„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidi se da nisi profi istoričar jer ovo ne bi napisao. Ovako to rade profesionalci, karikiram:
  • Čaranis: Gordoserbon nema veze sa srpskom etimologijom
  • Komatina i družina: Mi nemamo pojma da ovaj dokument postoji
Jednostavno, nemoguće je uzeti u obzir ovaj dokumenat i tvrditi da su Srbi prisutni u maloj Aziji u doba Iraklija jer to se kosi sa svim našim saznanjima! Da ne pominjem hrišćanski karakter koji si sad pokušao da osporiš.

Otvorio sam raspravu da vidim šta kaže Haranis, tačno.

Charanis.gif

Haranis da se gradić prvi put pominje 692. godine, dok postoji mogućnost da je spomenut i za Iraklijevo vreme. Pretpostavljam da to znači da postoje tačne dileme oko nastanka Notitia 1, odnosno da je moguće da je spis o kome se radi nasto i kasnije. To može objasniti zašto ne pominju raniju dataciju ni Ostrogorski, niti Loma, pa ni Komatina ili bilo ko drugi; moguće je da je u vreme pisanja konsenzus bio da prva noticija nije nastala u Iraklijevo vreme (a treba posebno proveriti i šta je konsenzus danas).

Što se tiče Haranisove tvrdnje vezano za etimologiju, ne bih rekao da tvrdi da nema veze; pročitaj fusnotu još jednom. On piše da je moguće da nema veze. I, otprilike, tačno je da nemamo nekakvu definitivnu potvrdu, odnosno da se radi samo o pretpostavci, ali treba videti šta je to tačno Haranisa navelo na sumnje. On navodi Dvornika, ali preciznije se navodi samo Niderleovo razglabanje etimologije Modrine. Treba videti šta je napisao Dvornik na 103. str. nav. dela. :think:Navođenje razmišljanja Anrija Gregoara na kraju napomene najverovatnije treba zanemariti. :)

Jednostavno, nemoguće je uzeti u obzir ovaj dokumenat i tvrditi da su Srbi prisutni u maloj Aziji u doba Iraklija jer to se kosi sa svim našim saznanjima! Da ne pominjem hrišćanski karakter koji si sad pokušao da osporiš.

Ne bih se složio, baš...da je zaista bilo reči o Justinijanu, kao što si originalno bio pomislio, i bilo bi tu nešto čudno. Ovako, i ne baš.

Poslednja izmena:
Jer nijesu mislili na nivou geografije nego naroda, odnosno Srba. Sloveni su zadrzali plemensko uredjenje do 11-13og vijeka.

Ko su ti starinci iz Pomoravlja? Imaju li pleme?

Karadjordje brdjanin, Vasa Carapic brdjanin, Hajduk Veljko brdjanin, Milos Obrenovic brdjanin, Petar Dobrnjac brdjanin, Stojan Cupic hercegovac.

Sumadija kao nenaseljeni kraj do 18og vijeka gotovo nema starosjedilaca i skoro svi Brdjani. Dje su starocrnogorci u redovima "srpskih revolucionara"?

Племена су ствар предржавних уређења а не државних, те изолованих, пасивних и уопште мање проходних крајева. У Поморављу (великом, западном и јужном) је зато основна територијална јединица село а не племе, свако село се дели на засеоке. У Поморављу важи правило да је комшија важнији од брата, са комшијом мораш живети а брат се може и одселити. Услови живота су другачији у односу на Динарске планине па самим тим и привређивање, па и међуљудски и територијални односи.

За неке од наведених личности се може са већом или мањом сигурношћу утврдити да су Брђани и Херцеговци, за друге тешко, то је више ствар легенди а не фактографије. Територијални распоред призренско-тимочког и косовско-ресавског дијалекта показује насељавање централне Србије и из других праваца и то независно од Велике сеобе из 1689.

