„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nešto je meni tu čudno malo, šta bi sa Middle Eastern?

Bliski Istok. Alžir i Turska im tu spadaju.

- - - - - - - - - -

Да ли ти сматраш веродостојним пискарије о Власима једног човека овог лица? Очито није чист Влах.

gSwkeF1.jpg

I ti si Kuman pa se deklarišeš kao "Pavi Vlah". Očigledo je Rumunija jedna etnički heterogena masa koja je tek u 19. veku privedena nekoj romanskoj ideologiji od strane Zapada. Znamo da imaju najveći broj Roma u Evropi. Otud ih i zovu Karavlasi (Crni Vlais).

U pesmi se opevavaju Karavlaška i Kara-Bogdanska.

PS. Ne znam što Moldaviju ne zovemo srpskim istorijskim imenom Bogdanska nego internacionalnim.

I ti si Kuman pa se deklarišeš kao "Pavi Vlah". Očigledo je Rumunija jedna etnički heterogena masa koja je tek u 19. veku privedena nekoj romanskoj ideologiji od strane Zapada.
Јесте хетерогена али је романска свест, бар у елитама, посведоћена у шеснаестом веку. Раније, у дванаестом веку, Калојан (то јест Иван Асен, цар другог бугарског царства) је о себи рекао да је романског порекла. Власи су били важни део тог царства.

Znamo da imaju najveći broj Roma u Evropi. Otud ih i zovu Karavlasi (Crni Vlais).
Не знам зашто неке Роме називају Каравласима. Вероватно јер су пореклом из Влашке.

U pesmi se opevavaju Karavlaška i Kara-Bogdanska.
Кара- је турска реч и овде означава север, а не боју.

PS. Ne znam što Moldaviju ne zovemo srpskim istorijskim imenom Bogdanska nego internacionalnim.
Приметио сам (на овом форуму) да је у средњовековним српским документима Влашка називана Басарабова (или Басарабска, не сећам се тачно). Басараб је било име оснивача кнежевине Влашке. Претпоставља се да је то име куманско. Исто тако, име оснивача кнежевине Молдавије је било Богдан.

Ne možemo samo da se zapitamo; odgovorno to tvrdim. Mogu da ga pitam da provjerim samo mi ne pada na pamet ta takvu nekakvu glupost učinim (hoćemo li zvati matematičara da nam izračuna 2+1?).

Što je rekao Bjelajac stoji i treba potpisati. No, ne treba se praviti kao da to ima apsolutno ikakve veze sa tzv. srpskim autohtonistima ili konkretno sa ovom temom.

Radi se o tome da se pokušava diskvalifikovati Institut za noviju srpsku istoriju - i to kaže g. Bjelajac. Znači radi se o srpskoj istoriji, jeste novijoj, ali to jeste deo kontiuniteta. Ja samo hoću da kažem da se to nastavlja. U vezi novije srpske istorije može se i nešto postići jer postoji dosta istoričara koji se bavi novijom srpskom istorijom, dok za period praSlovena, praSrba stručnjaka nema. Niko se time ne bavi i niko ne može da napiše ništa o njima, nego isključivo stranci, koji ne poznaju dobro ni jedan slovenski jezik. Kako će neko da se ozbiljno bavi "problemom" praSlovena, a da ne zna ni njihov jezik ni njihovu mitologiji, ništa. Ajde reci kako?

Što se tiče pitanja da li se neko bavi Slovenima prije Slovena, na to sam ti pitanje već nebrojeno puta do sada bio odgovorio.

Mihailo Milinković bavi se arheologijom iz vremena seobe naroda, tj. doseljavanja Slovena na ova područja
* М. Милинковић, Рановизантијска насеља у Србији и њеном окружењу, Београд 2015.
* 2013. g. održan je naučni skup Од Романа до Словена. Археолошки налази Србије и њихов контекст

Citiraću apstrakt Perice Špehara (rad o pogrebnim običajima u vrijeme seobe naroda), Milinkovićev kolega sa Filozofskog fakulteta UB:

Citiraću ovdje i dio od Dragice Premović Aleksić, koja inače radi na starosrpskim arheološkim iskopinama kod Sjenice, Tutina i Novog Pazara, gdje ćemo doći ujedno i do možda najvećeg problema domaćih novoromantičara:

Odlično. Ima arheologa koji su se počeli baviti time, i svaka im čast. Ako me sečanje služi g. Janković jeste mišljenja da je jezgro praSlovena podunavlje i da su to ilirska plemena. Dokazivao je i neke seobe za juga na sever i uporedio to sa rimskim osvajanjem Ilirije. Šta kažu ovi arheologi o tome?

