Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
komar1.png

komar2.png

Jasno je zašto vi pokušavate silom na sramotu da “dokažete” da je crnogorska istorija u stvari vaša, jer se stidite sopstvenih predaka, pa pokušavate da “ukradete” naše. Potpuno vas razumijem, ali je sveisto patetično.

Najpatetičniji je onaj ko nema izgrađen svoj identitet i samopouzdanje, već mora kopati po svojim precima, menjati im nadgrobne spomenike i natpise, da bi sam sebe uverio da je nešto drugo. :whistling:

Jasno je zašto vi pokušavate silom na sramotu da “dokažete” da je crnogorska istorija u stvari vaša, jer se stidite sopstvenih predaka, pa pokušavate da “ukradete” naše. Potpuno vas razumijem, ali je sveisto patetično.
Ja ne znam ni jednog Srbina, čak ni najvećeg nacionalistu koji negira crnogorsko ime i posebnost Crnogorcima.
Ovde se samo iznose istorijski zapisi o tome šta su Crnogorci govorili o sebi i šta su stranci govorili o Crnogorcima.
Dakle niko ovde ništa ne priča napamet zato što je ljubomoran na Crnogorce, ali tvoje reakcije i nekonstruktivno negiranje su odraz tvoje nemoće i tvog neznanja.

Umesto što pokušavaš da nas uvrediš i da nas ubediš kako smo ljubomorni na vas bolje nam objasni zašto se vladika Danilo potpisivao kao vojvodić srpske zemlje, zašto vladika Sava traži od Dubrovčana da pomognu Crnogorcima kao Srbi Srbima, zašto vladika Vasilije u svojoj odi Stefanu Nemanji priziva obnavljanje srpskog carstva i zašto Njegoš u svojoj pesmi ''Nahije'' Katunsku nahiju zove ''mati srpske Gore Crne''?

Na ova pitanja ti nama odgovori, a svoje emocije zadrži za sebe. Ovo je tema na podforumu ''Istorija'' i tretiraj je kao takvu.
A ako bi da lečiš neke svoje frustracije komplekse onda otvori novu pa tamo to radi.

Ja ne znam ni jednog Srbina, čak ni najvećeg nacionalistu koji negira crnogorsko ime i posebnost Crnogorcima.
Ovde se samo iznose istorijski zapisi o tome šta su Crnogorci govorili o sebi i šta su stranci govorili o Crnogorcima.
Dakle niko ovde ništa ne priča napamet zato što je ljubomoran na Crnogorce, ali tvoje reakcije i nekonstruktivno negiranje su odraz tvoje nemoće i tvog neznanja.

Umesto što pokušavaš da nas uvrediš i da nas ubediš kako smo ljubomorni na vas bolje nam objasni zašto se vladika Danilo potpisivao kao vojvodić srpske zemlje, zašto vladika Sava traži od Dubrovčana da pomognu Crnogorcima kao Srbi Srbima, zašto vladika Vasilije u svojoj odi Stefanu Nemanji priziva obnavljanje srpskog carstva i zašto Njegoš u svojoj pesmi ''Nahije'' Katunsku nahiju zove ''mati srpske Gore Crne''?

Na ova pitanja ti nama odgovori, a svoje emocije zadrži za sebe. Ovo je tema na podforumu ''Istorija'' i tretiraj je kao takvu.
A ako bi da lečiš neke svoje frustracije komplekse onda otvori novu pa tamo to radi.

Ili zašto se u "Gorskom vijencu" izraz "srpski rod" pominje 248.576 puta, a posveta na početku upućena "Karađorđu besmrtnome"...

Ja ne znam ni jednog Srbina, čak ni najvećeg nacionalistu koji negira crnogorsko ime i posebnost Crnogorcima...
Ako je tako to je dobro. Nema smisla negirat cijelu jednu naciju, pogotovo ako su vam to susjedi i ako želite dobrosusjedske odnose. Svako negiranje neke (a pogotovo crnogorske) nacije može biti samo kontraproduktivno. U 19. vijek srpska "inteligencija" je negirala hrvatsku naciju, a pogotove one Hrvate iz Zagore i Hercegovine, Sinjske Krajine itd. Proizvod tog negiranja je bilo da se upravo tu stvorila najveća mržnja prema srpskom nacionalizmu, upravo odatle su došle najokorjele Ustaše.

Mogu ti ja iznijet citate dje se i Albanci ubrajaju u "ilirsko-srpski narod". "Srbin" je tada bio sinonim za pravoslavlje. Onda, postavlja sam citate dje Njegoš piše da Crna Gora ne haje za okupatore medju kojima je ubroja Nemanjiće. Da su Hrvati i Crnogorci isti narod. Citate dje Kralj Nikola govori o posebnoj crnogorskoj naciji itd. itd.