Уосталом и Херцеговина и Брда су исто насељена однекле, нису људи изникли из Динарског крша. Ново Брдо, као један од највећих градова моравске Србије 15-ог века је имало око 50-60 000 становника, што је скоро, ако не и више, него цела Црна Гора са Брдима у време Петра другог.

Elementi moderne drzavnosti su: granice, vlada, drzavne ustanove (skole, bolnice, itd), dakle izvrsna, zakonodavna i sudska vlast.

Crna Gora vec u vrijeme Petra II imao utvrdjene granice, senat odnosno vladu, perjanike odnosno policiju, skolu i drzavne ustanove. Dakle nije bilo kompletne drzavnosti, ali isto Knezevina Srbija nije imala sve elemente drzavnosti (nije imala skole, vladu, poreze itd).

Ako cemo posteno, ni Crna Gora ni Srbija nijesu drzave do priznanja 1878.

Револуционарна Србија је имала владу - правитељствујушчи совјет од 1805, велику школу од 1808, устав од 1835, новине итд.
Захваљујући пре свега Србима-Пречанима. Нема смисла ово ни поредити.

Velika zabluda je oko crnogorske nosnje. Hercegovacka nosnja =/ crnogorska nosnja. Doslo je do pomjesanja crnogorske i hercegovacke nosnje poslije pripajanja stare hercegovine Crnoj Gori 1878 g. i jos vise tokom Titove Jugoslavije, u svrhu projekta "crnogorske nacije".

Danas ono sto se prikazuje kao "crnogorska nosnja" 99% slucajeva nema veze sa starom izvornom Crnom Gorom.

Izvorna hercegovacka nosnja je dzamadan i jelek, dakle turskog porijekla sto nije cudno, bili su duze i intenzivnije pod turcima nego starocrnogorcima.

Izvorna crnogorska nosnja je bijeli gunj i struka, sto jesu djelovi srpske srednjovjekovne nosnje, i najvjerovatnije poticu od zetskih vlastelina koji su se sklonili u Katunsku Nahiju.

За херцеговачку ношњу пре 1878 види слике на пр. Луке Вукаловића. Џемадан и јелек не бих ја тек тако називао турским, називи јесу из османлијског периода али су прслуци, кожуси, кратки напрсници и сл. део ношње и других Словена, једино што се мода мењала с временом, материјал па и начин израде.

Kako su Ozro, Vaso i Kraso "egzoticni"? Ozren, Vasilije, Krasimir? Tipicna stara slavenosrpska imena. Uostalom spominjes neke legende koji su nakaradno izmisljene i nemaju uporiste u istoriji niti genetici. Dokazano je da ta plemena nemaju zajednickog pretka, a dodatno Ozrinici (od "Ozra") su I2a1b, dakle od Srba-slovena po muskoj liniji. Keca Pontin je albanska fantazmagorija.

Srbljaci nijesu bili starosjedioci vec stanovnici Vasojevicke teritorije koji nijesu pripadali nijednom plemenu. Dakle izbjeglice uglavnom iz stare Crne Gore i drugih brdskih plemena. Starosjedioci Berana i Limske Doline su Šekularci.

Колико је мени познати, а читао сам разне изворе, Србљаци су староседеоци а Васојевићи су досељеници.

Казивање о Кећи Понтину и његових 5 или 6 синова је забележио и Марко Миљанов, војвода Кучки.

Nisam pomislio vec mislim, zato sto imam izvor koji upucuje na to.

Pa koji? :dontunderstand: Ovo o čemu pričamo je iz VII stoleća.

Nego reci mi, koji izvor upucuje na prisustvo Srba u maloj Aziji u vreme Iraklija?

Pa ako je tačno da se ovaj izvor može pouzdanije datovati u Iraklijevo vreme, on može biti indikator (Notitie Episcopatuum).

