„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ничим поткрепљене тврдње о извору и датовању преузимања речи, а цитатирани човек није лингвиста. Ћорак.

Гаспађин љингвист Влађимир Арјол утвјерждајет - албанска реч потиче од латинскога Sclavus, не кажем да је то тачно (поготово јер овде није дато како је дошао до тога закључка, треба погледати референце), али је меродавније од форумских пристрасних, непоткрепљених, нестручних и анонимних тврњи.

LgyWw2S.png

Orel, Vladimir (1998) , Albanian Etymological Dictionary, Leiden, Boston, Cologne: Brill, 432
I nije tačno. Svi romanizmi u albanskom dolaze ili iz južnobalkanskih ili južnoapeninskih tzv. vulgarnolatinskih dijalekata .

Nejasan si bio, pa bi lepo bilo da pojasniš šta nije tačno kod citiranog Albanca?

Mister Orjol je šarlatan, i to smo odavno raščistili.

I nije tačno. Svi romanizmi u albanskom dolaze ili iz južnobalkanskih ili južnoapeninskih tzv. vulgarnolatinskih dijalekata.
Лингвисти додире албанскога с латинским датују од првога века старе ере, а наравно да потичу из говорног латинскога.
Nejasan si bio, pa bi lepo bilo da pojasniš šta nije tačno kod citiranog Albanca?
Није навео референце, те не могу проверити јесу ли његове тврдње тачне.
Mister Orjol je šarlatan, i to smo odavno raščistili.
Шарлатанске тврдње, дакле, аутоматски одбацујемо? У реду, стога немамо шта даље диванити. :kafa:

Poslednja izmena od moderatora:
Лингвисти додире албанскога с латинским датују од првога века старе ере, а наравно да потичу из говорног латинскога.

Nisi naveo reference, ali smo i to raščistili da je netačno jer svi starorgrčki oblici u albanskom dolaze sa grčkom liturgikom, a (staro)latinski sa latinskom:

ИгарЈ:

Сам албански језик доказује да су Албанци живели на овим просторима вековима пре него што су се Словени доселили.

FsHuNf1.png

Radoslav Katičić - Ancient Languages of the Balkans, Part one, 1976, 184

Kliknite za proširenje...
ИгарЈ:

Постојање старогрчких речи у албанском језику примећено је пре рођења Катичића.
Такође, замолио бих да наведеш референце за тумачења која си представио.
hDAaOd7.png

mWi9EfR.png

Martin E. Huld - Accentual Stratification of Ancient Greek Loanwords in Albanian, Zeitschrift für vergleichende Sprachforschung 99. Bd., 2. H. (1986), pp. 245-253

Kliknite za proširenje...

Stvarno poreklo starogrčkih reči šiptarskog jezika u novogrčko doba
iliti
menzura gluposti Katičićevih slebenika

Starogrčkim jezikom iliti grčkim koine jezikom kojim je napisana i Biblija (odakle i naziv "biblijski grčki jezik") održava se liturgija u Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Pokušaj da se uvede novogrčki 2002. godine je propao. Nakon šizme 1054. celo područje današnje Albanije bilo je pod jurizdikcijom pravoslavnog Carigrada. U 19. veku, školovanje i liturgija pravoslavnih Šiptara bili su na grčkom jeziku. Reference: A history of ancient Greek by Maria Chritē, Maria Arapopoulou, Centre for the Greek Language (Thessalonikē, Greece) strana 436; Victor Roudometof and Vasilios N. Makrides, eds. Orthodox Christianity in 21st Century Greece, Ashgate Publishing, 2010.

