„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
За тај проблем БУКВЕ не смем ни да питам шта је, трудим се да некако испратим ово с Праотцем или како год, и само сам се јавио да питам како би ми било јасније (и другима који прате тему а не постују) и да могу да испратим вашу дискусију...
Druze, pronadji na netu biografiju Ranke Kujic.

Onda napravi izbor, Ranka Kujic vs Slaven777

Lako je, veruj mi😆

Fanula Papazoglu: Tribali u delu Jovana Lidijskog oznacavaju propalice u kolokvijalnom govoru.

Jovan Lidijski: Tribali su Besi. Tribali su vojnici u sluzbi Rima.

Hmmmmm🤔

То су Трибалвани ови са Трипрофили који се интегришу у науку да је дезинтегришу свакако иако су обрисане поруке ствар је јасна."У лажи су кратке ноге".
"У лажног цара Шћепана малог козије уши" .

ПС немојте ником да кажете!!!

U reci PRAOTCEM nema slova θ, ocigledno nisi upucen ali problem je trivijalan pa cu ti ga ukratko izloziti:
Нисам причао конкретно о речи праотац, већ сам се осврнуо на "ћирилични" систем писања који би за разлику од феничанског које узима облике појава и предмета који почињу на та слова, требало једним делом да узима облик говорног апарата приликом изговора, као код слова м,о,ш,ж,в,г итд.. Тету имамо на оној слици. У сваком случају, порука је делом и забавног карактера, јер је све то нагађање.

• Ranka Kujic kao svedok:
Лично сам видела тај споменик и, захваљујући господину Ђоки Стојичићу, тадашњем министру културе Србије, добила сам најпрецизније могуће дубинске снимке те некрополе, и сада, после дужег, подробнијег, изучавања, могу да изјавим следеће:

• Ranka Kujic kao naucnik, doktor iz oblasti lingvistike i knjizevnosti:
Нисам археолог, али ме је споменик заинтересовао због његове језичке стране. Одмах ми је пало у очи да се ту ради о вулгарном латинском, затим (судећи по хебрејском алфабету) о хебрејском и, вероватно о неким древним келтским топонимима.

• Zakljucak Ranke Kujic:
На увеличаном снимку види се да је ту слово „Т", али му је водоравна црта делом избрисана; дакле, заиста: PRAOTCEM.

Ako si posten i iskren covek, ajde molim te objasni mi sada zasto se mi ovde svadjamo i vredjamo, kada je problem trivijalan i svodi se na to da li mozemo da verujemo Ranki Kujic na rec ili ne?

Не видим потребу за свађом и расправом. Ви верујете Ранки на реч, а Славен је, ако сам добро схватио видео споменик и не верује тој интерпретацији. Ви сте овде у већини.

Остаје да се споменик пренесе овамо на анализу, за шта бисмо могли да притиснемо САД да нам дозволе, или да се макар потраже ти дубински снимци, који морају да постоје у неким архивама. Ђоко Стојичић је још увек жив. Ако није слабог здравља могао би да се изјасни по том питању.

Нисам причао конкретно о речи праотац, већ сам се осврнуо на "ћирилични" систем писања који би за разлику од феничанског које узима облике појава и предмета који почињу на та слова, требало једним делом да узима облик говорног апарата приликом изговора, као код слова м,о,ш,ж,в,г итд.. Тету имамо на оној слици. У сваком случају, порука је делом и забавног карактера, јер је све то нагађање.

Не видим потребу за свађом и расправом. Ви верујете Ранки на реч, а Славен је, ако сам добро схватио видео споменик и не верује тој интерпретацији. Ви сте овде у већини.

Остаје да се споменик пренесе овамо на анализу, за шта бисмо могли да притиснемо САД да нам дозволе, или да се макар потраже ти дубински снимци, који морају да постоје у неким архивама. Ђоко Стојичић је још увек жив. Ако није слабог здравља могао би да се изјасни по том питању.
Lepo si ti ovo napisao.
Sa Albancima nema sanse, ali do ministarstva kulture moze da se ode. Poslednjih 25 godina nikome nije palo na pamet da podigne d..e i proseta se do ministarstva, verovatno im spomenik nije zanimljiv i vredan tolikog truda....

