„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U rukopisu stoji Triváleōs; genitiv. Nominativ tog pojma glasi Trívalis. To bismo mi preveli na naš jezik preveli kao „Trival”. Međutim, nikada Tribali (odnosno tribalska zemlja) ni u jednom jedinom tekstu nisu tako nazivani. Pored toga što bih ja dodao da je izuzetno neobično da bi je zemlja prozvana (sg.) Tribalom, pojam se u grčkom jeziku zapisuje kao Triballós. Dakle, da se kaže da je samo izostavljeno jedno slovo lambda, pa da se možda može pripisati eventualno prostom lapsusu prepisivača — no, i pogrešni padežni sufiks ukazuje da je reč o nečem drugačijem. Kada dodamo tome da je Prevalis bila jedna od provincija Ilirika, zaključak po mom mišljenju postaje vrlo jasan.
Porfirogenit, O temama, https://archive.org/details/dethematibusetd00hiergoog/page/n287/mode/2up

Trivalis je stari naziv za Ohrid

trivalis.JPG

Tako da nema greske, nema Prevalisa, pisac Cuda je mislio na teritoriju Makedonije.

Divno, zato što ste se vi zvaničnjaci opredelili za ovo drugo, onda nam fimove o arheološkoj baštini Srbije snima Hrvatska državna televizija!

Prvo koji to MI zvaničnjaci ?
Drugo mešaš "gradmothers and frogs" jer sam ja govorio o naučnom istraživanju, a ti o prezentovanju široj javnosti. Za ovo drugo i na ovom konkretnom primeru se verovatno i slažemo.

Razumem ja važnost reklame i medijske propraćenosti da bi te ljudi čuli i da bi izneo svoje stavove i ideje. Problem je što iza tih ideja ne stoji gotovo ništa. Problem je što autohtonisti kao što je npr Šarić ne pišu naučne tekstove što je osnovna forma naučne komunikacije ako želiš da se baviš nekom naukom ili naučnom disciplinom. Umesto toga on iznosi svoje tvrdnje na tv-u i tvrdi kako ih niko od naučnika ne osporava niti komentariše. Pa to je kao da hoćeš da komuniciraš sa nekim u Americi vikanjem sa vrha Avale.
Inače ta njihova medijska uspešnost je jedina stvar u kojoj su na žalost ispred naučnika.

Nije, ali ne shvataš poentu. Uzmi na primer Ventrisa, jedan arhitekta je uspeo da razreši misteriju lineara B. On to nije radio tako što je smišljao da je u pitanju makedonski jezik jer mu je baba bila iz Velesa već je čitao naučnu literaturu, proučavao metodologiju rada, konsultovao ranije istraživače itd. I na kraju uspeo da dokaže pogrešne stavove jednog autoriteta kao što je Evans.

Osoba koja svojim nestručnim radom uništava jedan praistorijski lokalitet nema nikakav moralni autoritet da iznosi takve tvrdnje. Iskreno mislim da čovek 90% izgovorenog prosto LAŽE.

Da je BiH normalna zemlja (kao što nije ni Srbija) on bi odavno bio iza rešetaka.

Šta to Osmanagić uništava?

Razumem ja važnost reklame i medijske propraćenosti da bi te ljudi čuli i da bi izneo svoje stavove i ideje. Problem je što iza tih ideja ne stoji gotovo ništa. Problem je što autohtonisti kao što je npr Šarić ne pišu naučne tekstove što je osnovna forma naučne komunikacije ako želiš da se baviš nekom naukom ili naučnom disciplinom. Umesto toga on iznosi svoje tvrdnje na tv-u i tvrdi kako ih niko od naučnika ne osporava niti komentariše. Pa to je kao da hoćeš da komuniciraš sa nekim u Americi vikanjem sa vrha Avale.
Inače ta njihova medijska uspešnost je jedina stvar u kojoj su na žalost ispred naučnika.

Nije, ali ne shvataš poentu. Uzmi na primer Ventrisa, jedan arhitekta je uspeo da razreši misteriju lineara B. On to nije radio tako što je smišljao da je u pitanju makedonski jezik jer mu je baba bila iz Velesa već je čitao naučnu literaturu, proučavao metodologiju rada, konsultovao ranije istraživače itd. I na kraju uspeo da dokaže pogrešne stavove jednog autoriteta kao što je Evans.

