„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па да знаш Пантелићу, то те чека са оне стране, а не Славен или наши модератори.
Mozes li da mi odgovoris na pitanje, bez mutnih odgovora, ili za velikoalbanske gluposti tvrdnje nije potrebna logika i dokaz vec im se instant veruje i smatra istinom.
Dok se nauka koja je na srpskoj strani nemilosrdno unistava i gazi.

Čitao sam i to što piše na forumu i taj dio koji si kopirao, zaključak je da su Bugari,Rumini i Srbi genetski bliski.

I ti iz toga vadiš zaključak kako su Bugari i Rumuni Srbi.
Moj post jednog autosomalnog uzorka k13 i k15 jednog Rumuna koji je postavio sam taj Rumun koji dokazuje bukvalno da su Rumuni i Bugari bivsi Srbi
Ali ti opet svjesno lažeš i govoriš kako taj Rumun dokazuje da su Rumuni i Bugari bivši Srbi, što nigdje nije rekao.

Čitao sam i to što piše na forumu i taj dio koji si kopirao, zaključak je da su Bugari,Rumini i Srbi genetski bliski.

I ti iz toga vadiš zaključak kako su Bugari i Rumuni Srbi.

Ali ti opet svjesno lažeš i govoriš kako taj Rumun dokazuje da su Rumuni i Bugari bivši Srbi, što nigdje nije rekao.
Nigde nisam napisao da samo na osnovu genetike imam taj zakljucak, genetika mi je glavni dokaz ali ne i jedini.
Nigde ja ne lazem i ne tvrdim da je Rumun rekao da su oni potekli od Srba, to ja kazem to je moj zakljucak i misljenje, a ti podmeces.
Bugari i Rumuni osim sto genetski su najblizi Srbima njihov jezik dokazuje moje tvrdnje.
Bugarski je nastao od srpskog jezika.
Rumuni imaju neverovatan broj srpskih reci, Rumunsko jelo su sarmele (iste srpske sarme), kazu isto da, vojvoda (zasto nemaju svoju rec), vampir su srpske-rumunske legende i mitovi, mnogi Rumuni sami kazu da osecaju da su isti narod sa Srbima.
Latinski jezik je nastao vestackom konstrukcijom od srpskog.
"Rimljani Slovenstvujuci" Pavle Solaric

Nigde nisam napisao da samo na osnovu genetike imam taj zakljucak, genetika mi je glavni dokaz ali ne i jedini.
Nigde ja ne lazem i ne tvrdim da je Rumun rekao da su oni potekli od Srba, to ja kazem to je moj zakljucak i misljenje, a ti podmeces.
Bugari i Rumuni osim sto autosomalno su najblizi Srbima njihov jezik dokazuje moje tvrdnje.
Rumuni imaju neverovatan broj srpskih reci, Rumunsko jelo su sarmele (iste srpske sarme), kazu isto da, vojvoda (zasto nemaju svoju rec), vampir su srpske-rumunske legende i mitovi, mnogi Rumuni sami kazu da osecaju da su isti narod sa Srbima.

Ako nigde ne lažeš, možeš li pokazati gde je KRCUN postavio dokaze vezano za Budimira i albanski jezik?

I drugo, zašto tvrdiš da onaj tekst Nebojše Radenkovića nisam postavio ja. :lol:

E pa za tvoju informaciju, zaključak ti je pogrešan.

To sam i pretpostavio, pogrešno sam te shvatio onda.

Bugari i Rumuni osim sto autosomalno su najblizi Srbima njihov jezik dokazuje moje tvrdnje.
Govoriš drugima da nemaju dokaza i ismijavaš ih, a gledaj šta ti pričaš.

:rotf:

E pa za tvoju informaciju, zaključak ti je pogrešan.

To sam i pretpostavio, pogrešno sam te shvatio onda.

Govoriš drugima da nemaju dokaza i ismijavaš ih, a gledaj šta ti pričaš.

