Crnugović
Primećen član
- Poruka
- 840
čoveka od slame???Tvrdi da arheolozi ljubomorno čuvaju egipatske piramide i tako ne dozvoljavaju geolozima i drugim stručnjacima da dođu i ispitaju je. Dakle, klasično generisanje teorije zavere u pokušaju diskreditacije zvanične nauke.
Svako ko zna kako je stanje s arheologijom u Egiptu vrlo dobro zna da sami arheolozi kukaju jerbo zakoni, egipatski i međunarodne konvencije, drže velike kulturne spomenike pod tolikom zaštitom da ih jedva možeš i proučavati. Zbog toga se i toliko razmatra oko načina njihove konstrukcije, jer previše mora da se osloni na teoretisanje i na neinvazivno ispitivanje, večito u iščekivanju tehnološkog progresa koji bi mogao ispitivati artefakte bez njihovog oštećivanja.
Tako da je tu po sredi bacanje nepostojeće odgovornosti, tj. pravljenje čoveka od slame. Slično kao što je neko na forumu ovde nedavno bio izjavio (mislim da je možda bio @psmaniac neka me ispravi ako sam pogrešno upamtio) da se arheolozi bore oko iskopavanja Vinče, ali da istoričari ne daju da se ona istražuje.
Sve što je Osmanagić naveo da nije dopušteno ekspertima prirodnih nauka...sasvim jednako nije dopušteno ni samim arheolozima. I zapravo je u najvećoj mjeri dobro što je tako, jerbo je ljudska ruka u prošlosti traljavim istraživanjem toliko štete učinila, da je apsolutna opreznost i maksimalno odlaganje ispitivanja i konzerviranje kulturnih spomenika što je više moguće, bukvalno najpametniji potez koji se može preduzeti.
Kako povesti razgovor sa ovakvim "autoritetom"??