„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Мапе се не поклапају у смислу да је амерички етницитет у вези са прелазом од црнаца до белаца. Али то је мали детаљ.
Ok, mene mrzi da ti dalje crtam ako već ne vidiš da postoji veza, mada jeste malo čudno da ti tako očigledna korelacija promiče.

Много важније је да кад неки Амер каже да је немачког порекла он подразумева сасвим различит појам од тога кад неки Немац у Немачкој себе назива Немцем. То важи за сва остала порекла: Енглез, Италијанац, Кинез, Србин, итд. Једини изузеци су емигранти који, мада постају амерички грађани, настављају да себе схвате као припаднике етницитета из којег потичу. Али деца ових емиграната више то не схватају на исти начин, јер слабо познавају онај "стари" језик, слабо познавају "стару" земљу а ни културу, обичаје, песништво, итд тог "старог" народа. То их чини Америма.
Opet mešaš etnicitet i naciju. Nikakve veze nema da li je Japanac dobio amneziju dok mu se avion slupao iznad Beograda. Može da ne zna ko je, da ne zna ništa o Japanu, da ne zna ni japanski jezik, ali i dalje ostaje Japanac.

Ko ti je rekao da se slovenska mitologija ne usporedjuje s ostalim mitologijama? Jesi li cuo za Dumezila, Cajkanovica, Ivanova i Toporova, Birnbauma, Jacobsona, Matica, Lomu, itd? Svi oni proucavaju (ili su proucavali) slovensku mitologiju u indoevropskom kontekstu.

Nisu tvoji jadni roditelji krivi sto si u zivotu procitao samo Kekecovu trilogiju.

Mašala pročitaj još jednom:

Dakle ovo i dalje ostaje nepoznanica:
Niko ne zna koji su to slovenski toponimi pre 6. veka, niko ne zna kako su se Sloveni zvali pre 6. veka, niko ne zna gde su se oni nalazili pre 6. veka, niko ne poznaje razvoj praslovenskog jezika. I redko ko da se bavi slovenskom mitologijom i njenim upoređenjem sa ostalim mitologijama. Ništa!

I ja ovde mislim pre svega na slovenske nučnike. Jer ne može neko ozbiljno da se bavi slovenskom mitologijom ako ne poznaje odlično bar jedan slovenski jezik, zato što ne može etimološki da objasni imena bogova. I znaš šta kažu ovi redki slovenski naučnici koji proučavaju slovensku mitologiju - na kraju kažu da je slovenska mitologija i dalje velika zagonetka koju treba ozbiljno istražiti.

Ja do pre možda 2 godine nisam znao šta znači Perun ili Veles. Nisam znao ni za jedno slovensko božanstvo. Ne zato što nisam želeo, nego zato što je naš školski program usmeren isključivo na grčku i rimsku istoriju mitologije!
Zašto se u školama uče grčki i rimski bogovo ako smo mi Sloveni, ako su naši preci živeli po slovenskim običajima - i još danas živimo po tim običajima, koji imaju neki smisao - koji se naslanjaju na slovensku mitologiju koja ima korene u prirodi i njezinim ciklima (godišnje doba), slovenska mitologija gde slovenska imena božanstava imaju smisao i koje samo mi razumijemo i koje možemo da povežemo sa slovenskim jezicima. Zašto mi ne učimo slovensku mitologiju u školama?

Aman šta dobijaš govoreći niko ne zna?

Šta je toliko teško reći:

Pa dobro, nije mi teško reči: da li iko zna koji su to slovenski toponimi pre 5./6. veka?

Tako na određeni način štitiš i svoj integritet, jer ukoliko se dokaže da tvoja pretpostavka nije bila osnovana, objašnjenje leži u prostom neznanju što nije grijeh nikakav (ono što jeste grijeh je ne postavljati pitanja ili braniti nekome da to čini).
Ovako, na način koji to radiš, sa tolikom samouvjerenošću, ukoliko se pokaže nešto drugačijem ispade kao da namjerno lažeš (što znam da nije istina, ali šta je onda teško korektno upotrebljavati srpski jezik; ovo ti kažem u najdragovoljnijoj namjeri).

Mislim da domaća nauka zaista oskudeva po pitanju praslovenske toponomastike, tako da bi, vjerovatno, za to trebalo potražiti nešto kod Poljaka, Ukrajinaca ili Rusa, koi su se uopšteno i daleko više od Srba i dr. Južnih Slovena bavili detaljnije pitanjem drevne slovenske prapostojbine.

Nije da ja tebe *ajebavam, nego hoću da se barem zapitaš sledeće:

na severu, preko Dunava i na jugu (Balkansko poluostrvo) ne postoje bitne razlike između toponima, ni u antiki, ni u srednjem veku, pa ni danas (samo da spomenem neke od reka - Margus nekada, Morava danas, Savus nekada, Sava/Sawa danas, Danubis nekada, Dunav/Dunaj danas,...). Dok ovi slovenski narodi na severu objašnjavaju svoje toponime slovenskim jezicima, mi na jugu kažemo to su keltski, ilirski ili ne znam koji već toponimi. I ja se sada pitam, kako je to moguće?

A zbog čega je to problem? Postoji li jedna takva stvar oko koje ne postoji nekoliko teorija, već samo jedna jedina? :dontunderstand:

Problem je o tome što teorija "Karpatska", odnosno "zakarpatska teorija" nema toliko dokaza više od ostalih teorija da bi mogli ustanoviti da je ona najtačnija. Nema nekog jasnog utemeljenja da bi mogli reči, eto zbog toga i toga je ova teorija najtačnija. Jer kao što sam rekao po tom pitanju niko nije saglasan kako su se praSloveni zvali, odakle su tačno došli, razvoj praslovenskog jezika,...

Evo recimo šta ćemo sa ovim:

Herodot piše da su Veneti i Iliri jedan isti narod.

Geograf Tolomej iz Aleksandrije kaže da su Veneti (Venedi) veliki narod koji čini dobar deo Sarmatije.

A Mavro Orbini piše "Ovi Tolomejevi Veneti su današnji Sloveni".

Ili recimo sa ovim:

"Slovene su bojevita germanska i romanska plemena napadala i pokorila i, i tako su im nametnuli svoj jezik, zato se proteže jezička i genetska granica od istočne Nemačke do Alpa i Italije. Ali jezička granica u davnoj prošlosti bila je značajno prema zapadu, negde po sredi Francuske, o čemu svedoče toponimi i najstariji galski natpisi, koji su dobro razumljivi na slovenačkom jeziku [35-37]" (str. 33).
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik12/izvor_evropejcev2012.pdf

Ptam se kada su to Sloveni prodrli do Francuske?

Brojni. Dovoljno je da baciš pogled na recimo Zbornik Matice srpske za slavistiku. Evo vidi recimo 73. broj. Obrati posebnu pažnju na dvije rasprave - Stilske i sociolingvističke ravni praslovenskog jezika Aleksandra Lome je zanimljiva, a posebno bi te interesovala Ka rekonstrukciji praslovenske sintakse Jasmine Grković Mejdžor. Grković je dobro napisala raspravu; krenula redom, od izvora pa na dalje, tako da se baš lako čita.

