Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.986
Jesi li zainteresovan za čitanje literature (ciljam na ISN, vidim da se nisi osvrnuo na to)?
Poslednja izmena od moderatora:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pročitaću, nisam stigao.Jesi li zainteresovan za čitanje literature (ciljam na ISN, vidim da se nisi osvrnuo na to)?
Дакле када Марцелин Комес у 6. веку користи архаичне етнониме то је непоуздан извор. Када то чини Јован Скилица у 11. веку, а преписујући између осталих и њега Јован Зонара у 12. веку, онда је то сигуран показатељ тј. доказ да су Срби у ствари, главом и брадом, Трибали???
ПС Јован Малала, хроничар из 6. века, дакле млађи савременик догађаја, назива Мунда Гепидом (о ек генос Гепидон катагоменос). Исти извор наводи да му је ујак био гепидски краљ Трапстила. Познији извор Теофан Исповедник са почетка 9. века (који иначе садржи вести из данас изгубљених извора 7. и 8. века), а по њему и Кедрин, пишу да му се отац звао Гиесмус.
http://en.wikipedia.org/wiki/Basarab_I_of_Wallachia
Ахиле, буди љубазан и прочитај како је Басарабија добила име у 14. веку по Басарабу, чије је име, изгледа било куманског или печенешког порекла. Како је Басарабија добила име је заиста елементарна ствар из средњовековне историје.
Izgleda da i jeste podmetačina, ali ne moja - već Milanovićeva.
Ko ti je taj Nonije? Da ne misliš možda na Nenija (koji inače, nigdje ne spominje Bojlosporoje - pod uslovom naravno da je on uopšte i autor Britanske istorije - a djeluje da nije)?
Da li pod Kuzmom misliš na Kozmu Praškog? Nema toga ni u Češkoj hronici.
Uzgred, s obzirom da su oba ova autora pisala u ranom srednjem vijeku na latinskom...kakve veze sada ima starogrčko pismo sa time?
Jesu li ih pobrkao kao onomad u slučaju DAI?
Na etimološke izvedenice, bez pozivanja na bilo jezik bilo onoga ko je to ustanovio, neću se osvrtati. Ne spominjem ništa ja, već prokušavam razglobiti što priča Ahil.
Прокопије из Цезареја пише следеће:
"Па чак и име je Словенима и Антима (Σκλαβηνοϊς τε και "Ανταις) било у давнини заједничко. Јер некад су се и једни и други називали Спорима и то, мислим,стога што спорадично (σποράδην) размештени настањавају земљиште. Ради тога и обитавају на пространом земљишту. Јер највећи део друге (тј. леве) обале Дунава држе управо они (αυτοί).Тако отприлике стоји ствар са овим народом."
http://www.scribd.com/doc/46597408/SANU-Vizantijski-Izvori-Za-Istoriju-Naroda-Jugoslavije-Tom-1
Фуснота 38. на стр. 30 за даље. Спори се срећу у том облику само код Прокопија. Нико касније не спомиње овај термин као ознаку заСрбе. Не ради се о Србима, већ, по руском историчару Георгију Вернадском о Спалима које спомињу и Плиније и Јорданес. Бастарни се нигде не спомињу, већ су део оних разних конструкција нпр. цар Лициније у 3. веку о Србским планинама, Дион Касије о Србима током Красовог похода 29. п.н.е. и сл. Надам се да смо и ово рашчивијали.
Ponovo čitam Vizantijske izvore o upadima Slovena na Balkan. Nema pomena o nekom masovnom naseljavanju područja koje danas pripada Srbiji. Ima pomena o naseljavanju Trakija, Tesalije i Dalmacije.
Takođe imamo dve vrste Slovena, one koji su pali pod vlast Avara i nezavisnih.
U sve izvore treba sumljati.
Pa današnja Srbija se nalazi (dobrim dijelom) na Dalmaciji...
Netačno, to je stari princip dok su se izvori dijelili na pouzdane i nepouzdane, a to je potpuno nelogično. Ne treba sumnjati u izvor zato što to ništa ne znači samo po sebi (nije to Muhamed, Hrist ili tako nešto), već u stvari koje na osnovu njega doznajemo...
Klaudije Vizigotoostrogotski, srednjevekovni pisci su Dobrudžu zvali Basarabijom i vice versa. Tako je to sa BB đacima. Tha...![]()
Вако, липи мој Клаудијусу. Bastarnes су живели на ушћу Дунава између Карпата и источног Дњепра (Молдавија и западна Украјина на југу) и били су огранак Пеуцина (Peucini) што живљаху од пољопривреде северно од делте Дунава припадајући тиропољској култури. Добили су име Спорои јер не беху ратници већ геаци, и свуда иђаше пјешке. (Nonius) те због тога бејаху спори. И то липи мој благе везе нема ни са каквим "спорама" што их расијава вјетар на све 4 стране света. Ее, сад је рашчивијано!![]()
Ова имена јесу занимљива и ваља их добро проучити јер су јако слична готским. Мислим да је папа (воз а роулинг стоун) историје био у праву кад је написао да су Готи Скити.Evo koja su imana Belih Srba (po Porfirogenitu):
Bojesesthlabos
Rodosthlabos
Prosegoes
Blastimeros
Mountemeros
Strotmeros
Goinikos
Mountimeron
Boren
Stefanon
Tzeesthlabos
Pribesthlabosa
Branon
Buzebuta (Zahumlje).
Pored ovoga imamo, gore navedenog vođu Sklavena Ardagasta i kijevskog kneza Askolda.
Не сећам се да сам рекао да Спорои имају везе са спорама и сл. Лепо сам дао цитат из Прокопија (6. век) и упутио на коментар текста. Прокопије је, као и неки други антички и средњовековни аутори, понекад посезао за наивним етимологијама као што је ова.
Нађи ми, молим те, цитат из Нонија који спомиње Пеукине/Пеуцине као Споре. Пошто ти одлично знаш ко су били Ноније (и Козма), претпостављам да ти неће бити проблем да нам пронађеш тражени цитат.
Кад се, оно беше, Бастарни и Пеукини последњи пут спомињу у изворима? Прокопије је аутор из 6. века, баш као и Јорданес који спомиње сарматске Спале. Очигледно Бастарни и Спори/Спали не припадају истој историјској епохи.
Да ли се у неким античким изворима, беше, Бастарни спомињу као Германи или је то измислила зла ББ школа?
Ова имена јесу занимљива и ваља их добро проучити јер су јако слична готским. Мислим да је папа (воз а роулинг стоун) историје био у праву кад је написао да су Готи Скити.
А да се вратимо на то шта о "деци робова" пише Трубачев. Или си разочаран да се у делу овог руског академика, који је супертрупер громогласно најавио не спомињу никакви Срби или Словени у вези са Бастарнима, нити се помињу Бастарни као "славни потомци", а нема ни Нонија и Козме.