„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa dolazimo do problema ako nećemo da koristimo sopstvenu mozak, već da se isključivo korijeni iza autoriteta. :D Reference si dobio; diskutuje se jedino o tome kad je tokom VII stoleća grad nastao...niko ni ne pominje to što si citirao. Uostalom, i da pominje i to svaki najmanji naučnik 21. veka, to neće veštački učiniti smislenim nešto što je, jednostavno, bez osnove.
Le Kvin, https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Le_Quien, smatra da je Juliopolis/Basilaion, odnosno antički Gordion zapravo postaje Gordoserbon u spisu pseudo-Epifanija.
Da li i za nju važi isto što i za Remzija. Piše gluposti bez osnove?

Mene cudi kako su sad vizantiski izvori pouzdani, a par stranica pre se tvrdilo da nisu.
Коле није то тврдио, он се веома труди да нађе трагове у писаним изворима који излазе из званичних оквира или су прећутани и добро му иде.

Ја сам тврдио да су ти извори непоуздани. И даље стојим иза тог мишљења, ово је управо потврда тога... Неки ће рећи да аутохтонисти селективно тумаче изворе и да узимају само оно што им се свиђа али заправо то је сасвим другачије. Ако покушаваш да докажеш да Срба на овим просторима нема пре седмог века, онда је довољан један поуздан, другачији податак да обори стотине написаних књига.
Ми те податке имамо из других наука, али лепо је када се они нађу и у писаним изворима.

Mozemi neki alternativni objasniti sto Srbi nisu primili latinski jezik.

Kad znamo da samo grcki i aramejski, kao jezici koji je imao socijalni prestiz i na istoku sluzili kao lingva franca preziveli sve vekove rimske okupacije.

A ostaci kao baskiski ili velsanski su polulatinizovani jezici koji su ili preziveli u brdovitim delovima ili na periferiji imperije.

Ako je slovenski preziveo jer je imao toliko prestiz gde su pisani izvori o njemu, kao kod grckog.

A ako nije imao prestige, sto je preziveo, a etruskiski ili keltski nije.

Jedino sta je moguce da se slovenski negde sakrijo u planinama pa opet sirio, ali da celi Ilirik prica slovenski celo vreme rimske imperije. Pa to je mega, mega ne verovatno.

Niko da postavi neku teoriju, kako su Srbi u antici izbegli romanizaciji.

Niko da postavi neku teoriju, kako su Srbi u antici izbegli romanizaciji.
На то имамо јасне одговоре у забележеној историји... У време Турске или Аустријске власти нема српског као званичног језика. Али народни језик је опстао и већински је... Не знам како некоме може да не падне на памет тако једноставно објашњење које је сигурно и тачно.

Le Kvin, https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Le_Quien, smatra da je Juliopolis/Basilaion, odnosno antički Gordion zapravo postaje Gordoserbon u spisu pseudo-Epifanija.
Da li i za nju važi isto što i za Remzija. Piše gluposti bez osnove?

Ne znam ništa o tom čoveku, niti šta tačno piše, ni na osnovu čega.

Податак о томе да је Гордосербон можда постојао у време Јустинијана је прећутан. Чак и ако је упитан требало га је навести.

Aman...ne postoji taj podatak. :lol: Eto, toliko raspravljamo o tome na zadnjih nekoliko strana, a niko nije dao ni jedan jedini razlog zašto bi trebalo navesti.

Poslednja izmena:
Kako tacno Gordoservon dokazuje autohtonost.

Em mi niko ne kaze sto se Srbi nisu romanizirali vise.
Nije Gordoservon nego Gordoserbon, tako piše u izvoru. Smatra se da je u vreme Irakljia postojao taj grad u maloj Aziji i da je bio sedište Episkopije. Ako je tako onda je nemoguće da su se Srbi doselili kako je Porfirogenit opisao. Ovaj izvor nije dokaz da se Srbi nisu doselili, on on je samo dokaz da su već bili tu u onom periodu za koji Porfirogenit tvrdi da su se doselili. Možda su se ranije doselili ko to zna, ali čitava panika nastaje ako neko i pomisli da ospori Porfinogenitovu tvrdnju.

Dakle, sažeto, izvor pseudo-Epifanije samo negira Porfirogenita u delu doseljavanja Srba na Balkan, ništa više.