Problem je u tome što oni, u najvećoj meri, nemaju nikakve predstave o tome šta je nauka. Oni se ne informišu iz naučne literature, već preko rekla-kazala glasina s YouTube priloga. Tako da nemaju uopšte ni nikakvu svesti o tome šta je nauka, šta nju konstituise, šta je naučna metodologija, itd. Koliko samo gluposti smo mogli čuti od pristalica autohtonističkih interpretacija na ovom forumu; od toga da je neko tvrdio da su Stari Sloveni prelazili reke Savu i Dunav tako što su hodali po dno sa trskom, pa na dalje. @Aranko svaki put kad tako nešto izjavi, posle se samo smeje i ništa ne odgovori. :D Ali zato mnogi nastavljaju da veruju u te stvari. Drugi je problem, potom, što mnogi nažalost misle da su školski udžbenici naučna literatura, pa koriste razne citate iz njih da bi dokazali neke svoje tvrdnje.

Koliko je to, ali doslovno, operiranost od srvarnpg svets, najbolje se vidi u tome što su pomenuti Aranko pa i gospon Mrkalj iskonstruisali jednu teoriju zavere u vezi sa mnom i misle da postoji iole bilo šta posebno u vezi sa literaturom i izvorima koje sam ja do sada kačio na Krstu. :lol: Oni misle da ja imam nekakav "ekskluzivni" pristup nekom tajnom arhivu ili biblioteci...a upravo je to ključni problem kod ovih naših paraistoričara: ne kucaju u Google i ne idu u biblioteke i arhive. Očekuju sve odgovore na BalkanINFO i kod hrvatskih generala. Zato i ohrabruju toliko da treba to više raditi; jer je to jedini medij (YouTube emisije) koji (znaju da) koriste, umesto da zagreju dupe na stolici (pa još semi ljute što zvanični istoričari sve to lepo ne sažmu, da ne moraju ni čitati). Odmah mi pada na um Ilija Ogorelica koji je i sam rekao kod Milanović Miodraga da je malo šta u svom životu pročitao. :mrgreen:

Šta to Osmanagić uništava?

Kada je počeo da se pravi taj nakaradni park piramida negde 2005/6 arheolozi iz BiH su izdali zvanična saopštenja. Izmedju ostalog kako je on uspeo od vlasti da dobije dozvolu za kopanje i još da bude finansiran iz budžeta dok Zemaljski muzej i mnogi drugi stoje zatvoreni i propadaju zajedno sa gomilom drugih arh. lokaliteta širom Bosne.
Što se uništavanja tiče, ugroženo je više lokaliteta u zoni tzv parka (praistorija, antika i sr. vek). Uništene su nekropole stećaka, ali i nestručno kopano na praistorijskim nalazištima.
Kao što već rekoh, da je u pitanju normalna zemlja on bi odavno bio u zatvoru zajedno sa ostalim političkim mufljuzima koji su mu tu dozvolu za rad i dali.

Što je najgore sve što je bilo na tim lokalitetima pre njihovog nestručnog kopanja je zauvek izgubljeno. Pravi vandalizam!

:think:
Što se uništavanja tiče, ugroženo je više lokaliteta u zoni tzv parka (praistorija, antika i sr. vek). Uništene su nekropole stećaka, ali i nestručno kopano na praistorijskim nalazištima.
Kao što već rekoh, da je u pitanju normalna zemlja on bi odavno bio u zatvoru zajedno sa ostalim političkim mufljuzima koji su mu tu dozvolu za rad i dali.

Što je najgore sve što je bilo na tim lokalitetima pre njihovog nestručnog kopanja je zauvek izgubljeno. Pravi vandalizam!

Bogami, to za uništavanje nisam znao.

Arheološka mafija u ovim krajevima dominira, tako da moram reći da me nimalo ne iznenađuje. A posebno to da nikada nije odgovarao...

Onaj ko se bavio fenomenom Nemačke između dva rata može da ti danima pripoveda kako ideologija na osnovu istorije - u slučaju Nemaca lažne - može dovesti do toga da jedan narod dobije motivaciju da krene u osvajanje celog sveta.

Nemci su, a sve na osnovu lažne istorije, verovali da su Arijevci, da su viša rasa, da su nadljudi, da ih "metak ne bije", sve dok im Rusi nisu u praksi pokazali da im teorija ne funkcioniše...

