Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zato što su Srbi izvorno Sarmati kao što su Rusi (veslači) izvorno Vikinzi, Varjage, dakle Skandinavci pa po njima masa slovenskih plemena, vremenom, dobi ime. Ja mislim da je ovo jak razlog a ti me pobij - to je kao da paganstvo potpuno podredimo hrišćanstvu, kao, to što si bio pagan, puj pike ne važi, važno je šta si sad - a takva logika je u istoriografiji pogubna.
Ne postoje, na tvoju žalost, ni jasni arheološki dokazi o iranskom ili uopšte azijatskom poreklu Srba, ali ni jezički. Upravo je samo ime, odnosno njegov koren, dokaz da Srbi nisu poreklom sa iranskih visoravni. Već smo raspravljali o tezi Srboljuba Živanovića o identičnosti skeleta na ovim prostorima. Bez obzira što ti i dalje sumnjaš u njegove kvalifikacije, koliko je meni poznato ni jedan njegov kolega ga nije opovrgao.Možemo da se složimo oko toga da ne moraju svi današnji Srbi da budu potomci pra-Srba. Ne vidim, međutim, zašto ti "iranski" Srbi koji su pokorili one slovenske Srbe, kako neko tvrdi, nisu uspeli da nam ostave nikakav genetski trag, odnosno gen koji bi pripadao prednjoj Aziji, a ne Evropi. Možemo, ako ti je tako lakše, da pretpostavimo da su ti "iranski" Srbi u stvari bili poreklom Sloveni koji su persijanizovani, pa su zatim došli ponovo među svoju braću koja ih je re-slovenizirala, te tako nisu ostavili ni jedan drugi osim "slovenskih" gena. Meni ovo zvuči budalasto, ali ti slobodno u to veruj, ako hoćeš.
Sve u svemu, možemo da zaključimo kako nije bilo nikakve masovne seobe naroda, ali ni dolaska nekakve vladarske kaste iz Irana ili sličnih prostora koja je ovdašnjem srpskom življu ničim izazvana nametnula ime.
Volgari iliti današnji Bugari su nešto drugo. Njihova je nesreća to što su pod tim azijatskim imenom dobili priznatu državu u kojoj se zatim odigrala njihova etnogeneza pri čemu je prevagnuo istočno-slovenski, a i azijatski element (ne želim da tvrdim da je to isto, kod Bugara se jednostavno tako spojilo).
To znači da si ipak radikalno promijenio svoje nekadašnje mišljenje, po kojem su sami Skiti bili Srbi, tj. nastali od njih?![]()
Aleksandar Loma, Oleg Trubacev (covjek koji je zagovarao tezu da je prapostojbina Slovena u Podunavlju) i Heinrich Kunstmann (ovo je posebna prica, tip jasno u svojim tezama tvrdi da su Avari doveli Slovene na Balkan sa Crnog Mora u 6. i 7. v., pa su se s Balkana raselili na sjever u 8. i 9. v.) su trazili (povezali) porijeklo i znacenje srpskog imena na Kavkazu i u danasnjem Iranu.
Skiti i Sarmati su jedan te isti narod a Srbi, ili ajmo reć njihovo antičko ime Sarbi, su deo tog korpusa ogromnog naroda - ono, što se nekada zvalo Skitija posle se zvalo Sarmatija
Gdje se javlja taj oblik, "Sarbi"?
Možemo da se složimo oko toga da ne moraju svi današnji Srbi da budu potomci pra-Srba. Ne vidim, međutim, zašto ti "iranski" Srbi koji su pokorili one slovenske Srbe, kako neko tvrdi, nisu uspeli da nam ostave nikakav genetski trag, odnosno gen koji bi pripadao prednjoj Aziji, a ne Evropi. Možemo, ako ti je tako lakše, da pretpostavimo da su ti "iranski" Srbi u stvari bili poreklom Sloveni koji su persijanizovani, pa su zatim došli ponovo među svoju braću koja ih je re-slovenizirala, te tako nisu ostavili ni jedan drugi osim "slovenskih" gena. Meni ovo zvuči budalasto, ali ti slobodno u to veruj, ako hoćeš.