Šta bi sa onim međunarodnim naučnim skupom, mislim da je bio 2014 (za vreme poplava), gde je bio prisutan i g. Janković?

Dakle ovo i dalje ostaje nepoznanica:
Niko ne zna koji su to slovenski toponimi pre 6. veka, niko ne zna kako su se Sloveni zvali pre 6. veka, niko ne zna gde su se oni nalazili pre 6. veka, niko ne poznaje razvoj praslovenskog jezika. I redko ko da se bavi slovenskom mitologijom i njenim upoređenjem sa ostalim mitologijama. Ništa!

- - - - - - - - - -

Od početka VII stoljeća dolazi do repaganizacije Balkanskog poluostrva. Srbi definitivno hrišćani postaju tek u XII st. Ukoliko uzmemo za uzev da je i stanovništvo prije 7. v. bilo srpsko, kako je moguće da ni za čitavu hiljadu godina Srbi nisu bili primili hrišćanstvo? To uključuje i čitava stoljeća gotovo neprekinute rimske vlasti (ukupno 600 godina sa pojedinim prekidima u poznijem periodu)? Rimski je kulturno-politički uticaj na ovom području bio daleko veći i značajniji nego, primjerice, u Britaniji.

Da ne dužim, imaš pored nekoliko Fakulteta u Srbiji i Arheološki institut - http://www.ai.ac.rs i dr. Istražuje se i radi na seobi naroda, na rimskoj prevlasti, starobalkanskim ostacima itd...Kontinuiteta između Ilira i Srba - nema.

Slavene nešto zaboravljaš. U hrišćanstvo je ušla čitava slovenska mitologija. Sv. Georgije jete staro slavensko božanstvo Jarilo - potpuno identično. Sv Vlasije ili Sv. Vasilije jeste Volos, odnosno Veles - potpuno identično, dalje slovensko božanstvo Kresnik - Kristus, odnosno Hristos - potpuno identično,...narodni običaji,...sve ima temelje u prirodi kod Slovena. Slovenska mitologija izilazi iz prirode i njezinih cikala, svetog trojstva ako hoćeš Veles - Mokoš - Perun. Svako ime ima svoje značenje i može se povezati sa slovenskim jezikom, i može se pojasniti slovenskim jezikom. Slovenska mitologija nije ništa drugo nego način života, prirode i njezino funkcionisanje. Kakva je mitologija Grka, ili Rimljana mit koji nema veze sa prirodom i koji se ne može objasniti njihovim jezicima. Šta znači Apolon - etimologija toga imena, ili recimo Dioniz? Kakvo je to značenje?

Što se kontinuiteta tiče napisano imaš lepo da je hrišćanstvo samo kontinuitet staroslovenske mitologije. Evo ti samo jedan delić toga što hoću da ti kažem a niko se ozbiljno ni ne bavi time:

»U Crnoj Gori kolje se, prilikom podizanja nove zgrade, ovan ili petao, da bi se ugao poprskao krvlju, a, prilikom otvaranja novoga izvora, jarac. U skasci se priča kako je knez Ivan Crnojević, u lovu pred jednom pećinom, ubio neobično velikoga divljeg jarca koji je sasvim mokar vodu stresao sa sebe; tada je iz pećine iznenada pokuljala čitava reka, današnja Reka Crnojevića. Ove pretstave podsećaju na nalaske kozijih rogova i naslikanih jaraca na oltarima ilirskoga boga Binda kraj jednoga izvora, u pokrajini Japoda« (Jireček, 1988, str. 95).