240px-Hellenistic_Greek.png

E sada, moj originalni rad koji pokazuje novodobno biblijsko poreklo starogrčkih reči u Šiptara:

1. starogrčko melita iliti pčela u Bibliji
https://www.google.it/search?q=site...firefox-b&gws_rd=cr&ei=4ndsWfTOKarX6QT027XACA
"Opkoliše me kao pčele saće, i ugasiše se kao oganj u trnju: u ime ih Gospodnje razbih." "Tada iziđoše pred vas Amoreji, koji seđahu u onoj planini, i pognaše vas kao što čine pčele, i pobiše vas na Siru pa do Orme. " "A posle nekoliko dana idući opet da je odvede, svrne da vidi mrtvog lava; a gle, u mrtvom lavu roj pčela i med. [SUP]9[/SUP] I izvadi ga u ruku, i pođe putem jedući; "

2. starogrčko spelaion iliti pećina u Bibliji
https://www.google.it/search?num=10...3j1.4.0....0...1.1.64.serp..3.0.0.PoXYTGXb3fE
" A Isus opet se zgrozi u sebi, i dođe na grob; a beše pećina, i kamen ležaše na njoj. " "Je li ovaj dom, koji se zove mojim imenom, u vašim očima pećina hajdučka? Gle, i ja vidim, veli Gospod." "Hodi sa mnom s Livana, nevesto, hodi sa mnom s Livana, da gledaš s vrha amanskog, s vrha senirskog i ermonskog, iz pećina lavovskih, s gora risovskih." "dođe k torovima ovčijim ukraj puta gde beše pećina; i Saul uđe u nju rad sebe; a David i njegovi ljudi seđahu u kraju u pećini. " "A kupljena je njiva i pećina na njoj u sinova Hetovih."

3. starogrčko makhana iliti sprava u Bibliji
https://www.google.it/search?num=10...2j1.3.0....0...1.1.64.serp..3.0.0.zpfVHlpQQPY
" Gle, učiniću te da budeš kao sprava za vršenje nova sa zupcima: vreći ćeš gore i satrćeš ih, i brda ćeš obratiti u plevu."

4. starogrčko pepon iliti dinja u Bibliji
https://www.google.it/search?num=10...0j3.3.0....0...1.1.64.serp..2.0.0.7CCUlGlBPFE
"Opomenusmo se riba što jeđasmo u Misiru zabadava, i krastavaca i dinja i luka crnog i belog."

5. starogrčko drapanon iliti srp u Bibliji
https://www.google.it/search?num=10...0j3.3.0....0...1.1.64.serp..0.0.0.EHK8ON29QOM
"Sedam nedelja nabroj; kad stane srp raditi po letini, onda počni brojati sedam nedelja." "I drugi anđeo iziđe iz oltara, koji imaše oblast nad ognjem, i povika s velikom vikom onome koji imaše srp oštri, govoreći: Zamahni srpom svojim oštrim," "Zato silažahu svi Izrailjci k Filistejima kad koji htede poklepati raonik ili motiku ili sekiru ili srp. [SUP]21[/SUP] I behu se zatupili raonici i motike i vile troroge i sekire," "Jer zemlja sama od sebe najpre donese travu, potom klas, pa onda ispuni pšenicu u klasu. [SUP]29[/SUP] A kad sazre rod, odmah pošalje srp; jer nasta žetva."

I, tako je korisnik IgarJ ustanovio

ИгарЈ:

Језикословље, на пример, показује да су Албанци били у додиру с дорским грчким те касније и великим утицајем латинскога језика пре доласка Словена, што би значило њихово присуство на овим просторима од, отприлике, другога века старе ере.
samo još da ustanovi kako je Novi Zavet bio napisan u 2. veku pre Riste. :hahaha:
ИгарЈ:

Када се већ спомиње хришћанство, у албанској црквеној териминологији налазимо речи које припадају раним позајмљеницама из латинскога. Те речи биле су преузете пре досељења Словена на Балкан, а најједноставнији доказ за то је тоскијски ротацизам у онима с међусамогласним -n-, нпр. лат. christianus > гег. krishtenë, тоск. krishterë; лат, monachus > гег. mung, тоск. murg. Тоскијски ротацизам је гласовна промена спроведена у домаћим албанским речима, старогрчким и латинским позајмљеницама, али не у касније преузетим словенским и турским речима.
Analogni model može se primeniti na staroromanizme (latinizme) u šiptarskom jeziku koje su primili Šiptari pod uticajem latinskog jezika (pre nego vulgarnolatinskog) u bogosluženju u novije doba (nakon 11. veka).