Ali to je članak, a ne neko naučno delo, gde je čitava knjiga posvečena tome. Svejedno hvala ti, pročita ću.

Mnogi smatraju, da (ukoliko govorimo o porijeklu jezika, kada kažeš potomci Ilira - neprecizno je tako reći). Mada, rekao bih da je još i više onih koji ne dijele to mišljenje sa sigurnošću...pitanje porijekla Albanaca nije neka opšte poznata i riješena stvar, zbog čega i postoji više teorija.
Ne znam što si htio tačno kazati? Da li to što je problem što ima više teorija, umjesto jedne opšte prihvaćene? Pa šta da se radi, to je realnost. No, moja poenta je bila da mi možemo govoriti o nekom narodu onda kada on stupa na istorijsku pozornicu. Albanci nisu stupili prije XI (odnosno, uslovno govoreći, kraja X) stoljeća. To ne znači da nisu postojali ranije, baš i kao što prosta činjenica da istorija ne poznaje Slovene prije VI stoljeća ne znači da njih nije bilo i ranije.

Problem je u tome što evo recimo sada kažeš da o Albancima možemo govoriti tek u X. veku da ne možemo sa preciznošću govoriti o njihovom poreklu. Ali sa druge strane kada te pitam gde su ti narodi koji su tu bili pre Slovena, kažeš pa eto Vlasi i Albanci. Iako se za Vlase pod tim imenom takođe ne zna - ako se ne varam - pre X veka. Znači to je problem.

Moje je pitanje bilo, ukoliko je cjelokupna seoba Slovena na Balkansko poluostrvo izmišljotina, falsifikat, te do toga nikada došlo, zašto su Srbi tek u XII stoljeću u preovlađujućoj mjeri bili primili hrišćanstvo? Jednostavno nema logike.
A odgovor je poznat - pa zato što su mlađe stanovništvo; politička tvorevina koja je u skorijoj prošlosti došla na Balkansko poluostrvo i sa sobom donijela paganizam.

A zašto su onda Srbi čekali 6. vekova da prime hrišćanstvo? Nego objasni ti meni ovo: kada je u hrišćanstvo ušlo slovensko božanstvo Jarilo, kao Sv. Georgije, kada se Sv. Georgije spominje u hrišćanstvu već u 3./4. veku?

Nije na odmet ovom prilikom podsjetiti na kartu ostataka stare slovenske paganske relijigije, koju sam i ranije bio postavljao:

Slovenski_hramovi.jpg

Šta ti misliš da je ovo definitivno tako, i da na Balkanskom poluostrvu nema više ostataka stare slovenske paganske relijigije? Znači prema ovoj karti najviše ostataka stare slovenske paganske relijigije nalazi se u Nemačkoj? Šta su onda prema tome Sloveni od tamo potekli?

Pogledaj ove dve emisije:
).

Japodi su živeli može se reči na prostoru današnjih Slovenaca, kajkavaca. Drugo ime za Slovence u srednjem veku jeste V(B)INDI.

»Bogovi Ilira slikaju se; pominju još na natpisima iz rimskog doba: ratni bog Medaur (Medaurus) na vatrenom konju sa zavitlanim oružjem, bog vode i izvora Bind (Bindus) kod Japoda, boginje Latra u zemlji Liburna, Sentona, Irija i Ika u Istri itd.« (Jireček, 1988, str. 12).
»Bendis, tračka Artemida, prikazana je na slikama sa lukom i strelom kako jaše na jelenu, praćena lovačkim psima. Ali najpoznatiji bogovi behu Savadije ili Sabazije i srodni mu Dioniz…« (Jireček, 1988, str. 14).

Poslednja izmena:
A gde su dokazi da su E i J grupe starosedelačke ovde? Nisam čuo da je raskopana ijedna Ilirska grobnica i da su obavljene analize DNK.

Mislio je na one koji sebe nazivaju Bugarima. Isto kao kada neko na ulici kaže Večeras igramo basket sa Amerikancima, pa to ne znači da postoji Američki etnicitet, a pogotovo ne da ga sačinjavaju 100% crnci.

Uopšte mi nije jasno oko čega se toliko uzrujavaš. Jasno je da pod jednim terminom podrazumevamo različitu stvar. Za tebe su Bugari, Mađari u Turci etničke odrednice, za mene u savremenom kontekstu nisu i to je to.

Da bi u životu održao jednu notornu glupost a to je da je narod zasnovan na krvnom srodstvu (ono što je u etnologiji i socijologiji odavno odbačeno) ti potireš svaku realnost. Pa tako za E haplogrupu sada tvrdiš da nema dokaza da nije Slovenska iako si do nedavno tvrdio da su I2a+R1a Slovenske hg a jedan post ispod da smo mešanci . Negiraš da su Bugari narod i uvodiš nov kriterijum određivanja etnije a to je individualni metod koji glasi da svako ima pravo da proglasi da li je neka grupa ljudi narod ili nije (za tebe jesu, za mene nisu). Amerikance porediš sa Dušanovim Bugarima iako je jasno da je to klasičan anahronizam, osim toga gledano i iz današnje perspektive ove dve nacije pripadaju sasvim drugom tipu , prvi su građanskog dok su Bugari etničkog tipa (brkanje baba i žaba).
Potpuno si slep na činjenicu da su i dašnji Srbi heterogeni jer su sastavljeni i od etničkih elemenata koji izvorno nisu bili Srbi ( kao i svaki evropski narod). Ovde se ne radi samo o novim Vlasima , šopima , starim Vlasima i drugim etničkim grupama koji su na Balkanu ušli u srpski etnički sastav već i o heterogenosti samih Slovena i Srba koji su došli na Balkan . E sad kad bih imao više strpljenja i motiva razglabao bih o Sedovljevoj analizi Anta i černaholskoj kulturi kao nesumljivo mešovitoj kulturi. Jer ono što se na kraju svelo pod etničkom oznakom Sloveni Anti nastalo je od utapanja mnogih kultura i etničkih grupa Geto-Dacana, Gota ili Goto-Gepida, Sarmata ,Karpa, zapadnih Balta i kojekakvih auhtotonih grupa, Kelta, kasnije u manjoj meri Huna i Avara. Onda bih se pozvao na Lomu i njegovu analizu jezika Lužičkih Srba i njihov kompozitni karakter što upućuje na pogled ka istoku - ono o čemu su kao hipotezu pisali mnogi savremeni autori od Nike Županiča (naravo i pre njega) do Sedova (ne znam možda i posle njega) . Što opet u velikoj meri čini verovatnim etnogenezu Srba istovetnoj etnogenezi Bugara samo nekoliko vekova ranije. Ovakva mogućnost čini apsurdnim negiranje jednog naroda čija je etnogeneza slična kao i kod vlastitog naroda.
Na kraju kao šlag na tortu dodao bih slučaj Neretljana koji su od Srba otpali kao trinaesto prase. Logično ako je narod zasnovan na srodstvu kako ti Srbi nisu ostali Srbi već postadoše Hrvati ???
Međutim mene mrzi da postavljam citate jer to zahteva ponovno čitanje, izvlačenje ključnih delovava , jedno mučenje i gubljenje vremena a zašto to raditi kad ovde argumenti nemaju nikakvu ulogu, ovde vlada ignorantski stav da je istorija ono što ja hoću - za tebe jesu za mene nisu.