LITERATURA
Jireček K. Istorija Srba – politička istorija do 1537. god. knjiga I; preveo i dopunio Jovan Radonić. Beograd: IRO Prosveta; 1988.

БИНД, ИЛИРСКИ БОГ ИЗВОРА

Године 1895, приликом оправке пута из Бишћа у Голубић, код извора Привилице, недалеко од Бишћа, откривено је једно велико светилиште из римског доба.
На том месту нађено је више ара са вотивним натписима, од којих је једна украшена урезаним претставама јараца. У натписима, записаним на тим арама, спомиње се Бинд или Бинд Нептун
(Bindus, Bindus Neptunus), божанство које пре ових налазака није било познато и чији споменици нигде више нису нађени. Реч Bindus није ни латинска ни грчка, и не налази се, као особено име или као епитет, ни у римском ни у грчком пантеону.
Како је Биндово светилиште нађено на илирској територији, у области племена Јапода, то ће ово божанство бити илирско. Натписи не дају никаква обавештења о Биндовим функцијама ни о култу вршеном у његову част, али чињеница да је Нептун његова interpretatio romana показује да је он био бог извора.Поред ара, нађено је много јарећих костију, што је јасан доказ да је ова животиња била жртвована Бинду. Из налазака код Привилице не може се ништа више дознати, али нам зато чињеница да су овом богу приношени јарци на жртву може послужити као полазна тачка за даља испитивања остатака Биндовог култа.
Најпре ћемо споменути један податак забележен, пред крај прошлог века, у Црној Гори, у крају, дакле, који је, као што је познато, некада чинио саставни део, чак и централни. део, велике илирске територије. Трагови старе илирске религије и митологије могу се и иначе наћи у данашњим веровањима и умотворинама нашег народа у Црној Гори и Херцеговини (нпр. у претставама и причама о демонима вода у коњском облику; о Дукљанину; о урочницама).
Случај који ћемо овде изнети односи се на веровање о демону извора. У својој студији о Црној Гори Ровински прича како Црногорци и данас, када се копа бунар или изводи вода од неког извора или када се нађе извор, уопште када се жели постати сопствеником какве воде, приносе крвне жртве. У свим тим случајевима се или коље животиња на жртву, или се крвљу из палца окрвави вода.
Пуштање крви из палца могла би бити супституција за људску жртву; а што се тиче животиње која се жртвује, ми иначе знамо да то треба да буде јарац. За то нам јасно говори лепа скаска о постанку Црнојевића Ријеке, у којој се прича како је та река потекла у оном тренутку кад су ловци Ивана Црнојевића, приликом неког лова, убили дивљега јарца (дикій козел) који је сав мокар пред њих изашао из пећине; такође и друга једна скаска о постанку Нове воде код Добрског села, која се појавила у тренутку када су неки људи ухватили једног јарца и отсекли му уво (Ровински, 537). Што се и у старом веку, и данас, у истој области, жртвује јарац нумену извора, то не може бити случајно. Очевидно је да ми у данашњем жртвовању јарца имамо један остатак старинске илирске религије, којим се чињенице из натписа илуструју и потврђују. (http://www.scribd.com/doc/253549300/...-Izvora#scribd)

"Јаподи (лат. Iapodes, грч. Iapydoi) су венетско илирско племе..." (http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D0...BE%D0%B4%D0%B8).

Japodi su živeli može se reči na prostoru današnjih Slovenaca, kajkavaca. Drugo ime za Slovence u srednjem veku jeste V(B)INDI.

»Bogovi Ilira slikaju se; pominju još na natpisima iz rimskog doba: ratni bog Medaur (Medaurus) na vatrenom konju sa zavitlanim oružjem, bog vode i izvora Bind (Bindus) kod Japoda, boginje Latra u zemlji Liburna, Sentona, Irija i Ika u Istri itd.« (Jireček, 1988, str. 12).
»Bendis, tračka Artemida, prikazana je na slikama sa lukom i strelom kako jaše na jelenu, praćena lovačkim psima. Ali najpoznatiji bogovi behu Savadije ili Sabazije i srodni mu Dioniz…« (Jireček, 1988, str. 14).