Al ti se za četiri godine nisi mako dalje od početka...

Nisi naveo reference, ali smo i to raščistili da je netačno jer svi starorgrčki oblici u albanskom dolaze sa grčkom liturgikom, a (staro)latinski sa latinskom:
Хах, пишеш ово и цитираш моје објаве с референцама. :roll: Ти тврдиш нешто поптуно другачије од лингвиста, ти овде износиш тврдње - терет доказивања је на теби, а немаш референце. Непотркепљене и неосноване тврдње ме не занимају.

Српским преводом Библије ништа не доказује, знаш и сам, али показује како везе немаш с методологијом историјскопоредбенога језикословља, да си интелектуално неискрен и да те ово питање вероватно и не занима, већ само твоје преубеђење да су Албанци дошли после Словена.

Al ti se za četiri godine nisi mako dalje od početka...
Пројекције, пројекције. :kafa:

Poslednja izmena od moderatora:
Carski diplomata Prisk koji je u 5 veku prema opisu najverovatnije video Slovene u Podunavlju na Atilinom dvoru kaže da prvi put čuje jezik kojim govore i da taj jezik nije ni hunski, ni gotski. Dakle Prisk koji je rodom iz Trakije po zanimanju diplomata sa velikim znanjem jezika ne zna za jezik Slovena. Čak i da mu taj jezik nije poznat morao bi da ga poveže sa stanovnicima Balkana koje je sigurno ranije sreo. Dakle na Balkanu nema Slovena u to vreme, bar ne u većem broju.

Хајде да видимо цитат овога, да није, ко по старом добром обичају извор мало дотеран при превођењу...

Taj deo Priskovog dela je preveden u onom izdanju "Vizantijski izvori za istoriju naorda Jugoslavije" mislim tom 1.
Nemam sad kod sebe pa ne mogu da ti pošaljem tačnu stranu, ali mislim da je sve dostupno na internetu posle minut pretrage.

Да веома се лако налази и имао сам баш то на уму кад сам писао и тражио извор. Наиме у доступним Присковим текстовима не пише ништа ни налик ономе шта си ти написао. Нигде не говори да први пут чује језик који није ни Хунски ни Готски, нити нешто из чега би се могло извући да не зна за језик Словена.
Веома је занимљиво колико се мењају изворни искази да говоре оно што је обавезни наратив, не знам да ли је ово службено тумачење или само поптуно погрешно сећање али је забрињавајуће.

И не добисмо одговор како је дошло до овакве поптуне промене у тексту извора. Да ли је у питању превелика жеља @HanibalBarka666 да у извору пише оно што би потврдило његов наратив или је у питању неки службени процес већег фалсификовања извора? У први мах сам помислио да је цитиран неки мање познат Присков текст, али пошто је рекао Византијски извори онда то пада у воду.
Познато ми је из многих разговора да студенти историје уопште немају појма шта стварно пише у изворима него само читају наводе и тумачења који су на различите начине прилагођени али би и за мене било ново да се оволико криве изворни подаци, па се надам да је ово само јако лоше сећање ханибалабарке.

Poslednja izmena:
Познато ми је из многих разговора да студенти историје уопште немају појма шта стварно пише у изворима него само читају наводе и тумачења који су на различите начине прилагођени али би и за мене било ново да се оволико криве изворни подаци, па се надам да је ово само јако лоше сећање ханибалабарке.

