NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Питај га онда ти јер теби треба информација мени не.Питај Симеона Пишчевића.
Драго ми је да смо се исћасксли. Поздрав.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Питај га онда ти јер теби треба информација мени не.Питај Симеона Пишчевића.
Главна разлика између Марка Алесића и Славена је што Марко Алексић осуђује сву псеудо историју домаћу, албанску, хрватску, бошњачку.
Чак је рекао ако смо осудили псеудоисторију у својој земљи што је не осудимо изван ње јер псеудоисторија почиње чим пређете границу Србије.
У том контексту Славен флерта и унапређује псеудоисторију Албанаца нарочито Хрвата.
Јер прво за Марка Алексића Срби нису И ХРВАТИ ИСТО!
Већ су једни дошли у 7. веку други почетком 9. века.
Тако да Славен само пуца по српској псеудоисторији са хрватским романтизмом и псеудоисторијом буквално води љубав.
То је разлика буквално небо и земља.
Питај га онда ти јер теби треба информација мени не.
Драго ми је да смо се исћасксли. Поздрав.
Jedan jedini put kod Skilice/Kedrena u 11.veku, i to onaj pasus koji ce kasnije biti prisutan kod Porfirogenita, Srbi, Hrvati, Zahumljani itd. Medjutim dalje u tekstu stoji ono "Srbi koje neki Hrvatima zovu".......Када се Срби и Хрвати то скупа помињу?
Код Скиличиних настављача које не знамо од кад датују. Оригинални Скилица и Кекавмен описују те догађаје без Хрвата.Jedan jedini put kod Skilice/Kedrena u 11.veku, i to onaj pasus koji ce kasnije biti prisutan kod Porfirogenita, Srbi, Hrvati, Zahumljani itd. Medjutim dalje u tekstu stoji ono "Srbi koje neki Hrvatima zovu".......
Код Скиличиних настављача које не знамо од кад датују. Оригинални Скилица и Кекавмен описују те догађаје без Хрвата.
Не требаш ти мени да помажеш! Хвала! Не прихватам ја помоћ од свакога нити ми треба.Па рекао си да не знаш шта значи Србијанац, а ја ти хтио само помоћи јер не знаш.
Он први помиње термин Србијанац.
Оно што проверено знам да Сервонгордон постоји у 7. веку у време досељавања Срба као српска епархија у Фригији.Zar nisi naučio da se Gordoserbon pominje već u vreme vladavine cara Iraklija u prvoj episkopskoj noticiji?
https://forum.krstarica.com/threads...-i-prepisu-1-srednji-vek.913459/post-41142324
Zar nismo zaključili da Komatina iz nerazumljivih razloga izbegava da navede ovaj dokumenat?
Zar nisi naučio da se Gordoserbon pominje već u vreme vladavine cara Iraklija u prvoj episkopskoj noticiji?
https://forum.krstarica.com/threads...-i-prepisu-1-srednji-vek.913459/post-41142324
Zar nismo zaključili da Komatina iz nerazumljivih razloga izbegava da navede ovaj dokumenat?
Tacno, Grci datuju i Serbion i Gordoserbon u doba Justinijana, sto je najverovatnije tacno.Оно што проверено знам да Сервонгордон постоји у 7. веку у време досељавања Срба као српска епархија у Фригији.
Што се тиче датовања утврђења Сервија које Порфирогенит датује у време Ираклија грчка наука ставња под упит да је вероватније из доба Јустинијана.
https://www.e-servia.gr/2021/06/13/κάστρο-σερβίων/
Не баш, мислим да много мање него ми.Tacno, Grci datuju i Serbion i Gordoserbon u doba Justinijana, sto je najverovatnije tacno.
Ali Grci kao najveci zastupnici srpske migracije iz politickih razloga (proterali po tom osnovu milion Srba iz Makedonije) negiraju da ova 2 grada imaju veze sa Srbima jer su se oni doselili u vreme Iraklija.
Grci, kao i Hrvati, uzimaju Porfirogenita kao sveto pismo ali selektivno, samo po pitanjima koja im idu u prilog.
Tacno, Grci datuju i Serbion i Gordoserbon u doba Justinijana, sto je najverovatnije tacno.
Ali Grci kao najveci zastupnici srpske migracije iz politickih razloga (proterali po tom osnovu milion Srba iz Makedonije) negiraju da ova 2 grada imaju veze sa Srbima jer su se oni doselili u vreme Iraklija.
Grci, kao i Hrvati, uzimaju Porfirogenita kao sveto pismo ali selektivno, samo po pitanjima koja im idu u prilog.
Ne kažem da nisi u pravu niti da je ChatGPT u pravu, samo stavljam za razmišljanje:Реч „небо“ у словенским језицима (нпр. српски, руски, бугарски, пољски: niebo) није преузета из другог језика, већ је наследна — она потиче из прасловенског nebo, које се даље развило из прото-индоевропског корена.