Pa koji? :dontunderstand: Ovo o čemu pričamo je iz VII stoleća.
Ne mogu treći put da pišem isto
Pa ako je tačno da se ovaj izvor može pouzdanije datovati u Iraklijevo vreme, on može biti indikator (Notitie Episcopatuum).
Atestiran je toponim a ne narod. Što bi ti rekao, gde su dodatne potvrde za tu tvdnju?
I usput, po tvojoj logici Srbi žive u Panoniji u II veku, u Serbinonu.

Slavene, da li ti to postaješ autohtonista prikriveni?

Ne mogu treći put da pišem isto

Pa nisi dao apsolutno niti jedan jedini razlog ne jednom, a ne dva puta.

Zamisli da se sad nađe neko i krene da pseudo-Skilaksa pripisuje Skilaksu? Bez ijednog jedinog razloga?

Šta b bio razlog sem želje da nešto bude istina? ;)

Atestiran je toponim a ne narod. Što bi ti rekao, gde su dodatne potvrde za tu tvdnju?

Nema ih. Zato sam i napisao da se radi o pretpostavci za koju imamo dosta osnove. Mada, sada kada vidim u fusnoti kod Komatine kako je obrazloženo Gord-, odnosno da vrlo moguće nema nikakve veze sa slovenskom etimologijom, rekao bih da se ta verovatnoća podosta smanjuje.

I usput, po tvojoj logici Srbi žive u Panoniji u II veku, u Serbinonu.

Slavene, da li ti to postaješ autohtonista prikriveni?

Grad bi trebalo da se zvao Servitijum.

Šta b bio razlog sem želje da nešto bude istina? ;)
Više verujem Škotu, kako si ti nazvao arheologa Remzija, nego Slavenu. Kad neko bude demantovao eminentnog arheologa, neki naučnik a ne Slaven, javi mi da znam
Nema ih. Zato sam i napisao da se radi o pretpostavci za koju imamo dosta osnove. Mada, sada kada vidim u fusnoti kod Komatine kako je obrazloženo Gord-, odnosno da vrlo moguće nema nikakve veze sa slovenskom etimologijom, rekao bih da se ta verovatnoća podosta smanjuje.
Ne izvrći. Prema Komatini Gord nema veze ali Serbon znači srpski.
Bolje bi ti bilo da odgovoriš na pitanje zašto Komatina ne pominje spis iz doba Iraklija kada piše o Gordoserbonu? Ne zna za spis? Neprijatno mu nešto? Šta li je u pitanju?
Grad bi trebalo da se zvao Servitijum.
Trebalo bi? Pa ti si napisao Serbition. Dakle tamo žive nekakvi Serbiti. Ko su sad pa oni?

Više verujem Škotu, kako si ti nazvao arheologa Remzija, nego Slavenu.

Ne treba da veruješ niti njemu nit' meni; ako te interesuje pitanje sam istraži da li tu ima još nečeg, što nam je promaklo. Ja nisam uspeo da pronađem ništa.

Kad neko bude demantovao eminentnog arheologa, neki naučnik a ne Slaven, javi mi da znam

Nauka se ne bavi analizom svake najmanje tvrdnje i demantovanjem; ne bi bilo vremena ni za šta da je tako. Možda i postoji, samo ne znamo ni ti i ja; u svakom slučaju, nije relevantno zato što se očigledno radi o grešci.

Ne izvrći. Prema Komatini Gord nema veze ali Serbon znači srpski.

Šta da ne izvrćem? Sopstvene reči? :lol: Da, ja jesam smatrao da to definitivno ima veze sa Srbima, primarno se oslanjajući na Lominu interpretaciju da je to grčka transkripcija nekog slovenskog izgovora. Ako to nije po sredi, to nažalost značajno, po mom mišljenju, smanjuje verovatnoću da se o tome radi.

Bolje bi ti bilo da odgovoriš na pitanje zašto Komatina ne pominje spis iz doba Iraklija kada piše o Gordoserbonu? Ne zna za spis? Neprijatno mu nešto? Šta li je u pitanju?

