ukupno? I s da li se mala homogena populacija moze umozniti?
O autosomalnoj dnk da ni ne pricam.
To sto je dominantna na Balkanu je founding effect
Koliko shvatam oni su imali znači avione pa su onda sa njima preleteli Karpate i sleteli u Dalmatinsko zaleđe i Hercegovinu, odnosno iako je taj I2-PH908 doduše slovenski oni su bili iz nekog razloga jako homogeni pa se tako držali uvek po strani od R1a i onda sa malo founder effect (ne founding kako ti to s’oproštenjem nazivaš), se voila stvori taj Balkanski klaster tog dinarskog I2a „slovenske” provenijencije. Naravno, to što ima više Nemaca sa R1a nego Srba i Hrvata zajedno pa puta dva samo znači, sledeći tu „logiku” vezanu za broj Rusa sa I2-PH908, da je taj R1a germanski a ne slovenski, kako već neki tamo šarlatani pogrešno tvrde. Skoro pa fascinantno.

Koja su to tačno istraživanja, ako smem da pitam, koja su dokazala bilo šta od gore navedenog…?! Mislim, pošto primećujem da se ne zna kako je prvi dodir I2-PH908 došao tek nakon što se Stari Sloveni dele na Vende, Ante i Sklavine, i da na područjima gde su kasnije obitavali Vendi skoro da i nema I2-PH908, što se doduše može objasniti time da su Vendi bili na svoju ruku i da su zato iz nekog već razloga zaboravili da povedu taj dinarski I2a sa sobom. Morlaci naravno, koliko takođe shvatam, i ne spadaju uopšte u Vlahe, iako se iz nekog razloga pojavljuju surprise-surprise upravo na području Like, Dalmatinskog zaleđa i Hercegovine gde je koncentracija I2-PH908 ništa specijalno, odnosno neka sića-beda skoro pa na nivou statističke greške od oko plus minus 50%… :kafa:
Poglavito ovo istraživanje, jer bez sumnje potvrđuje ono što su autori prijašnjih radova naslućivali.

slav2.png

I2a je slavenskim(pretežito sa Hrvatima) migracijama došla u rimsku Dalmaciju i zato se naziv "dinarski" više ne koristi. Vendi, osim što su postojali u malom broju, asimilirani su relativno rano od strane Germana i zato među njima i2a vidimo samo u tragovima. Kao narod oni nisu opstali i to se odražava i na njihove gene.

Što se tiče Morlaka, područja zapadne Hrvatske koja znamo da su oni naselili bježeći pred Turcima, imaju niže razine i2a od prosjeka Hrvatske.

Poglavito ovo istraživanje, jer bez sumnje potvrđuje ono što su autori prijašnjih radova naslućivali.

Pogledajte prilog 1589541

I2a je slavenskim(pretežito sa Hrvatima) migracijama došla u rimsku Dalmaciju i zato se naziv "dinarski" više ne koristi. Vendi, osim što su postojali u malom broju, asimilirani su relativno rano od strane Germana i zato među njima i2a vidimo samo u tragovima. Kao narod oni nisu opstali i to se odražava i na njihove gene.
Nadam se da primećuješ kako ništa od toga što je napisano pod jedan ne potvrđuje to što ti pričaš o I2-PH908 koji učestvuju u etnogenezi Slovena daleko pre nego što su formirana plemena, kao i da sve što tu piše nije ni u kakvoj koliziji, naprotiv, sa onim što ja tvrdim na temu dolaska u dve sukcesivne seobe i sa dve različite strane. To što ja tu prvu seobu povezujem sa Gotima tj Ostrogotima, ne znači da su je činili Germani sem kao hijerarhijska a malobrojna elita gde su ogromnu većinu te njihove vojske činili neki drugi narodi, između ostalih i Sloveni iz areala multietničke Černjahivske kulture. Prosto tako pod tim all in one gotskim nazivom tu migraciju pamti istorija, a da ne pričamo da Toma Arhiđakon jasno opisuje etnogenezu Hrvata kao mešanje doseljenih Gota koje neki zovu i Sklavini, sa starosedelačkim stanovništvom u vidu Kureta tj Koribanata. Da sad ne idemo u onaj deo gde Toma kaže da sa (gotskim) Totilom dolazi sedam ili osam plemena, odnosno da taj broj sedam nekako pomalo podseća na Porfirogenita kada kaže o Hrvatima da je došlo petoro braće, Klukas i Lobelos i Koseniz i Muhlo i Hrobatos i dve sestre, Tuga i Buga, sa svojim narodom u Dalmaciju. Mislim, da ne treba da ti ukazujem kako su imena koje pominje Porfirogenit nekako neslovenska.