Нашао сам их, стижу ускоро, биће збиља весело.
Штета само што нема смајлија снешка који пада. :snesko7:
posto nastupas kao znalac, reci nam onda kako su to Sloveni pricali u prvom ili drugom stoljecu po Hristu...pazi, pitam te za PRICALI, posto jos nema PISALI...ako nije otec, otac, ata, tata, kako je...

Ne, na veliku žalost nekih od diskutanata, nema nikakve potrebe za ovim. :) Svi učesnici teme se, možda, sećaju da sam svaki put ponavljao da to što nismo uspeli da pronađemo ovaj spomenik ne znači da on nije obrađen. Moje opravdane sumnje su se potvrdile i sa velikim zadovoljstvom informišem forumašku zajednicu da sam (potpuni slepac; prolazio i nisam uopšte primetio) zahvaljujući kolegi forumašu @ИгарЈ konačno došao do ovog spomenika. z:dm5:

Povodom stogodišnjice rođenja Fanule Papazoglu, u raspravi Miroslave Mirković Dardanska onomastika u kontekstu porodice, na str. 81

https://www.academia.edu/40195213/S...tional_Conference_Belgrade_October_17_18_2017

D M
LARONI
PRADI CON
VIX ANN LX
ET AVR DASIO
VES ANN XXX
TATTUNI VE
NETI VIVAE
AVR PRORA

CVS P P

Vrlo šturo (nemojte mi zamerati za veštine crtanja) to je ovako na najboljoj fotografiji koju imamo:

Vrlo Shturo.JPG

Dis Manibus
Laroni Pradi coniugi
vixit annos LX
et Aurelius Dasio
vesit annos XXX
Tattuni Veneti
vivae
Aurelius Proracus

pater posuit

Dakle, ovde je sahranjena Larona Pradova, koja je živela 60 godina. I eto nam konačnog razrešenja ove afere, na koju je potrošeno bespotrebno mnogo slova. :snesko5:

busted.png

@Ahil71 @Kole11 @Mrkalj @Сребрена @КРЦУН @vučko @Bastiani @Scott Isle @Pantelić Nebojša @zofr @kentaur Nesh @АнаиванГорд @Лекизан

P. S. Odavno sam napominjao da mi se slovo posle PRA čini kao D (a ne O); vrlo mi je drago da se ispostavilo da me oči tu nisu varale. z:)

Poslednja izmena:
Ne, na veliku žalost nekih od diskutanata, nema nikakve potrebe za ovim. :) Svi učesnici teme se, možda, sećaju da sam svaki put ponavljao da to što nismo uspeli da pronađemo ovaj spomenik ne znači da on nije obrađen. Moje opravdane sumnje su se potvrdile i sa velikim zadovoljstvom informišem forumašku zajednicu da sam (potpuni slepac; prolazio i nisam uopšte primetio) zahvaljujući kolegi forumašu @ИгарЈ konačno došao do ovog spomenika. z:dm5:

Povodom stogodišnjice rođenja Fanule Papazoglu, u raspravi Miroslave Mirković Dardanska onomastika u kontekstu porodice, na str. 81

https://www.academia.edu/40195213/S...tional_Conference_Belgrade_October_17_18_2017

D M
LARONI
PRADI CON
VIX ANN LX
ET AVR DASIO
VES ANN XXX
TATTUNI VE
NETI VIVAE
AVR PRORA

CVS P P

Vrlo šturo (nemojte mi zamerati za veštine crtanja) to je ovako na najboljoj fotografiji koju imamo:

Pogledajte prilog 827352

Dis Manibus
Laroni Pradi coniugi
vixit annos LX
et Aurelius Dasio
vesit annos XXX
Tattuni Veneti
vivae Aurelius Proracus

pater posuit

Dakle, ovde je sahranjena Larona Pradova, koja je živela 60 godina. I eto nam konačnog razrešenja ove afere, na koju je potrošeno bespotrebno mnogo slova. :snesko5: Odavno sam bio napomenuo da mi se slovo posle PRA čini kao D; drago mi je da se ispostavilo da me oči tu nisu varale. z:)

Pogledajte prilog 827359

@Ahil71 @Kole11 @Mrkalj @Сребрена @КРЦУН @vučko @Bastiani @Scott Isle @Pantelić Nebojša @zofr @kentaur Nesh
Nalepi to i kod Šarića da čovek ne bude u zabludi. Srbi su u to doba pravili stećke, a ne nekropole na latinskom.