Da bi u životu održao jednu notornu glupost a to je da je narod zasnovan na krvnom srodstvu (ono što je u etnologiji i socijologiji odavno odbačeno) ti potireš svaku realnost.
OK, ti veruj u to, nemam ja ništa protiv.

Pa tako za E haplogrupu sada tvrdiš da nema dokaza da nije Slovenska iako si do nedavno tvrdio da su I2a+R1a Slovenske hg a jedan post ispod da smo mešanci .
Ja uopšte ne tvrdim da je E Slovenska, ali pre nego što se to odbaci treba da se analizira. Ako pogledamo odakle su došli Sloveni, tamo danas postoji preko 10% Hg E. Naravno, to ne znači da je tako bilo i pre 1500 godina, ali je verovatnoća dobra ako se uzme u obzir njena starost i rasprostranjenost na kontinentu. Ako pretpostavimo da su istorijski zapisi tačni i da je Balkan zaista bio skoro nenaseljen u doba sobe Slovena, teorijski je moguće čak i da je sav E korpus kod nas slovenskog porekla. Zato sam te lepo sam te pitao za ilirske haplogrupe. E-V13 je mnogo stara haplogropa i sigurno unutar nje postoje subklade koje mogu da razjasne gorepomenute detalje. O nekim grupama se može nagađati, ali je E-V13 toliko stara da to postaje besmisleno i previše relativno.

Negiraš da su Bugari narod i uvodiš nov kriterijum određivanja etnije a to je individualni metod koji glasi da svako ima pravo da proglasi da li je neka grupa ljudi narod ili nije (za tebe jesu, za mene nisu).
Ne uvodim ja novi kriterijum, nego ti.

Amerikance porediš sa Dušanovim Bugarima iako je jasno da je to klasičan anahronizam, osim toga gledano i iz današnje perspektive ove dve nacije pripadaju sasvim drugom tipu , prvi su građanskog dok su Bugari etničkog tipa (brkanje baba i žaba).

Nema potrebe da sa usiljenim, naizgled poučnim zaključcima, pokušavaš da mi objašnjavaš nešto što znam samo da bi me naizgled degradirao kao sagovornika. Ovo što radiš je skoro na nivou trolovanja.

Potpuno si slep na činjenicu da su i dašnji Srbi heterogeni jer su sastavljeni i od etničkih elemenata koji izvorno nisu bili Srbi ( kao i svaki evropski narod). Ovde se ne radi samo o novim Vlasima , šopima , starim Vlasima i drugim etničkim grupama koji su na Balkanu ušli u srpski etnički sastav već i o heterogenosti samih Slovena i Srba koji su došli na Balkan . E sad kad bih imao više strpljenja i motiva razglabao bih o Sedovljevoj analizi Anta i černaholskoj kulturi kao nesumljivo mešovitoj kulturi. Jer ono što se na kraju svelo pod etničkom oznakom Sloveni Anti nastalo je od utapanja mnogih kultura i etničkih grupa Geto-Dacana, Gota ili Goto-Gepida, Sarmata ,Karpa, zapadnih Balta i kojekakvih auhtotonih grupa, Kelta, kasnije u manjoj meri Huna i Avara. Onda bih se pozvao na Lomu i njegovu analizu jezika Lužičkih Srba i njihov kompozitni karakter što upućuje na pogled ka istoku - ono o čemu su kao hipotezu pisali mnogi savremeni autori od Nike Županiča (naravo i pre njega) do Sedova (ne znam možda i posle njega) . Što opet u velikoj meri čini verovatnim etnogenezu Srba istovetnoj etnogenezi Bugara samo nekoliko vekova ranije. Ovakva mogućnost čini apsurdnim negiranje jednog naroda čija je etnogeneza slična kao i kod vlastitog naroda.

Evo sad ti upadaš u isti anahronizam, uz diskretno ograđivanje umetkom "samo nekoliko vekova ranije", ali ti neću stavljati primedbe na to, već ću reći da jesi u pravu i da se o tome može raspravljati. Stvari nisu crno-bele. To što kažem da jedni jesu a drugi nisu etnicitet, ne znači da ovi prvi jesu 100% a da su drugi 0%, kao što ti pokušavaš da predstaviš da bi onda mogao da se čudiš kako na jednom mestu definišem slovenske haplogrupe, a na drugom potvrđujem da jesmo mešanci. Razlika je u tome što sam ja negde između 0 i 100 povukao tu crtu i da pristajem i na razgovor o pomeranju te crte, a da si ti prihvatio savremena sociološko-etnološka tumačenja i njihovu ideju da se, u nemogućnosti da na sebi zadovoljavajući način definišu odnos krvog srodstva i etniciteta, naprave ludi i jednostavno odbace očiglednu i fizički realnu korelaciju etnosa sa genetikom.

Na kraju kao šlag na tortu dodao bih slučaj Neretljana koji su od Srba otpali kao trinaesto prase. Logično ako je narod zasnovan na srodstvu kako ti Srbi nisu ostali Srbi već postadoše Hrvati ???
Međutim mene mrzi da postavljam citate jer to zahteva ponovno čitanje, izvlačenje ključnih delovava , jedno mučenje i gubljenje vremena a zašto to raditi kad ovde argumenti nemaju nikakvu ulogu, ovde vlada ignorantski stav da je istorija ono što ja hoću - za tebe jesu za mene nisu.
Da, ja sam protiv tvoje neoliberalne redefinicije pojmova. Što se tiče Hrvata, oni imaju svoju politiku etnogeneze sa tri P, tako da ne bih sad o njima.

Poslednja izmena:
Pa dobro, nije mi teško reči: da li iko zna koji su to slovenski toponimi pre 5./6. veka?

Treba potražiti, kao što sam napisao, u poljskoj i ruskoj literaturi odgovore. Zar nije TM postavljao neki rad; o Visli, o raznim drugim rijekama..?

Nije da ja tebe *ajebavam, nego hoću da se barem zapitaš sledeće:

na severu, preko Dunava i na jugu (Balkansko poluostrvo) ne postoje bitne razlike između toponima, ni u antiki, ni u srednjem veku, pa ni danas (samo da spomenem neke od reka - Margus nekada, Morava danas, Savus nekada, Sava/Sawa danas, Danubis nekada, Dunav/Dunaj danas,...). Dok ovi slovenski narodi na severu objašnjavaju svoje toponime slovenskim jezicima, mi na jugu kažemo to su keltski, ilirski ili ne znam koji već toponimi. I ja se sada pitam, kako je to moguće?