На то имамо јасне одговоре у забележеној историји... У време Турске или Аустријске власти нема српског као званичног језика. Али народни језик је опстао и већински је... Не знам како некоме може да не падне на памет тако једноставно објашњење које је сигурно и тачно.

Iza Osmanske i Austrougarske imperije su ostali brdo jezika, pa srpski nije izuzetak.

A za Osmansko Carstvo nije tacno da srpski nije bio koriscen u zvanice svrhe.

U rimskoj imperiji su ostali grcki (kao jezik koji je bio sluzbeni u istocnom delu imperije), aramejski (koji je vec od Perijanaca koriscen kao lingva franka baskiski (u najvecoj mogucoj vukojebini danasnje Spanije) i velsinki koji je polulatinizovan na periferiji.

Ne znam ništa o tom čoveku, niti šta tačno piše i na osnovu čega.
To nije čovek nego žena, bila je francuski teolog i istoričar.
Aman...ne postoji taj podatak. :lol: Eto, toliko raspravljamo o tome na zadnjih nekoliko strana, a niko nije dao ni jedan jedini razlog šato bi trebalo navesti.
Bar dva naučnika tvrde da je Gordoserbon postojao u vreme Justinijana, Remzi i Le Kvin. Ti kažeš da su to gluposti i dalje ne vredi sa tobom o tome raspravljati.

Molim te da mi odgovoriš da li je glupost to što su dva naučnika Gelcer i Daruze datovali naziv episkopije Gordoserbon u vreme Iraklija, ili o tome vredi raspravljati?

To nije čovek nego žena, bila je francuski teolog i istoričar.

OK, pod broj jedan, i žene su ljudi, pobogu :D al' pod broj dva, odakle ti da se radi o osobi ženskog pola?

Bar dva naučnika tvrde da je Gordoserbon postojao u vreme Justinijana, Remzi i Le Kvin. Ti kažeš da su to gluposti i dalje ne vredi sa tobom o tome raspravljati.

Nije lepo stavljati nikad izgovorene reči u tuđa usta. Gde si ti video da sam izjavio da je to što vezano za Le Kvin? Upravo sam rekao da prvi put čujem za tu osobu; nešto ne verujem da je preterano drugačije u tvom slučaju, jer joj mašiš rodnu pripadnost. :mrgreen:

Molim te da mi odgovoriš da li je glupost to što su dva naučnika Gelcer i Daruze datovali naziv episkopije Gordoserbon u vreme Iraklija, ili o tome vredi raspravljati?

Pa već sam rekao da nemam pojma na osnovu čega su oni došli do takvog datovanja prve Noticije. Možda je reč o neopevanoj gluposti; ako neko bude u prilici da rasvetli na forumu, biće vrlo dragoceno. :)

Koliko vidim, postoje suprotstavljena mišljenja, tj. ono (datacija u Iraklijevo vreme) nije opšte prihvaćeno. Što je i razlog zašto, ako dobro razumem, stručnjaci navode da je moguće da je prva episkopska noticija vaseljenske patrijaršije nastala čak još u Iraklijevo vreme.

A koja su to suprotstavljena misljenja, daj bar jedno?

Naveo sam jedno na prethodnoj stranici: https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-39812535

Samo sam površno pregledao par primera, tako da ne znam ima li još nečeg. Uostalom, to i nije od nekog značaja uopšte za ovu našu diskusiju, jerbo bez obzira da li su noticije nastale krajem, sredinom ili u prvoj polovini VII stoleća, ako dobro razumem, ono o čemu se ovde diskutuje jeste da li je Gordoservon, odnosno grad pod tim imenom, možda mostojao još jedan celi vek ranije. A ništa od ovoga o čemu pričamo trenutno nema veze sa tom tvrdnjom, za koju ne vidim da je iko izneo neke argumente.

Naveo sam jedno na prethodnoj stranici: https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-39812535

Samo sam površno pregledao par primera, tako da ne znam ima li još nečeg. Uostalom, to i nije od nekog značaja uopšte za ovu našu diskusiju, jerbo bez obzira da li su noticije nastale krajem, sredinom ili u prvoj polovini VII stoleća, ako dobro razumem, ono o čemu se ovde diskutuje jeste da li je Gordoservon, odnosno grad pod tim imenom, možda mostojao još jedan celi vek ranije. A ništa od ovoga o čemu pričamo trenutno nema veze sa tom tvrdnjom, za koju ne vidim da je iko izneo neke argumente.
Ne možeš me skrenuti sa pitanja koje sam ti postavio.

