ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.796
Milo pre Mila i zli komunisti, poredjenje.
Kad su Drljevica i Montenegrine iscerali sa Cetinja 13. jul. Cetinje je cisto srpsko pod Italijom.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Milo pre Mila i zli komunisti, poredjenje.
Ajde sad; vijorile su se narodne trobojke Cetinjem i u vreme Trinaestojulskog ustanka, kao i posle oslobođenja '44. Kao i pre '41...
Pa i 40.000 glasaca je malo. Za CT, NK, Bar, Podgoricu, Berane, Kolasin, Pljevlja, Savnik, Ulcinj, Bijelo Polje, Plav itd. Da podsjetim, tada su sela bila puna i sjever Crne Gore gusto naseljen.
Srecom kratko trajase, celi jedan dan.
Значи мртва трка? Ако ја добро тумачим. Да ли се може проценити колико је верника СПЦ?
Verujem zato što posmatraš iz današnje retrospektive, umesto tadašnjeg izbornog zakonodavstva. Danas značajno više ljudi ima pravo glasa.
Ok, ali oces da tvrdis da je bilo samo 28.600 glasaca na ovoj teritoriji? To je prakticki nemoguce. Samo Cetinje je imalo 9-10.000 ljudi.
Pogledajte prilog 1106344
Teska promaja duva, CG je ionako sva konfuzna, a ti poseban slucaj od uobicjnih.
«Онда се национално питање у Црној Гори није постављало. Нико у Црној Гори није порицао да су Црногорци и Срби један исти народ. Термин црногорски народ онда је означавао само регионално обиљежје а не никако национално. Додуше, у Црној Гори је била доста јака државно-правна традиција, која није била свуда једнако распрострањена, али се она у схватању ондашњих Црногораца не може идентификовати са националношћу.»
Pogledajte prilog 1106359
Наслов: Црна Гора у првом свјетском рату 1914-1918, стр. 44.
Аутор: Новица Ракочевић
Издавач: Историјски институт; Цетиње, 1969
I interesantno, u proglasima KPJ-u za Crnu Goru Jovan Tomašević govori sve najgore o kralju Nikoli, pozitivno o Jugoslaviji (baš pod tim nazivom) i bezuslovnom ujedinjenju ali se stalno obraća Crnogorcima, crnogorskom narodu, narodu Crne Gore; srbovanja u proglasima nema jednom jedinom rječju.Samo sto je Tomasevic podrzao Podgoricku skupstinu i bio za jedinstvenu drzavu, a veliki Srbin Krsto prvo 1919 digao Bozicnu pobunu pa onda 41 stao uz Italijane koji bi mu napravili nekakvu kvazi nezavisnu fasisticku Crnu Goru.
Dobro si primjetio. Najmanje birača je bilo upisano u Crnoj Gori proporcionalno u odnosu na ukupan broj stanovnika. Vlasti nisu upisivali u spiskove otvorene pristalice kralja Nikole. To je bila farsa od izbora. I opet su ih izgubili. Najviše glasova bjelaške stranke su osvajale u oblastima sa muslimanskim i albanskim stanovništvom, pogodi kakoOk, ali oces da tvrdis da je bilo samo 28.600 glasaca na ovoj teritoriji? To je prakticki nemoguce. Samo Cetinje je imalo 9-10.000 ljudi.
Pogledajte prilog 1106344
...
Poznati srpski istoričar Vasa Čubrilović, priznaje da je bio iznenađen kada je prvi put čuo da Crnogorci nijesu Srbi: “Prvi put sam čuo 1936. godine, kad sam bio na letovanju na Durmitoru, da studenti pokreću pitanje Crnogoraca kao posebne nacije. Ja se i danas sećam da je to bila senzacija na planinii vođene su žestoke diskusije sa studentima koji su zastupali takvo mišljenje." Ovo svjedočanstvo je interesantno jer nam jasno svjedoči da je 1936. godine bilo ljudi u Crnoj Gori (nekih studenata) koji su smatrali da su oni Crnogorci i da nisu Srbi.
...
Dobro si primjetio. Najmanje birača je bilo upisano u Crnoj Gori proporcionalno u odnosu na ukupan broj stanovnika. Vlasti nisu upisivali u spiskove otvorene pristalice kralja Nikole. To je bila farsa od izbora. I opet su ih izgubili. Najviše glasova bjelaške stranke su osvajale u oblastima sa muslimanskim i albanskim stanovništvom, pogodi kakoEvo šta komunisti pišu tada o tome:
Tek sad primjetih ovo pa sam dužan da pojasnim. Napisao sam: "I na tim izborima najveće perjanice ujedinjenja, najistaknutiji bjelši su doživjeli debakl". Pa da vidimo. Demokratska lista Andrije Radovića je osvojila 5,2%. Andrija Radović je bio jedan od najistaknutijih bjelaša, predsjednik Izbjegličke Vlade i predsjednik Odbora za narodno ujedinjenje, član Privremenog narodnog predstavništva. Eto koliko je bio popularan, a Demokrate su još tada bile vlast. Totalni debakl. Todor Božović, učesnik bombaške afere, član Privremenog narodnog predstavništva, istaknuti bjelaš, izašao na izbore na Demokratskoj listi na čelu sa Pavlem Čubrovićem koja je osvojila 14,2% glasova. Nešto bolji rezultat od Andrije Radovića, ali realno jako loše. Spasoje Piletić, istaknuti bjelaš, takođe član Privremenog narodnog predstavništva osvojio 8,4% glasova, isto član vladajućih Demokrata. Poznati bjelaši sa njegove liste Risto Jojić i Marko Savićević uopšte nisu mogli biti izabrani. O tome govorim.P. S. Ja ovo, inače, ne bih baš nazivao debaklom (osvojiti 41,22%), no dobro.