A kako znaš da ne postoje bitne razlike?

Jesi li možda pročitao raspravu koju sam ti par puta slao; Toponomastika kao izazov?

Problem je o tome što teorija "Karpatska", odnosno "zakarpatska teorija" nema toliko dokaza više od ostalih teorija da bi mogli ustanoviti da je ona najtačnija. Nema nekog jasnog utemeljenja da bi mogli reči, eto zbog toga i toga je ova teorija najtačnija. Jer kao što sam rekao po tom pitanju niko nije saglasan kako su se praSloveni zvali, odakle su tačno došli, razvoj praslovenskog jezika,...

Ja opet ne vidim šta je tačno problem? Teorija uvijek ima više...neki slovensku prapotojbinu smještaju u Zakarpatju, neki je guraju malo na sjeverozapad ka Visli, a nekolicia autora se čak premišlja o nekim područjima malo bližim Panoniji I Dakiji. Ne znam šta je tu čudno? U svakom slučaju to je sve nebitno, jer su sve teorije đuture u suprotnosti sa stanovištima srpskih novoromantičara, tako da ne vidim zbog čega to napominješ. Slažem se da pitanje praslovenske postojbine još uvijek nije baš najbolje riješeno; pitanje je da li ćemo uopšte i ikada moći govoriti o nešto preciznijim regionalnim ubikacijama...odnosno smjerove kretanja prilikom etničkog osvajanja drugih evropskih prostranstava u kasno antičko vrijeme.

Endonimija starih naroda jedna je široko rasprostranjena nepoznanica. Ako ne znamo kako su sebe identifikovali i jedni druge zvali Stari Sloveni, ne treba to dočekivati sa čuđenjem jer ne je isti slučaj sa ogromnom većinom drevnih naroda - sa starim Germanima, Keltima,...

Čekaj malo...kakvo nesaglasje to tačno postoji u vezi razvoja praslovenskog jezika? :think:

Ali to je članak, a ne neko naučno delo, gde je čitava knjiga posvečena tome. Svejedno hvala ti, pročita ću.

A? Od kada to naučni članci nisu naučna djela..? :dontunderstand:

Problem je u tome što evo recimo sada kažeš da o Albancima možemo govoriti tek u X. veku da ne možemo sa preciznošću govoriti o njihovom poreklu. Ali sa druge strane kada te pitam gde su ti narodi koji su tu bili pre Slovena, kažeš pa eto Vlasi i Albanci. Iako se za Vlase pod tim imenom takođe ne zna - ako se ne varam - pre X veka. Znači to je problem.

Porijeklu Albanaca? Nisam nigdje pominjao porijeklo. Pričao sam o stupanju na istorijsku pozornicu. Slovena nema u istoriji prije VI stoljeća ne zbog toga što nisu postojali, već što se nisu bili priključili porodici istorijskih naroda. Isto kao što ni Albanci nisu bili nastali odjednom u X i XI stoljeću, već su postojali i ranije.
To ne svjedoči o nekakvoj nelogičnosti u istorijskim izvorima - jer si, ako se ne varam, upravo na toj nelogičnosti da istorija neki narod jednostavno do određenog perioda ne bilježi, htio ukazati na nepouzdanost dotičnih istorijskih izvora (ili da su otvoreni falsifikati u pitanju?).

A zašto su onda Srbi čekali 6. vekova da prime hrišćanstvo? Nego objasni ti meni ovo: kada je u hrišćanstvo ušlo slovensko božanstvo Jarilo, kao Sv. Georgije, kada se Sv. Georgije spominje u hrišćanstvu već u 3./4. veku?

Nisu, prvi talas hristijanizacije odvio se odmah po njihovom dolasku na Balkansko poluostrvo. Oko dva stoljeća nakon doseljavanja nekog novog političkog činioca okvirni je period postepenog uticaja kojom prilikom dolazi do hristijanizacije pojedinaca (imena clanova srpske dinastije - Stefan i Pavle). Ključnu ulogu odigrala je, naravno misija Ćirila i Metodija, kao i uopšteno Ohridska arhiepiskopija.
Tako da govorimo o jednom istorijskom procesu koji se može relativno dobro pratiti (nešto se lakše prati u slučaju Bugara recimo, pa neka komparacija slučajeva može biti od koristi). Hristijanizacija počela je kao proces onog momenta od njihovog dolaska, s tim što je kod prvih nekoliko generacija Srba rođenih na Balkanu vjerovatno bilo isuviše značajnog otpora, odnosno uticaj stare slovenske religije i dalje bio dominantan. Kako je vrijeme prolazilo uz njihovo obitavanje na istorijskom području Rimskog carsva, tako se to i poprilično brzo mijenjalo.

Izvori ukazuju da je tokom VI i VII stoljeća došlo do određene dehristijanizacije Balkana zahvaljujući djelatnostima raznih inovjernih naroda, u prvom redu Slovena, Avara i Bugara. Zbog toga je i došlo do te određene dekadencije i potrebe da prođe neko vrijeme da se točak ponovo pokrene u smjeru ka hristijanizaciji Balkana (što je, iako je do doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo bila tu dominantna religija).

S obzirom da različite varvarske kraljeve nalazimo kao pojedince koji, na granicama Carstva, u IV stoljeću prelaze na hrišćanstvo, to može ukazati da slovensku postojbinu ne treba ipak tražiti na granicama rimske imperije, već ipak nešto dalje. To samo po sebi nije naravno nikakav precizni dokaz, ali jeste ukazatelj koji se ne može ignorisati (zbog toga lično u zadnje vrijeme u svojim razmišljanjima odustajem od ideja poprilično ranog prisustva Slovena na sjevernim obalama Podunavlja, o čemu sam, ponukan pojedinim arheološkim nalazima, između ostaloga pisanjima Kovačevića, Jankovića i Trifunovića, razmišljao tokom proteklih godina).

Vidim da tvrdiš da je opštehrišćanski svetac Georgije bukvalno zasnovan na Jarilu. Možeš li to nečim dokazati?

Šta ti misliš da je ovo definitivno tako, i da na Balkanskom poluostrvu nema više ostataka stare slovenske paganske relijigije? Znači prema ovoj karti najviše ostataka stare slovenske paganske relijigije nalazi se u Nemačkoj? Šta su onda prema tome Sloveni od tamo potekli?

Po ovoj karti, Njemačka nije najviše zgušnjen prostor ostataka slovenske paganske religije (iako je dosta nalaza pronađeno). Ostaci su pronalaženi na područjima gdje je stara slovenska religija cvjetala, odnosno u kojima se stoljećima mogla održati. U slučaju pojedinim dijelovima, govorimo čak o svetilištima u ni manje ni više no XII stoljeću.
Slovensko stanovništvo na Balkanu, za razliku od sjevernih prostranstava centralno-istočne Evrope, predstavljalo je etnički mlađe slojeve stanovništva i nije imalo toliko dugo istorijsko trajanje da bi moglo doći do značajnijih ostataka drevne slovenske kulture. Kako se njihovim doseljavanjem na ovo poluostrvo pojavilo, tako je bilo izloženo i kulturnim kretanjima iz hrišćanskih centara moći (Rima, Konstantinopolja). Jednostavno nije bilo uslova koje hronologija pruža slovenskoj sabraći u sjevernoj postojbini.
Ukoliko ti imaš neko drugačije objašnjenje, slobodan si da ga pokušaš pružiti.

