ČOVEK, SEBIČNO I EGOISTIČNO BIĆE?

Preči mi je tuđi interes! Mislim uvek popuštam, jer se uvek kažem ni njemu nije lako! Ali retke su situacije kada ja teram inat!
Ali zato nisam licemerna, ponekad sam i suviše iskrena"surova" pa zato odgovaram kad me neko pita ili kad mi se nešto sviđa.

P.S. ja sam malčice duševno bolesna, zapravo patim od neke neuroze, ali ne znam koje! :confused:

ŠiŠkaaa:
INDIVIDUA je osoba koja je okrenuta samo sebi i misli samo na sebe, a LIČNOST je osoba koja je okrenuta ljudima oko sebe, zapravo ona brine o društvu, barem su tako meni objasnili.

OBRAĆAM SE SVIM UČESNICIMA FORUMA.
Ova citirana i još poneke izjave i drugih članova daju mi povod da vam predložim nešto. Reči služe da bi se ljudi sporazumevali. Ako pod istom rečju ne podrazumevamo isto, ne možemo se ni sporazumeti. Zato vas upućujem na:
http://www.vokabular.org/oprojektu.php?lang=sr-lat

Primer:
Ukucate individua i dobićete:
individua (l. individuum ono što je nedeljivo)
v. individuum

ovo v. individuum znači: vidi individuum. OndaK ukucate individuum
dobićete:
individuum ((l. dividere deliti, individuum nedeljivo)
ono što je nedeljivo, što se ne može deliti a da time ne izgubi svoju osobenost i svoje postojanje, koje zavisi samood njegove celovitosti: jedinka, pojedinac, pojedinačno biće: osoba, ličnost, neko; individua.

Molim pojedine individue da ne stvaraju konfuziju na forumu.

Betty:
pa...jednostavno, za početak - rešiš da se držiš svojih odluka, i ondaK budeš dosledna i u TOJ odluci...i tako, držiš se, odlučuješ i izvršavaš.....ma ništa ne uspeva tako kao uspeh.! :D

Zvuči jednostavno, pa i jeste :)
E, ta doslednost, iskušenja ima na sve strane kako odoleti?
Doneti odluku je lako, ali istrajati u tome po svaku cenu , to je pitanje!? :???:

Pa uzmeš i istraješ, ybt. ODLUKA je važna, stisni petlju samo ;)
Naravno, moraš da se dooobro motivišeš za doslednost - ako tebi samoj to nije jasno, ako to o sećaš kao zahtev spolja nametnut, ako ne kapiraš zašto je za TEBE lično NAJBOLJE da usvojiš tu osobinu - ondaK ništa. Nemoj ni da pokušavaš.
A ako ipak prihavtiš da ti doslednost kao osobina treba - lako ćeš "odolevati" iskušenjima, nećeš ih ni primećivati u stvari :)
Važno je da veruješ sebi da je ta prvobitna odluka dobra, i da poštuješ tu odluku ( i to JA KOJE JU JE DONELO). I tako postaješ konzistentna i od poverenja :)

E, bez zezanja, doslednost je MOĆ: odlučiš - uradiš, pa to je sjajno!

I ja sam više od reči nego od dela...ali trudim se :D

Naravno, sve je to kul ako nisi rigidna osoba koje ne ume drugačije sem da bude slepo dosledna. NA drugom kraju je prevrtljiva osoba kojoj se ne može verovati. Ne valja ni jedno ni drugo, ne vidim zašto ne bi izabrala za sebe najbolje rešenje? :arrow: Šta te tačno koči da budeš dosledna? :)

Idiot je čovek mimo sveta - e sad da li u grčkom polisu ili u udžbeniku iz psihologije, to je jedina razlika, ti reč znaš iz psihologije, jel tako? :)

(prihvaćeno je u teoriji i to da ako je IQ manji od ne znam...50, valjda, onda se taj stadijum zove iditozam. A ovde je reč objašnjena u izvornom značenju. )

PRIMER (koji ste sami odabrali):
Idiot (grc. skroman covek koji ne ucestvuje u javnim poslovima)
U danasnjoj siroj upotrebi oznacava maloumnika ili u blazem smislu kao prigodna ocena
necijeg ponasanja u odredjenoj situaciji.
U psihologiji se redje koristi termin idiot, a cesce idiotija sa znacenjem najteze mentalne zaostalosti.
U tu kategoriju svrstavaju se osobe sa rezultatima na testovima sposobnosti ispod 30.
Ispod tog nivoa osoba nije u stanju da se stara o sebi, ne ume da govori ili je jezik
krajnje redukovan i delimicno se sastoji iz poluartikulisanih glasova i nekih znakova.
Smatra se da je idiotija proizvod genetskog nasledja koje moze biti i pod uticajem
bolesti roditelja(alkoholizam, sifilis).

Back