„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tvrdi da arheolozi ljubomorno čuvaju egipatske piramide i tako ne dozvoljavaju geolozima i drugim stručnjacima da dođu i ispitaju je. Dakle, klasično generisanje teorije zavere u pokušaju diskreditacije zvanične nauke.

Svako ko zna kako je stanje s arheologijom u Egiptu vrlo dobro zna da sami arheolozi kukaju jerbo zakoni, egipatski i međunarodne konvencije, drže velike kulturne spomenike pod tolikom zaštitom da ih jedva možeš i proučavati. Zbog toga se i toliko razmatra oko načina njihove konstrukcije, jer previše mora da se osloni na teoretisanje i na neinvazivno ispitivanje, večito u iščekivanju tehnološkog progresa koji bi mogao ispitivati artefakte bez njihovog oštećivanja.

Tako da je tu po sredi bacanje nepostojeće odgovornosti, tj. pravljenje čoveka od slame. Slično kao što je neko na forumu ovde nedavno bio izjavio (mislim da je možda bio @psmaniac neka me ispravi ako sam pogrešno upamtio) da se arheolozi bore oko iskopavanja Vinče, ali da istoričari ne daju da se ona istražuje. :D

Sve što je Osmanagić naveo da nije dopušteno ekspertima prirodnih nauka...sasvim jednako nije dopušteno ni samim arheolozima. I zapravo je u najvećoj mjeri dobro što je tako, jerbo je ljudska ruka u prošlosti traljavim istraživanjem toliko štete učinila, da je apsolutna opreznost i maksimalno odlaganje ispitivanja i konzerviranje kulturnih spomenika što je više moguće, bukvalno najpametniji potez koji se može preduzeti.
čoveka od slame???

Kako povesti razgovor sa ovakvim "autoritetom"??

life', био сам убеђен

Pored toga da irski u Irskoj pricaju nekih mozda 2 % stanovnistva, ja uopste ne pricam o Velsu, Irskoj i Skotskoj gde je engleski glavni jezik, nego o samoj Engleskoj.

Kako bi vi rekli primitivni Sasi i Angli su nametnuli svoj jezik teritoriji danasnjoj Engleskoj. I kad mogu to Sasi, ja ne znam sto ne bi mogli Sloveni.

Poslednja izmena:
Pored toga da irski u Irskoj pricaju nekih mozda 2 % stanovnistva, ja uopste ne pricam o Velsu, Irskoj i Skotskoj gde je engleski glavni jezik, nego o samoj Engleskoj.

Kako bi vi rekli primitivni Sasi i Angli su nametnuli svoj jezik teritoriji danasnjoj Engleskoj. I kad mogu to Sasi, ja ne znam sto ne bi mogli Sloveni.
Имаш читаву келтску литературу засновану на отпору према навали Англа, Саса и Јита на Британију - легенде о Артуру и витезовима округлог стола, потрага за светим гралом итд. коју су писали преци данашњих Велшана. Тако нешто на Балкану није забележено. Англосаксонска литература, са друге стране, има само Беовулфа, пар неких хроника и 'агиографија, као и нешто натписа на рунама. То је то.

Поредиш бабе и жабе. Енглески језик почиње постајати доминантним тек од Тјудоровског периода, јер постаје и званичан језик (англиканске) цркве.
Енглески језк се заправо у том тјудоровском периоду коначно и уобличава, но енглези се никада нису сасвим лишили и француског утицаја, познавање француског се међу Енглезима сматрало престижом чак и у 20-ом веку. Са почетком доминације америчке културе и француски језички утицај слаби и нестаје.

Осим тога, ако си знао само какав келтски језик, могао си бити једино пастир или земљорадник, све школе, колеџи, државна управа, правосуђе, војска су користиле искључиво енглески језик. Тако постепено долази до појаве акултурације, најпре је изумръо корнволшки језик и то у 18-ом веку. Док је келтски сељак плаћао енглеском феудалцу порез и био лојалан, није Енглезе ни било брига којим језиком Келти говоре.

Плус са индустријализацијом, долази до појаве великих градова, а са њима и до масовнијег довлачења сеоског становништва у градове, а у градовима је наравно доминантан језик енглески.