E sada zamisli koliko staropaganskih nalazišta može da bude ispod hrišćanskih sakralnih građevina.

Vrlo zanimljiva emisija, nema šta. Naravno, to što si napisao je više no zamislivo. Međutim, ovdje ne pišemo o zamišljenim stvarima; hipotetičkim, već samo o činjenicama. A karta koju sam ti predočio je (manje-više - nekoliko nalazišta, otkrivenih u najnovije vrijeme, nedostaje). Još je ilustrativnija činjenica da niti jedno jedino od nekolicine drevnih slovenskih paganskih ostataka lociranih južno od Save i Dunava ne pripada vremenu prije njihove utvrđene seobe.

Evo ti još jednom, podebljano:

OK, čuo sam za boga Binda i ranije. I kakve to sad ima veze sa arheologijom epohe seobe naroda, diskontinuiteta koji nastupa u vrijeme onoga što je istorija identifikovala kao doseljavanje Slovena i promjenama arheoloških nalaza na području koje su Sloveni bili osvojili? :dontunderstand:

Što nam to tačno govori Bindovo svetilište..?

P. S. Preporučujem zbornik radova o istoriji jezika - http://digitalna.ff.uns.ac.rs/sites/default/files/db/dodatak/LS_4.pdf Obrati pažnju na članke Lome i Grković Mejdžor. Citiraću Pižuricu jer je neke stvari dobro uvidio:

Када се има у виду напред наведено, не изненађује, у смутним временима последње деценије тек минулог века, провала неукости у публицистичким и квазинаучним прилозима, пре свега у “тумачењима” топонима са српских – балканских и историјских, и у образиљи пројектованих – простора. Одједном су однекуд испливали неки углавном досад непознати аутори, упрегнути у мегаломанске реконструкције националне прошлости, што смо доживљавали и као бламажу струка историјског усмерења – историје, археологије, класичних наука и у првом реду лингвистике, и посебно етимологије и ономастике. Осећали смо се кривим што нисмо оспособили бар интелектуални део културне јавности хуманистичких усмерења, који је прошао кроз високе школе, да зна критички читати оно што му се нуди, или макар да буде обазрив ако се, на пример, нађе у улози уредника (јавних гласила или најразличитијих публикација које имају велики број читалаца). Ни ми који смо се морали сматрати “формацијски” одговорним нисмо се томе правовремено и аргументовано супротстављали. А можда је тих “правих адреса” у нас мало! Или прецизније: добијамо једну тек ових година у Етимолошком одсеку Института за српски језик САНУ у Београду.

Poslednja izmena:
Mašala pročitaj još jednom:

Dakle ovo i dalje ostaje nepoznanica:
Niko ne zna koji su to slovenski toponimi pre 6. veka, niko ne zna kako su se Sloveni zvali pre 6. veka, niko ne zna gde su se oni nalazili pre 6. veka, niko ne poznaje razvoj praslovenskog jezika. I redko ko da se bavi slovenskom mitologijom i njenim upoređenjem sa ostalim mitologijama. Ništa!

I ja ovde mislim pre svega na slovenske nučnike. Jer ne može neko ozbiljno da se bavi slovenskom mitologijom ako ne poznaje odlično bar jedan slovenski jezik, zato što ne može etimološki da objasni imena bogova. I znaš šta kažu ovi redki slovenski naučnici koji proučavaju slovensku mitologiju - na kraju kažu da je slovenska mitologija i dalje velika zagonetka koju treba ozbiljno istražiti.

Ja do pre možda 2 godine nisam znao šta znači Perun ili Veles. Nisam znao ni za jedno slovensko božanstvo. Ne zato što nisam želeo, nego zato što je naš školski program usmeren isključivo na grčku i rimsku istoriju mitologije!
Zašto se u školama uče grčki i rimski bogovo ako smo mi Sloveni, ako su naši preci živeli po slovenskim običajima - i još danas živimo po tim običajima, koji imaju neki smisao - koji se naslanjaju na slovensku mitologiju koja ima korene u prirodi i njezinim ciklima (godišnje doba), slovenska mitologija gde slovenska imena božanstava imaju smisao i koje samo mi razumijemo i koje možemo da povežemo sa slovenskim jezicima. Zašto mi ne učimo slovensku mitologiju u školama?

Slovenskom toponimijom prije 6. vijeka su se bavili jezikoslovci: ruski, poljski, ceski, makedonski, srpski, bugarski, hrvatski, itd. Time se jos uvijek bave. Ovdje mislim na naucnike, ne na internetske papke koji pojma nemaju o zivotu. Slovenska pradomovina je velikoj vecini slavista na sjeveru, cak i Trubacovu (srednji Dunav). Nije tacno da se "redko" (hajde, nauci vise taj srpski jezik, barem osnovne stvari, kad vec zastupas nasu nesretnu "racu" na Internetu, tako neupucen; sacuvaj me Boze takvih internetskih patriota, ti i Mrkalj ste ubjedljivo najgori; na ulicu bih vas izbjegavao i odrekao bih se srpskog etnickog identitet odmah). O slovenskoj mitologiji postoji na hiljade referenci u slavistickoj literatori. Ovdje mislim samo na slovenske naucnike, ne na strance.
Ako nisi znao prije 2 godine ni za jedno slovensko bozanstvo, to znaci da si obican buzdovan. Ne mogu drugacije da se izrazim. Djaci dolaze u dodir sa slovenskom mitologijom cim pocne proucavanje geografije Jugoslavije, kroz satove istorije ili povijesti, a o knjizevnosti (posebno lektira) da ne govorim. Grcka i rimska civilizacija, njihovi mitovi su osnova evropske kulture, prvenstveno zbog toga sto postoji mnogo vise pisanog materijala u odnosu na slovensku mitologiju. Nije moj problem sto si iskompleksirani jadnik, pa ti smeta sve od Grka preko Rimljana pa do Germana. Takve spodobe nemaju sta traziti na istorijskim raspravama.

Koji su slovenski obicaji, sto ih upraznjavas u svakodnevnom zivotu? Kisni plesovi? Ko ti je rekao da se slovenska mitologija ne uci u skolama? Majko mila, sad moram opet da slusam i citam lavinu govana.

Gadis mi kao covjek, osoba, prvenstveno kao ucesnik ove septicke jame, kanalizacije. Odvratan si pravo kad god te citam, dodje mi da se ispovracam i iserem istovremeno, koliko je naporno to sto pises. Zao mi svakog skena sto ovdje postavih ludjaku (ili b olo kojem odvratnom bolesniku, autohtonisti), a pojma nema koliko zivotne eneregije i vremena uzme da se sve to nabavi, procita i 'probavi". Nemoj mene trpati u te svoje idiotske price, ja nisam genetski Balkanac.