Ovo im je omiljen fazon. Sve koji se ne slažu sa njima proglašavaju studentima istorije, asistentima Filozofskog fakulteta i svakako još. :lol:

Ти тврдиш нешто поптуно другачије од лингвиста, ти овде износиш тврдње - терет доказивања је на теби, а немаш референце. Непотркепљене и неосноване тврдње ме не занимају.
Evo ti starogrčka Biblija onlajn sa pretraživanjem. Uspeo sam sve navedene reči (1. melita iliti pčela, 2. spelaion iliti pećina, 3. makhana iliti sprava, 4. pepon iliti dinja, 5. drapanon iliti srp) da pronađem. Imaš pravo da mi tražiš jedan koji ne možeš da nađeš, a ako ti ga onda ja nađem, onda ćeš ti priznati da su starogrčke reči u šiptarski mogle doći iz Biblije nakon 11. veka. Dogovoreno?

Ovo im je omiljen fazon. Sve koji se ne slažu sa njima proglašavaju studentima istorije, asistentima Filozofskog fakulteta i svakako još. :lol:
Уопште нисам говорио о Ханибалу као студенту, него о правим студентима историје са којима са причао уживо. А за потпуно погрешно наведен цитат сам питао да ли је његово лоше сећање или се тако подучава.
И ово ти је омиљена тактитка извучеш небитну информацију и преклапаш оно што је битно док саговорник не одустане. Објективност 0, рад на затрпавању 100. Аватар ти је потпуно прикладан затрпај форум јер се превише истине шири.

Evo ti starogrčka Biblija onlajn sa pretraživanjem. Uspeo sam sve navedene reči (1. melita iliti pčela, 2. spelaion iliti pećina, 3. makhana iliti sprava, 4. pepon iliti dinja, 5. drapanon iliti srp) da pronađem. Imaš pravo da mi tražiš jedan koji ne možeš da nađeš, a ako ti ga onda ja nađem, onda ćeš ti priznati da su starogrčke reči u šiptarski mogle doći iz Biblije nakon 11. veka. Dogovoreno?
Чекај, шта је твоја тврдња? Да су неписмени Арбанаси покупили те речи слушајући службу на грчком коине? :hahaha:
Немам ја шта признати, него ти доказати. :kafa:

Чекај, шта је твоја тврдња? Да су неписмени Арбанаси покупили те речи слушајући службу на грчком коине? :hahaha:

Лингвистика је тек помоћна наука за историјографију сасвим ми је разумљиво зашто овде добија на значају јер ту тезу не може оправдати ни историја нити археологија. Па су дали вакум простор да се неки лингвисти прославе са матурским радовима и стекну славу коју ни на чему другом не би ни могли.Сасвим извесно да су Албанци и Грци позајмили речи из словенског из области пољопривреде , то је Тибор Живковић објаснио да староседеоци Ромеји нису имали пољопривредни комбинат као Словени у плодним равницама већ су се више бавили сточарством и били на планинским врховима.
Није битно што извори које имамо говоре супротно као и да се главница утврђења и престоница раносредњовековне Рашке налази на Пештерској висоравни.

Уопште нисам говорио о Ханибалу као студенту, него о правим студентима историје са којима са причао уживо. А за потпуно погрешно наведен цитат сам питао да ли је његово лоше сећање или се тако подучава.
И ово ти је омиљена тактитка извучеш небитну информацију и преклапаш оно што је битно док саговорник не одустане. Објективност 0, рад на затрпавању 100. Аватар ти је потпуно прикладан затрпај форум јер се превише истине шири.

Šta mene dupe boli za stvari koje su mi dosadne ili potpuno neinteresantne. Uhvatim se onoga što me zanima; nekada i zato što 90% objave sačinjava stvari koje ne zaslužuju ni nikakvog komentara.