D M
LARONI
PRADI CON
VIX ANN LX
ET AVR DASIO
VES ANN XXX
TATTUNI VE
NETI VIVAE
AVR PRORA

CVS P P

Pogledajte prilog 827352

Dis Manibus
Laroni Pradi coniugi
vixit annos LX
et Aurelius Dasio
vesit annos XXX
Tattuni Veneti
vivae Aurelius Proracus

pater posuit

Dakle, ovde je sahranjena Larona Pradova, koja je živela 60 godina. I eto nam konačnog razrešenja ove afere, na koju je potrošeno bespotrebno mnogo slova. :snesko5: Odavno sam bio napomenuo da mi se slovo posle PRA čini kao D; drago mi je da se ispostavilo da me oči tu nisu varale. z:)

Pogledajte prilog 827359

@Ahil71 @Kole11 @Mrkalj @Сребрена @КРЦУН @vučko @Bastiani @Scott Isle @Pantelić Nebojša @zofr @kentaur Nesh
Gde je fotografija spomenika u raspravi Miroslave Markovic?

Нашао сам их, стижу ускоро, биће збиља весело.
Штета само што нема смајлија снешка који пада. :snesko7:

Mislim da je najidealnija zamena za to, ovo. :kafa:

giphy.gif

P. S. Zaključak koji bi trebalo da oni koji žele nešto zaista da nauče iz ovogo jeste da se...iznova i iznova, potvrđuje konstantni problem koji prati ovu temu od početka. A to je da se zaključci stalno zasnivaju na neznanju. Preostaje samo da vidimo kako će se sada priča prilagoditi, jer je sve podređeno, uvek, zacrtanom cilju. Pretpostavljam da u ovom slučaju jedino što preostaje jeste prelazak i u naučno fantastični teren, uvođenjem u priču i vremeplova. z:mrgreen:

Ako je spomenik ikada obrađen, za sada nismo uspeli da ga identifikujemo. Video sam ga svojim očima i analizirali smo više različitih fotogafija.

Pogledajte prilog 827161
Pogledajte prilog 827163

Osim ako nismo velike nesreće i da ne uspevamo pronaći konkretnu publikaciju u kojoj je dotični spomenik obrađen, deluje da je neobrađen i tekst se jednostavno ne uspeva razabrati.

Kako je prostor za navodno TCEM koje bi trebalo da se nalazi isuviše premali, podrazumevajući čak oblik slova E koji u to vreme nije ni postojao tj. nije kompatibilan niti slovima na ostatku tog samog spomenika, pa niti njegovih savremenika, ne deluje moguće da tu stoji PRAOTCEM (odnosn da je pre dalje erozije stajalo).

Opet postavljas budalastine na kojima se nista ne vidi. Kao ti si isao dole da vidis?
Nista se ne vidi!

Poslednja izmena od moderatora:
Nalepi to i kod Šarića da čovek ne bude u zabludi. Srbi su u to doba pravili stećke, a ne nekropole na latinskom.

Ne znam na šta tačno ciljaš kod nalepi kod Šarića, ali skretanje pažnje nekome ima smisla samo do te mere dok se pokaže da je osoba voljna, pa i uopšte sposobna, da nešto novo nauči ili grešku prizna. Iskustvo je pokazalo da dotični gospodin to nije (a iskreno, to smatram i za neki od ljude koje sam menšnovao kako se to danas popularno kaže, bez ikakvih stvarnih očekivanja da će oni to uvažiti [Scott Isle je možda savršeni primer], već više iz znatiželje kakva će reakcija biti tačno i koja će se sad ploča obrnuti — sve ukazuje da se približavamo vremeplovu, kao što rekoh, jerbo to je sledeći korak posle aha ne vidi se, dakle mora da je izmenjeno z:mrgreen: ).

Opet postavljas budalastine na kojima se nista ne vidi.Nista se ne vidi!

Nisam ja pročitao tekst, već citiram iz naučnog rada Miroslave Mirković (žene koju bi, da stvar bude još smešnija, Kuićka čak trebalo da je konsultovala).

