„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Anonimna "Kronika" iz 7. vijeka također se ponekad pripisuje Ananiji Shirakatsi. U njemu se autor bavi istorijom Perzije, Babilona, \u200b\u200bRima, Vizantije i drugih zemalja, koristi djela Khorenatsija, Sebeosa i drugih. Hronika započinje s Adamovim vremenom i završava 685. opisom hazarske invazije na Jermeniju, Gruziju i Albaniju.

https://syzpc.ru/bs/home-heating/ananiya-shirakaci-biografiya-ananiya-shirakaci-ananiya-shirakaci/

Нема консензуса потпуног може бити али не мора , може бити Мојсије из Хорене који је рођен у 4. веку а умро у 5 веку....

Дурих пак, који је схватио особиту вредност документа, констатују Суровјецки и Шафарик, користио се крајње погрешним лондонским издањем Мојсија Хоренског, од 1756. г. Њих двојица - међутим - изражавају захвалност извесном Арсенију Антимосијану (Р. Arsenius Anthimosian), члану друштва за ширење верске и литерарне културе међу Јерменима, добитнику венецијанског одликовања "Mekhitaristen Orden"6 и великом познаваоцу старих рукописа.

6. - У старијим француским приручницима наћи ћeмо следеће обавештење у вези с називом
MEKHITARISTES, по коме је споменуто одликовање добило своје име. Мекитаристи су били бенедиктински јерменски научници, који су се тако назвали по Пјеру Мекитару (Pierre Mekhitar) оснивачу овога реда. Њихово седиште се налазило на острву Свети Лазар, међу венецијанским заливима. Њихова је мисија била да шире католичку веру и хуманистичка знања међу својим земљацима, Јерменима. Међу њиховим публикацијама наводи се "Еусебијева хроника", штампана на јерменском и на латинском, затим један велики латинско-јерменски речник и – између осталог – позната "Хроника Јермена" (Chronique armenienne) Мојсија из Хорене, или - како се он најчешће назива - Мојсије Хоренски. Осим њиховога колегијума на острву Св. Лазар у Венецији, Мекитаристи су установили исти ред у Константинопољу, у Трапезунту, на јужној црноморској обали, па у Бечу, Трсту и Паризу. Ова обавештења су довољна да нас увере, да је у том колегијуму морало бити учених људи, што је за нас овде, с обзиром на предмет о коме се ради, од највећег значаја.

После упоређења најбољих и најстаријих рукописа, тај врло , учени Арсеније - могао је да приреди за Шафарика највернији текст из дела Мојсија Хоренског. Шафарик каже, да он и Суровјецки тај одломак цитирају на прастаром језику, но - на жалост - не и прастарим писмом. То је разумљиво,. утолико пре, што њих у овом случају није занимало писмо, већ оно, што је њиме писано, а то је сведочанство о боравку Словена на Балканском Полуострву давно пре измишљене "сеобе" из седмог века по Христу.
Ево, дакле, тога сведочанства - најпре на старом јерменском језику -онако, како су га Шафарик и Суровјецки саопштили у свом овде заједнички цитираном делу, на страни 140.:

"TRAGATZOTZ ASCHCHARHN HAREWELITZ GALOW
DAHMADIOH, AR JERI SARAMADIOH. JEW UNI TRAGIA
POKR ASCHCHARHS HING, JEW MI MJETZ HORUM JEN
SGLAWAJIN ASKK JOTN. OROTZ POCHANAG MDIN
KUTK. UNI LJERINS JEW KJEDS JEW KAHAKS JEW
LIDISCHS GHIZ JEW ZERTSCHUNIG MAIRAKAHAKN
GONSDANDINUBAULIS".

"THRACIA ORIENTEM VERSUS A DALMACIA, NON
LONGE A SARMACIA SITA EST ET CONTINENT QUINQUE
PARVAS ЕТ UNAM MAGNAM PROVINCIAM, IN QUA SEPTEM
GENERA SLAVORUM HABITANT'.