I nemaš nikakvog prava da me kritikuješ za to iz prostog razloga što ste i vi drugi, prirodno i ti, sasvim jednako sa mnom saučesnici. Ako bi ti o nečem drugom da pričaš, je li tebe (ili nekog drugog) sili da mi repliciraš? Ako smatraš nešto efemernim, ćuti i ćao. Ne posle jedno bukvalno 10 stranica razgovora „eeee, Slaven je kriv, a ja tu nevinašce silom prilika nisam mog'o drukče”.

Da, volim da se uhvatim nekog detalja koji mene interesuje i o čemu znam. Nazovi to kako hoćeš, pa i sebičnim možda, ali to svi radite, samo možda niste svesni toga. Ljudi se lepe za ono što im je blisko i što ih interesuje. I samo ću dodati da se apsolutno svaki put to uvek događalo u kontekstu specifične objave ili toka diskusije. Ja ne koristim Mrkaljev pristup, recimo, koji se svodi na to da kada se priča o tvrdnji da su Tibor Živković i Đorđe Janković navodno intenzivno odgovorali, njegova replika bude šta je sa platama zaposlenih u Vizantološkom institutu. Pristup koji — i tu se kristalno jasno vide razine tvog licemerja — ne samo da potpuno benigno posmatraš (ne znam postoji li bukvalno jedan jedini slučaj da si Mrkalja napao ili izkritikovao, čak ni sa blažom intonacijom) nego da bude stvar najgora i aktivno (sic!) podržavaš. E, ali zato pored toliko spinovanja ja ako se uhvatim 1 od 10 rečenica (zato što o drugih 9 ništa ne znam / strašno dosadno / toliko su glupe da nisu vredne osvrtanja), e ja vrag ovde pored svih vas (i to posle svega što ste uradili nekoliko stranica unazad oko praotačke afere)! z:mrgreen:

Šta mene dupe boli za stvari koje su mi dosadne ili potpuno neinteresantne. Uhvatim se onoga što me zanima; nekada i zato što 90% objave sačinjava stvari koje ne zaslužuju ni nikakvog komentara.

I nemaš nikakvog prava da me kritikuješ za to iz prostog razloga što ste i vi drugi, prirodno i ti, sasvim jednako sa mnom saučesnici. Ako bi ti o nečem drugom da pričaš, je li tebe (ili nekog drugog) sili da mi repliciraš? Ako smatraš nešto efemernim, ćuti i ćao. Ne posle jedno bukvalno 10 stranica razgovora „eeee, Slaven je kriv, a ja tu nevinašce silom prilika nisam mog'o drukče”.

Da, volim da se uhvatim nekog detalja koji mene interesuje i o čemu znam. Nazovi to kako hoćeš, pa i sebičnim možda, ali to svi radite, samo možda niste svesni toga. Ljudi se lepe za ono što im je blisko i što ih interesuje. I samo ću dodati da se apsolutno svaki put to uvek događalo u kontekstu specifične objave ili toka diskusije. Ja ne koristim Mrkaljev pristup, recimo, koji se svodi na to da kada se priča o tvrdnji da su Tibor Živković i Đorđe Janković navodno intenzivno odgovorali, njegova replika bude šta je sa platama zaposlenih u Vizantološkom institutu. Pristup koji — i tu se kristalno jasno vide razine tvog licemerja — ne samo da potpuno benigno posmatraš (ne znam postoji li bukvalno jedan jedini slučaj da si Mrkalja napao ili izkritikovao, čak ni sa blažom intonacijom) nego da bude stvar najgora i aktivno (sic!) podržavaš. E, ali zato pored toliko spinovanja ja ako se uhvatim 1 od 10 rečenica (zato što o drugih 9 ništa ne znam / strašno dosadno / toliko su glupe da nisu vredne osvrtanja), e ja vrag ovde pored svih vas (i to posle svega što ste uradili nekoliko stranica unazad oko praotačke afere)! z:mrgreen:
Па једноставно ако не знаш шта је Приск писао нема потребе да коментаришеш остало осим ако ти није стало да покријеш да постоји велики проблем са ониме што је он изнео.
Некритиковати некога није исто као и слагати се са свиме, ја на форуму не критикујем људе него понашање и ставове и то само кад постоји већи проблем., и када сам заинтересован за тему или лично прозван.