Poslednja izmena:
Slovenskom toponimijom prije 6. vijeka su se bavili jezikoslovci: ruski, poljski, ceski, makedonski, srpski, bugarski, hrvatski, itd. Time se jos uvijek bave. Ovdje mislim na naucnike, ne na internetske papke koji pojma nemaju o zivotu. Slovenska pradomovina je velikoj vecini slavista na sjeveru, cak i Trubacovu (srednji Dunav). Nije tacno da se "redko" (hajde, nauci vise taj srpski jezik, barem osnovne stvari, kad vec zastupas nasu nesretnu "racu" na Internetu, tako neupucen; sacuvaj me Boze takvih internetskih patriota, ti i Mrkalj ste ubjedljivo najgori; na ulicu bih vas izbjegavao i odrekao bih se srpskog etnickog identitet odmah). O slovenskoj mitologiji postoji na hiljade referenci u slavistickoj literatori. Ovdje mislim samo na slovenske naucnike, ne na strance.
Ako nisi znao prije 2 godine ni za jedno slovensko bozanstvo, to znaci da si obican buzdovan. Ne mogu drugacije da se izrazim. Djaci dolaze u dodir sa slovenskom mitologijom cim pocne proucavanje geografije Jugoslavije, kroz satove istorije ili povijesti, a o knjizevnosti (posebno lektira) da ne govorim. Grcka i rimska civilizacija, njihovi mitovi su osnova evropske kulture, prvenstveno zbog toga sto postoji mnogo vise pisanog materijala u odnosu na slovensku mitologiju. Nije moj problem sto si iskompleksirani jadnik, pa ti smeta sve od Grka preko Rimljana pa do Germana. Takve spodobe nemaju sta traziti na istorijskim raspravama.

Koji su slovenski obicaji, sto ih upraznjavas u svakodnevnom zivotu? Kisni plesovi? Ko ti je rekao da se slovenska mitologija ne uci u skolama? Majko mila, sad moram opet da slusam i citam lavinu govana.

Gadis mi kao covjek, osoba, prvenstveno kao ucesnik ove septicke jame, kanalizacije. Odvratan si pravo kad god te citam, dodje mi da se ispovracam i iserem istovremeno, koliko je naporno to sto pises. Zao mi svakog skena sto ovdje postavih ludjaku (ili b olo kojem odvratnom bolesniku, autohtonisti), a pojma nema koliko zivotne eneregije i vremena uzme da se sve to nabavi, procita i 'probavi". Nemoj mene trpati u te svoje idiotske price, ja nisam genetski Balkanac.

Mašala nije popio lekove danas. :hahaha:

Kada budeš znao 10 procenata slovenačkog jezika, koliko ja znam srpskog, ispovraćati i israti ću se istovremeno.

Jesi, jesi...:hahaha:

Vidim da tvrdiš da je opštehrišćanski svetac Georgije bukvalno zasnovan na Jarilu. Možeš li to nečim dokazati?

Jurij (takođe i Jarilo, Jarylo, staroslovanski Jarovit) prikaže nam se kao odvedeni Perunov sin, koji se na proleće vrati iz zemlje umrlih i zaprosi gromovnikovu hčer, svoju sestru. O bogovske svatbe, koju na zemaljskom nivou ilustruju seljačka svatbena slavja ob ivanju, izvire plodnost čovekove i prirode okoline. Prikazane su bile veze Zelenog Jurija sa vučjim pastirom, likom konja i hrišćanskim svetim Jurijem (Šmitek, 2012, str. 169-170).

Šmitek Z. Poetika in logika slovenskih mitov: ključi kraljestva. Ljubljana: Študentska založba, 2012.

Jarilo

Etimologija imena
Jarilo predstavlja oblik od mila svečanoga Jarovitъ. Praslavenskim pridjevom jarъ izriče se da je nešto obilježeno mladom životnom silom, žestokom silom rasta. Ta sila nije shvaćena apstraktno, nego arhajski konkretno. Ta se sila očituje u određeno doba godine, u proljeće. Ona je proljetna sila. Njome se otvara ljeto, obilježuje godina kao svojim početkom. I tako se to odvija oduvijek i zauvijek u beskonačnom kružnom ponavljanju. Poimenčen, taj pridjev u sva tri svoja roda: jarъ, jara i jaro znači 'proljeće', 'toplina', 'žestina', 'mlada godina' itd. Tako je u hrvatskom i srpskom potvrđena imenica jâr (m.) i u poljskom jar, te ukrajinski dijalektno йар, sve 'proljeće'. No hrvatski i srpski jâr (m.) znači i 'gnjev', 'žestina'. Isto to znači i staroruski яръ. Ruski pak dijalektno яр znači 'oganj', 'žar', 'pepeo'. Tu se razgovjetno ocrtava prvotno značenje poimeničnog praslavenskoga jarъ. Praslavensko jarъ može se odnositi podjednako i na životinjsku i biljnu mladu snagu rasta.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Jarilo

Up until the 19th century in Russia, Belarus and Serbia, folk festivals called Jarilo were celebrated in late spring or early summer. Early researchers of Slavic mythology recognised in them relics of pagan ceremonies in honor of an eponymous spring deity. In Northern Croatia and Southern Slovenia, especially Bela krajina, similar spring festivals were called Jurjevo or Zeleni Juraj or Zeleni Jurij (Green George), nominally dedicated to St. George, and fairly similar to the Jarilo festivals of other Slavic nations.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jarilo

U hrišćanstvu (istočnom i zapadnom) se slavi kao sveti Juraj ili sveti Georgije. U umetnosti se često prikazuje kako ubija zmaja (aždahu).
https://sh.wikipedia.org/wiki/Sveti_Georgije

Jarilo prikazan je kao mladić koji jaše belog konja i povezan je sa silom rasta, proleća, zato se i slavi 50 dana posle uskrsa, a to ti dođe - zavisi od godine - skoro uvek u maju.
Sveti Đorđe ili sveti Jurij takođe je prikazan kao mladić na belom konju, i slavi se 6. maja.

Istina sveti Đođe ubija zmiju, odnosno zmaja, ali na početku nije bio prikazivao tako, tek od 9. veka prikazuje se na belom konju i kako kopljem ubija aždahu (https://sh.wikipedia.org/wiki/Sveti_Georgije). Nego hrišćanstvo kako je preuzimalo slovensku mitologiju unelo je i slovensko božanstvo Kresnika.

Zbog sličnog imena Krstnik (tj Krstitelj) i Kresnik i bližine slavljenja sveca i paganskog Kresnika polako se je prelazilo slavljenje sv Janeza Krstnika (sv Jovana Krstitelja). Kresnikov mitološki cikel preneo se je polako u tradiciju Sv. Janeza Krstnika ili Šentjanža- zato ob njegovom slavju 24. juna npr. zapale se šentjanževski kresovi. (naziv za vatru na taj praznik - slično badnjaku kod Srba, samo što je 24. juna).
https://sl.wikipedia.org/wiki/Kresnik_(bog)

E sada šta je ustvari razlika između Kresnika i Jarila?