Naravno da ne znači.To sto su ljudi bili protiv Karadjordjevica 1920. godine ne znaci da su bili za kralja Nikolu.
Tek sad primjetih ovo pa sam dužan da pojasnim. Napisao sam: "I na tim izborima najveće perjanice ujedinjenja, najistaknutiji bjelši su doživjeli debakl". Pa da vidimo. Demokratska lista Andrije Radovića je osvojila 5,2%. Andrija Radović je bio jedan od najistaknutijih bjelaša, predsjednik Izbjegličke Vlade i predsjednik Odbora za narodno ujedinjenje, član Privremenog narodnog predstavništva. Eto koliko je bio popularan, a Demokrate su još tada bile vlast. Totalni debakl. Todor Božović, učesnik bombaške afere, član Privremenog narodnog predstavništva, istaknuti bjelaš, izašao na izbore na Demokratskoj listi na čelu sa Pavlem Čubrovićem koja je osvojila 14,2% glasova. Nešto bolji rezultat od Andrije Radovića, ali realno jako loše. Spasoje Piletić, istaknuti bjelaš, takođe član Privremenog narodnog predstavništva osvojio 8,4% glasova, isto član vladajućih Demokrata. Poznati bjelaši sa njegove liste Risto Jojić i Marko Savićević uopšte nisu mogli biti izabrani. O tome govorim.
Naravno da ne znači.
Sami komunisti kažu a i sreski i policijski načelnici u svojim izvještajima da bi zelenaška lista osvojila najmanje 5 od tadašnjih 10 mandata, moguće i više. Zato joj nije ni dozvoljeno učešće. A da su izbori imali stvarni demokratski karakter, da su se ljudi vratili iz Gaete (obrati pažnju na broj od 1500-2000 sa izbornim rezulatima pojednih lista - toliko je tada Crnogoraca bilo u Italiji), da su pušteni iz zatvora, da nije manipulisano sa biračkim spiskovima, glasovima nepismenih i realno nezainteresovanih muslimana i Albanaca, više je nego izvjesno da bi u ovom okrugu Crna Gora zelenaška lista odnjela ubjedljivu pobjedu. E da li bi uspjeli pobjediti i na cijeloj teritoriji Zetske oblasti, ne bi.A i gro komunisticke partije su bili Bjelasi 1918. godine, pa? Zelenasi da su nastupali na te izbore vise od 10% ne bi vidjeli.
Sami komunisti kažu a i sreski i policijski načelnici u svojim izvještajima da bi zelenaška lista osvojila najmanje 5 od tadašnjih 10 mandata, moguće i više. Zato joj nije ni dozvoljeno učešće. A da su izbori imali stvarni demokratski karakter, da su se ljudi vratili iz Gaete (obrati pažnju na broj od 1500-2000 sa izbornim rezulatima pojednih lista - toliko je tada Crnogoraca bilo u Italiji), da su pušteni iz zatvora, da nije manipulisano sa biračkim spiskovima, glasovima nepismenih i realno nezainteresovanih muslimana i Albanaca, više je nego izvjesno da bi u ovom okrugu Crna Gora zelenaška lista odnjela ubjedljivu pobjedu. E da li bi uspjeli pobjediti i na cijeloj teritoriji Zetske oblasti, ne bi.
Čitaš li ti ovo što ja kačim evo čitav dan? Ili samo troluješ? Sami komunisti ne jednom kažu da je njih na izborma 1920. godine glasao "jak seperatistički pokret" i da je on predstavljao gro njihovih tadašnjih glasova. Pročitaj opet ovo što sam kačio. Za komuniste i republikance su glasali najviše zelenaši, tačnije pristalice zelenaša. I opet ne svi zelenaši, dosta ih nije glasalo, dosta ih nije moglo glasati. Što govori dovoljno o njihovoj brojnosti.Onaj 1.500 u Gaeti pa jos 1.000 po Katunskoj Nahiji i to je sve sto se tice zelenaskih glasova.
Da je podrska kralju Nikoli bila tolika kako ti kazes, Bozicna pobuna ne bi bila ugusena za 2 dana. Ja ti ovo kazem kao neko ko je licno za zelenasku ideju.
Čitaš li ti ovo što ja kačim evo čitav dan? Ili samo troluješ? Sami komunisti ne jednom kažu da je njih na izborma 1920. godine glasao "jak seperatistički pokret" i da je on predstavljao gro njihovih tadašnjih glasova. Pročitaj opet ovo što sam kačio. Za komuniste i republikance su glasali najviše zelenaši, tačnije pristalice zelenaša. I opet ne svi zelenaši, dosta ih nije glasalo, dosta ih nije moglo glasati. Što govori dovoljno o njihovoj brojnosti.
O Božićnoj pobuni i njenim motivima i ciljevima očito ne znaš mnogo. Pobuna je brzo ugušena jer nije ni zamišljena kao neka odlučna akcija, već kao demonstracija nezadovoljstva zbog nelegalnih i nelegitimnih odluka tzv. "Podgoričke skupštine" prije početka Konferencije mira u Parizu. Uostalom njeno izbijanje u zemlji koja je vjekovima težila ujedinjenju sa ostalim Srbima valjda govori dovoljno samo po sebi. A koliko je trajao komitski otpor govori činjenca da su poslednji zelenaški komiti braća Drago i Radoš Bulatović likvidirani 1929. godine.