Poslednja izmena:
Nadam se da primećuješ kako ništa od toga što je napisano pod jedan ne potvrđuje to što ti pričaš o I2-PH908 koji učestvuju u etnogenezi Slovena daleko pre nego što su formirana plemena, kao i da sve što tu piše nije ni u kakvoj koliziji, naprotiv, sa onim što ja tvrdim na temu dolaska u dve sukcesivne seobe i sa dve različite strane. To što ja tu prvu seobu povezujem sa Gotima tj Ostrogotima, ne znači da su je činili Germani sem kao hijerarhijska a malobrojna elita gde su ogromnu većinu te njihove vojske činili neki drugi narodi, između ostalih i Sloveni iz areala multietničke Černjahivske kulture. Prosto tako pod tim all in one gotskim nazivom tu migraciju pamti istorija, a da ne pričamo da Toma Arhiđakon jasno opisuje etnogenezu Hrvata kao mešanje doseljenih Gota koje neki zovu i Sklavini, sa starosedelačkim stanovništvom u vidu Kureta tj Koribanata. Da sad ne idemo u onaj deo gde Toma kaže da sa (gotskim) Totilom dolazi sedam olo osam plemena, odnosno da taj broj sedam nekako pomalo podseća na Porfirogenita kada kaže o Hrvatima da je došlo petoro braće, Klukas i Lobelos i Koseniz i Muhlo i Hrobatos i dve sestre, Tuga i Buga, sa svojim narodom u Dalmaciju. Mislim, da ne treba da ti ukazujem kako su imena koje pominje Porfirogenit nekako neslovenska.
Puno si toga tu napisao, budi koncizan. Za koji narod vežeš i2a?

Puno si toga tu napisao, budi koncizan. Za koji narod vežeš i2a?
Vezujem ga pretežno za originalno neslovenski I2-PH908 koji u dodir sa Antima i delimično Sklavinima dolazi u arealu Černjahivske kulture, da bi ih onda sve zajedno Goti pokupili u tu svoju družinu. Naravno da je taj I2-PH908 usled saživota sa slovenskim plemenima oko Crnog mora bio delimično slaviziran, kao i da možemo pričati da li je ili nije učestvovao u etnogenezi nekih slovenskih plemena na tim područjima. Sa obzirom na ono što piše Toma Arhiđakon, odnosno onaj anonimni letopisac pre njega, očigledno je da je taj I2a koji sa Gotima i delom Slovena dolazi u Dalamciju imao poprilično uticaja na etnogenezu Hrvata.

Poslednja izmena:
Vezujem ga pretežno za originalno neslovenski I2-PH908 koji u dodir sa Antima i delimično Sklavinima dolazi u arealu Černjahivske kulture, da bi ih onda sve zajedno Goti pokupili u tu svoju družinu. Naravno da je taj I2-PH908 usled saživota sa slovenskim plemenima oko Crnog mora bio delimično slaviziran, kao i da možemo pričati da li je ili nije učestvovao u etnogenezi nekih slovenskih plemena na tim područjima. Sa obzirom na ono što piše Toma Arhiđakon, odnosno onaj anonimni letopisac pre njega, očigledno je da je taj I2a koji sa Gotima i delom Slovena dolazi u Dalamciju imao poprilično uticaja na etnogenezu Hrvata.
Vidim kako bi to moglo imati smisla, s time da ja na temelju raširenosti i2a među Slavenima tu haplogrupu vežem uz njihovu samu etnogenezu dok je ti vidiš kao nešto što je naknadno asimilirano u već formiran slavenski narod(dominantno R1a haplogrupe, pretpostavljam). Dok je povezanost između Gota i i2 itekako moguća, jer znamo da I1 gotovo isključivo vežemo uz germanska plemena; ne vidim nikakvu poveznicu između romanskih, etničkih Vlaha i dominantne i2a na ovim prostorima kako si aludirao u prethodnim upisima.

Vidim kako bi to moglo imati smisla, s time da ja na temelju raširenosti i2a među Slavenima tu haplogrupu vežem uz njihovu samu etnogenezu dok je ti vidiš kao nešto što je naknadno asimilirano u već formiran slavenski narod(dominantno R1a haplogrupe, pretpostavljam). Dok je povezanost između Gota i i2 itekako moguća, jer znamo da I1 gotovo isključivo vežemo uz germanska plemena; ne vidim nikakvu poveznicu između romanskih, etničkih Vlaha i dominantne i2a na ovim prostorima kako si aludirao u prethodnim upisima.
Zaključujem iz toga što taj dinarski I2a ne egzistira u nekoj značajnijoj meri među Zapadnim Slovenima, da isti dolazi u dodir sa R1a tek kada su se oni podelili na razna plemena, pa neka od njih otišla ka severozapadu. Sa obzirom da postoje brojni dokazi o dve sukcesivne seobe iz dva različita pravca, prvo sa istoka iz današnje Ukrajine a preko delte Dunava a onda i iz sliva reke Labe sa severa a preko Panonije, očigledno je sa obzirom na Karpate kao prirodnu barijeru da taj dinarski I2a dolazi iz onog prvog istočnog pravca.
Istorija sa te strane opet pamti dolazak Gota, kao i to da su Ostrogoti, Geti kako ih Jordanes naziva, bili u suštini konglomerat raznih plemena, slovenskih i ostalih iz areala Černjahivske kulture, gde su tanku pokoricu činili Germani u vidu malobrojne vladajuće elite. Istorija takođe pamti da upravo ta prva seoba ima presudan uticaj na etnogenezu Hrvata, a genetika opet kaže da je na tom području gde se stvara prva hrvatska država, čiji vladari opet jako često imaju to germansko tj gotsko -mir na kraju imena tipa Krešimir koji npr jako podseća na Kretchmar, samo srce tog Dinarskog I2a klastera.
Samim time ostaje samo pitanje definisanja tog I2a etniteta ako sa sigurnošću znamo da je R1a slovenski. Kada pominjem Morlake ja ih ne vidim kao one Vlahe/Aromune sa jugoistoka Srbije, nego nešto što bi možda mogao da bude neki deo tog I2a koji je u trenutku doseljavanja ostao neslaviziran pa se onda eventualno i pomešao sa starosedelačkim stanovništvom.

Back