„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Казимир Шулц

Казимир Шулц у својој књизи ''De origine et sedibus veterum Illyriorum'' коју је писао служећи се мноштвом аутентичних античких дела, доноси непобитне доказе о повезаности Илира и Словена, односно Срба. Он тврди да су се Срби у античко време називали Илири или Трачани и да су заузимали огроман простор не само у смислу територије, него и по питању језика, културе, вере и друштвеног уређења:

"Illyrii et Thraces alienissimi inter se neque esse neque fieri ullo modo potuerunt, quum utraque gens eiusdem esset originis, praeterea etiam iisdem usa esset moribus ac institutis, eosdem coleret deos.''

Превод:

"Илири и Трачани нису могли да буду туђи једни другима ни на какав начин, јер су оба рода истога порекла, а осим тога такође имају исте обичаје и уређење и поштују исте богове."

Na dolje postavljenu fotografiju pretpostavljam naletjeli ste svi ovdje vjerujem. Šta mislite, da li se radi o uticaju tzv. Egipćanima sa Kosova. Sad nauka mislim da nije sigurna odakle su porijeklom, no oni (ta nacionalna manjina Egipćana na Kosovu) tvrde da su iz Egipta.
Pogledajte prilog 747434
Оно што ти промиче је чињеница да данашњи Египћани немају овакву ношњу.
Кад су онда дошли ти фараони ако је њихов утицај?

Ма нема везе, врати је да је мало боље погледам.
117643272_10222585226008339_4001256226695251465_n.jpg

Jbga, neozbiljan si i to je za mene veliko razocarenje jer ti si jedini nacitani BBjac ovde

Moju molbu za citatom koji bi dokazao tvoje tvrdnje ti odgovaraš opaskom da sam ja neozbiljan?

Jesi li to uopšte pročitao unose koje sam postavio o Gvidu od Pize, Grigoriju od Sanoke, Martinu Kromeru, Flaviju Bjondo, Albertu Krancu,..?

Moju molbu za citatom koji bi dokazao tvoje tvrdnje ti odgovaraš opaskom da sam ja neozbiljan?

Jesi li to uopšte pročitao unose koje sam postavio o Gvidu od Pize, Grigoriju od Sanoke, Martinu Kromeru, Flaviju Bjondo, Albertu Krancu,..?
Da, stalno skreces sa teme, pricas sa 5 ljudi odjednom, namerno pravis zabunu, pises dugacke politicke govore, sve sa namerom da se zagubi sustina. To je neozbiljno.

Za Bjonda i Kromera sam se uverio da nisu pobornici Pripjata, tako tvrde profesori, tvoje interpretacije tu su cista fikcija.
Ako me ne bude mrzelo provericu i ove ostale.
Gvido od Pize, jel on bese govori o Slovenima Skitima? Dobro znas da su Skiti iz pozne antike zapravo Goti, tako da ti je to jos jedan uzaludni pokusaj.

Za Bjonda i Kromera sam se uverio da nisu pobornici Pripjata, tako tvrde profesori, tvoje interpretacije tu su cista fikcija.
Ako me ne bude mrzelo provericu i ove ostale.
Gvido od Pize, jel on bese govori o Slovenima Skitima? Dobro znas da su Skiti iz pozne antike zapravo Goti, tako da ti je to jos jedan uzaludni pokusaj.

Ni jednom rečju, nigde nisam pominjao Pripjat. Takođe, podmećeš još jednu stvar koju nisam pominjao, a to je da je Flavije Blond bio pristalica sarmatske teorije o poreklu Slovena. Ne postoji ni jedan jedini primer na osnovu čega ti može delovati da sam to uopšte i insinuirao, tako da stvarno nije u redu sa tvoje strane štoto pišeš.

Gvido od Pize ne govori nigde o Slovenima Skitima, niti uopšte pripada poznoj antici.

Pošto primećujem da ti je nekada Relja Novaković valjao, a sada je čovek koji piše čistu fikciju i to neozbiljno (na stranu toga što ti, iz nejasnih razloga, njegove reči pripisuješ meni)...dakle ako ti je Relja Novaković sada odjednom izuzetno nepoželjan, da li bi prihvatio velikog doajena ruske arheologije, Valentina Sedova? Sedov o sarmatskoj teoriji:

Gvido.JPG

Georija.JPG

Kao predstavnike sarmatske teorije koja se razvijala tokom XV i XVI stoleća, Sedov imenuje Jana Dubravija, Grigorija od Sanoke, Martina Kromera i Aleksandra Gvanjinija, kao primere glavnih predstavnika zastupnika te teze. Teorijski se tu može dodati Gvido od Pize, jer to je isto područje (kako kaže Sedov, to je zapadni deo ptolemejevske Sarmatije, između Baltičkog mora i venca Karpata), kao neko ko je mnogo ranije pisao na sličnom tragu, ali svakako nije deo ove istoriografske škole. Ima ih još dosta...npr. Salomon Nojgebauer...