:rotf:
Za tvoju informaciju ti lupas gluposti i lazes. Ti i ne mozes da doneses bilo kakav zakljucak i da znas o cemu je rec ako ne poznajes genetiku, ali ti si vec doneo potpuno pogresne zakljucke (bez ikakvog osnova i na temelju anti-srpske propagande) i nalupetao gomilu gluposti.
Samo se klovnisi, da li ti posedujes rumunsko-srpski recnik.

Evo ti bugarski jezik, citam i skoro sve razumem zato sto govorim srpski.

https://bg.wikipedia.org/wiki/България

Za tvoju informaciju ti lupas gluposti i lazes. Ti i ne mozes da doneses bilo kakav zakljucak i da znas o cemu je rec ako ne poznajes genetiku, ali ti si vec doneo potpuno pogresne zakljucke (bez ikakvog osnova i na temelju anti-srpske propagande) i nalupetao gomilu gluposti.
Samo se klovnisi, da li ti posedujes rumunsko-srpski recnik.

Evo ti bugarski jezik, citam i skoro sve razumem zato sto govorim srpski.

https://bg.wikipedia.org/wiki/България
Razumiju i oni nas.

Ako nigde ne lažeš, možeš li pokazati gde je KRCUN postavio dokaze vezano za Budimira i albanski jezik?

I drugo, zašto tvrdiš da onaj tekst Nebojše Radenkovića nisam postavio ja. :lol:
Svako moze da vidi sve poruke na temi koju je zapoceo Krcun, a ti besomucno trolujes i zamaras.
Nisi ti prvi postavio taj tekst sigurno, ali nateraces me da trazim zadnjih 50 strana da dokazujem.

Kad se po tebi prvi put javlja termin vizantija, po vikipediji je od Volfa, ti tvrdis pre Halkokondila.
Po zvanicnoj istoriji od celog trajanja tkz. Istocnog Rimskog Carstva koliko se dugo koristio termin vizantija.

A da ti pročitaš sve iz tog pasusa Reljinog, umesto da izvučeš iz konteksta samo jednu jedinu rečenicu, izolovano?

Pogledajte prilog 747249

Ako treba zaista da crtam:

Pogledajte prilog 747250

Dakle isto kao sa rekama, šta je levo ili desno nema nikakve veze sa istokom i zapadom, već sa pogledom od podnožja planinskog venca, tj. njegovog početka. Kromer govori o Sarmatiji i priča o toku reke Visle, tako da perspektiva van svake sumnje ne počinje od Homolja, već kod šleskih Beskida, odakle izvire Visla.
A da li levo od Karpata spada i donji tok Dunava?

Napravili ste od ovog foruma napadima na nauku i istinu, podmetanjima, uzasan sajt.
Стани пред огледало и још само мало мућни главом.

2fso9x.jpg

@Aranko dakle, hajde, da čujemo, šta je smešno, tačno? Šta imaš tačno protiv postavljenih prepričavanja i interpretacije Relje Novakovića, kojeg ukoliko se dobro sjećam, ceniš nemalo?

Tehnički, da.
A Mavrikije je na Dunavu ratovao protiv koga?

Dakle Slavene, Kromer je postojbinu Slovena vezao za podrucje od donjeg toka Dunava do Baltika, i po tumacenju Florie i po tumacenju Novakovica.

Sustina je da tesko mozemo pronaci nekog da je u 16. veku pricao o Slovenima ovo sto je danas u skolstvu prisutno. Teg je tada pretezao na suprotnu stranu, i to debelo.

E zato cemo se pozabaviti razlozima zasto je to tako. Koje to podatke naucnici u srednjem veku nisu imali a kasnije su se pojavili, pa je potpuno promenjeno razumevanje istorije Slovena koji su od anticki priznatog naroda sa tradicijom zavrsili u pripjatskoj mocvari kao obicni divljaci.

@Aranko dakle, hajde, da čujemo, šta je smešno, tačno? Šta imaš tačno protiv postavljenih prepričavanja i interpretacije Relje Novakovića, kojeg ukoliko se dobro sjećam, ceniš nemalo?