Али хвала ти, твоје покривање теме је одговор за себе.

Тих неколико термина пре указује на остатке античких Македонаца који су у мањем броју преживели чишћење и животарили по планинама док нису били инкорпорирани у друге нације.

Па једноставно ако не знаш шта је Приск писао нема потребе да коментаришеш остало осим ако ти није стало да покријеш да постоји велики проблем са чињеницама које је он изнео.
Некритиковати некога није исто као и слагати се са свиме, ја на форуму не критикујем људе него понашање и ставове и то само кад постоји већи проблем., и када сам заинтересован за тему или лично прозван

Ti se izgleda previše baviš pokušavanjem kontrolisanja šta drugi ljudi pišu. Nema potrebe reći da je Nikola Tesla Srbin iz Hrvatske (iako čovek pita je li hrvatski ili srpski, šta je tu istina, a to da je iz Hrvatske je nešto što je i sam Tesla pričao za svog života, uključujući i dok je Hrvatska postojala bukvalno samo kao kulturološki pojam), sad nema potrebe da komentarišem i ovde.

Tu mislim da dolazi do srži suština problema tebe i tebi sličnima. Vi želite da kontrolišete druge ljude, da im zabranjujete šta smeju i šta ne smeju da govore; ja nigde nisam pisao eee Aranko to što pišeš nepotrebno, ćuti. Niti se bavim ućutkivanjem drugih; po mom mišljenju (koje ti očigledno ne deliš) svako treba da ima slobodu šta hoće da kaže.

Potpuna je komedija da vi sebe doživljavate kao nekakve borce protiv zabanjene istorije, a upravo se vi stalno borite za nekakvu političku korektnost, da se ne sme reći ovo ili ono, da se stalno nešto važe i stalno izbegavate da se diskutuje o neprijatnim stvarima (nepoželjnim činjenicama). Kao kada si, verovali ljudi koji čitaju ovo ili ne, ti napisao da tebi ne treba fotografija spomenika iz Prizrena bolje rezolucije. Kada bi se ikada „zvanična istoriografija” predala u ruke tvojim simpatizerima, po prvi put u istoriji bi srpski narod saznao šta stvarno znači zabranjeno.

@ИгарЈ da postavimo ovo na ovu temu jer verujem da će te interesovati. :lol:

А не сад као крицијални доказ да се стави матурски рад Светлане Ломе из средње школе.

Dakle, nakon što je Kole11 rekao a šta baba od 84 godine zna, pustite to, sad smo došli do toga da je Lomina magistarska teza obični maturski rad iz srednje škole. z:mrgreen:

Mislim da ovaj potforum zaslužuje da otvorimo temu sličnu kao ona što postoji na susednoj, o pogađanju sutrašnjeg naslova Informera. Šta misliš, čega će sledeće dosetiti, kada budemo postavili Gabričevićev arheološki izveštaj o spomeniku iz „afere praotac”? :lol:

Тих неколико термина пре указује на остатке античких Македонаца који су у мањем броју преживели чишћење и животарили по планинама док нису били инкорпорирани у друге нације.

Штавише, у Псеудо-Исидоровој хроници стоји (Patrologiae cur. compl., t. 83, c. 1056) да су на почетку Ираклијеве владавине Словени (Sclavi) отуђили Грчку од Римљана (Graeciam Romanis tulerunt)"

South_Slavic_tribes.png

Сасвим основано је закључио Острогорски да су за време Фоке Склавини и Склави населили масовно преко Дунава мислим да Дунавски лимес није пробије Кувером већ да се деси неки катастрофали земљотрес у којем су страдали и градови само најтврђи су опстали Јустинијанова прима је затрпана. Сви извори хроничара који говоре о Склавинима , Склавима и Антима говоре до 602. Године када је цар Маврикије збачен са престола од генерала Фоке.
Фока започиње сеобу Армена сељака да би романизовао Балкан? Чему ако се на Балкану говори латински?
Несретни Армени који су добрим делом заслужни за Византијску цивилизацију су проглашени Арумунима са којима немају додирне тачке а имају древне везе са античким Македонцима односно Фригима и Бригима који су и вероватно основали Троју па су се после пада Троје на њихово место населили Мизи или Мојси.