Најбољи енглески писци иначе и јесу Ирци, од Џонатана Свифта до Семјуела Бекета као људи ведра духа и бритка језика, за разлику од суморних и укочених Енглеза, које вековима спутавају наметнуте друштвене узансе горње класе енглеског елитистичког друштва и англиканске цркве.

termin južni sloveni nastao je u 19.veku i ne može se reći da se na balkan doseljavaju južni sloveni jer ih ne pominje niti jedan grčki ili latinski izvor; doseljavaju se sklavi ili spori koji potom prave sklavinije a to su srbi, porfirogenit nabraja sklavinije i kaže da njima vladaju i u njima žive srbi plus domicilno stanovništvo; radić and co. koji su pisali udžbenik istorije za oš koriste pogrešnu terminologiju nastalu na osnovu geopolitičkih zahteva srba slovenaca i hrvata u 19 veku što sa vremenom pre 1500 godina nema blage veze, osim toga termin sloven prvi pominje knez rastislav 864 ili tu neke godine

Nije valdj
Имаш читаву келтску литературу засновану на отпору према навали Англа, Саса и Јита на Британију - легенде о Артуру и витезовима округлог стола, потрага за светим гралом итд. коју су писали преци данашњих Велшана.

Artur jeste Velsanska legenda, ali njegovu konacnu verziju je dobio u Francuskoj. A ako uzmemo sada ta predanja ozbiljno, i srpske legende pricaju o tome, da su Rimljani bili ovde pre Slovena.

Тако нешто на Балкану није забележено. Англосаксонска литература, са друге стране, има само Беовулфа, пар неких хроника и 'агиографија, као и нешто натписа на рунама. То је то.

A gde je obiljna literatura Slovena-Ilira pre 6. veka. Da je ima, stvar bi bila jasna.

Поредиш бабе и жабе. Енглески језик почиње постајати доминантним тек од Тјудоровског периода, јер постаје и званичан језик (англиканске) цркве.

Bullshit. Vec za vreme Viljelma osvajaca imamo frankofone Normane u Engleskoj i obican narod i nize plemstvo koje prica engleski. A frankofoni engleski plemici napustaju francuski za vreme 100 godinsnjeg rata. Ta prica da engleski u Engleskoj tek postaje prevladalaci u vreme Tudora mozes da zaboravis. https://books.google.at/books?id=SalWvOfWrEkC&pg=PA15&dq=english+speaking+farmers+and+france+speaking+nobility&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwjw29ecl_PsAhWi4YUKHa9QD6gQ6AEwAHoECAIQAg#v=onepage&q=english speaking farmers and france speaking nobility&f=false

Енглески језк се заправо у том тјудоровском периоду коначно и уобличава, но енглези се никада нису сасвим лишили и француског утицаја, познавање француског се међу Енглезима сматрало престижом чак и у 20-ом веку. Са почетком доминације америчке културе и француски језички утицај слаби и нестаје.

Осим тога, ако си знао само какав келтски језик, могао си бити једино пастир или земљорадник, све школе, колеџи, државна управа, правосуђе, војска су користиле искључиво енглески језик. Тако постепено долази до појаве акултурације, најпре је изумръо корнволшки језик и то у 18-ом веку. Док је келтски сељак плаћао енглеском феудалцу порез и био лојалан, није Енглезе ни било брига којим језиком Келти говоре.

Плус са индустријализацијом, долази до појаве великих градова, а са њима и до масовнијег довлачења сеоског становништва у градове, а у градовима је наравно доминантан језик енглески.

Ovo je sve kasnije se desilo i nema veze za seobom naroda.

Poslednja izmena:
Nije valdj

Artur jeste Velsanska legenda, ali njegovu konacnu verziju je dobio u Francuskoj. A ako uzmemo sada ta predanja ozbiljno, i srpske legende pricaju o tome, da su Rimljani bili ovde pre Slovena.
Па за Келте је ваљда доказано да су у Британији били пре Германа :)

A gde je obiljna literatura Slovena-Ilira pre 6. veka. Da je ima, stvar bi bila jasna.
Озбиљна литература подразумева постојање озбиљне независне државе, која ће исту и финансирати, што се овде у присуству римске робовласничке државе није могло ни замислити.

BTW, сетиш ли се некад да се распиташ како су у Аустрији нестали чешки и словеначки језик, иако су Чеси и Словенци у односу на Аустродојче староседеоци ?

