Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.003
Dukljnska logika: dakle, apsolvirali smo van svake sumnje da je Njegoš i Italijane smatrao Srbima. To definitivno znači da Srbin znači u Crnoj Gori samo 'hrišćanin'. Ipak je Brković bio u prauv.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hahaha verovao ili ne to je i meni palo na pamet dok sam podvlačio stihove.Dukljnska logika: dakle, apsolvirali smo van svake sumnje da je Njegoš i Italijane smatrao Srbima. To definitivno znači da Srbin znači u Crnoj Gori samo 'hrišćanin'. Ipak je Brković bio u prauv.
Hahaha verovao ili ne to je i meni palo na pamet dok sam podvlačio stihove.
Elem setih se da je Stari pisao ovde kako Crna Gora verovatno nosi ime po crnim Vlasima, a da je ''Lovćen'' albanskog porekla.
I to su valjda dokazi da su Crnogorci vlaškog i albanskog porekla (samo da nisu srpskog).
Međutim Stari je zaboravio da napomene da se na planini Njegoš na zapadu Crne Gore nalazi vrh koji se zove ''Cigan/ka''.
Ako već po toponimima zaključujemo poreklo Crnogoraca onda bi i po ovom mogli da zaključimo isto.
Ali iz nekog razloga ovo se prećutkuje.
Nisam čitala celu temu jer ne vidim što bih.
Zanima me jedno. Da li se igde u istorijskim spisama - tu ne mislim na kvazi istoričare, a možda i mislim jer nisam nigde videla drukči odgovor, čak ni među njima, kvazi - elem, dal' se igde u istoriji pominje slovensko pleme po imenu Crnogorci?
Kao prvo, neću da slušam bulažnjenja kako su svi Srbi Crnogorci, pa to nema veze ionako. Ako će to neko da mi kaže, onda sam sebi pljuje u usta jer su svi Srbi Crnogorci, što znači i obrnuto. Da su Svi Crnogorci Srbi.
Kao drugo, pogotovo neću da slušam gluparije kako Crnogorci nisu Sloveni, ili Srbi nisu Sloveni, ili išta tome podobno.
Pitanje je prosto: kako ne verujem da Crnogorci nisu Sloveni, pitam ih kako su se zvali tamo u prapostojbini? Možda je moja greška, i priznaću je ako mi dokažete, da je ikada međ Slovenima postojalo pleme tog imena. Srpsko se ime ne dovodi u pitanje, pa onda.
U principu izbegavam ko kugu da pišem po ovakvim pdf koji više liče na teorije zavere nego na bilo šta zdravorazumno. Al eto, ko potomak, đavo mi nije dao mira.
Zanimljiva informacija.Negde sam čitao da je na Cetinju bilo baš puno Cigana; skoro svaki konjušar je bio Rom, te je to došlo do te mere da su se taj etnonim i profesija u Staroj Crnoj Gori potpuno spojili.
Nema ikakvih Crnogoraca u ikakvoj prapostojbini.
Čak ni preci današnjih Crnogoraca na ovim prostorima se nisu oduvek zvali Crnogorcima.
Prvi je Crnu Goru kao geografski pojam spomenuo kralj Milutin ako se ne varam, a prostor današnje Crne Gore se kroz istoriju zvao Duklja i Zeta, pa tek kasnije Crna Gora.
Inače izvorna Crna Gora podrazumeva samo četiri nahije (Katunska, Lješanska, Crmnička i Riječka) od Boke kotorske do Skadarskog jezera i nije čak ni izlazila na more.
A izvorni Crnogorci su bili samo stanovnici te četiri nahije, dok se ostali stanovnici današnje Crne Gore tada nisu smatrali Crnogorcima i to se vidi u pismima samih crnogorskih vladara koji su pravili razlike između Crnogoraca (stanovnika četiri nahije) i okolnih srpskih/slovenskih plemena.
Molim.Hvala na argumentovanom odgovoru.
