У нашем језику се користе углавном као синоними. Они који међу њима праве неку разлику су мањина.
šta znači većina ako ta nema pojma ili je pogrešno naučena?

uvlačenje takvih reči u srpski je kukavičije našem narodu i jeziku.pojam nacije je sasvim drugo od onoga što je pojam naroda nekoć označavao u srpskom jeziku. nacija je politički pojam.
nacija je zajednica ljudi okupljena oko iste nacinalne ideologije ( nacionalnog učenja). sledovanje jedne ideologije ima za posledicu da će sledbenici proći onako koliko je to učenje valjano,
 
Njegos je srbin..kao i svako od nas koji smo rodjeni u Crnoj Gori,jer ne mozemo biti nista drugo..
crnogorac koji nije srbin,on je necije kopile..ovo je cinjenicno stanje,a za potrebe dnevne politike
mi Njegosa mozemo proglasiti i kinezom ili marokancem,on nece da se ljuti..ko je citao Pisma iz Italije,
sve ce mu biti jasno,tamo sve pise.
 
Народност и националност су синоними, али свакако треба дати предност домаћем термину.

Kada vidim kako se izražava korisnik IgarJ, poželim da se što više razlikujem od njega. S jedne strane ide u purističku (jezikočistotnu) krajnost, a s druge strane srpske reči i imena gleda da izvede iz germanskih (klicomanskih). :lol:
 
У нашем језику се користе углавном као синоними. Они који међу њима праве неку разлику су мањина.

Мораш још доста гриза покркати.

Ако само појединци знају ту разлику, онда није ни чудо што смо на дну по свакоме питању.:roll:
 
Da li je Njegoš sebe smatrao Crnogorcem ili Srbinom?





Vladika se u putovnicu upisao kao Crnogorac.

ти си тежи случај него што сам мислио...ал желим брз опоравак свакако, ако је то уопште могуће...;)

п.с. како трагикомично сада делују они твоји покушаји да се представиш иоле нормалним
 
Неки овде изгледа мешају уобичајено значења самих речи, која можемо наћи у речницима, и начин на који се ти термини користе унутар оквира одређених научних дисциплина или политичког дискурса, у циљу исказивања различитих идеја.

Антрополошки и етнолошки гледано, народ и нација су две различите, али ипак повезане и не сасвим јасне, категорије. Неки народи су уједно и нације, неке нације чине припадници више народа, док су одређени народи образовали и више нација. Неки научници сматрају да је нација само продужетак народа, док други тврде да је нација један сасвим одвојен и новији појам. Поред тога, нације се деле и на оне етничког и грађанског типа, што делом објашњава неспоразум и размимоилажење у ставовима стручњака, а и сами народи се могу поделити у више типова.

Важно је запамтити да су поља у којима је ова дистинкција од значаја још увек под јаким утицајем међусобно сукобљених школа које су биле под непосредним утицајем политике, и зато је важно ствар сагледати из више углова.
 
Poslednja izmena:
Примјер:

Рускиј - РУС - НАРОД.
Росискиј - Руски држављанин - НЕРУС - НАЦИЈА.

Србин - Србијанац, Црногорац.

Народ - држава - нација.

Народ постоји и без државе и без нације. Државе и нације нема без народа. На примјер: Бранислав Нушић је био национални Србин. Али није био Србин у народном смислу, по крви или поријеклу.
 
Јасно је да је додатно 'кркање гриза' ипак потребније теби. Преупрошћаваш и погрешно тумачиш да иста логика важи за све.

'Србијанци' нису никаква нација, нити се ико од Срба, осим разнорњзних антисрба, осећа као припадник неке србијанске, војвођанске или сличне 'нације'. У случају Срба, баш као и већине народа код којих нација није грађанског већ етничког типа, појмови народа и нације су у суштини истоветни. Једино у случају Срба који живе у иностранству, свесни су својих корена и чувају свој идентитет, а једино земљу свој боравка (или чак можда и рођења) сматрају својом, можемо говорити о размимоилажењу по питању народности и националности. У случају оних који су се потпуно отуђили, и осећају се као припадници неке нације грађанског типа, или се чак идентификују са неком другом нацијом етничког типа, можемо говорити тек о српском пореклу. Рећи за такве да су Срби је увреда за оне који се не стиде својих корена.