Prema njoj (mitologinja Monika Kropej) Kresnik bio je sin Peruna, a ujedno i Perunova inkarnacija na njegovom godišnjem putu: zimi Perun se pojavljivao kao Božič, na proleće kao Jarilo, leti kao Kresnik i zimi (ovde se verovatno misli na jesen - moja primedba) kot Zlatorog.

Razlika između Kresnika i Jarila nije samo u imenu i datumu slavljenja, nego i u liku. Dok je Jarilo prikazan samo kao mladić na belom konju koji donosi proleće, Kresnik je prikazan isto samo što on nosi i mač, ili strelu i sa njom ubija zmiju, a to jeste jedna od životinja koja znači Velesa.

Naučnici nemaju još zajedničkog stava, da li je Kresnik samo sin ili je Perun prikazan drugačije.

Poslednja izmena:
Jurij (takođe i Jarilo, Jarylo, staroslovanski Jarovit) prikaže nam se kao odvedeni Perunov sin, koji se na proleće vrati iz zemlje umrlih i zaprosi gromovnikovu hčer, svoju sestru. O bogovske svatbe, koju na zemaljskom nivou ilustruju seljačka svatbena slavja ob ivanju, izvire plodnost čovekove i prirode okoline. Prikazane su bile veze Zelenog Jurija sa vučjim pastirom, likom konja i hrišćanskim svetim Jurijem (Šmitek, 2012, str. 169-170).

Šmitek Z. Poetika in logika slovenskih mitov: ključi kraljestva. Ljubljana: Študentska založba, 2012.

Jarilo

Etimologija imena
Jarilo predstavlja oblik od mila svečanoga Jarovitъ. Praslavenskim pridjevom jarъ izriče se da je nešto obilježeno mladom životnom silom, žestokom silom rasta. Ta sila nije shvaćena apstraktno, nego arhajski konkretno. Ta se sila očituje u određeno doba godine, u proljeće. Ona je proljetna sila. Njome se otvara ljeto, obilježuje godina kao svojim početkom. I tako se to odvija oduvijek i zauvijek u beskonačnom kružnom ponavljanju. Poimenčen, taj pridjev u sva tri svoja roda: jarъ, jara i jaro znači 'proljeće', 'toplina', 'žestina', 'mlada godina' itd. Tako je u hrvatskom i srpskom potvrđena imenica jâr (m.) i u poljskom jar, te ukrajinski dijalektno йар, sve 'proljeće'. No hrvatski i srpski jâr (m.) znači i 'gnjev', 'žestina'. Isto to znači i staroruski яръ. Ruski pak dijalektno яр znači 'oganj', 'žar', 'pepeo'. Tu se razgovjetno ocrtava prvotno značenje poimeničnog praslavenskoga jarъ. Praslavensko jarъ može se odnositi podjednako i na životinjsku i biljnu mladu snagu rasta.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Jarilo

Up until the 19th century in Russia, Belarus and Serbia, folk festivals called Jarilo were celebrated in late spring or early summer. Early researchers of Slavic mythology recognised in them relics of pagan ceremonies in honor of an eponymous spring deity. In Northern Croatia and Southern Slovenia, especially Bela krajina, similar spring festivals were called Jurjevo or Zeleni Juraj or Zeleni Jurij (Green George), nominally dedicated to St. George, and fairly similar to the Jarilo festivals of other Slavic nations.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jarilo

U hrišćanstvu (istočnom i zapadnom) se slavi kao sveti Juraj ili sveti Georgije. U umetnosti se često prikazuje kako ubija zmaja (aždahu).
https://sh.wikipedia.org/wiki/Sveti_Georgije

Jarilo prikazan je kao mladić koji jaše belog konja i povezan je sa silom rasta, proleća, zato se i slavi 50 dana posle uskrsa, a to ti dođe - zavisi od godine - skoro uvek u maju.
Sveti Đorđe ili sveti Jurij takođe je prikazan kao mladić na belom konju, i slavi se 6. maja.

Istina sveti Đođe ubija zmiju, odnosno zmaja, ali na početku nije bio prikazivao tako, tek od 9. veka prikazuje se na belom konju i kako kopljem ubija aždahu (https://sh.wikipedia.org/wiki/Sveti_Georgije). Nego hrišćanstvo kako je preuzimalo slovensku mitologiju unelo je i slovensko božanstvo Kresnika.

Zbog sličnog imena Krstnik (tj Krstitelj) i Kresnik i bližine slavljenja sveca i paganskog Kresnika polako se je prelazilo slavljenje sv Janeza Krstnika (sv Jovana Krstitelja). Kresnikov mitološki cikel preneo se je polako u tradiciju Sv. Janeza Krstnika ili Šentjanža- zato ob njegovom slavju 24. juna npr. zapale se šentjanževski kresovi. (naziv za vatru na taj praznik - slično badnjaku kod Srba, samo što je 24. juna).

E sada šta je ustvari razlika između Kresnika i Jarila?

Prema njoj (mitologinja Monika Kropej) Kresnik bio je sin Peruna, a ujedno i Perunova inkarnacija na njegovom godišnjem putu: zimi Perun se pojavljivao kao Božič, na proleće kao Jarilo, leti kao Kresnik i zimi (ovde se verovatno misli na jesen - moja primedba) kot Zlatorog.

Razlika između Kresnika i Jarila nije samo u imenu i datumu slavljenja, nego i u liku. Dok je Jarilo prikazan samo kao mladić na belom konju koji donosi proleće, Kresnik je prikazan isto samo što on nosi i mač, ili strelu i sa njom ubija zmiju, a to jeste jedna od životinja koja znači Velesa.

Naučnici nemaju još zajedničkog stava, da li je Kresnik samo sin ili je Perun prikazan drugačije.

A gdje je dokaz da je hrišćanska Crkva svog sveca utemeljila na njemu?

Потпуно је бесмислено разговарати с Вучком и Мркаљем. Први је невероватно неителигентан, а потоњи све што зна и прочита прилагођава својим предубеђењима.

Што се Светога Ђорђа и Јарила тиче, Вучко има научити како се Ђорђе спомиње и пре доласка Словена на ове просторе, а канонизован је 494. године. И доврага више с том пучком етимологијом, опет своје тврдње заснива само на том што му имена Јарило и Јурај, Јуриј звуче помало слично.

Poslednja izmena:
Потпуно је бесмислено разговарати с Вучком и Мркаљем. Први је невероватно неителигентан, а потоњи све што зна и прочита прилагођава својим предубеђењима.

Што се Светога Ђорђа и Јарила тиче, Вучко има научити како се он спомње и пре доласка Словена на ове просторе, а канонизован је 494. године. И доврага више с том пучком етимологијом, опет своје тврдње заснива само на том што му имена Јарило и Јурај, Јуриј звуче помало слично.