I tekako postoji kontinuitet, samo niko neće da ga vidi. To je problem.

Radi se o tome da se pokušava diskvalifikovati Institut za noviju srpsku istoriju - i to kaže g. Bjelajac. Znači radi se o srpskoj istoriji, jeste novijoj, ali to jeste deo kontiuniteta. Ja samo hoću da kažem da se to nastavlja. U vezi novije srpske istorije može se i nešto postići jer postoji dosta istoričara koji se bavi novijom srpskom istorijom, dok za period praSlovena, praSrba stručnjaka nema. Niko se time ne bavi i niko ne može da napiše ništa o njima, nego isključivo stranci, koji ne poznaju dobro ni jedan slovenski jezik. Kako će neko da se ozbiljno bavi "problemom" praSlovena, a da ne zna ni njihov jezik ni njihovu mitologiji, ništa. Ajde reci kako?

Odlično. Ima arheologa koji su se počeli baviti time, i svaka im čast. Ako me sečanje služi g. Janković jeste mišljenja da je jezgro praSlovena podunavlje i da su to ilirska plemena. Dokazivao je i neke seobe za juga na sever i uporedio to sa rimskim osvajanjem Ilirije. Šta kažu ovi arheologi o tome?

Šta bi sa onim međunarodnim naučnim skupom, mislim da je bio 2014 (za vreme poplava), gde je bio prisutan i g. Janković?

Niko ne zna koji su to slovenski toponimi pre 6. veka, niko ne zna kako su se Sloveni zvali pre 6. veka, niko ne zna gde su se oni nalazili pre 6. veka, niko ne poznaje razvoj praslovenskog jezika. I redko ko da se bavi slovenskom mitologijom i njenim upoređenjem sa ostalim mitologijama. Ništa!

- - - - - - - - - -

Slavene nešto zaboravljaš. U hrišćanstvo je ušla čitava slovenska mitologija. Sv. Georgije jete staro slavensko božanstvo Jarilo - potpuno identično. Sv Vlasije ili Sv. Vasilije jeste Volos, odnosno Veles - potpuno identično, dalje slovensko božanstvo Kresnik - Kristus, odnosno Hristos - potpuno identično,...narodni običaji,...sve ima temelje u prirodi kod Slovena. Slovenska mitologija izilazi iz prirode i njezinih cikala, svetog trojstva ako hoćeš Veles - Mokoš - Perun. Svako ime ima svoje značenje i može se povezati sa slovenskim jezikom, i može se pojasniti slovenskim jezikom. Slovenska mitologija nije ništa drugo nego način života, prirode i njezino funkcionisanje. Kakva je mitologija Grka, ili Rimljana mit koji nema veze sa prirodom i koji se ne može objasniti njihovim jezicima. Šta znači Apolon - etimologija toga imena, ili recimo Dioniz? Kakvo je to značenje?

Što se kontinuiteta tiče napisano imaš lepo da je hrišćanstvo samo kontinuitet staroslovenske mitologije. Evo ti samo jedan delić toga što hoću da ti kažem a niko se ozbiljno ni ne bavi time:

:okok:

- - - - - - - - - -

Не знам зашто неке Роме називају Каравласима. Вероватно јер су пореклом из Влашке.
O čemu ti to? Rekao sam da Rumuniji živi najveći broj Roma u Evropi pa ne treba da čudi naziv Crni Vlasi - Karavlasi.

Gledaj sada ovo. Porfirogenit piše da su Srbi naselili poptpuno opustošena područja današnje istočne Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije i Crne Gore. A Milinković piše za rašku oblast - dakle u pitanju je oblast naseljavanja Srba - sledeće:

"Што се састава популације унутар тих утврђења тиче, чак и унутар „кастела” на лимесу, којима би се најпре могла припи-сати војна функција, преовлађују покретни налази који јасно упућују на стално присуство руралног становништва, међу њима и жена" (Miličević, 2015, str. 21).

?

Zar nije opšteprihvaćeno da je Balkan bio nenaseljen u to vreme?