Pa spomenuo sam već. Ili se radi o neznanju, ili stanovištu da je to mlađe od prve polovine VII stoleća. Koliko vidim, postoje rezerve u vezi te datacije, u Iraklijevo vreme.

Prvi koraci koji treba da budu jeste da se proveri i prouči na osnovu čega je, tačno, datovana Notitia I.

Trebalo bi? Pa ti si napisao Serbition. Dakle tamo žive nekakvi Serbiti. Ko su sad pa oni?

To grčka transkripcija latinskog imena. Grad se zvao Seruitium.

Dakle, dataciju u Iraklijevo vreme je izvršio nemački klasičar Hajnrih Gelcer (1847-1906).
Gelcer, https://de.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Gelzer
  • Ungedruckte und ungenügend veröffentlichte Texte der Notitiae episcopatuum. Ein Beitrag zur byzantinischen Kirchen- und Verwaltungsgeschichte. Verl. d. K. Akademie, München 1901.
Daruze, https://de.wikipedia.org/wiki/Jean_Darrouzès
  • Darrouzès, Jean (1981). Notitiae episcopatuum Ecclesiae Constantinopolitanae: texte critique, introduction et notes. La Geographie ecclesiastique de l’Empire byzantin (in French). Paris: Institut français d'études byzantines.
gelzer.JPG
Napisah ti, Gelcer i Daruze.
Libešvic dovodi u sumnju Gelcerovo datovanje i pretpostavlja da je izvor nastao nešto kasnije tokom VII stoleća, navodeći prisustvo Gordoserba kao argument. :think:
Libešvic baca sumnju na datovanje istom naučnom metodom koju i ti koristiš: Ma ovo nije moguće, tamo tada nije bilo Srba, znam 100%.
Pa spomenuo sam već. Ili se radi o neznanju, ili stanovištu da je to mlađe od prve polovine VII stoleća. Koliko vidim, postoje rezerve u vezi te datacije, u Iraklijevo vreme.
Dakle za Komatinu nisu ni vredni pomena Gelcer i Daruze, bar da kaže da postoji dokument na osnovu koga neki šabani datiraju Gordoserbon u vreme Iraklija?
Nauka se ne bavi analizom svake najmanje tvrdnje i demantovanjem; ne bi bilo vremena ni za šta da je tako. Možda i postoji, samo ne znamo ni ti i ja; u svakom slučaju, nije relevantno zato što se očigledno radi o grešci.
Ima dosta anglosaksonskih naučnika XIX veka koji prave krupne greške u vezi Srba. Ili je njihova istorijska škola krajnje loša ili su znali nešto što mi ne znamo.

Dakle za Komatinu nisu ni vredni pomena Gelcer i Daruze, bar da kaže da postoji dokument na osnovu koga neki šabani datiraju Gordoserbon u vreme Iraklija?

Postavljaš pitanja na pogrešnu adresu; zašto njemu ne postaviš pitanje, lepo? :lol: U ove koronaste dane, verovatno će ti i relativno brzo stići odgovor.

Ima dosta anglosaksonskih naučnika XIX veka koji prave krupne greške u vezi Srba. Ili je njihova istorijska škola krajnje loša ili su znali nešto što mi ne znamo.

Ih, da je samo iz anglosaksonskog sveta...ima i ruskih, i srpskih, i nemački, i grčkih, itd...

Postavljaš pitanja na pogrešnu adresu; zašto njemu ne postaviš pitanje, lepo? :lol: U ove koronaste dane, verovatno će ti i relativno brzo stići odgovor.
Kapiram da ne bi pričao sa tamo nekim anonimusom koji postavlja čudna pitanja.
Ali zato sam tebi zahvalan zato što komuniciraš, jer vidim u stvari kako ta ekipa razmišlja. Teško tu može da se razgovara.