Bullshit. Vec za vreme Viljelma osvajaca imamo frankofone Normane u Engleskoj i obican narod i nize plemstvo koje prica engleski. A frankofoni engleski plemici napustaju francuski za vreme 100 godinsnjeg rata. Ta prica da engleski u Engleskoj tek postaje prevladalaci u vreme Tudora mozes da zaboravis. https://books.google.at/books?id=SalWvOfWrEkC&pg=PA15&dq=english+speaking+farmers+and+france+speaking+nobility&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwjw29ecl_PsAhWi4YUKHa9QD6gQ6AEwAHoECAIQAg#v=onepage&q=english speaking farmers and france speaking nobility&f=false

Молим вас госпо'н, чему то "шајсе" на енглеском, јесу ли вас то научили у тој господској Аустрији док сте јели бечку шницлу и моцарт кугле ?

То што ти називаш "енглеским" није постојало пре Чосера, а почело је практично да се развија са Шекспиром. Јер сељачки англосаксонски дијалекти нису могли постати књижевним језиком, све префињеније речи у енглеском потичу из француског језика. Само најпростије речи за најпростије ствари - јело, пиће, кућа, домаће животиње, домаћи послови и сл. су германске. Отвори речник па види.

Ovo je sve kasnije se desilo i nema veze za seobom naroda.
Твоја теза је управо тиме и погрешна јер тврдиш да се доминација енглеског језика остварила у време тзв. "сеобе народа" а не мноооого векова касније.

Па за Келте је ваљда доказано да су у Британији били пре Германа :)

Mene ti izgleda ne svatas.

Озбиљна литература подразумева постојање озбиљне независне државе, која ће исту и финансирати, што се овде у присуству римске робовласничке државе није могло ни замислити.

Naravno a Turci su financirali epe o Kosovoskom boju najverovatnije. I kontradiktorna argumentacija. Sloveni preuzimaju balkan, a koja drzava da financira literaturu (koja ima, Slaven o tome je pisao). Argumentacija ti je totalno kontradiktorna.

BTW, сетиш ли се некад да се распиташ како су у Аустрији нестали чешки и словеначки језик, иако су Чеси и Словенци у односу на Аустродојче староседеоци ?

Sta je poenta tvog pisanja.

То што ти називаш "енглеским" није постојало пре Чосера, а почело је практично да се развија са Шекспиром. Јер сељачки англосаксонски дијалекти нису могли постати књижевним језиком, све префињеније речи у енглеском потичу из француског језика. Само најпростије речи за најпростије ствари - јело, пиће, кућа, домаће животиње, домаћи послови и сл. су германске. Отвори речник па види.

To nema veze za mojom tezom germanski dijalekti su zamenili keltski jezik. To je Sasima i Anglima uspelo bez problema, a Slovenima je to ne moguce pa moraju biti na balkanu od uvek. Ovo je fora cele moje argumentacije. Ni manje ni vise.

Твоја теза је управо тиме и погрешна јер тврдиш да се доминација енглеског језика остварила у време тзв. "сеобе народа" а не мноооого векова касније.

Naravno da je to trajalo vekovima, ali nije trajalo do industrijalizacija, makar kad se prica o Engleskoj. Tako su i Sloveni imali vekova vremena.

Ja trenutno hocu da dokazem da je takva transformacija jezika moguca, posto se to stalno tvrdi da je nemoguce, iako ima tu dosta primera.

Poslednja izmena:
Имаш читаву келтску литературу засновану на отпору према навали Англа, Саса и Јита на Британију - легенде о Артуру и витезовима округлог стола, потрага за светим гралом итд. коју су писали преци данашњих Велшана. Тако нешто на Балкану није забележено. Англосаксонска литература, са друге стране, има само Беовулфа, пар неких хроника и 'агиографија, као и нешто натписа на рунама. То је то.

Најбољи енглески писци иначе и јесу Ирци, од Џонатана Свифта до Семјуела Бекета као људи ведра духа и бритка језика, за разлику од суморних и укочених Енглеза, које вековима спутавају наметнуте друштвене узансе горње класе енглеског елитистичког друштва и англиканске цркве.
Наравно Константин пореди бабе и жабе, заправо он има толико мало знања да је мени фрапантна тврда да је завршио историју у Бечу, зар они школују такве?