Nije, odavno postoje razmimoilaženja u broju prisutnih starosedelaca i pristiglih Slovena. Uostalom u najmanju ruku prisustvo E1B1 i J hg-pa kod današnjih južnih Slovena ukazuje na mešanje sa starosedeocima.

Ali Bugari nisu etnicitet. Kao što sam i rekao, narodi su se slabo mešali, ako je bilo značajnih premeštanja naroda ili vojnih pohoda oni su ostali zapisani, i to je slučaj i sa Boлgarima. Došli su sa iz tih predela i zlostavljali lokalno stanovništvo. Od njih je ostalo samo narodno ime (upitno da li je samo geografsko) i mali broj ličnih imena. Slično je i sa Mađarima, samo što je tu Vatikan odigrao svoju ulogu i odslovenio populaciju.

A šta su ako nisu etnicitet ?? Kada se car Dušan titulisao sa carom Srba , Bugara i Grka na šta je mislio pod tim imenima ?

Dalje tvoje gluposti neću ni komentarisati i ovo do sada je previše od mene, pisao ja kamenu ili tebi svejedno je.

Da bi tvrdio da je dio kontinuirane politike iz istih smjerova, moraš to i dokazati. Ovako ostaje samo tvoj proizvoljni zaključak.

Nije tačno da se nijedan Srbin ne bavi time; na to sam ti već bio odgovorio.

Pa nije se počelo, već se zastajkuje. Od 1990-ih godina na ovamo ne ulažu se pare u značajnoj mjeri u arheologu, tako da je sve samo usporeno dosta. Nije ovo ništa novo...

Zbornik sa prve srpsko-ruske arheološke konvencije u Srbiji je, koliko sam upućen, u pripremi. Ne znam kakvo je stanje baš u ovom trenutku, ali u skorije vrijeme mislim da se može očekivati da izađe (u narednih par godina).

Pa ništa od toga nije tačno...mislim da je Tandoori Masala nešto već postavljao o toponimima, a svakako si do sada imao prilike da pogledaš mape i vidiš gdje su se oni nalazili.
Kako možeš reći niko ne zna gde nakon što dobiješ čak i obojene karte? :dontunderstand:
Nije tačno ni da se niko ne bavi praslovenskim jezikom. I o tome smo pisali ti i ja, kada sam ti navodio sve filologe i dr. stručnjake...da ih ima strašno malo, to je tačno.

Moraš razumjeti da kada je narod izvan istorije, u svojoj preistorijskoj fazi, vrlo je teško rekonstruisati njegovu povijest. Preistorijska faza u slučaju Srba je period prije VII stoljeća. I to nije ništa neuobičajeno - pogledaj samo preistorijski period u slučaju Albanaca. Da li iko zna nešto sa nekakvom većom preciznošću o tom narodu i njegovoj povijesti prije XI stoljeća? I ne baš nešto puno.
Razlog toga nije što postoji belosvjetska zavjera uperena protiv Albanaca. Zapravo, oni su po tom pitanju još veća "misterija" od Starih Slovena.

Kakve to ima veze sa ovim što sam napisao?

Da li osporavaš podatke prema kojima su Srbi u periodu IX-XII stoljeća bili pokršteni?

Prestani više govoriti napamet stvari. Kaže se ja ne znam da li se neko bavi time a ne niko se ne bavi...
Koji je tebi đavo; mislim realno, šta ti je? Zašto ako si sam svjestan da nešto ne znaš iz toga proglašavaš nešto? Jesi li svjestan kako to zvuči?

O kom nalazištu konkretno pričaš?

Pa ništa od toga nije tačno...mislim da je Tandoori Masala nešto već postavljao o toponimima, a svakako si do sada imao prilike da pogledaš mape i vidiš gdje su se oni nalazili.

Mašala nema pojma. Ne postoji nikakav rad koji se bavi slovenskim toponimima pre 5./6. veka, jer niko ne zna koji su to toponimi.

Kako možeš reći niko ne zna gde nakon što dobiješ čak i obojene karte? :dontunderstand:

Da. Postoji nekoliko teorija. Baš u tome je problem.