Možemo da se vrtimo u krug oko tih citata kolko oćeš. Ono što je nabitnije je da jedan cio narod ne može da ZABORAVI koje je nacionalnosti. Samo ubjedjivanje Crnogoraca ili bilo koga drugoga da su ZABORAVILI koje su nacionalnosti je krajnje nepametno, kontraproduktivno i ne mogu zamislit inteligentnu osobu da insistira na tako nečemu.

Pogledajte prilog 606555
1876-a godina.
Ako nekome nije bilo jasno pitanje nacionalnog ośećanja Crnogoraca sad će možda bit jasnije. Jasno je da je jak nacionalni ośećaj postojao odavno, jači no kod bilo kojeg drugog naroda, jer ne postoji nijedan narod danas na svijet koji može s toliko ponosa da se diči svojom nacijom kao crnogorski narod.

A šta Holeček kaže o crnogorskom jeziku? Kakvi su mu utisci sa Crnogorcima islamske vere?

Ako je tako to je dobro. Nema smisla negirat cijelu jednu naciju, pogotovo ako su vam to susjedi i ako želite dobrosusjedske odnose. Svako negiranje neke (a pogotovo crnogorske) nacije može biti samo kontraproduktivno. U 19. vijek srpska "inteligencija" je negirala hrvatsku naciju, a pogotove one Hrvate iz Zagore i Hercegovine, Sinjske Krajine itd. Proizvod tog negiranja je bilo da se upravo tu stvorila najveća mržnja prema srpskom nacionalizmu, upravo odatle su došle najokorjele Ustaše.
Zar nisi ti ovde pre koji danpisao kako treba klati posrbiice u Crnoj Gori ili tako nešto?
Ne znam da je iko od Srba negirao postojanje Hrvata, ali znam da je prvi velikosrpski plan izneo Sveti Petar Cetinjski koji je želeo Crnoj Gori da pripoji Dalmaciju, Bosnu i Hercegovinu i da stvori ''Slaveno-srpsko carstvo''.
Gde su u tom nazivu ostali narodi? Zar on nije znao da na tim prostorima pored Srba žive Hrvati i Bošnjaci?
Pripisuješ nama da smo činili nešto što ste vi prvi činili.

Crnogorci jesu politička nacija, iz prostog razloga što ste imali i imate državu. Isto kao što i Amerikanci imaju, ali oni su afričkog, irskog, italijanskog, jevrejskog, britanskog, nemačkog... porekla. Dakle Amerikanci su politička, ne etnička nacija.

Vasilije Petrović je ubrojao Crnogorce i Albance u ''srpsko-ilirske narode''. Dakle očigledno se radi o dve grupe naroda koje je sve pod jednim imenom, jer žive zajedno na određenom prostoru.
Isto kao što je i postojao zajednički naziv za srpski i hrvatski jezik (srpsko-hrvatski), ali to ne znači da su ta dva jezika identična i da nemaju svoje razlike.

Mogu ti ja iznijet citate dje se i Albanci ubrajaju u "ilirsko-srpski narod". "Srbin" je tada bio sinonim za pravoslavlje. Onda, postavlja sam citate dje Njegoš piše da Crna Gora ne haje za okupatore medju kojima je ubroja Nemanjiće. Da su Hrvati i Crnogorci isti narod. Citate dje Kralj Nikola govori o posebnoj crnogorskoj naciji itd. itd.

Možemo da se vrtimo u krug oko tih citata kolko oćeš. Ono što je nabitnije je da jedan cio narod ne može da ZABORAVI koje je nacionalnosti. Samo ubjedjivanje Crnogoraca ili bilo koga drugoga da su ZABORAVILI koje su nacionalnosti je krajnje nepametno, kontraproduktivno i ne mogu zamislit inteligentnu osobu da insistira na tako nečemu.

Nema šta da se zaboravi. Nije se uopšte ni znalo. Kako ide onaj citat od Rovinskog što ga zbog jednog dela obožavaju ljubuitelji dukljanomontenegrinske verzije prošlosti:

Poslevere.PNG

Kaže Rovinski, nije bilo razvijene koncepcije narodnosti u modernom smislu, u to vreme. Crna Gora je još uvek bila dosta zaostala. Mestu narodnosti ustupalo je pleme...koliko je bilo plemena, toliko i narodnosti; Njeguš, Srbin; Crnogorac (još) niđe.

Amerikanci irskog porijekla. Isto što i
američki Makedonci.
Upravo si potvrdio moje reči. Amerikanac je politička ili podanička pripadnost, a Irac etnička.
Isto važi i za stanovnike Crne Gore. Crnogorci su jer im se država zove Crna Gora, a po etničkoj pripadnosti su Srbi.

To i piše u crnogorskom udžbeniku ''Poznavanje zakona'' iz 1914. godine.