No, zašto eto sam ne odeš da vidiš ako te interesuje? :whistling:

Poslednja izmena od moderatora:
A to je da se zaključci stalno zasnivaju na neznanju.
Jedno je sigurno, sada postoji opcija za izjasnjavanje Ranka Kujic vs Miroslava Mirkovic, sto je dobro jer sa tobom sa druge strane nikako nije islo, tj.bilo je smesno.

Ali nesto je stur ovaj rad. Slovo O u koje si se ti kunuo postalo je D.

Gde su fotografije?
Ovaj rad mora da je Igar pisao, gde moze zena u 84. godini da desifruje spomenik, ajde bre😊

Драго ми је што сам могао помоћи да се ово коначно разреши. :hvala:

Поздрав свим потомцима праотца Лароне и више среће у следећој игри.
Mogu ja da oprobam srecu?

Koje je poreklo imena Mika (Micca), tako se zvao otac Maksimina Tracanina?
Koje je poreklo imena Skorilo (Scorilo), takose zvao otac dackog kralja Dekevala?
Koje je poreklo imena Verina, tako se zvala zena cara Lava Tracanina, iz plemena Besa?

Jedno je sigurno, sada postoji opcija za izjasnjavanje Ranka Kujic vs Miroslava Mirkovic, sto je dobro jer sa tobom sa druge strane nikako nije islo, tj.bilo je smesno.

Jedini ljudi kojima je bilo smešno su oni koji uopšte nisu ni čitali šta sam ja pisao, što si ti i sam priznavao. Dakle, spadao si u suštini u grupi onih ljudi što sede i krenu u prostoriji da se smeju iz čista mira a niko ne kapira zašto.

Ali nesto je stur ovaj rad. Slovo O u koje si se ti kunuo postalo je D.

Gde su fotografije?
Ovaj rad mora da je Igar pisao, gde moze zena u 84. godini da desifruje spomenik, ajde bre😊

Ova je objava i dalje na tragu potpune nepažnje. Nisam se nikada kleo da posle PRA ide O. Štaviše, ako bi se vratio unatrag i pročitao šta sam pisao, primetio bi da sam se uvek ograđivao ako je dobro pročitano. A dosta davno, prvi put kada sam otišao da vidim spomenik i kada sam pisao na temi o tome, rekao sam da mi više vuče na D nego O. 😊

I ne, nije Miroslava Mirković dešifrovala spomenik. On je u nauci odavno poznat, dakle dosta pre 2017/8. godine. :kafa:

Mogu ja da oprobam srecu?

Koje je poreklo imena Mika (Micca), tako se zvao otac Maksimina Tracanina?
Koje je poreklo imena Skorilo (Scorilo), takose zvao otac dackog kralja Dekevala?
Koje je poreklo imena Verina, tako se zvala zena cara Lava Tracanina, iz plemena Besa?

Da li razumeš zašto drugima ovo deluje kao spinovanje? Hajde da ovo zakopamo i da se ja pravim ludim da ništa nisam rekao i da svi to zaborave i da umesto ovog pričamo o Miki, Skorilu i Verini?

Ko je desifrovao? Uz rad obicno ide fotografija i skica?

Naučno ga je obradila prof. Svetlana Loma u svojoj magistarskoj tezi 1992. godine (Epigrafski spomenici i romanizacija srednjebalkanske oblasti). Za tvoju informaciju, tada je mala 40 godina.

I još nešto što možda ne želiš da čuješ: Lomina stručna analiza je bila izvršena pre mandata vlade Nikole Šainovića (1993/4), što će reći svakako pre nego što je ministar Stojičić za Kuićku nabavljao fotografije. :per: Dakle, pre te „šiptarske modifikacije” što su sakrili da se ne vidi praocem mamicu im.

Uz rad obicno ide fotografija i skica?

Ne baš. Skice, hajde, u zavisnosti od formata naravno češće i idu, ali fotografije su do nedavno bile više stvar retkosi (luksuza).

Pusti kolegu da odgovori, on je lingvista.