Nije tačno ni da se niko ne bavi praslovenskim jezikom. I o tome smo pisali ti i ja, kada sam ti navodio sve filologe i dr. stručnjake...da ih ima strašno malo, to je tačno.

Koji?

Moraš razumjeti da kada je narod izvan istorije, u svojoj preistorijskoj fazi, vrlo je teško rekonstruisati njegovu povijest. Preistorijska faza u slučaju Srba je period prije VII stoljeća. I to nije ništa neuobičajeno - pogledaj samo preistorijski period u slučaju Albanaca. Da li iko zna nešto sa nekakvom većom preciznošću o tom narodu i njegovoj povijesti prije XI stoljeća? I ne baš nešto puno.
Razlog toga nije što postoji belosvjetska zavjera uperena protiv Albanaca. Zapravo, oni su po tom pitanju još veća "misterija" od Starih Slovena.

Još veća misterija od Slovena/Srba, ali eto zna se da su oni potomci Ilira.

Kakve to ima veze sa ovim što sam napisao?

Naravno da ima. Pitanje je kada jeste slovenska mitologija ušla u hrišćanstvo, kada je eto naprimer Sv Georgije živeo u 4. veku, a njegov lik jeste identičan slovenskom Jarilu?

Da li osporavaš podatke prema kojima su Srbi u periodu IX-XII stoljeća bili pokršteni?

Ne.

O kom nalazištu konkretno pričaš?

Ma ja ti pričam o kontinuitetu ilirskih bogova i slovenske mitologije, odnosno običaja.

:hahaha:

Šta predlažeš?

Za to se konsultuj sa svojim zdravstvenim nadzornikom , izgleda da je on glavni krivac.
------------
Bio je ovde jedan jednako opičen (i jednako glup) učesnik kome nikako nije ulazilo u glavu kako je to moguće da su ljudi napravili piramide . @bajo mu je objašnjavao sistem kosih ravni, načine premeravanja , davao mu linkove i literaturu ali ne vredi. On i dalje nastavlja da tadašnji ljudi nisu mogli napraviti tako preciznu građevinu. U ovakvim slučajevima istorija je nemoćna.

Bio je ovde jedan jednako opičen (i jednako glup) učesnik kome nikako nije ulazilo u glavu kako je to moguće da su ljudi napravili piramide . @bajo mu je objašnjavao sistem kosih ravni, načine premeravanja , davao mu linkove i literaturu ali ne vredi. On i dalje nastavlja da tadašnji ljudi nisu mogli napraviti tako preciznu građevinu. U ovakvim slučajevima istorija je nemoćna.

Similis simile gaudet.

I ti si Kuman pa se deklarišeš kao "Pavi Vlah".

Јесте. Зар је потребно да поново објасним зашто?

Ево ме на Динари. Браним отаџбину, род (имам пет жена), и веру у Бога. Наравно, мој Бог се разликује од твога: мој је истинит а твој је лажан.

VM7s6RW.jpg

Mašala nema pojma. Ne postoji nikakav rad koji se bavi slovenskim toponimima pre 5./6. veka, jer niko ne zna koji su to toponimi.

Ukazao sam da Mrkalj nema pojma sto se tice Cetine i dalmatinske Krke. Ti toponimi uopce ne postoje zabiljezeni u antickim izvorima.

Kad se naziv "Cetina" prvi put spominje u pisanim izvorima? U starogrckim izvorima prije Hrista nema tog naziva. Sumnjam da se Kentona spominje u rimskim izvorima.

Preuzeo sam bez provere podatak o tobož antičkom nazivu "Kentona". *Kentona nije posvedočeni antički naziv reke Cetine, nego rekonstrukt (nigde zabeležena reč iz naučne fantastike). Posvedočeni antički nazivi Cetine su Nestos, Hippus, Hippius i Tilurius.

eT1xuGc.png

p7XYYW8.png

pFMUr0F.png

Pazi naucnika. Preuzeo bez provjere.