Elem, odgovor na pitanje kako su se Srbi obreli u maloj Aziji u vreme Iraklija je dao naučnik, svetla tačka današnjice, Florin Kurta.
Objasnio je poreklo Srba u Grčkoj kada je analizirao predmete iz Velestina. Objasnio je da su ljudi sa srpskim imenima u Grčkoj lokalci koji su isplivali na površinu za vreme grčke tame VII veka, kao odgovor na nove okolnosti i bezvlašće koje je zavladalo. Objasnio je da to nisu Sklaveni. Objasnio je da su im imena srpska, Petar, Tihomir, Dragoslav, baš kao i što je i ime episkopa Gordoserbona, Isidor.

Nisi spreman da prihvatiš istinu, što je u redu. Ali istina je samo jedna i ne može se zataškati........ne u 21.veku......

Libešvic baca sumnju na datovanje istom naučnom metodom koju i ti koristiš: Ma ovo nije moguće, tamo tada nije bilo Srba, znam 100%.

A u kojoj mojoj objavi si ti to prepoznao?

Kapiram da ne bi pričao sa tamo nekim anonimusom koji postavlja čudna pitanja.
Ali zato sam tebi zahvalan zato što komuniciraš, jer vidim u stvari kako ta ekipa razmišlja. Teško tu može da se razgovara.

Ne možeš nikako znati dok ne probaš. :)

Elem, odgovor na pitanje kako su se Srbi obreli u maloj Aziji u vreme Iraklija je dao naučnik, svetla tačka današnjice, Florin Kurta.
Objasnio je poreklo Srba u Grčkoj kada je analizirao predmete iz Velestina. Objasnio je da su ljudi sa srpskim imenima u Grčkoj lokalci koji su isplivali na površinu za vreme grčke tame VII veka, kao odgovor na nove okolnosti i bezvlašće koje je zavladalo. Objasnio je da to nisu Sklaveni. Objasnio je da su im imena srpska, Petar, Tihomir, Dragoslav, baš kao i što je i ime episkopa Gordoserbona, Isidor.

Voleo bih da pročitam to objašnjenje. Neverovatno mi je da je neko Isidor proglasio – srpskim imenom! :eek:

Nisi spreman da prihvatiš istinu, što je u redu. Ali istina je samo jedna i ne može se zataškati........ne u 21.veku......

Mislim da si se možda malčice uzrujao. Opusti se. Ovo je najobičniji forum i na njemu se vrši razmena mišljenja...ne vidim da ti moderacija briše neke postove sa namerom da ukrije nešto što ti pišeš. :D

Jedna stvar koju bi mogao naučiti jeste da istorija kao nauka ne podrazumeva utvrđivanje jednog jedinog kursa događaja, te njegovo propagiranje, već paletu mogućnosti. I, jedan od preduslova jeste i uvažavanje drugačijeg mišljenja, što podrazumeva, naravno, i nedostatak propagiranja sopstvenog kao nekakav vid istine. ;) Pluralizam mišljenja nalazi se u samoj srži slobodne i plodonosne, filosofske, misli.

Poslednja izmena:
Jedna stvar koju bi mogao naučiti jeste da istorija kao nauka ne podrazumeva utvrđivanje jednog jedinog kursa događaja, te njegovo propagiranje, već paletu mogućnosti. I, jedan od preduslova jeste i uvažavanje drugačijeg mišljenja, što podrazumeva, naravno, i nedostatak propagiranja sopstvenog kao nekakav vid istine. ;)
Da ovo bas ti primenjujes, vidim☺.

Ja uzrujan nisam, vec srecan, jer sam saznao ono sto me je zanimalo.....

Племена су ствар предржавних уређења а не државних, те изолованих, пасивних и уопште мање проходних крајева. У Поморављу (великом, западном и јужном) је зато основна територијална јединица село а не племе, свако село се дели на засеоке. У Поморављу важи правило да је комшија важнији од брата, са комшијом мораш живети а брат се може и одселити. Услови живота су другачији у односу на Динарске планине па самим тим и привређивање, па и међуљудски и територијални односи.