Tehnički, da.
Јој Славене, што те боли кад лупиш нешто па ја ставим да ми је смешно... Сад ћу ти одговорити а за убудуће да знаш да сам ставио смејање јер сам провалио да си бубнуо нешто.
Лево и десно се и код планина гледа као код река... :hahaha:

Јој Славене, што те боли кад лупиш нешто па ја ставим да ми је смешно... Сад ћу ти одговорити а за убудуће да знаш да сам ставио смејање јер сам провалио да си бубнуо нешто.
Лево и десно се и код планина гледа као код река... :hahaha:
Ajde i da usvojimo Slavenovu konvenciju geopoziciranja u odnosu na planine, u oba slucaja Sloveni su na Dunavu, cak i po Slavenovom rodonacelniku pripjatske teorije iz 16. veka, Kromeru.

A Mavrikije je na Dunavu ratovao protiv koga?

Dakle Slavene, Kromer je postojbinu Slovena vezao za podrucje od donjeg toka Dunava do Baltika, i po tumacenju Florie i po tumacenju Novakovica.

Sustina je da tesko mozemo pronaci nekog da je u 16. veku pricao o Slovenima ovo sto je danas u skolstvu prisutno. Teg je tada pretezao na suprotnu stranu, i to debelo.

E zato cemo se pozabaviti razlozima zasto je to tako. Koje to podatke naucnici u srednjem veku nisu imali a kasnije su se pojavili, pa je potpuno promenjeno razumevanje istorije Slovena koji su od anticki priznatog naroda sa tradicijom zavrsili u pripjatskoj mocvari kao obicni divljaci.

Ja sam napisao tehnički. To znači ako istrgavamo citat iz konteksta.

Ako ne istrgavamo, već čitamo sve, pa i poredimo sa drugim izvorima, onda ne može da se dođe do tog zaključka, jerbo jer Sarmatija u ovim selima oivičena kao prostor između Baltika i Karpata za početak.

Imaš gore citat od Jana Dubraija. Citirao sam ti i Gvidu od Pize iz mnogo starijeg perioda. Pominjao sam ti i Grigorija od Sanoke....imaš još gomilu drugih autora. Ti praviš nekakve konstrukte da to protegneš ni manje ni više na donje Podunavlje, iako se to ne zasniva niti na tekstu samih izvora, nit' interpretaciji dotičnih autora. Jednostavno, zna se šta je Sarmatija u selima tih ljudi, a prostor Vlaške kako da se izrazim to, aman bre čoveče, NIJE!

A kao drugo, netačno je da postoji koncenzus danas oko toga šta učimo. Otvori dva različita udžbenika u Rusiji; jedan smešta prapostojbinu u Belorusiju i Ukrajinu i kaže da se išlo odatle na jug i zapaf, a drugi smešta u Poljsku, tvrdeći da se išlo na istok. Dakle ne postoji neka jedinstvena teza, iakomožemo reći da pojedinačno gledano Zakarpatke ima baš najviše objavljenih radova. Ali isto kao i danas, i tada je bilo interpretacija drugačijih.

Znači, Flavije Bjondo i Albert Kranc, recimo, kažu da su Sloveni došlo iz Poljske i Češke, a Jan Duvravije i Martin Kromer su bili zastupnici sarmatske pradomovine. Dakle postoji ogroman broj autora XVI stoljeća koji Južne Slovene opisuje kao doseljenike, bez obzira na to odakle su došli, i tu ne ciljano uopšte na panonske i podunavske prostore. Izguglaj malo Alberta Kranca, na kojeg se Kromer bio toliko silno obrušio; postavljao sam ga na forum.

Možemo da pričamo kako je i zašto do toga došlo, ali zato mora da pričamo i o činjenicama. A to što si napisao, da postoje balkanska i podunavska teza o u 19. veku nastaje ova sarmatske, doslovna je nebuloza. I nemoj da praviš konstrukcije samo sa bi se izvor ugurao u neki tor koji si zamislio, kao što npr. tu radiš sa donjim Podunavljem kod Kromera; zasedni i iščitaj sve lepo o njemu, u prevodima i prepričavanjima ili šta god već nađeš. To ti je osnovna greška koju svi pseudoistoričari rade; nešto im padne na um, i onda samouvereno promovišu taj podatak, iako nema nikakvih dokaza. A druga je da postavim npr. Gvida od Pize i Grigorija od Sanoke, a da se to jednostavno izignorišw, samo zbog toga što se ne uklapa u unapred zacrtanu shemu.