Poslednja izmena:
Ima ih još dosta...npr. Salomon Nojgebauer...

Evo upravo još malo Relje Novakovića, kojeg inače autohtonisti toliko mnogo vole, iako očigledno postaje izdajnik i bečko-berlinski plaćenik koji piše neozbiljno potpune fikcije kada izjavljuje nešto što se ne uklapa u unapred osmišljene kalupe (Одакле су Срби дошли на Балканско полуострво, str. 146, 147):

Vendima1.JPG

Relja2.JPG

Kod Nojgebauera imamo prvo doseljenje u Podunavlje u IV stoleću, pa onda preseljenje na Balkan do 600. godine za cara Mavrikija. Pradomovina Slovena je kod njega Sarmatija (zakarpatski prostor, do Baltičkog mora).

Poslednja izmena:
Evo upravo još malo Relje Novakovića, kojeg inače autohtonisti toliko mnogo vole, iako očigledno postaje izdajnik i bečko-berlinski plaćenik koji piše neozbiljno potpune fikcije kada izjavljuje nešto što se ne uklapa u unapred osmišljene kalupe (Одакле су Срби дошли на Балканско полуострво, str. 146, 147):
Sta cu, moram po cetvrti put da postavim Novakovica. Inace nisam ga procitao, samo sam reagovao kada si ti jos jednog profesora proglasio za ludaka. To ti je naravno poznati manir po kriterijumu dobro poznatom
relja.jpg

Ako su pre Mavrikija ziveli severno od Karpata, sa kim je Mavrikije ratovao na Dunavu? Zasto ti je tesko da odgovoris na ovo pitanje? Nemoj samo da pises kilometarski politicko-komesarski referat.

Sta cu, moram po cetvrti put da postavim Novakovica. Inace nisam ga procitao, samo sam reagovao kada si ti jos jednog profesora proglasio za ludaka. To ti je naravno poznati manir po kriterijumu dobro poznatom
Pogledajte prilog 747533

U podebljanom je i problem; kada i pročitaš, ili barem isečke koje sam postavio (jerbo se vidi da ni to uopšte nisi pročitao, već samo pojedine rečenice, istrgnute iz konteksta) onda se javi; ovako je besmislena diskusija jerbo zaista samo isprazno lupetaš, ignorišući bukvalno sve (i same izvore, kao i literaturu koja ih prepričava). Tako, da, umesto da postaviš sad po pet, lepo ti zagrij stolicu i dupe, iščitaj, informiši se, nauči i vrati se na forum. Ovo što radiš ovako, ali bukvalno, konstituiše samo trolovanje. Ne znam šta misliš da postižeš tako sem da pojedeš živce svakome ko čita objave koje su na nivou ja ne znam ništa, ali neću da te slušam i iako i priznajem da ne znam (sic!) mislim da sam u pravu.

Ako su pre Mavrikija ziveli severno od Karpata, sa kim je Mavrikije ratovao na Dunavu? Zasto ti je tesko da odgovoris na ovo pitanje? Nemoj samo da pises kilometarski politicko-komesarski referat.

O kom je autoru reč? Poželjan i citat, naravno...

Pogledajte prilog 747486
Pogledajte prilog 747487

Kod Nojgebauera imamo prvo doseljenje u Podunavlje u IV stoleću, pa onda preseljenje na Balkan do 600. godine za cara Mavrikija. Pradomovina Slovena je kod njega Sarmatija (zakarpatski prostor, do Baltičkog mora).
a kako objasnjavas postojanje Slavena, koje ovaj Nojgebauer, naziva Vendima, zapadno od svih ovih pomjeranja koje pokusava dokuciti?...dakle, Slaveni su vec na zapadu, u germanskim teritorijama, a cini se da se ne zna otkud i otkad, jer ovaj o tome ne zbori nista...ako su neki Slaveni vec otprije na zapadu, kako mozemo znati da ih nema jos, ili na zapadu ili na jugu....kako mozemo biti sigurni da neka plemenska imena iz antike ili pozne antike ne kriju u sebi slavenski identitet...