Navedena anticka imena Cetine su tacna, u starogrckim izvorima ona je Nestos (Apolonije Rodjanin i Pseudo-Skilak). Prema tome, pogresno je tvrditi da je Cetina jedan od dokazanih srpskih antickih naziva na Slovenskom Jugu. To treba da se ispravi i na blogu, te ubuduce naglasi jer Google ce reciklirati natacnu informaciju.

U kojem dokumentu Rimljani zovu dalmatinsku Krku "Corcoras" ili "Korkoras"?

nZnysxS.png

Strabo further writes that "the Corcoras River (= Krka) flows near Nauportus; it carries cargo and empties into the Savus River (and the latter into the Dravus), which, i.e. the Savus, in turn flows into the Noarus (unknown elsewhere) at Segestica ... Marjeta Šašel Kos - 2005

Petar Šimunović:
Grad i ostrvo Krk (stari Curicum)

Korčula, Krkar « Corcyra, otok Korkira (hrv. Krkar, mletački Korčula) ?(Šimunović), Tako kurtizana
sinjora Laura u Dundu Maroju postaje gospođa Mandaljena odajući tako
"našijensko porijeklo" ili posprdno: Mande Krkarka (od etnika otočkog imena
Krkar < Corcyra, zapravo Korčula),

Krka (antički Tilius; ie. "'ker, "kor, ""kr, korijen često zastupljen u europskoj hidronimiji),

books

books

Dakle, imamo kod Straboa potvrdu za slovenačku pritoku Save, Krku - Corcoras, or Korkoras. To je pogrešno preuzeto na engleskoj vikipediji za dalmatinsku Krku koja se nazivala Tilius (Titius), pri čemu, kako dobro primećuje Sladović, til i krk predstavljaju sinonime (oboje u značenju vrat; danas til u rečima potiljak, zatiljak, a krk u krkače, krka-lonce). Tako da ne postoji potvrda srodnog antičkog naziva za dalmatinsku Krku. Ostaje potvrda "Corcoras" za slovenačku Krku i Catarbates za dalmatinsku.

books

Eto, znaci nemamo anticku potvrdu "Corcoras" ni za dalmatinsku Krku nego Titius.

Catarbates (ne znam moze li se dovoditi u direktnu vezu sa slovenackom Krkom, tj. Corcoras) mozemo samo obraditi u kontekstu ostalih naziva kod Pseudo-Skilaka iz 4. v. prije Hrista, tako da ova juzna Krka sigurno otpada iz price o drevnim srpskim antickih nazivima na Slovenskom Jugu, sve dok se ne pronadju nova vrela u jasnoj korelaciji sa antickim nazivom slovenacke Krke.

Lias, Idassa, Attienites, Dyyrta, Aloupsoi, Olsoi, Pedetai, Hemionoi, Eistris, Kleitreilitria, Mentorides, Katarbates.

pseudoskilaks-1.jpg

Mate Suic, Anticki grad na istocnom Jadranu, Zagreb, 1976, str. 285.

Po Sladovicu, Titius je "pokvareno". Koji onda anticki pisci koriste naziv "Tilius" ("l") za Krku? Cisto da vidimo ima li Sladoviceva konstrukcija "til - krk" uporista u izvorima.

Da nastavim, pitanje za Mrkalja. U kojim antickim izvorima se koristi naziv Tilius za Krku? Hajde, da opet vidimo koliko "dobro primecuje Sladovic" (til i krk predstavljaju sinonime), a Mrkalj preuzima njegove podatke kao muva bez glave.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Ko ti je rekao da se slovenska mitologija ne usporedjuje s ostalim mitologijama? Jesi li cuo za Dumezila, Cajkanovica, Ivanova i Toporova, Birnbauma, Jacobsona, Matica, Lomu, itd? Svi oni proucavaju (ili su proucavali) slovensku mitologiju u indoevropskom kontekstu.

15efIxM.jpg

Robert L. Fisher, Indo-European Elements in Baltic and Slavic Chronicles, Myth and Law Among the Indo-Europeans: Studies in Indo-European Comparative Mythology, University California Press, Los Angeles, 1970, 148.