Postoje stara plemena na prostoru Srbije: Branicevci, Moravljani i Timocani, koja su nestala u 10-11 vijeku pod Bugarima. Da li su se ta plemena tada smatrala srpskim ne znamo ali nijesu pripadala tadasnjim srpskim zupanijama odnosno zemljama (Raska, Duklja, Travunija, Zahumlje, Paganija, Bosna).

Dakle plemensko uredjenje nema veze sa geografijom, vec su dvije stvari: 1. Srpska etnogeneza i samim tim najjace i najstarije Srpstvo na Balkanu je u dinarskim krajevima (po Porfirogenitu itd) i 2. Najvjerovatnije u 17om vijeku nije bilo toliko Srba u Pomoravlju niti Sumadiji, zato taj prazan prostor je popunjen sa dinarcima koji dizu prvi srpski ustanak.

За неке од наведених личности се може са већом или мањом сигурношћу утврдити да су Брђани и Херцеговци, за друге тешко, то је више ствар легенди а не фактографије. Територијални распоред призренско-тимочког и косовско-ресавског дијалекта показује насељавање централне Србије и из других праваца и то независно од Велике сеобе из 1689.

Poznato je da Sumadinci i zapadna Srbija su govorili ijekavski. Karadjordje i Vuk Karadzic su govorili "Biograd" ne "Beograd". Dan danas do Valjeva i Cacka se govori istocno-hercegovacki, to je centar ustanicke Srbije.

Teritorija prizrensko-timockog dijalekta nije bila dio knezevine Srbije 1817. godine. A kosovsko-resavski samo mali dio.

Sto se tice samog kosovsko-resavskog dijalekta, smatra se da se razvio u okolini Peci u 14om vijeku vjerovatno kao subdijalekt zetsko-raskog, i sirilo se sa Moravskom Srbijom Kneza Lazara pa Srpska Despotovina.

Уосталом и Херцеговина и Брда су исто насељена однекле, нису људи изникли из Динарског крша. Ново Брдо, као један од највећих градова моравске Србије 15-ог века је имало око 50-60 000 становника, што је скоро, ако не и више, него цела Црна Гора са Брдима у време Петра другог.

Jeste ali Novo Brdo je osnivano tek pocetkom 14og vijeka i to od doseljenika, najvjerovatnije opet iz dinarskih krajeva.

Ako gledamo istorijska kretanja srpskog naroda mozemo napraviti logicki zakljucak ovako:

1. Srbi naseliše prostor balkana od dinarskog pojasa do Morave
2. Bugarsko Carstvo osvojise Srbe u ravninama koji nestaju, opstaju samo Srbi u planinskim krajevima koji formiraju zupanije kao zastita protiv Bugara
3. Srbi ujedine i sire na ravna predjela prema istoku formirajuci kraljevinu pa carstvo na racun Bugara i Vizantinaca
4. Osmanlije osvojise Srbe, Srbi bjeze (vracaju se) u planinske krajeve, gdje formiraju slobodne srpske oblasti (Crna Gora i Brda)
5. Zbog velikog nataliteta, manjka plodne zemlje i bliskosti ravne Sumadije i srbijanskih krajeva, Brdjani naselise Sumadiju
6. Brdjani dizu ustanak u Sumadiji i dobiju autonomiju pod nazivom "Srbija".

Револуционарна Србија је имала владу - правитељствујушчи совјет од 1805, велику школу од 1808, устав од 1835, новине итд.
Захваљујући пре свега Србима-Пречанима. Нема смисла ово ни поредити.

Praviteljstvujusci sovjet 1805 nije je bilo privremeni ne drzavni. Milos Obrenovic je od 1817. godine vladao apsolutistički bez skupstine do ustava 1835. godine. Velika skola je bila privremena ustanova koja je postojala 1808-1813 je teritorija bila u ratnom stanju bez ikakve drzavnosti i regularnosti. Prva skola u Knezevini Srbiji je Licej 1838. godine.