Ne postoje, na tvoju žalost, ni jasni arheološki dokazi o iranskom ili uopšte azijatskom poreklu Srba, ali ni jezički. Upravo je samo ime, odnosno njegov koren, dokaz da Srbi nisu poreklom sa iranskih visoravni. Već smo raspravljali o tezi Srboljuba Živanovića o identičnosti skeleta na ovim prostorima. Bez obzira što ti i dalje sumnjaš u njegove kvalifikacije, koliko je meni poznato ni jedan njegov kolega ga nije opovrgao.
Sve u svemu, možemo da zaključimo kako nije bilo nikakve masovne seobe naroda, ali ni dolaska nekakve vladarske kaste iz Irana ili sličnih prostora koja je ovdašnjem srpskom življu ničim izazvana nametnula ime.
Volgari iliti današnji Bugari su nešto drugo. Njihova je nesreća to što su pod tim azijatskim imenom dobili priznatu državu u kojoj se zatim odigrala njihova etnogeneza pri čemu je prevagnuo istočno-slovenski, a i azijatski element (ne želim da tvrdim da je to isto, kod Bugara se jednostavno tako spojilo).
Vizavi gornjih razmatranja evo jedne situacije iz 1455.g. pre naše ere kad dolazi do odvajanja dvaju kolonija u Aziji od kojih je ona što se sastojala od Meda (Međana, Eneta ili Slava) pošla iz Asirije i smestila se u paflagoniji na obalama Crnog Mora. Elem bilo je puno mešanaja na maloazijskom i balkanskom prostoru da tu genetika apsolutno nikakav rezolutan zaključak ne može doneti.
- gdje su genetski ukazatelji na skandinavsko porijeklo Rusa, Bjelorusa i Ukrajinaca?
Nije baš tačno da se apsolutno nikakav zaključak ne može donijeti na osnovu genetskih istraživanja; ipak u najranija vremena nije bilo toliko miješanja, tako da određeni zaključci se svakako mogu izvući. No kao što naglasih onomad na temi o pitanju porijekla Etruraca, dok sam postavljao onaj članak sa rezultatima genetskih istraživanja, možda korisnija mogu biti genetska istraživanja domaćih kultura i sorti. negoli samih ljudi.
Uzgred, je li korektan baš termin kolonija? Malo me je zbunilo to..?
Naravo da postoji istorijski kontekst. Srbi koji su pratili Gotske migracije morali su imati vođu. Ova migracija je arheološki potvrđena (a ima je i u vizantijskim izvorima).
Ovde se daje samo ime tog vođe.
Nisam uspeo da pronađem, na internetu: "Serbi, vet Serdi, et Mardi vel Smerdi".Imamo Jamphorinu, kao glavni grad Meda. Titus Livius
http://www.ebooksread.com/authors-e...istory-of-rome-vol-ii-books-9-to-26-8-7.shtml
http://www.archive.org/stream/livy04bakegoog/livy04bakegoog_djvu.txt
Imamo i Bylazoru, pominje se i Medocus (ali ne ovaj naš)
http://archive.org/stream/ageographicalan04cramgoog/ageographicalan04cramgoog_djvu.txt
We are not exivesslj informed what towns were
occupied by the Agriaoes, but I am inclined to as-
crUie to them Bylazora. which Ptdybius describes as Byiuon.
the largest dty of Peeonia. It stood on the frontier
leading into tbe country of the Dardani, and was
taken and fortified by'Pliilip, the last king of that
name, with a view of resisting tbe attacks of those
barbarians. (V. 97.) Bylazora is mentioned by Livy,
(XLIV. 26.) as is also Almana, which was situated Aimuu.
on tbe Axius, and apparently belonged to Peeonia.