Toliko o snazi istoriografije i uticaju na mentalitet.
Brate nebi dao Karadjordja za svih 16 Rimskih imperatora!

Brate nebi dao Karadjordja za svih 16 Rimskih imperatora!

Mislim da oni ne mogu da ukapiraju kako je njihovo ponašanje i ophođenje prema istoriji svojevrsni vid autošovinizma. Celi pristup se zasniva na posezanju za tuđim, te gaženjem i odbacivanjem svega što je svoje; zato što je 'nedovoljo' (da nahrani narcisoidni ego) i slično. Pa onda ispada da srpska kultura biva zapostavljena i strad jerbo je, eto, koleteralna šteta.

Mislim da oni ne mogu da ukapiraju kako je njihovo ponašanje i ophođenje prema istoriji svojevrsni vid autošovinizma. Celi pristup se zasniva na posezanju za tuđim, te gaženjem i odbacivanjem svega što je svoje; zato što je 'nedovoljo' (da nahrani narcisoidni ego) i slično. Pa onda ispada da srpska kultura biva zapostavljena i strad jerbo je, eto, koleteralna šteta.
A ti ne vidis da pretjerujes?
Autoshovinizam? Ne zajebavaj brate niko od "autohtonista" neosjeca prezir prema Milosu i Lazaru....recimo...nego oni tebe nerviraju..

A ti ne vidis da pretjerujes?

Svi preteramo ponekad.

Autoshovinizam? Ne zajebavaj brate niko od "autohtonista" neosjeca prezir prema Milosu i Lazaru....recimo...nego oni tebe nerviraju..

Zato kažem specifična vrsta. Retko ćeš naći ljude koji baš potpuno otvoreno mrze svoj narod ili ono što ga sačinjava. Isto kao što ćeš vrlo retko naći ljude koji otvoreno mrze neki narod u celosti. Npr. najčešće ti ljudi negiraju takve etikete i tvrde da, kako se najčešće kaže, imaju problem samo sa političkom elitom; „normalne X“ naravno da ne mrze. I to često ne kao vid izgovora, već apsolutne ubeđenosti da navodno njihovo ponašanje (zaista) nije šovinističko. Kada bismo tako visoke kriterijume koristili, (auto)šovinista nikada uopšte ne bi ni bilo. Vrlo su retki primeri kao što je slučaj recimo jednog forumaša (mislim da više nije aktivan) koji se zalagao za biološko istrebljenje Albanaca sa lice zemlje i koji se otvoreno hvalio kako mrzi sve što sačinjava taj narod. Mrkalj baš npr. ne bi nikada priznao da je kroatofob, iako to nesumnjivo jeste.

Daklem, ogroman broj autohtonista (ne svi, naravno) svakako da ne mrze velike ličnosti iz nacionalne istorije; naprotiv. Međutim, oni na poseban način pljuju po njima jer ih nipodaštavaju; guraju u zaborav, zakopavaju, ali i svojom pažnjom usmeravanjem na određena pitanja čine tako da ispada da je sve što je bitno iz Dušanovog vremena to da li je vladao i Ukrajinom i Turskom. A njegovo zakonodavstvo, karakter, dolazak na vlast, okolnosti smrti, kult i dr. vidovi nasleđa; to ih ništa ne interesuje. Ako se i pozabave nekada tako nekom temom, to ispadne doslovno katastrašno kao npr. kada su momci iz Srbija Global napravili emisiju o Savinom Zakonopravilu u kojoj...se ne nalazi praktično ni jedna jedina reč o tome, a veliki deo vremena je proveden trućajući besmislice o „srpskom zakoniku“ u zapadnoj Turskoj iz tobož' VIII st. pre naše ere.

Svi preteramo ponekad.

Zato kažem specifična vrsta. Retko ćeš naći ljude koji baš potpuno otvoreno mrze svoj narod ili ono što ga sačinjava. Isto kao što ćeš vrlo retko naći ljude koji otvoreno mrze neki narod u celosti. Npr. najčešće ti ljudi negiraju takve etikete i tvrde da, kako se najčešće kaže, imaju problem samo sa političkom elitom; „normalne X“ naravno da ne mrze. I to često ne kao vid izgovora, već apsolutne ubeđenosti da navodno njihovo ponašanje (zaista) nije šovinističko. Kada bismo tako visoke kriterijume koristili, (auto)šovinista nikada uopšte ne bi ni bilo. Vrlo su retki primeri kao što je slučaj recimo jednog forumaša (mislim da više nije aktivan) koji se zalagao za biološko istrebljenje Albanaca sa lice zemlje i koji se otvoreno hvalio kako mrzi sve što sačinjava taj narod. Mrkalj baš npr. ne bi nikada priznao da je kroatofob, iako to nesumnjivo jeste.