Onda da ga podsetim da porazmsli i da je možda bolje da ništa ne odgovori, jer bi tako pao u zamku čija je svrha spinovanje. z;)

Ne baš. Skice, hajde, u zavisnosti od formata naravno češće i idu, ali fotografije su do nedavno bile više stvar retkosi (luksuza).
Pa dobro, gde je taj rad Svetlane Lome, mora neka skica da ima, hocu i ja nesto da uporedim z:)?
Onda da ga podsetim da porazmsli i da je možda bolje da ne odgovori, jer bi tako pao u zamku čija je svrha spinovanje. z;)
Ne sekiraj se, vec sam pribavio misljenja lingvista o ovim imenima, nego zanima me misljenje ovog naseg lokalnog. Uostalom zasto je za tebe spinovanje pomen mogucih antickih slovenskih imena?

Pa dobro, gde je taj rad Svetlane Lome, mora neka skica da ima, hocu i ja nesto da uporedim z:)?

U bibliotekama.

Zar si morao stvarno postavljati takvo pitanje? :lol:

Ne sekiraj se, vec sam pribavio misljenja lingvista o ovim imenima, nego zanima me misljenje ovog naseg lokalnog. Uostalom zasto je za tebe spinovanje pomen mogucih antickih slovenskih imena?

Nije bitno da li pominješ spomene mogućih antičkih mađarskih imena, ujgurskih falusnih artefakata ili praturskih božanstava; suština je u tome da skrećeš sa teme (i to je toliko očigledno da bih rekao da je prilično besmisleno da pokušaš negirati).

Nisam ja pročitao tekst, već citiram iz naučnog rada Miroslave Mirković (žene koju bi, da stvar bude još smešnija, Kuićka čak trebalo da je konsultovala).

Nikoga ne zanima naucni rad da objasni sta pise, a pogotovo ne vas naucni rad, jer to nije ni naucni rad. To je politicki rad kominternovskih mozgova.

Pise on sto pise!!!! Ne treba nam naucni rad da "objasni" sta pise!!!!! Treba nam DA VIDIMO sta pise!!!

Nije bitno da li pominješ spomene mogućih antičkih mađarskih imena, ujgurskih falusnih artefakata ili praturskih božanstava; suština je u tome da skrećeš sa teme (i to je toliko očigledno da bih rekao da je prilično besmisleno da pokušaš negirati).
Jel reko covek vise srece drugi put? Reko je, pa ja pokrenuo taj drugi put sta cu.

A sa ove teme ne skrecem, tek sam se sad zainteresovao pobogu. I sta kazes moram do biblioteke da idem po rad Svetlane Lome?

Nikoga ne zanima naucni rad da objasni sta pise, a pogotovo ne vas naucni rad, jer to nije ni naucni rad. To je politicki rad kominternovskih mozgova.

Pise on sto pise!!!! Ne treba nam naucni rad da "objasni" sta pise!!!!! Treba nam DA VIDIMO sta pise!!!

Ja ti lepo reko' idi sam i vidi. :lol: Kartu za Prizren (preko Prištine ako nema direktno tj. ako ne ovamo drugim putem) i uživaj. z:poz:

Jel reko covek vise srece drugi put? Reko je, pa ja pokrenuo taj drugi put sta cu.

Mislim da si nešto što je trebalo da bude duhovito ismevanje vas nekolicine (a da se ne lažemo, nije da niste zaslužili) shvatio previše bukvalno. :lol:

A sa ove teme ne skrecem, tek sam se sad zainteresovao pobogu. I sta kazes moram do biblioteke da idem po rad Svetlane Lome?

Ljudi moji, ala ovaj čovek voli da zeza. z:D

Ja ti lepo reko' idi sam i vidi. :lol: Kartu za Prizren (preko Prištine ako nema direktno tj. ako ne ovamo drugim putem) i uživaj. z:poz:

Mislim da si nešto što je trebalo da bude duhovito ismevanje vas nekolicine (a da se ne lažemo, nije da niste zaslužili) shvatio previše bukvalno. :lol:

Ljudi moji, ala ovaj čovek voli da zeza. z:D
Ozbiljan sam Slavene, onako na prvu Miroslava ima vecu tezinu, nego sumnjivo mi sto nije ona pisala rad i sto nema skice.
Trebalo bi da objasnis te okolnosti, ovako je klimavo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back