Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    29
Nije proslava sveca mjerilo za nacionalnu pripadnost, i romi pravoslavci u Srbiji slave krsnu slavu. To je crkveni obred, ne nacionalni.
Не засмијавај ме, Роми ако славе то је Ђурђевдан и евентуално можда још један или два светитеља, али и то је веома упитно зашто славе.
Искључиво је одлика Срба да имају породичног Свеца заштитника којег прослављају и то се преноси са оца на сина, с кољена на кољено. Дакле, које год старо племе из Црне горе узмемо за примјер, једно од њихових првих одличја по којима их препознајемо и идентификујемо је крсна слава, што сасвим јасно говори који народ је у питању.

Не засмијавај ме, Роми ако славе то је Ђурђевдан и евентуално можда још један или два светитеља, али и то је веома упитно зашто славе.
Искључиво је одлика Срба да имају породичног Свеца заштитника којег прослављају и то се преноси са оца на сина, с кољена на кољено. Дакле, које год старо племе из Црне горе узмемо за примјер, једно од њихових првих одличја по којима их препознајемо и идентификујемо је крсна слава, што сасвим јасно говори који народ је у питању.

Ti mora da si veoma ogranicen ako vrhunac tvoje nacionalne kulture je crkveni obred sveca

Ti mora da si veoma ogranicen ako vrhunac tvoje nacionalne kulture je crkveni obred sveca
Кад неко почне да вријеђа саговорника који пристојно полемише, сасвим је јасно да нема никаквих аргумената да би нешто оспорио, па покушава примитивно да одведе расправу у другом правцу. Тако да бих завршио за ово вече док не затомиш тај свој примитивизам.

Кад неко почне да вријеђа саговорника који пристојно полемише, сасвим је јасно да нема никаквих аргумената да би нешто оспорио, па покушава примитивно да одведе расправу у другом правцу. Тако да бих завршио за ово вече док не затомиш тај свој примитивизам.

Nema uvrede, ti sam mislis da neki obican crkveni obred je vrhunac tvoje nacionalne kulture.

Reci mi, da li Luzicki Srbi slave slavu?

Sloveno-Srbi su dosli sa prostora Luzicke Srbije u Njemackoj.

Luzicki Srbi dan danas zive kao pleme i 60% su od jednog istog covjeka...od jednog gena....oko 20% Srbije nosi ovaj gen.
Složio bih se okvirno oko prostora tj sliv reke Labe na istoku Nemačke, ali ne i oko Lužičkih Srba jer su oni predominantno taj lehitski R1a-M458 dok se kod današnjih Srba on javlja u tragovima tj samo oko 10-15% svih onih koji imaju R1a. Daleko su kod današnjih Srba dominantnije Z-280 varijante tj CTS-1211 i nešto malo Z92.

Nema uvrede, ti sam mislis da neki obican crkveni obred je vrhunac tvoje nacionalne kulture.
Никакве везе, нисам рекао ништа слично, очигледно је да ти не схваташ шта сам ти рекао о праћењу поријекла на основу Свеца заштитника.

Reci mi, da li Luzicki Srbi slave slavu?
Наравно да не, они су католици, сем тога дошло је до раздвајања прије него што су Срби на балкану усвојили обичај прослављања крсне славе.

Никакве везе, нисам рекао ништа слично, очигледно је да ти не схваташ шта сам ти рекао о праћењу поријекла на основу Свеца заштитника.
Наравно да не, они су католици, сем тога дошло је до раздвајања прије него што су Срби на балкану усвојили обичај прослављања крсне славе.
Krsna slava ima veze jedino sa načinom na koji su paganski Sloveni i svi ostali koji će se posle nazvati zajedničkim nazivom Srbi postali hrišćani, odnosno sa Svetim Savom konkretno koji se, poučen prethodnim neuspesima u procesu pokrštavanja, lukavo dosetio da sva paganska božanstva i praznike zameni sa odgovarajućim hrišćanskim. Inače, običaj slavljenja porodičnog sveca zaštitnika postoji i kod Vlaha na istoku Srbije, dok se kod Grka ne slavi na porodičnom nivou nego na ličnom a prema imenu kojim su kršteni, kao i na nivou zajednice u kojoj žive gde svako selo ima neku svoju seosku slavu.