Daklem, ogroman broj autohtonista (ne svi, naravno) svakako da ne mrze velike ličnosti iz nacionalne istorije; naprotiv. Međutim, oni na poseban način pljuju po njima jer ih nipodaštavaju; guraju u zaborav, zakopavaju, ali i svojom pažnjom usmeravanjem na određena pitanja čine tako da ispada da je sve što je bitno iz Dušanovog vremena to da li je vladao i Ukrajinom i Turskom. A njegovo zakonodavstvo, karakter, dolazak na vlast, okolnosti smrti, kult i dr. vidovi nasleđa; to ih ništa ne interesuje. Ako se i pozabave nekada tako nekom temom, to ispadne doslovno katastrašno kao npr. kada su momci iz Srbija Global napravili emisiju o Savinom Zakonopravilu u kojoj...se ne nalazi praktično ni jedna jedina reč o tome, a veliki deo vremena je proveden trućajući besmislice o „srpskom zakoniku“ u zapadnoj Turskoj iz tobož' VIII st. pre naše ere.
Ooooo cekaj cekaj brate ovde si strpo i babe i zabe( dont mix garannies and frogs 🤣)

Negdje je sasvim ocekivano posle svega da Srbin nema takta prema komsijama! I nebi bilo normalno da je druagacije briga me sta te uce knjige ali i sam ovo zivis jasno ti je! Zasto Srbin nema trpljevisosti prema Hrvatima recimo....

A ovo ovo "retko ces naci koji otvoreno mrze svoj narod" o cemu pricamo do juce je ceo mainstream bio autosovisnicki to je bio "mainstream" apsolutno je bilo "kul" pljuvati po Srbima i biti "anacionaln nevidjeno progresivan"...

Negdje je sasvim ocekivano posle svega da Srbin nema takta prema komsijama! I nebi bilo normalno da je druagacije briga me sta te uce knjige ali i sam ovo zivis jasno ti je! Zasto Srbin nema trpljevisosti prema Hrvatima recimo....

Naravno, posebno posle 1990-ih godina. Mada, ne pričamo baš o nečemu tako jednostavnom...

A ovo ovo "retko ces naci koji otvoreno mrze svoj narod" o cemu pricamo do juce je ceo mainstream bio autosovisnicki to je bio "mainstream" apsolutno je bilo "kul" pljuvati po Srbima i biti "anacionaln nevidjeno progresivan"...

I svi će, uglavnom, negirati da se tako ponašaju i izdvojiti neke kontraargumente da ospore tu konstataciju (ako se uopšte usprotive takvoj argumentaciji). Mislim da ovo nije baš najkorektnije, jerbo pominjem direktno ljude koji nisu učesnici diskusije, ali eno npr. komšija na pdf Politici piše ćirilicom i voli Lukašenka.

Dakle, kao što reče, ima pljuvačine. No Srbina koji neprikriveno mrzi potpuno sve što je srpsko, ne znam.

Naravno, posebno posle 1990-ih godina. Mada, ne pričamo baš o nečemu tako jednostavnom...

I svi će, uglavnom, negirati da se tako ponašaju i izdvojiti neke kontraargumente da ospore tu konstataciju (ako se uopšte usprotive takvoj argumentaciji). Mislim da ovo nije baš najkorektnije, jerbo pominjem direktno ljude koji nisu učesnici diskusije, ali eno npr. komšija na pdf Politici piše ćirilicom i voli Lukašenka.

Dakle, kao što reče, ima pljuvačine. No Srbina koji neprikriveno mrzi potpuno sve što je srpsko, ne znam.
Cekaj brate....
Ti si ovde izneo argumentaciju....
Kako se "Srbi peri od shovinizma"...i ja reko zasto "imaju pravo na shovinixam"...
A onda kazem da autoshovizam ne dam nam nije stran nego je bila mainstream prica...