Међутим, Суровјецки и Шафарик после наведног текста Мојсија Хоренског дају једну свестрану и минуциозну анализу, у коју овом приликом немамо потребе да улазимо. Они су том анализом пре свега желели да докажу аутентичност Мојсијевог сведочанства. Да би то постигли они настоје да прикажу и његов боравак у Александрији, том важном културном центру медитеранског света хеленистичке епохе. С тим у вези Суровјецки и Шафарик пишу, да је Мојсије Хоренски боравио у том граду у веку по математичару и географу Папосу. Суида је, наиме, сачувао о Папосу обавештење, да су се у њега налазили драгоцени
фрагменти античких грчко-римских писаца, а у исто време Папос је био и аутор једне географије, чији су се одломци сачували на латинском језику... Што се пак тиче Папусових рукописа, у односу на њих није било сумње, те према томе - Мојсије Хоренски је у петом веку - још увек могао да има на расположењу Папосове оригиналне списе и да - служећи се њима - за своје суграђане, Јермене, напише једну географију света на њиховом језику. Суровјецки и Шафарик кажу, улазећи још дубље у овај проблем, да је:

"ВЕЛИКА ТРАЧКА СЛОВЕНСКА ПРОВИНЦИЈА БИЛА МЕЗИЈА...",

у коју су упали Готи, 375. г., у време, дакле, када је Папос још био жив... Уопште су, пишу наша два аутора, Готи у четвртом и петом веку у Тракији играли једну одвећ важну улогу, а да их њихов савремник Папос не би споменуо, што је још један доказ, да је Мојсије Хоренски, Папосов следбеник, овај детаљ узео од њега. Осим тога, настављају они, и тврђење, да се Тракија граничи са Сарматијом, такође указује на Папосово доба и уопште на време које је предходило времену Мојсијеву. Познато је, наиме, да је Птолемеј још у другом веку - црноморску обалу Дакије сматрао као Мезију, којој се на северу налазила Сарматија, чему тачно одговара сведочанство Мојсија из Хорене.

Pogledajte prilog 911921
Pogledajte prilog 911922
Pogledajte prilog 911923

Rus mi prevodio, znači može da znači obadvoje, ambiguous.

Edit: ponovo je pregledao i misli da se samo misli na veliku regiju da tu žive. Kotoroi je singular.
5 небольших и одну большую область, в которой живут 25 славянских

"Которой" се односи на именицу "область" (singular), која укључује обе поменуте области. Односно и једнима и другима.

Који су ови "Руси" које си питал! :) Треба питати професионалце!

Poslednja izmena:

"Которой" се односи на именицу "область" која укључује обе поменуте области. Односно и једнима и другима.

Што ти сигурнои ниси , ти си још јуник.:)

Но попричао сам једним нашим археологом који ради при нашем музеју нема сумње око косензуса што се тиче Лимиганата у нашој археологији осим Чуруга има много тајних локација у Панчеву и около Долово и тд. чека се велики међународни скуп ге желе да презентују открића.

Што ти сигурнои ниси
Овде не морате чак ни да будете стручњак за руски језик као што сам ја да бисте разумели да се то односи и на мала и на велика подручја - односна заменица која је по свим правилима (по броју) повезана са претходном именицом,која је заједничка за два придева пре ње.

Poslednja izmena:
Но попричао сам једним нашим археологом који ради при нашем музеју нема сумње око косензуса што се тиче Лимиганата у нашој археологији осим Чуруга има много тајних локација у Панчеву и около Долово
Научне сензације из локалног музеја у Панчеву - да се ископају стари костури из гардеробе :)

Hej Tarantino, javio mi drug da je jermenski pop u Švedskoj upravo završio službu, možete sada da ga navatate.

Ali dok čekam, da pogađam, u scenariju stoji da je deo Gota prošao kroz mesto koje se na jermenskom piše Pripijata, ili tako nešto. Tamo su uznemirili i pokrenuli Sklave. Sklavi su zatim putovali narednih 3-4 veka da bi konačno prešli Dunav i zavladali Balkanom.