1.png

Upravo si potvrdio moje reči. Amerikanac je politička ili podanička pripadnost, a Irac etnička.
Isto važi i za stanovnike Crne Gore. Crnogorci su jer im se država zove Crna Gora, a po etničkoj pripadnosti su Srbi.

To i piše u crnogorskom udžbeniku ''Poznavanje zakona'' iz 1914. godine.

Pogledajte prilog 606746
Tu piše da su Francuzi I Njemci političke nacije. Isto tako tu piše da se u Crnu Goru ne malo puta oko toga vodile opasne rasprave i da bi te rasprave trebalo izbjegavat. Jasno je da su iste rasprave bile kao i danas i da je politika Kralja Nikole bila da preko srbovanja pocrnogorči sve pravoslavce (koji još nisu imali izgrađen crnogorski identitet) iz novopripojenih teritorija.

Tu piše da su Francuzi I Njemci političke nacije. Isto tako tu piše da se u Crnu Goru ne malo puta oko toga vodile opasne rasprave i da bi te rasprave trebalo izbjegavat. Jasno je da su iste rasprave bile kao i danas i da je politika Kralja Nikole bila da preko srbovanja pocrnogorči sve pravoslavce (koji još nisu imali izgrađen crnogorski identitet) iz novopripojenih teritorija.

Dokaz? Shvataš li ti kako ovo smešno zvuči - ''da pocrnogorči preko srbovanja''?
Zašto ih nije pocrnogorčio preko crnogorčenja? Zašto ih nije pridobio pričama o Duklji kao što to danas neki čine?
Zašto nije rekao ''Mi smo pre svi bili Dukljani dok nas Srbi nisu okupirali''?

Nikola je bio član ''Ujedinjene omladine srpske'' i na njenim skupovima je tvrdio kako on čini sve da dođe do srpskog nacionalnog ujedinjenja, a da vladar Srbije opstruira njegove napore.

Dokaz? Shvataš li ti kako ovo smešno zvuči - ''da pocrnogorči preko srbovanja''?
Zašto ih nije pocrnogorčio preko crnogorčenja? Zašto ih nije pridobio pričama o Duklji kao što to danas neki čine?
Zašto nije rekao ''Mi smo pre svi bili Dukljani dok nas Srbi nisu okupirali''?

Nikola je bio član ''Ujedinjene omladine srpske'' i na njenim skupovima je tvrdio kako on čini sve da dođe do srpskog nacionalnog ujedinjenja, a da vladar Srbije opstruira njegove napore.
Zato što je ciljna grupa bila pravoslavni živalj, a "srpstvo" sinonim za pravoslavlje.
Duklje se običan narod ne śeća, sve što raja zna je kojoj vjeri pripada, većina njih pojma nema da su svi nekad bili katolici.
Njegoš je reka da su Crnu Goru Nemanjići (Srbi) okupirali.

Dok je Kralj Nikola ciljao da bude vladar svih "Srba" pozivao se na Nemanjiće, kad je vidio da mu je taj plan pa' u vodu počeo je da se poziva na Vojislavljeviće. Tolko o njegovom srbovanju.

Svi problemi upravo nastaju jer vi negirate sve srpsko u CG od jezika, preko crkve do istorije i identiteta (vređate crnogorske Srbe sa pogrdnim terminima poput "posrbica" i slično).

Zato što je ciljna grupa bila pravoslavni živalj, a "srpstvo" sinonim za pravoslavlje.
Duklje se običan narod ne śeća, sve što raja zna je kojoj vjeri pripada, većina njih pojma nema da su svi nekad bili katolici.
Njegoš je reka da su Crnu Goru Nemanjići (Srbi) okupirali.

Dok je Kralj Nikola ciljao da bude vladar svih "Srba" pozivao se na Nemanjiće, kad je vidio da mu je taj plan pa' u vodu počeo je da se poziva na Vojislavljeviće. Tolko o njegovom srbovanju.
Pa čekaj zar nije knjaz Nikola potpisao sporazum sa knezom Mihailom Obrenovićem o stvaranju velike srpske države čiji bi deo bila i Crna Gora, pri čemu bi Mihailo bio vladar te nove države, a Nikola zadržao status plemstva i bio prvi u redu za naslednika u slučaju da Mihailo nije imao mušku decu?
Posle su Nikoli naglo rasle ambicije zbog silnih pobeda, širenja Crne Gore, dobijanja titule u narodu ''car junaka'', sklapanje jakih političkih veza po Evropi kroz brakove svoje dece...
Sve je manje sebe video kao podređenog srbijanskim vladarima. Zato se i proglasio za kralja, da bi se izjednačio po statusu sa njima, ali uz reči da pored kraljevine na srpskom podunavlju sada postoji i kraljevina na srpskom primorju.
Dakle on nikada nije odustajao od srpstva.

Evo kako je govorio za sebe čak i kada je izgubio vlast u Crnoj Gori:

nikola1.png

nikola2.png

Back