За херцеговачку ношњу пре 1878 види слике на пр. Луке Вукаловића. Џемадан и јелек не бих ја тек тако називао турским, називи јесу из османлијског периода али су прслуци, кожуси, кратки напрсници и сл. део ношње и других Словена, једино што се мода мењала с временом, материјал па и начин израде.

Luka Vukalovic nije dobar primjer izvorne hercegovacke nosnje, kao imucan covjek usko politicki povezan sa Cetinjem nosio je crnogorski gunj i cesto i bogatu risansku zelenu dolamu.

Prsluci ulaze u garderobu zapadne evrope tek u 17om vijeku kao pozajmica iz persijske nosnje, tako isto u nosnju slovena van osmanskog carstva. Mi Srbi dobismo preko turaka.

Колико је мени познати, а читао сам разне изворе, Србљаци су староседеоци а Васојевићи су досељеници.

Rijec 'Srbljak' je korisceno i za stanovnike koje su Vasojevici zatekli kada su imali ekspanziju prema Limu, ali isto se koristi za ljude koji su kasnije dosli u taj prostor 18om i 19om vijeku. U bukvalnom smislu znaci Srbin iz vasojevicke teritorije koji nije Vasojevic.

Казивање о Кећи Понтину и његових 5 или 6 синова је забележио и Марко Миљанов, војвода Кучки.

Vjerovatno to od arbanaskih susjeda prenio.

Da nije ovo ironija?
Naravno.
Priznate naučnike proglašavaš ljudima koji pišu gluposti. Evo poslednji put si Remzija proglasio idiotom zato što je ustvrdio da je Justinijan osnovao Gordoserbon. Knjigu u kojoj je to Remzi ustvrdio 1890. godine, The Historical Geography of Asia Minor, ponovo je izdao univerzitet u Kembridžu 2010. godine.

Evo mišljenja modernog grčkog arheologa, https://ancientassociations.ku.dk/assoc/677,
ffff.JPG

Justinijan je osnovao grad pod nazivom Nova Justiniana Gordus, taj grad je pseudo-Epifanije u doba cara Iraklija zapisao kao Gordoserbon. Dakle Gordoserbon nije novi grad, već je ga je osnovao Justinijan.
Otpada teorija da su divljake negde smestili i nazvali grad po njima. Grad Gordoserbon je postojao u vreme Justinijana.

Zašto je pseudo-Epifanije u vreme Iraklija nazvao Justinijanov grad imenom Gordoserbon?

Ajde da ti pomognem, sažeto ću izneti ono što znamo iz jedinog izvora koji pominje Srbe, DAI. Porfirogenit nam je rekao da su Srbi iz Bojke tražili zaštitu od Iraklija pa ih je ovaj smestio kod Soluna 630. godine da im pruži utočište. Inače oko Soluna je u to vreme vladao mir i stabilnost. Onda se Srbima tu nije svidelo pa su iz Soluna otišli u Dalmaciju.
E sad nema u izvorima ali mora biti da se tako dogodilo. Neki Srbi su ostali kod Soluna, pa su rešili da pređu u malu Aziju i nasele se u gradu Nova Justiniana Gordus. Vizantija biva oduševljena ovim potezom Srba, menja naziv grada u Gordoserbon i dodeljuje mu status episkopije.

Imaš li šta da dodaš, oduzmeš?

Naravno.
Priznate naučnike proglašavaš ljudima koji pišu gluposti. Evo poslednji put si Remzija proglasio idiotom zato što je ustvrdio da je Justinijan osnovao Gordoserbon. Knjigu u kojoj je to Remzi ustvrdio 1890. godine, The Historical Geography of Asia Minor, ponovo je izdao univerzitet u Kembridžu 2010. godine.