Mene ti izgleda ne svatas.

Naravno a Turci su financirali epe o Kosovoskom boju najverovatnije. I kontradiktorna argumentacija. Sloveni preuzimaju balkan, a koja drzava da financira literaturu (koja ima, Slaven o tome je pisao). Argumentacija ti je totalno kontradiktorna.

Sta je poenta tvog pisanja.

To nema veze za mojom tezom germanski dijalekti su zamenili keltski jezik. To je Sasima i Anglima uspelo bez problema, a Slovenima je to ne moguce pa moraju biti na balkanu od uvek. Ovo je fora cele moje argumentacije. Ni manje ni vise.

Naravno da je to trajalo vekovima, ali nije trajalo do industrijalizacija, makar kad se prica o Engleskoj. Tako su i Sloveni imali vekova vremena.

Ja trenutno hocu da dokazem da je takva transformacija jezika moguca, posto se to stalno tvrdi da je nemoguce, iako ima tu dosta primera.
Ти не знаш шта желиш да докажеш па мало тврдиш једно па мало друго само никако не разумеш ни саговорнике ни шта у свтари тврдиш само еј битно да тврдиш да је досељавања било.
Оно што ти сви покушавају рећи да случај том измишљном досељавању нигде не постоји.
Постоје случајеви наметања језика али не постоји случај да је то урађено у тако кратком периоду када по званичној историографији не постоје никакви инструменти који би наметнули језик широкој групи староседелаца, ни држава која обухвата већу повр4шину, ни војна завиност ни било шта друго. То је и потпуно контрадикторно важећем наративу како су Словени били на нижем степену развоја од романа. Чак идиоти који пишу књиге иду дотле да тврде како су Словени научили земљорадњу од староседелаца, које су потом протерали на више планине где су они престали да се баве пољопривредом и живели од сточарства од тада.
Друго што је још важније у сваком случају на планети то је оставило трагове који се јасно следе па се зна које су речи или цела наречја преостала од староседелаца а тога уопште нема код нас. Увек постоје и предања забележени ратови, сукоби, колективно памћење је очувало то. Код нас постоје само супротна предања али се она наравно не узимају озбиљно.

Radi se o tome da ti, a ni osoba sa video klipa, ne kapirate da takvi klipovi ili tvoje pisanje na ovom forumu nemaju nikakav uticaj na istoriografiju i neće ga nikada imati.
Neke stvari, kao ljudska priroda, vanvremenski su univerzalne, pa se tako od vremena Đordana Bruna nisu promenile.

Nagoveštaj promena paradigme od strane ljudi izvan mejnstrima, od strane amatera i priučenjaka, mejnstrim-naučnicima, budući da su ljudi od krvi i mesa, govori samo jedno - "Ispašćemo budale!" i onda se oni, po cenu da ih istorija optuži za spaljivanje veštica, opiru neminovnoj promeni, jer, u jednom su u pravu - ne da bi ispali budale, već, od laika intelektualno poraženi, ispali bi itekakve budale, otprilike kao što se danas misli o zagovornicima Ptolomejevog geocentričnog sistema...

A da li certifikovana budala može da nastavi uživanje privilegija u društvu? Iskustvo kaže da je i to kod nas moguće. Tako da - njihov strah i nije toliko utemeljen.

Poslednja izmena:
Neke stvari, kao ljudska priroda, vanvremenski su univerzalne, pa se tako od vremena Đordana Bruna nisu promenile.

Nagoveštaj promena paradigme od strane ljudi izvan mejnstrima, od strane amatera i priučenjaka, mejnstrim-naučnicima, budući da su ljudi od krvi i mesa, govori samo jedno - "Ispašćemo budale!" i onda se oni, po cenu da ih istorija optuži za spaljivanje veštica, opiru neminovnoj promeni, jer, u jednom su u pravu - ne da bi ispali budale, već, od laika intelektualno poraženi, ispali bi itekakve budale, otprilike kao što se danas misli o zagovornicima Ptolomejevog geocentričnog sistema...