Treba svakome pružiti šansu da kaže svoje; da obrazloži svoje viđenje i logiku iza njega, pa naravno i ta dvojica.

Nemoć nedostataka argumentacije je ujedno i najbolji ukazatelj utemeljenosti nečega; to je ujedno i najbolji lijek, koji kao i svaki ima gorak ukus (to kažem na osnovu ličnog iskustva).

Што се Светога Ђорђа и Јарила тиче, Вучко има научити како се Ђорђе спомње и пре доласка Словена на ове просторе, а канонизован је 494. године. И доврага више с том пучком етимологијом, опет своје тврдње заснива само на том што му имена Јарило и Јурај, Јуриј звуче помало слично.

Ne zasnivaju se tvrdnje na tome, već na običajima koji se izvode na dotični praznik. Po tome se posumnja da ono što se dešava na dan nekog sveca ustvari ima veze sa nekim paganskim praznikom. Što se toga tiče, Hrvatska sela su mnogo duže od centralnog i istočnog Balkana zadražala paganske običaje, koji su se upražnjavali bukvalno do pre 100-150 godina. To je bilo toliko masovno da može da se kaže da je bilo malo šta hrišćansko u svemu tome. Ovo nije Vučko izmislio:

http://slavic-mythology.tumblr.com/post/98154555032/jarilo-yarilo-iarilo-or-gerovit-was-a-slavic

Poslednja izmena:
Какве везе словенско божанство има са свецем који се спомиње и пре но што су Словени ходили овим просторима?

Одговор на Вучетићева наклапања је једноставан, као што је, по примању хришћанства, Илија преузео улогу Перуна, тако је Ђорђе преузео Јарилову.

Иначе, у датом насумичном тексту с насумичнога тамблер налога (ајме, какав извор), нигде не стоји да је лик Светога Ђорђа настао на основу Јарила.

Надам се дану када би аутохтонисти имали икакав аргумент, осим пучке етимологије.

Poslednja izmena:
Какве везе словенско божанство има са свецем који се спомиње и пре но што су Словени ходили овим просторима?
Zato što po svemu sudeći Sloveni misle da slave jednog, a ustvari slave drugog? Za mene je to veza.

Одговор на Вучетићева наклапања је једноставан, као што је, по примању хришћанства, Илија преузео улогу Перуна, тако је Ђорђе преузео Јарилову.
Ali je bitan pravac predaje dobara. Da li je Ilija išao kod Peruna ili je došao kod Peruna :)

Иначе, у датом насумичном тексту с насумичнога тамблер налога (ајме, какав извор), нигде не стоји да је лик Светога Ђорђа настао на основу Јарила.
Uopšte nije bitan izvor, već da čovek to nije izmislio i da veza nije samo na osnovu sazvučnosti ličnih imena u njegovoj glavi. Ja sam ti na taj deo pisao.

Dalje, čovek lepo kaže.
Slavene nešto zaboravljaš. U hrišćanstvo je ušla čitava slovenska mitologija. Sv. Georgije jete staro slavensko božanstvo Jarilo - potpuno identično.
Nema potrebe buniti se i oko Jarila. Jedino je pitanje pravca. Istorija nalaže jedan jedini, ali očigledno postoje uslovi za razmatranje i suprotnog.

Надам се дану када би аутохтонисти имали икакав аргумент, осим пучке етимологије.
Ovo sa mitologijom ne mora da ima nikakve veze sa autohtonizmom. Da li ćete vas dvojica posle da tumačite da je taj kontinuitet ostvaren dolaskom Slovena na hrišćanska područja, ili dolaskom hrišćanstva na slovenske teritorije je potpuno drugo pitanje.

Poslednja izmena:
Свашта написа, а ништа не рече. Не бакће ми се с празноречјем.
Код многих се могу наћи предхришћански обичаји и веровања унети у хришћанство, молим лепо.

Dobro, hajde da se držimo sada tog Jarila. Najpre, da li misliš da je sličnost imena Jarilo, Jarovit, Ruđevit slučajna sa Đorđe, Georgije? Iz kojih izvora imamo prvo pominjanje Sv. Đorđa?

Evo što o Svetom Đorđu kaže Vikipedija:

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_George

The episode of St. George and the Dragon was a legend[28] brought back with the Crusaders and retold with the courtly appurtenances belonging to the genre of chivalric romance. The earliest known depiction of the legend is from early 11th-century Cappadocia (in the iconography of the Eastern Orthodox Church, George had been depicted as a soldier since at least the seventh century); the earliest known surviving narrative text is an 11th-century Georgian text.

Niže u tekstu može se videti da neki antropolozi smatraju da sam mit o Đorđu i zmaju ima koren u staroegipatskoj mitologiji i ubistvu zmaja od strane Horusa, egipatskog božanstva.
Mislim da nije baš najispravnije reći da je kult Svetog Đorđa "preuzimao" određene kvalitete ranije vezane za različita lokalna božanstva prirode i proleća. Te odlike su "prelazile" na njega, a crkva nije imala ništa protiv. Nešto slično Božiću koji je nastao iz Saturnalija i kulta boga Mitre, a kasnije je samo uključeno u hrišćanstvo i prekriveno hrišćanskom mitologijom.

Evo sad ti upadaš u isti anahronizam, uz diskretno ogradivanje umetkom "samo nekoliko vekova ranije", ali ti necu stavljati primedbe na to, vec cu reci da jesi u pravu i da se o tome može raspravljati. Stvari nisu crno-bele. To što kažem da jedni jesu a drugi nisu etnicitet, ne znaci da ovi prvi jesu 100% a da su drugi 0%, kao što ti pokušavaš da predstaviš da bi onda mogao da se cudiš kako na jednom mestu definišem slovenske haplogrupe, a na drugom potvrdujem da jesmo mešanci. Razlika je u tome što sam ja negde izmedu 0 i 100 povukao tu crtu i da pristajem i na razgovor o pomeranju te crte, a da si ti prihvatio savremena sociološko-etnološka tumacenja i njihovu ideju da se, u nemogucnosti da na sebi zadovoljavajuci nacin definišu odnos krvog srodstva i etniciteta, naprave ludi i jednostavno odbace ociglednu i fizicki realnu korelaciju etnosa sa genetikom.
Da, ja sam protiv tvoje neoliberalne redefinicije pojmova. Što se tice Hrvata, oni imaju svoju politiku etnogeneze sa tri P, tako da ne bih sad o njima.

Kad budeš u potpunosti shvatio šta je to anahronizam i ko je redefinisao tradicionalno pučko shvatanje o narodu kao organskoj srodnickoj celini onda možemo nastaviti raspravu , do tada ne postoje elementarni uslovi njenog nastavka.

Hvala na komplimentu.

- - - - - - - - - -

Свашта написа, а ништа не рече. Не бакће ми се с празноречјем.

Код многих се могу наћи предхришћански обичаји и веровања унети у хришћанство, молим лепо.

Iako ti se ne bakće, ipak si odgovorio, i to ne odveć suvisno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back