Tako nekako stoji u scenariju, a :per:?

"Которой" се односи на именицу "область" (singular), која укључује обе поменуте области. Односно и једнима и другима.

Znaci mislis da prevod znaci obe oblasti?

Hej Tarantino, javio mi drug da je jermenski pop u Švedskoj upravo završio službu, možete sada da ga navatate.

Ali dok čekam, da pogađam, u scenariju stoji da je deo Gota prošao kroz mesto koje se na jermenskom piše Pripijata, ili tako nešto. Tamo su uznemirili i pokrenuli Sklave. Sklavi su zatim putovali narednih 3-4 veka da bi konačno prešli Dunav i zavladali Balkanom.

Tako nekako stoji u scenariju, a :per:?
Poslao sam e-mail za 6 ljudi koji sam mogao da nadjem mailove koji radi u Mekhitarist Monastery of Vienna. Napisati cu ovdje odgovori.

Nisam u stanju da potpuno ispratim radnju.

Da li si poslao obe verzije na jermenskom, osnovnu i proširenu?
mekhi.png

Nisam pitao za prevod jos, nego da se razjasni ovo sta pitam.

Aha, ti još uvek nemaš proširenu verziju na jermenskom, pa se nadaš da će ti Jermeni iz Austrije poslati tu verziju?

Super, ushićeno očekujem odgovor....
Poslao sam i Ocu Vahan Ohanian u Veneciju. Nisam mogao da nadjem e-mail za tamo, samo broj ali mislim da cu zvoniti. Al neznam kad, kakav sam ja los hriscanin pa neznam kad je sluzba hahaha.

Овде не морате чак ни да будете стручњак за руски језик као што сам ја да бисте разумели да се то односи и на мала и на велика подручја - односна заменица која је по свим правилима (по броју) повезана са претходном именицом,која је заједничка за два придева пре ње.
Морам мало да те зезам као што си ти мене...Јеси стручњак за руски али си за историју кеса! :hahaha:

Шалим се!!!!!!!!!!:rotf:

Научне сензације из локалног музеја у Панчеву - да се ископају стари костури из гардеробе :)
Нису сензације није то ништа ново тај тихи спор између наше румунске и мађарске археологије траје деценијама.
Јако су ми чуне реакције "Словена" на то који као да не желе да буду нађени пре 7. века већ желе бити вавек Мухамедов метеор из Меке.

Проблем черљахов културе која је култура римских провинција остављају је Остроготи , Сармати , Анти , Словени око Црног Мора и у Панонији.
Наравно и Дачани!
Али се савим различито сахрањују Остроготи без оружја колика је била фрка за оружјем очигледно не баш добри ковачи.
Сармати сасвим другачије , Словени идентично као Илири , Срби , Руси сви осим групе Словена уз сам Балтик...
Тако су се сахрањивали и Маркомани и Квади.......обичај сахрањивања Марободове државе...

Суштина да на истим гробиштима Мађари налазе Сармате то је сад њихова теорија порекла , Румуни Дачане а Срби-Југословени ....Словене...

Први који је то раздвојио је био Ђорђе Јанковић али није био једини који је то знао ту је наравно и Срејовић......
Многи нису смели да се изјасне по том питању јер би се директно конфротирали са званичном науком и изгубили привилегије...(Ђорђе Јанковић)

Међутим сада је ситуација мало боља , постоји много више археолога , потврда и хвала Богу Србија ће имати јасан став.

Dobro, ne odustaj, samo dobavi proširenu verziju na jermenskom, da vidimo gde se nalazi Dakija a gde Trakija, gde se nalazi reka Don, odakle su Sklavi došli, kuda su prošli i gde su završili.....
Колико знам нема померања Готи су дошли и госте се у словенским земљама....да потврда буде већа ето и Јорданеса који помиње Анте при доласку Гота... Убише антског краља Божа његове синове и 77 његових правака......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back