Феничански / Ханански: 𐤔𐤌𐤉𐤌
Транскрипција: šamayim
Хебрејски (библијски): שָׁמַיִם
Транскрипција: šāmayim
Арамејски: ܫܡܝܐ
Транскрипција: šmāyā
Арапски: سماء
Транскрипција: samāʾ
Нормално кад су Словени настали у 6. веку.Ne kažem da nisi u pravu niti da je ChatGPT u pravu, samo stavljam za razmišljanje:
Šta kaže Chat GPT:
Oronim Mont Nebo (tj. Planina Nebo) potiče iz biblijske tradicije i ima višeslojnu etimologiju. Evo analize:
1. Geografski i biblijski kontekst
- Mont Nebo / Mount Nebo je planina u današnjoj Jordanskoj dolini, s koje je, prema Bibliji (Ponovljeni zakon 34:1), Mojsije video Obećanu zemlju pre smrti.
- Suprotno od česte zablude, Mojsije nije dobio Deset zapovesti na Nebu, već na planini Sinaj. Na Nebu je umro.
2. Etimologija imena "Nebo"
a) Semitsko poreklo (najverovatnije)
- Ime Nebo / Nəḇō / נְבוֹ na hebrejskom i akadski potiče od babilonskog božanstva mudrosti i pisma – Nabu (sin boga Marduka).
- Nabu / Nebo (akkadski: nabû) značio je „onaj koji poziva“ ili „glasnik“.
- Dakle, planina je verovatno nosila ime po ovom mezopotamskom božanstvu – što sugeriše staro orijentalno poreklo imena, nezavisno od slovenskih jezika.
b) Hebrejski i aramejski
- U hebrejskom "Nebo" (נְבוֹ) može biti i oblik vezan uz toponime posvećene božanstvu Nabu.
- U Starom zavetu se pominje i grad Nebo, u oblasti Moava, koji je možda dao ime planini.
3. Slučajna podudarnost sa slovenskima?
Na slovenskim jezicima, "nebo" znači nebeski svod, raj, nebo, što stvara asocijaciju s nebeskim viđenjem ili božanskim otkrivenjem.
- Iako to zvuči simbolično (Mojsej umire gledajući u "nebo"?), ovo je slučajna jezička podudarnost.
- Slovenski jezici su mladi u odnosu na orijentalnu toponimiju – ime Nebo je zapisano vekovima pre nego što su Sloveni postali poznati istoriji na Bliskom istoku.
Zaključak
Ime Mont Nebo najverovatnije potiče od semitskog oblika božanskog imena Nabu / Nabû, mezopotamskog boga mudrosti i proricanja.
Veza sa značenjem "nebo" u slovenskim jezicima je čista slučajnost, bez etimološke veze.
Ako želiš, mogu da uporedim i sa drugim sličnim oronimima Bliskog istoka koji nose imena božanstava ili simboličkih značenja.
Образложио сам одлично зашто, ја нисам Босанац. Мени је довољна једна порука, теби једна дужа коју или ниси прочитао или не разумеш српски.
Имаш Наду Клаић и многе друге једноставно археолошки не постоји ништа старије од 9. века а сама Нинска бискупија датира из 2 половине 9. века.
Могућност да су живели као пагани и кремирали се до 9. века онда прихватили хрушћанство од франачких мисионара и прву цркву направили у другој половини 9. века не одговсра реалности уопште.
Тибор Живковић је умро 2013. а сад је 2025. дакле 12 година наука се наравно помери, није битно само колико се померила од онога шта постаје већински став и о чему се отвореније прича него сад.
Па управо сам то рекао на теми национална археологија да теорија Тибора Живковића о 3% Срба и 97/8% староседелеца је изведена на основу археолошких истраживања у Хрватској која јесте археолошки истражена боље. Тако да је Тибор Живковић верујући у свесловенску сеобу и истовремени долазак Срба и Хрвата то закључио.Ти си се у једној објави позвао на жену преминулу 1988. године. док истовремено негираш све прије 2013. године након Тиборове смрти.
А пошто је он говорио баш на ову тему, у твом омиљеном клипу којег овдје шерујеш:
гдје од 16:50 каже да на основу археолошке граће из Хрватске, које има пуно више, може се реконструисати да се добије једна општа слика.
Чуди ме да ти је ово промакло на твом омиљеном клипу.
Па управо сам то рекао на теми национална археологија да теорија Тибора Живковића о 3% Срба и 97/8% староседелеца је изведена на основу археолошких истраживања у Хрватској која јесте археолошки истражена боље. Тако да је Тибор Живковић верујући у свесловенску сеобу и истовремени долазак Срба и Хрвата то закључио.
У продужетку написао чиме је овај став Тибора Живковића рехабилитован.
Како је наша археологија напредовала и дала друге резултате ксо и архео генетика та теорија отпада.
Не знам како си ти пропустио да тај мој пост прочиташ.
Ali ta prica je netacna, vreme je pokazalo.Причао си о томе како нема археолошке грађе у Хрватској. Тибор дословно каже да се на основу оне у Хрватској може реконструисати сва прича.
Ali ta prica je netacna, vreme je pokazalo.
Ала си ти глуп брате ЈЕСТЕ на основу тега тврди да је Хрвата било 3% при насељавању сходно томе закључује да је Срба било исто толико!Причао си о томе како нема археолошке грађе у Хрватској. Тибор дословно каже да се на основу оне у Хрватској може реконструисати сва прича.