Тачно је да су у Русији у употреби два термина, од којих један означава Русе у ужем смислу, док се други односи на све руске држављане. Ту имамо релативно јасну разлику између народа и нације, бар кад је реч о мањинама.

Занимљиво је да то што неке нације нису етничког типа, не значи и да су чисто грађанског типа. Неретко, језик и културолошки фактори играју одређену улогу. Строго говорећи, неко ко има држављанство једне од нација грађанског типа јесте припадник те нације. У пракси, мало је друштава која су тако отворена и туђине примају као безусловно своје. У англофонским земљама попут Америке и Аустралије је далеко лакше постати један од њихових, него у земљама Јужне Америке или Француској, а у свим случајевима је реч о нацијама грађанског типа.

Износиш потпуне глупости о Нушићу. Рођен је у 19. веку као припадник етничке групе која је широм Балкана била у процесу утапања у околно већинско становништво. Био је Србин, сопственим избором, по народности и националности, али не и пореклу. Кад је реч о Србима, као што сам већ поменуо, ту разлику између народа и нације не прави скоро нико.
 
Poslednja izmena:
Како море бити "по народности али не и по поријеклу"?

Исто тако имаш на примјер неке Србе или Словенце (Крањце), Чехе итд. који су се по сопственом избору сматрали националним Хрватима. Иако по поријеклу немају никакве везе са Хрватима. Неки народ је основа нације.... али једно и друго су различите ствари.

Србијанци и Црногорци су националне одреднице у вријеме од прије 100 година. Срби су и једни и други по народности, али по државној припадности и документима су национално Србијанци и Црногорци.
 
То што смо припадници српског народа не значи да сви имамо једног заједничког претка. Нема тог народа који нема у себи бар мало туђинске крви, а многи народи су хетерогене целине. Сасвим је могуће да ти имаш више несловенске него словенске крви. То те не чини мање припадником словенског народа Срба.

Не сматрају се они националним Хрватима, већ Хрватима. Не мешај неуспели покушај стварања хрватске политичке нације, по француском принципу, који је имао за циљ да све држављане Хрватске прогласи политичким Хрватима - а јасно је, затим и припадницима хрватског народа -, и католичење и кроатизацију православних Срба, као и кроатизацију Срба-римокатолика и разноразних других махом римокатоличких поданика Аустроугарске, који су се временом утопили у Хрвате.

То нису никакве националне одреднице, и није чак ни реч о терминима истог реда. Термин 'Црногорци' је донекле коришћен као национална одредница (пример пасоша изнад), у спољној употреби, чисто из практичне потребе да се јасно нагласи да је неко држављанин Црне Горе. Да није реч о правој националној одредници, већ регионалном термину који означава део припадника српског народа, потврђјује и чињеница да тај термин не користе припадници мањина. Нема Црногораца албанске народности, на пример. Термин Црногорци је истог ранга као и термини Херцеговци, Шумадинци, Босанци, Банаћани, Бачвани, Сремци, Личани, Крајишници, Славонци, Топличани, Брђани, Приморци итд. Реч 'Србијанци' је далеко новијег кова, означава све оне који живе унутар државе Србије, и строго говорећи није регионална одредница јер се регион који обухвата може мењати складу са променама границе Србије.

Многи од оних који се данас представљају као 'Црногорци' су заправо Херцеговци, Брђани или Приморци. То је последица подивљалог покушаја изградње неке црногорске (грађанске) нације која се погрешно тумачи као засебна нација етничког типа, тј. народ (тврдим да су у пракси народи и нације етничког типа једно те исто, и да само шачица научника ствари види другачије).
 