Ако шачица Словена тада што наравно није истина није могла да утиче на историју ових простора не знам какв утицај би могли имати можда преживели антички Македонци?

Староседеоци се масовно селе са Пелопонеза на Сицилију рецимо.

"Крајем 6. века само поједина словенска племена су се населила на Балкану. Међутим, по пропасти Маврикијеве дунавске експедиције отпочело је масовно насељавање ових простора словенским племенима.[38] Оно је пропраћено уништавањем Сингидунума (Београд), Виминацијума (Костолац), Наисуса (Ниш) и Сердике (Софија), Еноне (Нин), Скардоне (Скрадин), Солоне (Солин), Нароне (Вид код Метковића), Делминијума (Дувно), Епидавра (Цавтат), Ризинијума (Рисан) и Доклеје (код Подгорице). На обали Јадрана опстало је неколико већих и боље утврђених градова као Јадер (Задар), Трагуријум (Трогир), Бутуа (Будва), Скодра (Скадар) и Лисус (Љеш).

Пад римско-византијске власти и културе у северозападном делу Балкана повезан је нарочито са пропашћу Салоне.[j] Тек мали део становништва је умакао на лађе и уточиште нашао на оближњим острвима Братији, Соленцији, Фарији, Лизији и Коркири.[41] Тих година и Солун се нашао на удару Драгувитâ, Сагудатâ, Велегизитâ, Вајунитâ, Верзитâ и др. словенских племена из залеђа под вођством извесног Хацона. Од упада ових племена опустошена је читава Тесалија са острвима, Хелада, Кикладски архипелаг, Ахаја, Епир и приобални појас Мале Азије."

Из овога свега сматрам да је теза Острогорског оспорена из дневнополитичких разлога нема аргумената.
Романтизам учењака о староседеоцима на Планинчугама потиче из ЉДП и време 4 немилостива краља као и Селимир који су били нехришћани па су прогањали хришћане који су се населили у планинама и тамо наставили да живе.
Етничка припадност ових хришћана није наведена већ је послужила за настанак хипотеза произвољних којим робијемо и данас.

Dakle, nakon što je Kole11 rekao a šta baba od 84 godine zna, pustite to, sad smo došli do toga da je Lomina magistarska teza obični maturski rad iz srednje škole. z:mrgreen:

Mislim da ovaj potforum zaslužuje da otvorimo temu sličnu kao ona što postoji na susednoj, o pogađanju sutrašnjeg naslova Informera. Šta misliš, čega će sledeće dosetiti, kada budemo postavili Gabričevićev arheološki izveštaj o ovom spomeniku? :lol:
Не надам се ничему новоме, занимљивоме или досетљивоме, понављаће се све старо - завера, одржавање наратива, прикривање истине, Шваба платио...

Ti se izgleda previše baviš pokušavanjem kontrolisanja šta drugi ljudi pišu. Nema potrebe reći da je Nikola Tesla Srbin iz Hrvatske (iako čovek pita je li hrvatski ili srpski, šta je tu istina, a to da je iz Hrvatske je nešto što je i sam Tesla pričao za svog života, uključujući i dok je Hrvatska postojala bukvalno samo kao kulturološki pojam), sad nema potrebe da komentarišem i ovde.