Krsna slava ima veze jedino sa načinom na koji su paganski Sloveni i svi ostali koji će se posle nazvati zajedničkim nazivom Srbi postali hrišćani, odnosno sa Svetim Savom konkretno koji se, poučen prethodnim neuspesima u procesu pokrštavanja, lukavo dosetio da sva paganska božanstva i praznike zameni sa odgovarajućim hrišćanskim. Inače, običaj slavljenja porodičnog sveca zaštitnika postoji i kod Vlaha na istoku Srbije, dok se kod Grka ne slavi na porodičnom nivou nego na ličnom a prema imenu kojim su kršteni, kao i na nivou zajednice u kojoj žive gde svako selo ima neku svoju seosku slavu.
Не разумијем поенту овога што си написао, ја сам крсну славу навео у контексту једне од особености Срба које их разликују од осталих народа, нико сем Срба нема крсну славу, па ако знамо да је братству Пуношевића крсна слава Свети Никола, то само за себе говори да су они Срби, а не Чироки индијанци или Албанци како се неки овдје труде да их представе.

Srpčići ... vidi se po fizionomiji da su miks srba, čeha i poljaka ...
Trebalo bi svakom na ovoj slici lupiti po jedan šamar da nas se sete nekad ....
Ne znam da li znate, ali Lužički srbi izbegavaju komunikaciju sa nama

1721901146840.png

Poslednja izmena:
Не разумијем поенту овога што си написао, ја сам крсну славу навео у контексту једне од особености Срба које их разликују од осталих народа, нико сем Срба нема крсну славу, па ако знамо да је братству Пуношевића крсна слава Свети Никола, то само за себе говори да су они Срби, а не Чироки индијанци или Албанци како се неки овдје труде да их представе.
Poenta je da se krsna slava javlja vekovima posle doseljavanja, odnosno da je vezana za pokrštavanje i način na koji je to Sveti Sava uradio zaogrćući stare paganske običaje u novo hrišćansko ruho. U tom trenutku je proces etnogeneze skoro pa završen, odnosno već postoji nekakva zajednička svest i vezivanje pojedinca za ime naroda. Samim time će se i običaj slavljenja krsne slave prihvatiti kod svih, bez obzira na to da li su to i bili u trenutku dolaska Slovena/Srba na Balkan.

Ovo je torba sa luzickosrpskom zastavom.
Nikakve veze sve te zastave u raznim crveno, plavo, belo kombinacijama nemaju sa tradicijom slovenskih naroda, nego je Petar I zvani Veliki otišao u Holandiju da izuči zanat u brodogradilištima pa mu se mnogo svidela ta crveno-belo-plavo trobojka koja je tada bila simbol ondašnje mornarice. Kada se vratio u Rusiju je naredio da se slična zastava samo u belo, plavo, crvenoj varijanti okači na sve trgovačke brodove koji su plovili po ruskim rekama, da bi onda od toga posle nastala i nacionalna trobojka Rusije. Ostalo je već istorija odnosno kopiranje te ruske zastave, da bi se na kraju polovinom 19. veka ta ista kombinacija samo u plavo-belo-crvenoj varijanti usvojila kao tzv pan-slovenska zastava.

Poslednja izmena:
nije do toga...realno nas izbegavaju ... na svaku dobronamernu poruku...ne mene...nego nasih ljudi....velika razlika u mentalitetu ..
Већ пре 3 године сам овде писао да су Лужички Срби у већини културно и језички Немци. Ни у српсколужичкој књижевности, а ни у немачкој, не могу се наћи одломци у којима се посебно помиње веза балканских Срба и Лужичана.
Срби покушавају да им на врло директан начин објасне да то није тако.

Poslednja izmena:
Већ пре 3 године сам овде писао да су Лужички Срби у већини културно и језички Немци. Срби покушавају да им на врло директан начин објасне да то није тако.
pa dobro i česi su ko nemci.. vrlo slični po mentalitetu, ali ipak ima razlika izmedju istočnih i zapadnih nemaca. I jedno je mentalitet a drugo je krv

pa dobro i česi su ko nemci.. vrlo slični po mentalitetu, ali ipak ima razlika izmedju istočnih i zapadnih nemaca. I jedno je mentalitet a drugo je krv
Не баш, а то кажу и сами Немци. Чеси су под Хабзбурговцима увек чували свој језик и традицију. Да, има доста позајмљеница из немачког језика и много културних сличности.
Остављајући по страни да су Чеси део шире европске јавности, ја као Чех могу рећи да Чеси имају свој специфичан менталитет и да се доста разликују чак и унутар саме земље.
Оно што ти горе говорим још боље илуструје Франц Кафка. Рођен у Прагу у јеврејској породици, писао само на немачком, сам Кафка је рекао да се не осећа Немцем јер никада није живео међу Немцима. Односно, о каквом менталитету можемо говорити ако човек никада није живео међу носиоцима овог менталитета да би га стекао?

Poslednja izmena:

Back