Poslednja izmena:
п.с. како трагикомично сада делују они твоји покушаји да се представиш иоле нормалним

normalni hrvacki podvaljivač

Термин 'Црногорци' је истог ранга као и термини Херцеговци, Шумадинци, Босанци, Банаћани, Бачвани, Сремци, Личани, Крајишници, Славонци, Топличани, Брђани, Приморци итд. Реч 'Србијанци' је далеко новијег кова, означава све оне који живе унутар државе Србије.

tačno je da je srbijanac (termin koji koriste otpadnici, ali i jedan deo Srba koji jednostavno nikad nisu ni živeli u Srbiji), takođe i geografska odrednica, poput gore pomenutih
ali u sv slučaju , ipak ima jedan pežorativan smisao i pokazuje nepoštovanje, možda i jedan kompleks, prema Srbiji kao srpskoj matici
 
Poslednja izmena:
tačno je da je srbijanac (termin koji koriste otpadnici, ali i deo Srba koji nikad nisu ni živeli u Srbiji), takođe i geografska odrednica, poput gore pomenutih
ali u sv slučaju , ipak ima jedan pežorativan smisao i pokazuje nepoštovanje prema Srbiji kao matici Srba
Сложио бих се да је и географска одредница (рекао бих можда чак и 'над-одредница'), али тек условно, јер се регион који покрива може мењати у складу с променама граница саме Србије. То није случај са било којим од осталих наведених терминима. Једини изузетак је донекле то 'Црногорци' чије се значење вештачки шири и уздиже на виши ниво, да регионалног на народно-национални, у складу са потребама пројекта изградње вештачке монтенегринске нације.

Како год, употреба термина 'Србијанци' и 'Ценогорци' као националних одредница је недопустива и представља претњу очувању јединства српског народа-нације (то су поптуни синоними у нашем случају).
 
sto se Hrvata tice njihov najpoznati institut( insitut FA iz Zagreba) koji se bavi genetikom sa eminentnim profesorima dokazao je relativno skoro da Hrvati poticu od Srba...tu vest mozete da nadjete i na internetu...bio je to sok za Hrvatsku.U pocetku se ovo drzalo u tajnosti ali je cinimi se prosle ili predprosle godine objavljeno.
A sto se Bosnjaka tice...to su poturceni Srbi uglavnom...cinjenice
Bosnjak na turskom znaci ,,praznoglav,, ,,glup,, o tome vam pise i profesor istorije ,musliman iz Sjenice.Kaze da su Turci tako ismevali bosnjake.
Imate i neoborive dokaze...sta su oni i ko su... zasto nose prezimena na ,,ic,,..sad neki cak pokusavaju da ih promene pa se onaj bednik Dudzevic politicar ,preobratio u Dzudzo.Sad u njemu tece vise turske krvi a manje srpske...
Njihov poznati bokser preziva se Poturak. samo mu ime kaze sta je.
Govore srpskim jezikom ili ako hocete hrvatskim a ne turskim,arapskim,iranskim..
Svi znamo ko su bile poturice i za danak u krvi....to su bosnjaci.I apsurd je da oni sada sebe nazivaju ,,praznoglavima,, i kao sad su neka nacija sa svoji jezikom....idiotizam
 
Poslednja izmena:
Procitajte ono sto je pisao,npr ,,Gorski Vjenac,,
jedan primer koga vadim iz glave..pisuci o zlu tj o poturicama Njegos pise....,, o kukavno srpstvo ugaseno,zla nadzivjeh tvoja svekolika ,a s najgorim(poturicama) hocu da se borim,,
Ne pise ,,crnogorstvo ili montenegrinstvo,, vec srpstvo ...jasno se deklarisao za srpstvo a ne za crnogorstvo.

Наравно, Његош се осећао Србином као и већина Црногораца до 1945.
 
Pa kao vođa Crne Gore se normalno smatrao Crnogorcem, kao što se mnogi poliričari iz BiH diče svojim bosanstvom.
А они из Србије, Србијанством. Ови регионални идентитети представљају претњу нашем српском идентитету, и ваља нам их се решити.
 
А они из Србије, Србијанством. Ови регионални идентитети представљају претњу нашем српском идентитету, и ваља нам их се решити.

Нема силе која би ме раставити могла од Бранкова (вјечни му покој младој души) свесрскога кола – виловита, пла’овита, наплетена, навезена... свим крајев’ма окићена и свесрпством зачињена! ;)
 
А они из Србије, Србијанством. Ови регионални идентитети представљају претњу нашем српском идентитету, и ваља нам их се решити.

Ajde sto smo izgubili (dobrim delom "srbijanskom") gluposcu Crnugoru ne znaci da su regionalni identiteti losi. Svako ima pored nacionalnog i regionalni identitet.
 

Back
Top