A da li certifikovana budala može da nastavi uživanje privilegija u društvu? Iskustvo kaže da je i to kod nas moguće. Tako da - njihov strah i nije toliko utemeljen.
Један број ће вероватно наставити да ужива привилегије иако то није баш извесно. Али пре свега ту је проблем што већина наших „научника“ живи од грантова и фондова страних институција уз прилично мали рад, и смеши им се драстичан пад стандарда...
Други је проблем који обухвата много већи број, укључујући и оне непривилеговане, очигледно им је колико не знају па ако би хтели да се баве струком у условима промене напамет научене парадигме мораће много да уче поново и престаће да буду ауторитети и то им смета много.

Ти не знаш шта желиш да докажеш па мало тврдиш једно па мало друго само никако не разумеш ни саговорнике ни шта у свтари тврдиш само еј битно да тврдиш да је досељавања било.
Оно што ти сви покушавају рећи да случај том измишљном досељавању нигде не постоји.
Постоје случајеви наметања језика али не постоји случај да је то урађено у тако кратком периоду када по званичној историографији не постоје никакви инструменти који би наметнули језик широкој групи староседелаца, ни држава која обухвата већу повр4шину, ни војна завиност ни било шта друго. То је и потпуно контрадикторно важећем наративу како су Словени били на нижем степену развоја од романа. Чак идиоти који пишу књиге иду дотле да тврде како су Словени научили земљорадњу од староседелаца, које су потом протерали на више планине где су они престали да се баве пољопривредом и живели од сточарства од тада.
Друго што је још важније у сваком случају на планети то је оставило трагове који се јасно следе па се зна које су речи или цела наречја преостала од староседелаца а тога уопште нема код нас. Увек постоје и предања забележени ратови, сукоби, колективно памћење је очувало то. Код нас постоје само супротна предања али се она наравно не узимају озбиљно.

Ко то тврди? :lol:

Ко то тврди? :lol:
Заправо вероватно сви званични историчари, који пишу о томе времену, не сећам се више на колико сам места то прочитао и немам времена да тражим. Ево ти само Тиборова интерпретација те исте глупости:

tibor kreten.jpg

Заправо вероватно сви званични историчари, који пишу о томе времену, не сећам се више на колико сам места то прочитао и немам времена да тражим. Ево ти само Тиборова интерпретација те исте глупости:

Pogledajte prilog 795564

Gde tu piše da su starosedeoci naučili doseljenike obrađivanjem zemlje?

Мене збуњује изјава крсташа током 2. похода које је дочекао Стефан Немања " да Срби не обрађују земљу али имају пуно стоке , има ту и избеглих робова и одметника". Препричао сам јер немам оригинално. Такође се тврди да Грци нису обрађивали земљу због неплодних тла па су храну и пољопривредне производе морали узимати од Илира који су наводно први плуг добили од Келта.
Везано за овај период "досељавања" јако је паушално обрађен ево видимо и ову изјаву великог научника која је на нивоу предшколског узраста када би децу учио како су староседеоци научили да обрађују земљу.
Онда друга изјава крсташа. у Посавини "Тамо где су некад живели Беси сада живе Срби у најсуровији и најнеприступачнијим местима".
Коматина је урадио студију да се током 10. 11. века па и даље простиру изван своје етничке државе на Дунаву , Сави и такође је увидео током устанка комита да постоје Бугари Срби и прави Бугари тј. контрадикције извора.

Мислим да се види стална тенденција без обзира колико научници били добри и велики попут Тибора Живковића да и поред обиља нових сазнања и открића и контраверзности и контрадикција морају некако макар на нелогичан начин да се упакују у старије закључке и догме јер као да би уколико одступа од званичног става то мишљење било одбачено.
Међутим код Тибора ми се свиђа што је ствари записао , поставио свакоме да закључи и поред његовог закључка који је научно морао бити такав али приватно је могао мислити сасвим нешто друго.

ову изјаву великог научника која је на нивоу предшколског узраста када би децу учио како су староседеоци научили да обрађују земљу.

Hajde, sad starosedeoci naučili? :lol:

Treba da prestanemo da se igramo gluvih telefona i vratimo činjenicama.

Hajde, sad starosedeoci naučili? :lol:

Treba da prestanemo da se igramo gluvih telefona i vratimo činjenicama.