0sgrNrT.jpg

L9cq6Ju.jpg

Vojin Matic, Zaboravljena bozanstva, Prosveta, Beograd, 1972, str. 175, 185.

U8N2TTm.jpg

Milan Budimir, Sa slovenskog Olimpa, Zbornik Filozofskog fakulteta, IV, Beograd, 1957.

Nisu tvoji jadni roditelji krivi sto si u zivotu procitao samo Kekecovu trilogiju.

Poslednja izmena:
Ajmo Dunav, Sava... redom. Kozmetika pamćenja? Tropa.

- - - - - - - - - -

Reke i potoci u Poljskoj:

Sawa -y struga Wisłok 50°06’46” 22°17’58”
Sawica -y rzeka Omulew 53°23’48” 20°56’57” gb. − Sasek
Sawina -y potok Dobra 51°14’05” 17°16’21”
Sawka -i potok Stradomka 49°50’17” 20°12’06”

- - - - - - - - - -

I. Sliv Dnjepra:

1) Dunaec: desna pritoka Polnaje, leve pritoke Sejma, varijanta Dunaj.

2) Dunaec: desna pritoka Esmanja, desne pritoke Klevenja, desne pritoke Sejma,

3) Dunaec: pritoka Zalazne, desne pritoke M. Vopca, desne pritoke Dnjepra, varijanta Bužek,

4) Dunavec:
pritoka Kalinovke, desne pritoke Sudosća, desne pritoke Desne

5) Dunajka: desna pritoka Greza, leve pritoke Druća, desne pritoke Dnjepra

6a) Dunajčik: leva pritoka Vrskolice, desne pritoke Vorskle, leve pritoke Dnjepra (Toporov i Trubačov)

6b) Dunajczyk u slivu Vorskle (nesumnjivo identičan sa Dunajčikom) (Moszynski).

7) Suchy Dunajec u blizini Kainowa (ukr. Kaniv).

II. Sliv Visle

1) Dunaj: desna pritoka Wisloke

2) Dunaj: leva pritoka Visle između Jeziorna i Czerwonke (potvrđen samo u istorijskim izvorima; više ne postoji).

3) Dunaj:
desna pritoka Przewodowke, desne pritoke Narewa (potvrđen samo u istorijskim izvorima).

4) Dunaj:
desna pritoka Bzure (varijanta Lidzianke // Ludzianke)

5) Dunaj: jezero u slivu donjeg (?) Sana.

6) Dunajec:
desna pritoka gornje Visle (podeljen je u gornjem toku na Bialy i Czarny Dunajec, u 13. stoleću - Dunawiec!)

7) Biala Dunajcowa // Dunajecka: desna pritoka Dunajca, varijanta Biala.

8) Dunajek: nemački Donaicken, jezero povezano s jezerom Šwietajno (nem. Schwentainer See) u istočnoj Pruskoj, varijanta Kielki //Chelskie Jezioro (nem. Kechler // Checheler See).

9) Stare Dunajczysko: desna pritoka Dunajca

10) Dunaj:potok u Ludzisko, oblast Strelno.

11) Dunaj:
rukavac reke Warte u Sulecinu.

12) Dunaj: potok u Starežynu.

13) Dunaj:
bara u Kwilezu (sve iznad u Wielkopolskoj tj. zapadnoj Poljskoj)

14) Dunajki:
močvara između mesta Wierzchucino i Swinarzewo u Pomeraniji.

15) Dunajka:
mala pritoka Hroze u blizini Bychowa (ukr. Bychiv?).

- - - - - - - - - -

Uporediti sa antičkim Savus i Danubius.

- - - - - - - - - -

Dalje. Kako su Stari Grci nazivali robove? Isto kao Slovene. Zašto? Zato što su većinu robova činili Sloveni (epentezno k daje Sklabenoi). Zašto? Jer su živeli na istoj teritoriji izmešano i činili su različite kaste i klase.

- - - - - - - - - -

Nisu tvoji jadni roditelji krivi sto si u zivotu procitao samo Kekecovu trilogiju.

Evo opet - baba o uštipcima. Trebalo bi Forum provetriti od ovog mentalnog smrada.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back