Morski MNE
Početnik
- Poruka
- 39
Evo da pokušam rekapitulirati na čemu se to po mojim saznanjima srpski identitet zasniva u CG:Зашто је сулудо? Зато што је неко тако рекао или зато што неко сматра да историја почиње од ХХ вијека? Уосталом, ако су још антички писци или они из раног средње вијека кроз рукописе истицали да је нека личност одређене нације (народности), а то су доста често истицали о чему смо приложили на птф брдо цитата, у чему је проблем испоштовати историјске рукописе?
Ђед је био паметан и знао је добро шта је, а сад што су ови касније постали жртвом индоктринације, шта да се ради.
Апсолутно. Свако има неотуђиво право да се национално изјашњава у складу са својим виђењем, и под којим већ идентитетом види себе. Па и да ли ће више нагињати етничком или политичком концепту нације и националности.
Оно што нико нема право јесте да зарад свог избора или зарад подршке неким актуелним процесима, кривотвори и скрнави историју.
Па сад мало смо окаснили да га питамо.
Узгред код пописа становништва кроз историју, свака земља би одредила и шта ће обухватити пописом и које рубрике ће пописивати (ту би монархије уопште често настојале потиснути народносни идентитет како би остварили супремацију поданства код дентитета поданика), а имали смо ситуацију да иста земља Аустро-Угарска на попису 1910-е користи различите стандарде за своје конститутивне ентитете, па чак и у Угарској нису биле исте рубрике код свих административних јединица.
1. slika koja prikazuje bitku na teritoriji nekadašnje Duklje na kojoj se pominju Srbi ali se nezna na kojoj strani su se borili, ista ta slika ima dvije verzije, na jednoj se pominju a na drugoj ne pominju i do danas se nezna koja je originalna
2. Božidar Vuković je mislim polovinom 16.vijeka izjavio za sebe da je Srbin i to dok je boravio u Trstu i bavio se štamparskim poslom
3. Ovo dalje sa Petrovićima ti je sve poznato.
A što se tiče ponuđenih dokumenata na ovom i ostalim forumima ja isto znam za njih i ponekada ih citiram ali oni su za mene samo politički pamfleti koji su u određenom vremenu poslužili autorima i naručiocima da poguraju stvari u željenom pravcu. Kralj Nikola je zaboravio svoju Crnu Goru i počeo sanjati obnovu Dušanovog carstva kojem bi on bio predvodnik. Kakav promašaj !!! Iako se ne slažem sa postupkom Aleksandra da proćera đeda potpuno sam saglasan da je Nikola ovo apsolutno zaslužio jer je radi svojih apetita i megalomanskih planova zaboravio svoj narod i svoju državu. Ovo o čemu ja i ti danas raspravljamo je produkt malo manje Njegoševe a malo više Nikoline politike. Kad pljuneš i zaboraviš na SVOJE onda obično završiš na istorijskoj deponiji.
I još malo o dokumentima i njihovom editovanju.
Vjerovatno si čuo za Cvijića i možda i čitao nešto što je napisao. Još niko nije ozbiljno kritički sagledao teze Cvijića, de facto utemeljitelja teorije o ”dinarskoj rasi”. Premda je za 38 godina istraživačkih putovanja po Balkanskome poluostrvu obavio brojna terenska istraživanja, on nikada nije bio u Crnoj Gori. To ga nije spriječilo da tvrdi da su Crnogorci izraziti ”dinarci”, tj. u njegovoj interpetaciji po porijeklu i nacinalnosti Srbi. To je ustvrdio, iako nije bio ni kvalifikovani antropolog ili etnolog (diplomirao je na Prirodno-matematičkom odsjeku Velike škole u Beogradu, a doktorirao u Beču na studijama fizičke geografije i geomorfologije). Za njegova života nijesu ni postojali egzaktni antropološki podaci na osnovu kojih bi se moglo pouzdano čak ni razmotriti porijeko Crnogoraca. Na drugoj strani u dva navrata je prevodio i prekrajao rezultate istraživanja čuvenih Karltona Kuna i Žozefa Denikera koji su i boravili na teritoriji CG i direktno učestvovali u istraživanjima i explicitno definisali Crnogorce kao zaseban narod i rasu, različitu čak i od bližnjih Hercegovaca.
Ovakvih primjera fabrikovanja bi ti mogao navesti bar desetak.
Ja apriori niti sam protiv povezivanja Srba i Crnogoraca niti sam protiv Srbije niti mi smeta sve što se povezuje sa Srbijom i mislim da smo tijesno povezani po više osnova. Smeta mi negacija Crnogoraca, upravo ono što ti spočitavaš da se radi prema Srbima.
Mada to nije ovdje tema samo ću ti spomenuti pravoslavnu crkvu u CG. Ja sam po uvjerenju čisti ATEISTA ali me to ne sprečava da čitam o tim stvarima, pogotovo u zadnjih par godina od kako se zahuktala sva ta mašinerija u CG. Valjda sam pročitao sve o SPC iz strogo srpskih izvora i pronašao toliko rupa i nelogičnosti da bi samo taj materijal bio dovoljan da pokopa bilo kakvo pravo na "svetinje" u CG koje danas uživa SPC. Ako na ovo dodamo dokumente od prije 180 godina pa naovamo onda je SPC samu sebe osudila na smrt u Crnoj Gori.
KPJ i Milu Đukanoviću i Srbi i SPC treba da dignu spomenik optočen zlatom i dijamantima jer su im svojim oportunim radom omogućili današnju poziciju, status i pravo raspolaganja u Crnoj Gori koje je apsolutno i protiv crkvenih kanona i protiv sekularnih zakona i dobre sudske prakse.
Ako te zanima takva građa raspoložen sam da ti to predočim.