Па прочитај поново староседеоци су се бавили више сточарством док су придошлице односно Словени више ратарством. Словени заузели више плодних равница док су староседеоци односно Ромеји завршили у планинчугама.
Искази крсташа говоре тотално супротно а и сами историчари су у контрадикцији.
Дакле главна снага српске војске су били планински пастири и чобани.
Тек за време Стефана Душана Срби силазе са брда у равнице и градове где постају лак плен Турцима и коњици уопште.
Рашка област је планинска област где је Пештерска висораван најхладнији и најсуровији део Србије део близу Сјенице.
Да ли би Срби постали под ударом Печењага , Бугара , Мађара да су живели у плодним равницама?

Па прочитај поново староседеоци су се бавили више сточарством док су придошлице односно Словени више ратарством. Словени заузели више плодних равница док су староседеоци односно Ромеји завршили у планинчугама.

Zar nisi ti napisao da su starosedeoci naučili kako da obrađuju zemlju od novopridošlih Slovena (a Aranko obratno)?

Искази крсташа говоре тотално супротно а и сами историчари су у контрадикцији.

Ne znam od kakvog je značaja šta krstaški putopisci izjavljuju. To bi bilo isto kao da čitaš zapise američkih pilota koje spasavaju u Operaciji Vazdušni most krajem 1944. godine i kažeš, tipa, u kontradikciji su sa zapisima Konstantina Mihailovića iz Ostrovice. :lol:

Zar nisi ti napisao da su starosedeoci naučili kako da obrađuju zemlju od novopridošlih Slovena (a Aranko obratno)?

Ne znam od kakvog je značaja šta krstaški putopisci izjavljuju. To bi bilo isto kao da čitaš zapise američkih pilota koje spasavaju u Operaciji Vazdušni most krajem 1944. godine i kažeš, tipa, u kontradikciji su sa zapisima Konstantina Mihailovića iz Ostrovice. :lol:

Најјаче да је грчки цар који је сигурно био у неком шатору са Србима и пијанчио са Чаславом и овај кад се напио признао му све брате ми смо из Бојке!
Не брини друже и ми смо из Арменије само ми се деда прозвао Македонцем па и ја кажем за себе да сам Македонац..

Да ли су списе грчког цара и ВИС чиме се служио валидније од крсташа који су бар знали доћи до Јерусалима и по свој прилици су показали више познавања елементарне географије од ромејског цара.
Да не цитирамо поново Суровјетског у вези познавања географије цара....

Нисам ја тврдио него Тибор понавља глупости званичне историографије.
По ономе шта он пише:
- Словени су били земљорадници (и пре сеобе)
- Староседеоци су били напреднији земљорадници, Тибор није написао да су они научили земљорадњу од староседелаца али тога има по књигама
- Словени су потерали староседеоце у планине и они почели да се баве сточарством
- Након неког времена староседеоци се мешају са Словенима и (а до тада су ваљда заборавили земљорадњу) од их преузимају термине
Ово је наравно компилација будалаштина и ја мислим да је Тибор то овако отворено ставио да сваком буде јасно да то није тачно.

Званична историографија користи обе тврдње, да су Словени научили напредније технике од староседелаца, затим их потиснули на планине па староседеоци онда од њих преузели термине (и знања) касније. Заборавили су да објасне како су то и румуни и албанци староседеоци који су потиснути на планине, колико је то словена било да потисну и једне и друге, али то су трице, битно је да се наратив не сме довести у питање, нема везе колико се лупа са претпоставкама.
И онда неко од вас ББ-оваца има смелости да каже како су ово чињенице.

Kekavmen, 11.vek, https://ancientwisdoms.ac.uk/mss/viewer.html?viewColumns=greekLit:tlg3017.Syno298.sawsRus01:div4&viewOffsets=-1295