Here Perseus encamped, in expectation of being
joined by a large body of Gauls, whom he had been
Anxious to engage in his service. (Liv. loc. cit.)
Pogledajte prilog 263372
Evo ti potpora.
Ovi sa brežuljcima su ti Sklaveni, Trako - kimerci (Rasci u salvoniji i Panoniji - razorali seljaci tumuluse, Rašani - (Aut)arijati, (T)račani. Tu su i Raseni - Etrurci i Rusi). Ovi sa kosim crtama si ti Srbi Tribali, slovenski jezik - staroevropska kultura. Uspravne linije su Beli Srbi (posrbljeni Boji), popunili sa Gromilama od III do VII veka.
Pogledajte prilog 263374
Nisam uspeo da pronađem, na internetu: "Serbi, vet Serdi, et Mardi vel Smerdi".
Može li ko potvrditi verodostojnost ovog citata?
Ne može.
Već ti rekoh, u pitanju je fabrikacija...
Rekao si i da je fabrikacija i Jamphorina, Bylazorua i Medocus, pa se ispostavilo da nije.
25 1 After accomplishing this task Crassus turned his attention to the Moesians; and partly by persuasion in some cases, partly by terrifying them, partly also by applying force, he subdued all except a very few, though only after great hardships and dangers. 2 And for the time being, since it was winter, he retired into friendly territory, after suffering greatly from p73the cold and much more still at the hands of the Thracians, through whose country he was returning in the belief that it was friendly. Hence he decided to be content with what he had already accomplished. For sacrifices and a triumph had been voted, not only to Caesar, but to him also; nevertheless, he did not receive the title of imperator, as some report, but Caesar alone assumed it. 3 The Bastarnae, now, angered at their disasters and learning that he would make no further campaigns against them, turned again upon the Dentheleti and Sitas, whom they regarded as having been the chief cause of their evils. Thus it came about that Crassus reluctantly took the field; and falling upon them unexpectedly after advancing by forced marches, he conquered them and imposed such terms of peace as he pleased. 4 And now that he had once taken up arms again, he conceived a desire to punish the Thracians who had harassed him during his return from Moesia; for it was reported at this time that they were fortifying positions and were eager for war. He succeeded in subduing some of them, namely the Maedi and the Serdi, though not without difficulty, by conquering them in battle and cutting off the hands of the captives; and he overran the rest of the country except the territory of the Odrysae. 5 These he spared because they are attached to the service of Dionysus, and had come to meet him on this occasion without their arms; and he also granted them the land in which they magnify the god, taking it away from the Bessi who were occupying it.
P. S. Drugo vet stalno pogrešno pišeš kao vet.
"Serbi, vet Serdi, et Mardi vel Smerdi"
Neko je greškom napisao l na tom forumu sa koga si to pokupio, pogrešno citirajući Milanovića.
Ali nisam ti bogami ni ja pomogao, jer sam dva puta apisao vet.
Inače, meni uopšte nisi jasan. Kao prvo uzimaš za to da Srbi nisu bili Sloveni, pa tražiš ih u pred-rimskoj populaciji Balkana, pa onda sad odjednom tragaš za toponimima koji eventualno podsjećaju na nešto slovensko, kako bi pak dokazao prisustvo neslovenskih Srba na Balkanskom poluostrvu???
Pre će biti da je geškom napisano t umesto l.
Ma ništa, slovo tamo - vamo.Da, u pravu si. Na moju sramotu, to je najosnovnije znanje latinskog.
Kao što možeš vidjeti, ovih dana mi koncentracija nešto nije baš najbolja, zbog briga u realnom životu.![]()
Ma ništa, slovo tamo - vamo.
Kažu da su antički pisci jednom umesto Srbi napisali Sporri. Mada ja im ne verujem.