E vidis, ja ne donosim zakljucke sam, ovaj konkretni sto si nazvao nebulozom izveo je Kurta.
Ja sam samo proverio i covek je u pravu. Mislim covek je genije, jel tako Slavene☺

Voleo bih da vidim citat; ako je Kurta napisao da se do XIX veka smatralo da su se Sloveni doselili iz Podunavlja, ili autohtoni žitelji Balkana, mogu ti izuzetno pouzdano reći da je definitivno van svake sumnje pogrešio. Mislim, valjda si se u to do sada i sam uverio.

Матија Петар Катанчић, историчар, археолог и песник у својој расправи „Илири и Илирски језик“, на коу се ослања и Шулц, износи да су сви Илири говорили „језиком србским“, а у Илире убраја Србе, Црногорце, Бошњаке и Србе у Угарској, и то са оне стране Дунава“. „Истим језиком говоре и Далматинци“, вели Катанчић и додаје да се „Далматинци од Хрвата разликују“. Он даље наводи де је „чакаштвина“ језик Хрвата“, и да су се „Хрвати одувек разликовали, па да се и дан данас још разликују од Далматинаца и по језику и по домовини“. Језик „свих Илира па тиме и Далматинаца је „штокавштина“. Катанчић подвлачи и границу између Хрвата- чакаваца и Илира- штокаваца „који себе зову Србима“.

Матија Петар Катанчић, историчар, археолог и песник у својој расправи „Илири и Илирски језик“, на коу се ослања и Шулц, износи да су сви Илири говорили „језиком србским“, а у Илире убраја Србе, Црногорце, Бошњаке и Србе у Угарској, и то са оне стране Дунава“. „Истим језиком говоре и Далматинци“, вели Катанчић и додаје да се „Далматинци од Хрвата разликују“. Он даље наводи де је „чакаштвина“ језик Хрвата“, и да су се „Хрвати одувек разликовали, па да се и дан данас још разликују од Далматинаца и по језику и по домовини“. Језик „свих Илира па тиме и Далматинаца је „штокавштина“. Катанчић подвлачи и границу између Хрвата- чакаваца и Илира- штокаваца „који себе зову Србима“.
Pojmovi Iliri i Ilirski kod u ovom slučaju Katančića i kasnije kod Gaja i Karadžića su arhaizmi. To nije dokazni materijal za naše navodno starosjedilaštvo na ovim prostorima.

Јохан Каспар Цојс: ОД СЕРБА СУ НАСТАЛИ СЛАВЕНИ

»Серби имају краљевство такве величине, да из њега проистекоше сви славенски народи, што и сами потврђују.«

Оригинални текст (лат.):
(страна 601)

»Zeriuani (Serbliani, Serbiani, Serbi) quod tantum est regnum, ut ex eo cunctae gentes Sclavorum exortae sint et originem, sicut affirmant ducant.«
---
Извор (назив књиге): „Die Deutschen und die Nachbarstämme“
Author: Zeuss, Kaspar, 1806-1856
Subject: Celts; Teutonic races; Slavs
Publisher: München : Lentner

Извор (назив дела): „Precis des recherches historiques sur l`origine des Slaves ou Esclavons et des Sarmates, et sur les Epoques de la conversion de ces peuples au christianisme; par Mgr Stanislave Siestrzencewicz de Bohusz,

Voleo bih da vidim citat; ako je Kurta napisao da se do XIX veka smatralo da su se Sloveni doselili iz Podunavlja, ili autohtoni žitelji Balkana, mogu ti izuzetno pouzdano reći da je definitivno van svake sumnje pogrešio. Mislim, valjda si se u to do sada i sam uverio.
Jbga, neozbiljan si i to je za mene veliko razocarenje jer ti si jedini nacitani BBjac ovde

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back