Još jednom pitam, možeš li da pronađeš ko je osporio dataciju episkopije Gordoserbon u vreme Iraklija?

Slavene, pa nije problem, možeš uvek reći da je to što su datirali Gelcer i Daruze glupost.

To je zbog razlicite vjere, pravoslavne, i zbog vec formirane nacionalne svetosavske crkve.

Postoje stara plemena na prostoru Srbije: Branicevci, Moravljani i Timocani, koja su nestala u 10-11 vijeku pod Bugarima. Da li su se ta plemena tada smatrala srpskim ne znamo ali nijesu pripadala tadasnjim srpskim zupanijama odnosno zemljama (Raska, Duklja, Travunija, Zahumlje, Paganija, Bosna).

Dakle plemensko uredjenje nema veze sa geografijom, vec su dvije stvari: 1. Srpska etnogeneza i samim tim najjace i najstarije Srpstvo na Balkanu je u dinarskim krajevima (po Porfirogenitu itd) i 2. Najvjerovatnije u 17om vijeku nije bilo toliko Srba u Pomoravlju niti Sumadiji, zato taj prazan prostor je popunjen sa dinarcima koji dizu prvi srpski ustanak.

Jeste ali Novo Brdo je osnivano tek pocetkom 14og vijeka i to od doseljenika, najvjerovatnije opet iz dinarskih krajeva.

Ako gledamo istorijska kretanja srpskog naroda mozemo napraviti logicki zakljucak ovako:

1. Srbi naseliše prostor balkana od dinarskog pojasa do Morave
2. Bugarsko Carstvo osvojise Srbe u ravninama koji nestaju, opstaju samo Srbi u planinskim krajevima koji formiraju zupanije kao zastita protiv Bugara
3. Srbi ujedine i sire na ravna predjela prema istoku formirajuci kraljevinu pa carstvo na racun Bugara i Vizantinaca
4. Osmanlije osvojise Srbe, Srbi bjeze (vracaju se) u planinske krajeve, gdje formiraju slobodne srpske oblasti (Crna Gora i Brda)
5. Zbog velikog nataliteta, manjka plodne zemlje i bliskosti ravne Sumadije i srbijanskih krajeva, Brdjani naselise Sumadiju
6. Brdjani dizu ustanak u Sumadiji i dobiju autonomiju pod nazivom "Srbija".

Племенско, односно родовско уређење, односно груписање људи по основу блиског и релативно блиског крвног сродства је, као што рекох, ствар предржавних организационих форми. Ово је социолошка и историјска чињеница. Племена дакле постоје само тамо где нема државе или где је конфигурација терена таква да захтева блиски контакт и сарадњу међу члановима шире породице ради преживљавања.

Зато племена данас постоје само међу Ескимима у поларној области, Бушманима и Бедуинима у пустињи, Индијанцима у џунглама латинске Америке и међу неким горштацима као што су на пример Авганистанци.

Историјски, племена старе Црне Горе, Брда и делова Херцеговине нису директан наставак старосрпских племена из раног средњег века него свесрпски збегови, становништва Србије али и других крајева које је пред Турцима бежало у планине да сачува голи живот и слободу. Дакле бежали су у најнеприступачније и Турцима најмање занимљиве пределе. И ово правило важи не само за период турске најезде, него и за период ромејског царствовања, па и касније, за време нацистичке окупације и усташких зликоваца.

Ето зато су те жупаније типа Травунија, Захумље и сл. у тешким временима и биле на том простору, то је била, савременим речником речено, "партизанска слободна територија" раног средњег века а не извориште и утока Српства.

То, да је Динарство = искључиво Српство је једна примитивна горштачка будалаштина са несагледивим и катастрофалним геополитичким последицама по српски народ у целини, у виду две Југославије, а обе Југославије имају, гле чуда, пројектовану Херцеговину као свој географски центар и као мерило идентитета.

Живот у Динарским планинама је суров и тежак, тешко се преживљава, неплодна земља (осим у покојем крашком пољу) погодна само за испашу стоке ситног зуба и општа оскудност ресурса. Због тога нико нормалан нема ни потребе да живи на динарском кршу у мирним временима, нити хоће, ако не мора.

Упрвао због тога ни Винча, ни Лепенски Вир као културе нису настале на Динаридима, нити се на истима може пронаћи било која значајнија археолошка култура.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back