"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Срби су имали право гласа у Риму, утврдио Академик Деретић и позива се на историјске изворе.
И Деретићу су гласали на изборима у Старом Риму.

Ne samo pravo glasa, nego su bili rimski senatori, u Rimu.

Дефинитивно је ово друго:

Pogledajte prilog 1476526Pogledajte prilog 1476524
Страни држављанин не може бити члан. Тачка. То је готово.

Поред Шeтине, нашао сам и Слободана Јарчевића (истакнути аутохтониста), који је, по његовим речима, академски члан српског филијала ПАНИ, Београд. Написао је ово 2011.
Шта је овој филијал, нисам могао да пронађем никакве информације о томе.
Све је то једна велика превара. Очигледно се рачуна да људи не знају ништа о овој академији и спремни су да верују у оно што је написано.
Mogli bi smo ovde da malo proširimo temu, tj nepravdeno je da hrvatski i bugarski autohtonisti (ilirski i trački) budu zapostavljeni. Zanimljivo da su jedino bugarski autohtonisti uspeli da se probiju u mainstream sa svojim teorijama, imali ljudi veštog predstavnika koji je delovao na Todora Živkova svojom tračkom teorijom o klasnoj borbi Tračana (Sic!) (radnici) protiv stranog okupatora (Rim i Vizantija), kada je dolazak Slovena (seljaštvo) i Bolgara (vladajući sloj, naravno korumpirana aristokratija koja je predstavljala trulu buržoaziju za taj period) i prikažu svoju teorije etnogeneze savremenih Bugara kao nešto što sledi iz Marksove teorije, i to tako vešto da i osnovne postavke Marksizma mogu da se bukvalno rekonstruišu iz teorije.

Srpski i hrvatski autohtonisti su spali na ovako niske grane samo zato što je njihovo međusobno gloženje uskratilo svaku mogućnost da se pred Broza izađe sa nekom koherentnom teorijom autohtonih naroda i narodnosti Jugoslavije, inače bi se sad stvar učila u školi, @Q. in perpetuum hibernum, ko je kriv što je Broz nasledio teorije o “trojednom narodu” Jugoslavije pa autohtonizam nije mogao da izađe sa nečim boljim od narodne Samove države kao prethodnice Jugoslavije?

A8D7BBF2-FA16-404E-B68D-C29322570613.jpeg

In this paper the author examins the process of cultural engineering within the interpretation of Bulgarian identity in the field of archaeology by the communist regime in post-World War Two in Bulgaria. The author explains how the problem of the Thracian element in Bulgarian nationality has been a characteristic example of a template of constructing fiction in science, designed to serve the political-ideological needs of the communist regime, and how the relation of the so-called “Thracian substrate” with the process of formation of the Bulgarian nation became an obsession for several generations of historians, archaeologists, ethnographers and folklorists, on the verge of becoming an ideological trap for future generations. It resulted with the fact that from 1980s and onward, archaeologists in Bulgaria stopped actively participating in discussions regarding the nature of Bulgarian ethnicity in the Middle Ages, leaving the initiative and public discourse in interpreting Bulgarian, 89 Thracian and Slavic history in the hands of the party nomenclature from other areas of the humanities. Keywords: Thracology in Bulgarian archaeology, interpretation of Bulgarian identity, Bulgarian human sciences, cultural engineering

У овом раду аутор је разматрао процес културног инжењерства у интерпретацији бугарског идентитета у области археологије и друштвених наука од стране идеолога и археолога у периоду комунистичког режима у послератној Бугарској. Аутор је приказао како је дефинисање трачког елемента у бугарском идентитету карактеристичан пример научног конструисања наратива употребљеног у политичко-идеолошке сврхе комунистичког режима у послератној Бугарској. Због дебата које су се развиле међу послератним генерацијама историчара, археолога и етнографа, за период од 1980.-их година па надаље је карактеристично да су археолози углавном одустајали од намере да активно учествују у дискусијама о бугарском етницитету у средњем веку, препуштајући стварање јавног дискура о бугарској, трачкој и словенској историји члановима партијске номенклатуре из других области друштвених наука.

Кључне речи: Тракологија у бугарској археологији, интерпретација бугарског идентитета, друштвене науке у Бугарској, културно инжењерство

Па да. Него, то сам упутио онима којима су академска знања догма.
А српски сељак је то знао још пре сто година. ;)
To je sama srž problema. Tj što neki ne žele da znaju ono oni prvi treba da znaju. Istoriografija vs ono što treba da se uči u školi.

Ту коју је прописао Броз одбацујемо са гњушањем. Само Петровска Царска Академија долази у обзир! :)
To se odbacuje sa najvećim mogućim gnušanjem.

Ionako svaka DNK analiza lepo pokazuje da je polovina Srba autohtono sranovništvo koje se hiljadama godina upravo u Srbiji bori za goli opstanak, a druga polovina oni koje su sadašnji partneri iz EU progonili sve dok nije došla gde je sada.

To se odbacuje sa najvećim mogućim gnušanjem.

Ionako svaka DNK analiza lepo pokazuje da je polovina Srba autohtono sranovništvo koje se hiljadama godina upravo u Srbiji bori za goli opstanak, a druga polovina oni koje su sadašnji partneri iz EU progonili sve dok nije došla gde je sada.
;)

To je nešto drugo sasvim; Milanović jeste kontroverzni alternativac i to niko ne spori.

Međutim, šta god da se rekao i kakvi god da su mu stavovi, neupitno je da je i to javno izazvao Deretića da mu izađe na megdan. A ovaj odbio.