O bože, pa šta ti misliš da su naučnici; nekakvi anđeli? :lol: I to su ljudi od krvi i mesa...pola nauke ti je rasprava između naučnika zbog toga što je izrečena (ono što se smatra da je) glupost. Stvarno mi nije jasno zašto je to za tebe neverovatno. :D Ne znam da li se rodio na zemaljskoj kugli neki koji je bezgrešan. Zapravo, što više odlazimo u prošlost, to sve više tvrdnje postaju luđe i neosnovane.

Evo mišljenja modernog grčkog arheologa, https://ancientassociations.ku.dk/assoc/677,
Pogledajte prilog 680506

Justinijan je osnovao grad pod nazivom Nova Justiniana Gordus, taj grad je pseudo-Epifanije u doba cara Iraklija zapisao kao Gordoserbon. Dakle Gordoserbon nije novi grad, već je ga je osnovao Justinijan.
Otpada teorija da su divljake negde smestili i nazvali grad po njima. Grad Gordoserbon je postojao u vreme Justinijana.

Zašto je pseudo-Epifanije u vreme Iraklija nazvao Justinijanov grad imenom Gordoserbon?

Ajde da ti pomognem, sažeto ću izneti ono što znamo iz jedinog izvora koji pominje Srbe, DAI. Porfirogenit nam je rekao da su Srbi iz Bojke tražili zaštitu od Iraklija pa ih je ovaj smestio kod Soluna 630. godine da im pruži utočište. Inače oko Soluna je u to vreme vladao mir i stabilnost. Onda se Srbima tu nije svidelo pa su iz Soluna otišli u Dalmaciju.
E sad nema u izvorima ali mora biti da se tako dogodilo. Neki Srbi su ostali kod Soluna, pa su rešili da pređu u malu Aziju i nasele se u gradu Nova Justiniana Gordus. Vizantija biva oduševljena ovim potezom Srba, menja naziv grada u Gordoserbon i dodeljuje mu status episkopije.

Imaš li šta da dodaš, oduzmeš?

A zašto ti povlačiš istoznačnicu između ta dva grada? :think:Čak u citatu koji si postavo stoji da se radi o melskoj episkopiji.

Poslednja izmena:
O bože, pa šta ti misliš da su naučnici; nekakvi anđeli? :lol: I to su ljudi od krvi i mesa...pola nauke ti je rasprava između naučnika zbog toga što je izrečena (ono što se smatra da je) glupost. Stvarno mi nije jasno zašto je to za tebe neverovatno. :D Ne znam da li se rodio na zemaljskoj kugli neki koji je bezgrešan.
A dobro. Dakle to je OK nazvati Ostrogorskog ili Komatinu idiotima. Nisam znao. Mislio sam da to protivreči pravilima foruma i kućnom vaspitanju.

A zašto ti povlačiš istoznačnicu između ta dva grada? :think:Čak u citatu koji si postavo stoji da se radi o melskoj episkopiji.
Pardon, ovaj autor izjednačava Justinianu sa Melom, da.
Le Kvin, https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Le_Quien, smatra da je Juliopolis/Basilaion, odnosno antički Gordion zapravo postaje Gordoserbon u spisu pseudo-Epifanija.

Tako da možemo samo u mojoj analizi da zamenimo Justinijanu sa Juliopolisom.

Molim za komentar.

Ja sam mislio da se zove genije. I ko je rekao da nema smisla. Ko to još tvrdi osim tebe? Daj mi referencu nekoga ko tvrdi da to što je napisao Remzi predstavlja glupost.

Pa dolazimo do problema ako nećemo da koristimo sopstvenu mozak, već da se isključivo korijeni iza autoriteta. :D Reference si dobio; diskutuje se jedino o tome kad je tokom VII stoleća grad nastao...niko ni ne pominje to što si citirao. Uostalom, i da pominje i to svaki najmanji naučnik 21. veka, to neće veštački učiniti smislenim nešto što je, jednostavno, bez osnove.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back