Карлос Шакал
Primećen član
- Poruka
- 800
Poznato je da Sumadinci i zapadna Srbija su govorili ijekavski. Karadjordje i Vuk Karadzic su govorili "Biograd" ne "Beograd". Dan danas do Valjeva i Cacka se govori istocno-hercegovacki, to je centar ustanicke Srbije.
Teritorija prizrensko-timockog dijalekta nije bila dio knezevine Srbije 1817. godine. A kosovsko-resavski samo mali dio.
Sto se tice samog kosovsko-resavskog dijalekta, smatra se da se razvio u okolini Peci u 14om vijeku vjerovatno kao subdijalekt zetsko-raskog, i sirilo se sa Moravskom Srbijom Kneza Lazara pa Srpska Despotovina.
Не, заправо само Подриње и Ужички крај са Златибором (јер су се у Ужице и околину спустили Ерцови са Златибора) а и они не ијекају одавно више. Јесте да Ваљевци и Чачани развлаче док говоре, али то је већ зона шумадијско-војвођанског дијалекта. Иначе је сама Шумадија напола шумадијско-војвођански а напола косовско-ресавски настројена.
Сам шумадијско-војвођански је са источнохерцеговачким најмлађи српски дијалекат, могуће да је настао у контакту косовско-ресавског (који је старији) и посавског икавског (који је још старији), пошто у шумадијско-војвођанском има икавизама, на пример мени, теби, девојци, нисам, за разлику од косовско-ресавског и призренско-тимочког мене, тебе, девојке и несам. Северније од Саве и Дунава може се чути кадкад и сикира уместо секира, летилица уместо летелица, чак и дивојка уместо девојка итд.
Косовско-ресавски је дијалекат средње старине, говори се и у јужном Банату, не знам одакле ти уопште да је настао из зетско-сјеничког јер је косовско-ресавски изразито екавски, као и призренско-тимочки. Изговор јата у косовско-ресавском је, у неким говорима, најближи изговору наших предака пре 1000 година. Барем тако тврде језикословци.
Призренско-тимочки је најстарији дијалект српског језика, по својим елементима старији од зетско-сјеничког, и ако ћемо искрено представља народну верзију средњевековног српског језика, којима су писане и повеље владара, што у Србији, што у Босни.
Praviteljstvujusci sovjet 1805 nije je bilo privremeni ne drzavni. Milos Obrenovic je od 1817. godine vladao apsolutistički bez skupstine do ustava 1835. godine. Velika skola je bila privremena ustanova koja je postojala 1808-1813 je teritorija bila u ratnom stanju bez ikakve drzavnosti i regularnosti. Prva skola u Knezevini Srbiji je Licej 1838. godine.
Па какве везе има што је био привремен, то је била прва модерна српска влада и представљала је даљи корак у развоју српске државности. Исто важи и за образовне установе које су касније обновљене кад су се стекли услови.
Јес, сад је Милош Обреновић био апсолутиста а Његош је владао демократски... то су тртљања и натегнута тумачења Слободана Јовановића који је био карађорђевићевац и либераш па је искројио историју по њиховим мерилима. И то баш онда кад су Карађорђевићи побили и последњег члана породица које су тек у неком десетом колену биле у сродству са Обреновићима.
Luka Vukalovic nije dobar primjer izvorne hercegovacke nosnje, kao imucan covjek usko politicki povezan sa Cetinjem nosio je crnogorski gunj i cesto i bogatu risansku zelenu dolamu.
Prsluci ulaze u garderobu zapadne evrope tek u 17om vijeku kao pozajmica iz persijske nosnje, tako isto u nosnju slovena van osmanskog carstva. Mi Srbi dobismo preko turaka.
Гуњеви и кожуси, са и без рукава, се носе међ Србима а и другим Словенима од средњег века, можда чак и раније, ко ће га знати, пошто је кожух без рукава део типичне овчарске ношње. Прслуци, прсници су били део и војне опреме, Врличани имају онај неки прсник са металним нитнама. Мислим можда су неки утицаји из Персије и постојали, шта ја знам, али нису ни Персијанци измисли топлу воду. И виолину су направили Талијанци па нису они први загудали.