Negde sam čitao da je na Cetinju bilo baš puno Cigana; skoro svaki konjušar je bio Rom, te je to došlo do te mere da su se taj etnonim i profesija u Staroj Crnoj Gori potpuno spojili.
Prvi je Crnu Goru kao geografski pojam spomenuo kralj Milutin ako se ne varam, a prostor današnje Crne Gore se kroz istoriju zvao Duklja i Zeta, pa tek kasnije Crna Gora.
Ne moramo mi tebe ništa da dokazujemo. Samo primi k znanju da su Crnogorci i Dalmatinci isti narod.Nisam čitala celu temu jer ne vidim što bih.
Zanima me jedno. Da li se igde u istorijskim spisama - tu ne mislim na kvazi istoričare, a možda i mislim jer nisam nigde videla drukči odgovor, čak ni među njima, kvazi - elem, dal' se igde u istoriji pominje slovensko pleme po imenu Crnogorci?
Kao prvo, neću da slušam bulažnjenja kako su svi Srbi Crnogorci, pa to nema veze ionako. Ako će to neko da mi kaže, onda sam sebi pljuje u usta jer su svi Srbi Crnogorci, što znači i obrnuto. Da su Svi Crnogorci Srbi.
Kao drugo, pogotovo neću da slušam gluparije kako Crnogorci nisu Sloveni, ili Srbi nisu Sloveni, ili išta tome podobno.
Pitanje je prosto: kako ne verujem da Crnogorci nisu Sloveni, pitam ih kako su se zvali tamo u prapostojbini? Možda je moja greška, i priznaću je ako mi dokažete, da je ikada međ Slovenima postojalo pleme tog imena. Srpsko se ime ne dovodi u pitanje, pa onda.
U principu izbegavam ko kugu da pišem po ovakvim pdf koji više liče na teorije zavere nego na bilo šta zdravorazumno. Al eto, ko potomak, đavo mi nije dao mira.
Позивање на линч, осим што упућује на лошу модерацију форума, упућује и на то да дискурс о Црној Гори као засебној нацији нема реално утемељење.
Neka, neka ostane sve zapisano i neka dečko slobodno luduje.
Da se vidi sva njegova nemoć i u šta se pretvorio nekada ozbiljan diskutant (u pokušaju).
Da se vidi kako izgleda dotučena osoba.
Kome smeta neka ignoriše i neka čeka novu stranicu.
Нисам ни говорио о брисању, већ о бановању. Да се то дугме мало чешће користи, не би форум био поплављен разним изгубљеним случајевима.Ja se sa ovim ne slažem. Neki su ljudi potpuno izgubljeni slučaj i jedina je opcija da drugi vide šta su i ko su. Brisanje stalno uklanja to, sakriva istinu i druge ljude smekša. Većina DUKLJANINovih postova obrisana je i svi zato su vremenom zaboravljali ko je i šta je.
Vi dukljani se puno ložite na hercegovačke i krajiške Srbe, i na hercegovačke i dalmatinske Hrvate, svojatate ih ni krive ni dužne a braću u Šumadiji nazivate Ciganima.I sam znaš da veliki dio Šumadinaca potiče iz današnje Crne Gore.
Никада није касно да се вратиш и демонстрираш то умеће поново.Приметићу да је Лезикан био активан након ове детињарије од поруке (писао је човек активно на другој теми) и ништа није преузео.
Док сам ја модерирао ништа слично се није могло десити.![]()
Pre nego što smo ih okupirali? Je li to moguće ljudi moji?1870. godine na Cetinju je štampana zbirka pesama pod nazivom ''Serbobranke - lirične rodoljubne pesme''.
U pitanju su pesme bokeškog pesnika Rista Milića, a posvećene su uzdizanju srpstva, srpske istorije, srpskih zemalja, znamenitim srpskim ličnostima, Kosovu...
Biografija Rista Milića - http://ristomilic.tripod.com/Биографија.html
Prva pesma iz ''Serbobranki'' je posvećena knjazu Nikoli i njegovoj poseti Boki 1867. godine.
Cela zbirka pesama - https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=hvd.hnag7u&view=1up&seq=5