Ja sam više puta pokušavao Deretića da nagovorim na taj duel, svaki put bezuspešno. Nije prihvatao ni neke kompromise; ni da on postavlja uslove...nije bio zainteresovan čak ni za nešto drugo.

I još, pazi, čovek neće da diskutuje ni sa uslovno govoreći članom svoje ekipe sa kim se ne slaže, a onda, kao, pitanje zbog čega ne izađe Radić.

Uključio sam se samo zato što je dulesrbenda napisao dotično jer me mnogo nervira kad vidim šta ljudi pišu, zato što uopšte ne odgovara istini.

Ljudi iz tog udruženja su i dolazili kao publika Radiću sa postavljaju pitanja; došli su i u SANU u ciklusu o poreklu Srba, došli su i u Knezu u Centru pa promocije nauke kad su tu bili on, Muharem Bazdulj i Biljana Stojković; iz nekog razloga svi dođu, dođe i Dragoljub Antić, i Vesna Pešić i Milutin Jaćimović, itd...samo se Deretić nikada nije pojavljivao da makar postavi pitanje. Nijednom.
CD0FAF75-68D5-4535-8620-470905A0D857.png

Zamislimo da je autohtonizam normalna posledica toga što srpska istoriografija povlađuje baš svakom okolnom nacionalizmu.

Da li znaš kako Dušanovo carstvo nazivaju u Makedoniji? U Bugarskoj je to već nekakvo “srpsko-bugarsko carstvo”, sve se izučava unutar virtuelnih “sanstefanskih granica”. A za vas Srbija kao da ne postoji.

Odakle nekom ko ničim ne reaguje na ovakva “viđenja istorije” moralno pravo da kritikujete Deretića?

Kakve su recimo ovo “bugarske države” u doba kad su Osmanlije eradicirale svaki pomen bugarske državnosti? Ili one Dobrobošnjanske carevine od po 5-10 vekova pre pojave islama u Bosni? Nisi pisnuo protov ovoga, dakle ima da ćutiš i pred autohtonistima, oni bar na umu imaju višu svrhu, ali to se nekih ne tiče, jel da?

Posto te se činjenica da ovoga ispod nikad u istoriji NIJE bilo, i to nadaleko i naširoko, ne tiče, onda da ostaviš autohtoniste na miru, pomisliće se ko zna šta o motivima.

507E23F8-2484-4412-9C5E-E8A7DB56E274.png

Zamislimo da je autohtonizam normalna posledica toga što srpska istoriografija povlađuje baš svakom okolnom nacionalizmu.

Da li znaš kako Dušanovo carstvo nazivaju u Makedoniji? U Bugarskoj je to već nekakvo “srpsko-bugarsko carstvo”, sve se izučava unutar virtuelnih “sanstefanskih granica”. A za vas Srbija kao da ne postoji.

Odakle nekom ko ničim ne reaguje na ovakva “viđenja istorije” moralno pravo da kritikujete Deretića?

Kakve su recimo ovo “bugarske države” u doba kad su Osmanlije eradicirale svaki pomen bugarske državnosti? Ili one Dobrobošnjanske carevine od po 5-10 vekova pre pojave islama u Bosni? Nisi pisnuo protov ovoga, dakle ima da ćutiš i pred autohtonistima, oni bar na umu imaju višu svrhu, ali to se nekih ne tiče, jel da?

Posto te se činjenica da ovoga ispod nikad u istoriji NIJE bilo, i to nadaleko i naširoko, ne tiče, onda da ostaviš autohtoniste na miru, pomisliće se ko zna šta o motivima.

Pogledajte prilog 1476977

Ja ne znam zašto ti konstantno pričaš o nekakvom društvenom kontekstu, kao da ljudi treba da ovde postavljaju teme kao nekakve manifeste ili šta li god već. Ili kao da misliš da je svaki forumas dužan da ovde postavlja obavezno detaljne reakcije na sve što se dešava van ovog foruma.

Odakle mi moralno pravo; od toga što me iznervira baraba glupostima ili lično bezobraznim ponašanjem, pa joj perem usta tako što se loše ponela prema meni, eto odakle mi. Imam, verujem, svo moralno pravo ovog sveta, tako da je krajnje degutantno sa tvoje strane da mi ovde po tom pitanju nešto čak i osporavaš. I to baš meni od svih ljudi.

Ništa što sam ja pisao o novoromantičarima nikakve veze nema ni sa kakvim društvenim kontekstom; naprotiv, velika većina ljudi mi je rekla i da bezveze tako podižem važnost nečemu što bi u principu trebalo u celosti ignorisati, kao što svi i rade. I ne mislim da bi ti, niti ijedan jedini drugi forumaš imate nekakvu društvenu, moralnu ili ikakvu drugu obavezu da se suprotstavljate ili kritikujete srpske autohtonisti. Ništa ni što sam ja pisao, nije ni u kakvom kontekstu sem isključivo odgovor Mrkalju, Srebreni ili Koletu. I kad sam pričao i polemisao sa DUKLJANIN-om, FORMICA i dr. crnogorskim trolovima godinama, ništa od toga nije imalo veze apsolutno ni sa čim drugim - nije imalo ni sa srpskim rodoljubljem; primetio sam da su me mnogi krstili i, bez obzira na to da li je iz pežorativnih razloga ili komplimenata - nego sa tim da su me nervirali lično svojim ponašanjem i da sam im vraćao milo za drago. Svima njima, ko god da su; bilo da je reč o Urvanu Hroboatosu, BH_citadeli kad je reč o hrvatskim ili bošnjačkim nacionalističkim mitovima i kome god.

I svakome ću uvek vraćati milo za drago. Kome god da me iznervira, bez obzira na to ko je, odakle dolazi i kojem se bogu klanja.

Back