U podebljanom je i problem; kada i pročitaš, ili barem isečke koje sam postavio (jerbo se vidi da ni to uopšte nisi pročitao, već samo pojedine rečenice, istrgnute iz konteksta) onda se javi; ovako je besmislena diskusija jerbo zaista samo isprazno lupetaš, ignorišući bukvalno sve (i same izvore, kao i literaturu koja ih prepričava). Tako, da, umesto da postaviš sad po pet, lepo ti zagrij stolicu i dupe, iščitaj, informiši se, nauči i vrati se na forum. Ovo što radiš ovako, ali bukvalno, konstituiše samo trolovanje.

O kom je autoru reč? Poželjan i citat, naravno...
Da li mozes biti vise bezobrazan? Novakovicev citat je u pitanju, ti si ga postavio i protumacio kako je Kromer tu mislio na oblast istocno od Karpata. Sve bi to bilo lepo da se radnja ne desava za vreme cara Mavrikija koji uveliko ratuje sa Slovenima na Dunavu
relja.jpg

a kako objasnjavas postojanje Slavena, koje ovaj Nojgebauer, naziva Vendima, zapadno od svih ovih pomjeranja koje pokusava dokuciti?...dakle, Slaveni su vec na zapadu, u germanskim teritorijama, a cini se da se ne zna otkud i otkad, jer ovaj o tome ne zbori nista...ako su neki Slaveni vec otprije na zapadu, kako mozemo znati da ih nema jos, ili na zapadu ili na jugu....kako mozemo biti sigurni da neka plemenska imena iz antike ili pozne antike ne kriju u sebi slavenski identitet...
Ma vidi, ja samo pokusavam da pokazem kako su Slavenovi istoriografski preci bili relativno nepoznati i malobrojni autori u poznom srednjem veku. Tesko ce se pronaci neko ko Slovene tada nije smatrao antickim stanovnicima Dunava ili oblasti juzno od Dunava. Danas su mnogo uticajni kako znamo, zato je potrebno prouciti kako je ta zakrzljala istoriografska misao postala tako mocan i osion meinstrim. To treba prouciti, jer je to najzanimljivije u celoj prici.

Ma vidi, ja samo pokusavam da pokazem kako su Slavenovi istoriografski preci bili relativno nepoznati i malobrojni autori u poznom srednjem veku. Tesko ce se pronaci neko ko Slovene tada nije smatrao antickim stanovnicima Dunava ili oblasti juzno od Dunava. Danas su mnogo uticajni kako znamo, zato je potrebno prouciti kako je ta zakrzljala istoriografska misao postala tako mocan i osion meinstrim. To treba prouciti, jer je to najzanimljivije u celoj prici.
pa i ja o tome pisem...ovaj Nojgebauer koga nas uvazeni kolega citira, kaze da cak zapadno od Venda, stanuju DRUGI Slaveni, Sorabi itd itd....ista stvar je i na jugu, u podunavlju...pa se pitam, ako ti Slaveni ne dodjose poznatom nam seobom, a ne dodjose, kako mozemo znati, koliko ih je uopste, gdje sve bijahu, i gdje se skrasise...s jedne strane imamo Slavene na sve strane koje pominju ozbiljni izvori i ozbiljni istoricari, a sa druge neku mantru o seobi gdje se POJAVISE Slaveni iza Karpata...odjednom, kao...i naravno da se pitam o cemu se radi, jer ovo vise nije pitanje istorije vec zdravog razuma...

Ne bih za sad širio previše diskusiju; vidiš da se Kole11 mnogo nervira ako to radimo, ako ne pričaš ovde o Nojgebaueru, konkretno. Ako pričaš, pa ja nisam primetio da Nojgebauer negde napominje da ima na slovenskom jugu nešto Slovena pre VI stoleća (niti se to vidi iz Novakovićeve glave).

Da li mozes biti vise bezobrazan? Novakovicev citat je u pitanju, ti si ga postavio i protumacio kako je Kromer tu mislio na oblast istocno od Karpata. Sve bi to bilo lepo da se radnja ne desava za vreme cara Mavrikija koji uveliko ratuje sa Slovenima na Dunavu
Pogledajte prilog 747547

Nisam ja ništa tu tumačio; nema ni reči tu nigde moje neke interpretacije. To je sve Novakovićevo tumačenje (da je tu reč o području severoistočno od karpatskog gorja).

No svakako, moraćeš da se pojasniš da bi se razumelo na šta misliš, tačno. Gde Kromer piše o tim ratovima Mavrikija i Slovena, šta piše o tome dalje...daj da vidimo. Gde je problem i šta nije jasno?