Tu mislim da dolazi do srži suština problema tebe i tebi sličnima. Vi želite da kontrolišete druge ljude, da im zabranjujete šta smeju i šta ne smeju da govore; ja nigde nisam pisao eee Aranko to što pišeš nepotrebno, ćuti. Niti se bavim ućutkivanjem drugih; po mom mišljenju (koje ti očigledno ne deliš) svako treba da ima slobodu šta hoće da kaže.

Potpuna je komedija da vi sebe doživljavate kao nekakve borce protiv zabanjene istorije, a upravo se vi stalno borite za nekakvu političku korektnost, da se ne sme reći ovo ili ono, da se stalno nešto važe i stalno izbegavate da se diskutuje o neprijatnim stvarima (nepoželjnim činjenicama). Kao kada si, verovali ljudi koji čitaju ovo ili ne, ti napisao da tebi ne treba fotografija spomenika iz Prizrena bolje rezolucije. Kada bi se ikada „zvanična istoriografija” predala u ruke tvojim simpatizerima, po prvi put u istoriji bi srpski narod saznao šta stvarno znači zabranjeno.

Нити имам претензије нити било какве могућности да неком забрањујем да било шта пише.
Али то не значи да кад видим нешто што је нетачно, злонамерно или погрешно нећу реаговати својим аргументованим мишљењем. Коментарисати нечију глупост или случајну грешку није никаква забрана.

То се потпуно разликује од твог приступа јер ти реагујеш на то када неко напише нешто што не одговара званичној историјској школи тако што користиш било шта можеш,од скретања теме, затрпавања исте, до поптуно неконтролисаног напада на личност било постављача теме или ако је у питању цитат на оног који је написао или рекао то што је цитирано.
Уопште ти није битно да се дође до истине, да се она аргументовано образложи, него само да се покрије и затрпа лопатом онако како си и приказао на аватару. Вређање, лагање и провоцирање боље да не помињемо.

Историја долази у руке „мојим симпатизерима“ јер је интернет омогућио да се она истражи без забрана и тумачења догматика. Остало није вредно коментара сувише је ниско и недостојно приче.

За фотографију сам ти одговорио више пута, наравно да је она небитна јер фотографија боље резолуције неће решити како је дошло до тога да споменик сада буде у стању у ком јесте. Само да напоменем да ниси успео да затрпаш причу о споменику јавили су ми се неки корисници форума приватно да ми се захвале на укјазивању на занимљиве податке и да ми укажу колико су саблажњени твојим понашањем. И њима изгледа да нешто много желиш да сакријеш са толико спамовања.

Drago mi je da si veseo, ali, zar nije upravo tvrdnja "tvojih" lingvista da su nepismeni Rusi preko Biblije tj. crkvenoslovenskog uvojili reči kao smokva, maslina, veverica i sl. (ne mogu baš odmah da se setim odgovarajućih primera) kao i da su imena tipa Vladimir (umesto Volodimir) usvojili pre crkvenoslovenskog? Ovo je analogna situacija.

Prema tvrdnjama ovog vrhunskog arheologa i borca za istinu i pravdu, Stefan Nemanja je imao preko 112 godina kada je došao na vlast i najmanje 146 kada je preminuo.

Пошто видим да Кронин не брише спам са теме Милош Милојевић искористићу прилику за свој спам и оф да си ти имао овакву асистенткињу као Ђорђе Јанковић не би се хватао за ону грабуљу Светлану Лому.z:mrgreen:

Mislim da ovaj potforum zaslužuje da otvorimo temu sličnu kao ona što postoji na susednoj, o pogađanju sutrašnjeg naslova Informera. Šta misliš, čega će sledeće dosetiti, kada budemo postavili Gabričevićev arheološki izveštaj o spomeniku iz „afere praotac”? :lol:
Kada ces odgovoriti na pitanje zasto je Fanula Papazoglu relativizovala etnicki pojam Tribal u vizantinskom drustvu 6.veka i proglasila ga kolokvijalnim nazivom za ljude koji predstavljaju drustveni problem, propalice?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back