Mozda bi se vi "zvanicni i autohtnisti" bolje razumeli kad bi se slozili da je mainstream "autosivnisticki antisprski"...

Mozda da zvanicna istorija dize nacinalni naboj malo vise i velica karadjordja mozda nebi bilo potrebe za "rimskim.generalima"...

Mozda da se ogradite od "mitova" ali mozda da da objasnite sta znaci mit za jedan narod...

Recimo meni je neverovatno da nisam naiso ovde na istoricara koji ce da objasni mit...
Kad Njegos veli "Crnogorac neljubi ropstva lance" kraj casnih veriga...

Ja sam 200 godina+ Sarajlija porjeklo CG ali ovo se na slavi vazda pominje rasto sam vani....
Ali taj citat koji nije faktografski nikad potvrdjen bolje oslikava mentalitet naroda nego "sve citanke kralja nikole"...

Mozda bi se vi "zvanicni i autohtnisti" bolje razumeli kad bi se slozili da je mainstream "autosivnisticki antisprski"...

Mozda da zvanicna istorija dize nacinalni naboj malo vise i velica karadjordja mozda nebi bilo potrebe za "rimskim.generalima"...

Mozda da se ogradite od "mitova" ali mozda da da objasnite sta znaci mit za jedan narod...
Zapravo hoćeš reći, znanost bi trebala malo nećemo reći lagati, ali ono iskrivljavati istinu kako bi izazvala poželjne efekte?
Kakav si ti meni kralj, s tim da si ti još umjereni.

Recimo meni je neverovatno da nisam naiso ovde na istoricara koji ce da objasni mit...
Kad Njegos veli "Crnogorac neljubi ropstva lance" kraj casnih veriga...

Ja sam 200 godina+ Sarajlija porjeklo CG ali ovo se na slavi vazda pominje rasto sam vani....
Ali taj citat koji nije faktografski nikad potvrdjen bolje oslikava mentalitet naroda nego "sve citanke kralja nikole"...

Pisalo je gomila istoričara o tome, od Branislava Đurđeva pa na dalje. Aleksandar Raković je nebrojeno puta pričao prilikom gostovanja na televizijama, što državnim, što alternativnim, ja sam potrošio na stotine strana kucanog teksta o crnogorskim temama, pa između ostalog o toj i obradismo je RickRoss, ja i drugi forumaši na temi posvećenoj crnogorskom nac. pitanju, između ostalog....

Pisalo je gomila istoričara o tome, od Branislava Đurđeva pa na dalje. Aleksandar Raković je nebrojeno puta pričao prilikom gostovanja na televizijama, što državnim, što alternativnim, ja sam potrošio na stotine strana kucanog teksta o crnogorskim temama, pa između ostalog o toj i obradismo je RickRoss, ja i drugi forumaši na temi posvećenoj crnogorskom nac. pitanju, između ostalog....
E i veliki respekt za to!
I sam sam gledo klip...sve istorija 101 svaka cast...javio se Ric Rossu reko svaka cast...

Ali kontas o cemu pricam svako ko bi procito ista duze od FB Statusa jasno je sta su Crnogorci...neumljinjem vas doprinos svaka cast reko sam super pa se cuje! I drago mi!

Poenta je bila da ako faktografski mit nije tacan....ok ali objasni zasto narod ga tako vidi a ne samo odbaciti...

Nema naroda bez mita..

Мozda da zvanicna istorija dize nacinalni naboj malo vise i velica karadjordja mozda nebi bilo potrebe za "rimskim.generalima"...

Evo istoričar Radivoj Radić piše jednostavnim stilom, razumljivim svakom laiku. Piše često publicistiku i bavi se popularnim temama; gostuje po istorijskim programima i učestvuje u izradama istorijskih dokumentaraca.

Ali ništa to nije bitno, niti uopšte interesuje alternativce, jer ih je ismevao u jednoj knjizi (i još jednoj što je skoro izašla). Tako da, šta god bude učinio, tu doslovno neće biti nikakvog pomaka, jer je jedino što se očekuje izvinjenje, molba za oprost i da prizna da su u pravu. To je neverovatna količina mržnje prema njemu koja se tu uzgaja; neki čak patentiraju pojam radićevci za zvanične istoričare iz tih razloga. Jedan forumaš je čak otvorio posprdnu temu na njegov račun (šaleći se da je čovek umro).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back