Poslednja izmena:
Ne bih za sad širio previše diskusiju; vidiš da se Kole11 mnogo nervira ako to radimo, ako ne pričaš ovde o Nojgebaueru. Ako pričaš, ja nisam primetio da Nojgebauer negde napominje da ima na slovenskom jugu nešto Slovena pre VI stoleća.
nisam to ni rekao, ali zato ima drugih koji pricaju o Slavenima u podunavlju prije 6. stoljeca...poanta je u tome da se Slaveni pominju na raznim stranama, od raznih autora, daleko prije 6. stoljeca...zasto je neprihvatljivo ocekivati ih i na drugim stranama, recimo juzno od Dunava, za pocetak...

Nisam ja ništa tu tumačio; nema ni reči nigde moje interpretacije. To je Novakovićevo tumačenje.
Tumacio si da levo od Karpata, znaci istocno od Karpata, sta se pravis blesav.

Neznas da je Mavrikije ratovao protiv Slovena na Dunavu? Ja te samo pitam kako je ratovao protiv Slovena na Dunavu kada su oni tada ziveli u Sarmatiji istocno od Karpata

Tumacio si da levo od Karpata, znaci istocno od Karpata, sta se pravis blesav.

Tumačili su Relja Novaković i Valentin Sedov (između ostalih). Sve što sam ja učinio jeste prenošenje njihovih tumačenja. U deliću koji sam isekao iz Novakovićeve knjige doslovno imaš da su Sloveni krenuli iz Sarmatije prema jugu ka Dunavu. Evo ti i originalnog dela.

originale.JPG

I pored svega, a ono baš me zaista mučiš (i to ne znam šta sam ti priredio da smatraš da sam ovo zaslužio) pišeš čak i da se ponašam bezobrazno... :roll:

Neznas da je Mavrikije ratovao protiv Slovena na Dunavu? Ja te samo pitam kako je ratovao protiv Slovena na Dunavu kada su oni tada ziveli u Sarmatiji istocno od Karpata

Pa da vidim više citat od Mavrikija, aman; ne znam na koji deo tačno misliš...kako je to Kromer formulisao, tačno?

Evo da dodam (a rasprava je toliko retardirana, da je ovo prosto neverovatno oko čega mi, zapravo, diskutujemo) s početka 16. glave prve Kromerove knjige:

kepcrued.JPG

Sloveni idu IZ SARMATIJE NA JUG i to U DAKIJU, Miziju, Panoniju, Dalmaciju, Ilirik i Istru.

Evo, da nacrtkam i na karti savremenoj dobu kada ovaj tekst nastaje:

Crkveno pralvo.JPG

Dva pravca:
* Južni: prema Dunavu, u Dakiju, Meziju,
Panoniju, Dalmaciju, Ilirik i Istru

* Zapadni: preko Visle

nisam to ni rekao, ali zato ima drugih koji pricaju o Slavenima u podunavlju prije 6. stoljeca...poanta je u tome da se Slaveni pominju na raznim stranama, od raznih autora, daleko prije 6. stoljeca...zasto je neprihvatljivo ocekivati ih i na drugim stranama, recimo juzno od Dunava, za pocetak...

Bojim se da si malčice pomešao stvari. Niko ovde ne pričamo o VI st., a posebno ne nečem ranijem, već o doslovno hiljadu godina docnijem vremenu. Istorija pozne antike i ranog srednjeg veka...pa gotovo da je je potpuno irelevantna i generalno šta je bilo u VI stoleću (i ranije) za aktuelnu raspravu (koju ne bih širio sada u tom smeru u kojem ti širiš, a to je zaista jedan prilično ogroman, kako se ne bi @Kole11 bunio da repliciram sa eksplicitnom namerom zatrpavanja teme) je od značaja...pa, maltene skoro koliko je značajno za ovu diskusiju šta je bilo na Zadruzi jutros.

Poslednja izmena:
Sloveni idu IZ SARMATIJE NA JUG i to U DAKIJU, Miziju, Panoniju, Dalmaciju, Ilirik i Istru.
Definitivno imas problem sa vremenskom osom, sto smo videli u slucaju kada si interpretirao Budimira i pogresio za jedno 4000 godina.
Kada Sloveni iz Sarmatije idu na jug, prema Kromeru? Reci ces u 6.veku, jel tako.

Ali ko su onda ono Sarmati protiv kojih ratuje Konstantin Veliki u Panoniji? Jesu li to Sloveni ili mozda neki drugi, neslovenski Sarmati?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back