О характере, происхождении и повадках влахов Уведомляю вас и детей ваших также о следующем. Поскольку племя влахов отличается крайней неверностью и развращено, не хранит подлинной верности ни Богу, ни василевсу, ни родственнику или другу, но стремится всех перехитрить, часто лжет, еще больше ворует, ежедневно клянется страшными клятвами своим друзьям и с легкостью нарушает клятвы, устраивает побратимства и вступает в кумовство, помышляя таким образом обмануть простоватых, никогда не соблюдало верности никому, в том числе и древним римским императорам, поэтому император Траян воевал с ними и, наголову разгромив, пленил их; их василевс по имени Декавал был убит, а его голова вздета на копье посреди города римлян. Ведь влахи являются так называемыми даками и бессами. Раньше они жили близ рек Дуная и Саоса, который ныне мы называем рекой Савой, где теперь живут сербы в безопасных и недоступных местах. В надежде на это они прикидывались друзьями и рабами древних римских императоров и, выходя из своих укреплений, разоряли земли римлян. Поэтому-то, как сказано, римляне, разгневавшись на них, разгромили их. Уйдя из тамошних мест, влахи рассеялись по всему Эпиру и Македонии, а большинство их поселилось в Элладе. Они трусливы, сердца их заячьи, наглость же их также происходит от трусости. Поэтому я призываю вас, чтобы вы нисколько не доверяли им. Если когда-нибудь случится мятеж, а влахи разыграют дружелюбие и верность, клянясь Богом соблюдать ее, не доверяйте им. Лучше для вас вообще не требовать от них клятв и не клясться самим, лучше остерегаться их как злодеев, чем обмениваться с ними клятвами. Итак, верить им нельзя вообще, но притворяйся, что ты их друг. Если же когда-либо вспыхнет восстание в Болгарии, как было выше рассказано, и если они станут уверять или даже клясться, что являются твоими друзьями, не верь им. Если они приведут к какой-либо крепость Романии своих жен и детей, разреши им ввести их. Но в то время, когда они будут находиться внутри укрепления, сами [влахи — мужчины] пусть остаются снаружи. Если они пожелают посетить свои семьи, то пусть входят по двое или по трое. Когда же они уйдут, пусть входят к тебе другие. Тщательно охраняй стены и ворота. Поступая так, будешь в безопасности. А если ты позволишь им входить к их семьям большими группами, то крепость будет предана ими и ты, как змеей, будешь ужален ими. Вот тогда ты вспомнишь о моем предостережении! Но если ты будешь остерегаться этого, то и их будешь держать в руках и сам не будешь иметь забот.

Такође обавештавам вас и вашу децу о следећем. Будући да се племе Влаха одликује крајном неверством и изопаченошћу, оно не задржава истинску верност ни Богу, ни Басилеју, ни рођаку ни пријатељу, већ настоји да надмудри све, често лаже, још више краде, свакодневно полаже страшне заклетве и лако крши заклетве, договара братимљење и улази у непотизам, мислећи на овај начин да превари простодушне, никада није приметио оданост никоме, укључујући и древне римске цареве, стога се цар Трајан борио с њима и, крајње поразивши, заробио их; њихов басилеус по имену Декавал је убијен, а глава му је подигнута на копље усред града Римљана. Напокон, Власи су такозвани Дачани и Бесае. Некада су живели у близини река Дунав и Саос, које данас зовемо река Сава, где Срби данас живе на сигурним и неприступачним местима. У нади за тим претварали су се да су пријатељи и робови древних римских царева и, напуштајући своја утврђења, пустошили су земље Римљана. Због тога су их, како се каже, Римљани, љутећи се на њих, победили. Напустивши тамошња места, Власи су се расули по Епиру и Македонији, а већина их се населила у Хелади. Они су кукавички, срце им је зец, али дрскост потиче и од кукавичлука. Стога вас молим да им ни најмање не верујете. Ако се једног дана догоди побуна, а Власи се играју љубазности и оданости, заклињући се Богом да је поштује, не верујте им. Боље ти је да уопште не тражиш заклетве од њих и да се не заклињеш сам, боље је да се чуваш од њих као негативца, него да са њима размењујеш заклетве. Дакле, уопште им не можете веровати, већ се претварајте да сте им пријатељ. Ако икада избије побуна у Бугарској, као што је горе описано, и ако почну да се уверавају или чак заклињу да су вам пријатељи, не верујте им. Ако доведу своје жене и децу у неку од румунских тврђава, нека их уведу. Али док су унутар утврђења, нека [Власи - људи] остану напољу. Ако желе да посете своје породице, нека дођу у двоје или троје. Кад оду, нека уђу и други. Пажљиво чувајте зидове и капије. На тај начин ћете бити сигурни. А ако им дозволите да улазе у своје породице у великим групама, тада ће тврђаву издати и вас, попут змије, убости. Тада ћете се сетити мог упозорења! Али ако ћете се чувати овога, онда ћете их држати у рукама и сами нећете имати бриге.

Хвала Коле!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back