"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Jedno pitanje za sve: kada prodire slovensko-autohtonistički narativ u Dubrovačku republiku? Da li se on javlja pre Orbinija tj. pre 1601. godine ili možemo reći da sa Orbinijem u XVII st. nastupa na scenu?
Taj narativ je oduvek bio tu. Novonastali narativ je becko migracionasticki, njegova slabasna klica se javlja 15.veka. Ali ta politicka dogma opasno narasta i u 19.veku odnosi pobedu.

Taj narativ je oduvek bio tu.

Gluposti čim se vidi ovakva rečenica. U istoriji uopšte ni ne postoje oduvek ili zauvek. Odmah se vidi čim ih iko koristi da nema pojma o čemu priča i da se tz radu i nekakvoj romantizaciji. Ništa nije večno; sve ima svoj početak i kraj, baš kao i ljudski život.

Novonastali narativ je becko migracionasticki, njegova slabasna klica se javlja 15.veka. Ali ta politicka dogma opasno narasta i u 19.veku odnosi pobedu.

Odlično. Pa hajde da čujemo, koji Dubrovčanin piše tako pre 1601. godine tj. ko je to uveo pre Orbinija, kako tvridš? :think:

Poslednja izmena:
Gluposti čim se vidi ovakva rečenica. U istoriji uopšte ni ne postoje oduvek ili zauvek. Odmah se vidi čim ih iko koristi da nema pojma o čemu priča i da se tz radu i nekakvoj romantizaciji. Ništa nije večno; sve ima svoj početak i kraj, baš kao i ljudski život.

Odlično. Pa hajde da čujemo, koji Dubrovčanin piše tako pre 1601. godine tj. ko je to uveo pre Orbinija, kako tvridš? :think:
Pitanje je toliko besmisleno i skladu sa tvojim trolerskim delovanjem da ne zaslužuje nikakav komentar.

Čuj, dubrovački autor, kao da su Splićani, Šibenčani, Hvarani, Trogirani i ostali pripadali nekim drugim narodima i narodnostima....:mrgreen:

I uopšte koja je poenta ujdurme: Orbini prevario Dubrovčane da su Sloveni bili autohtoni na Balkanu?

Pitanje je toliko besmisleno i skladu sa tvojim trolerskim delovanjem da ne zaslužuje nikakav komentar.

Čuj, dubrovački autor, kao da su Splićani, Šibenčani, Hvarani, Trogirani i ostali pripadali nekim drugim narodima i narodnostima....:mrgreen:

I uopšte koja je poenta ujdurme: Orbini prevario Dubrovčane da su Sloveni bili autohtoni na Balkanu?

Znači, prvi autor je Orbini?

Možemo zaključiti da taj narativ u Dubrovačku republiku stiže u XVII stoleću, sa Mavrom Orbinom?

Ne znam ni sam zašto gubim vreme na tvoje trolovanje, ali ajde

Iz pera Vladimira Simića

1671287125256.png

Ne znam ni sam zašto gubim vreme na tvoje trolovanje, ali ajde

Iz pera Vladimira Simića

Pogledajte prilog 1272055

Znači, ideja o autohtonosti Slovena stiže u Dubrovačku republiku krajem XVI stoleća preko Pribojevićevog dela? Njega koristi tj. na njega se fundamentalno oslanja Mavro Orbini, koji je u neku ruku i njegov nastavljač, a sa tom knjigom se upoznao i Dinko Zlatarić, koji se založio da se prevede na italijanski jezik?

Znači, ideja o autohtonosti Slovena stiže u Dubrovačku republiku krajem XVI stoleća preko Pribojevićevog dela? Njega koristi tj. na njega se fundamentalno oslanja Mavro Orbini, koji je u neku ruku i njegov nastavljač, a sa tom knjigom se upoznao i Dinko Zlatarić, koji se založio da se prevede na italijanski jezik?
Ne.
Gluposti zboriš.
Ideja putovala iz Šibenika i Hvara do Dubrovnika 150 godina?

Vidiš sve ovo je besmisleno. Pribojević je samo sumirao znanje koje je inteligencija skupljala pre njega. Ideja o autohtonosti je postojala i u nemanjićkoj državi. I ranije, kod severnih Slovena. I ranije od njih u papskim krugovima. I još ranije kod Arapa. I još ranije kod Grka...itd...

Umesto da dokazuješ da je Pribojević izmislio autohtonost, ja te pitam ko je pre Pribojevića zastupao ideju o migraciji i zameni stanovništva? Da ti olakšam, ko je tu ideju zastupao do kraja 16.veka? :mrgreen:

Toga nema i zato si bespomoćan i troluješ. Džaba pozivanje na Bjonda, ni Pribojević nije negirao migraciju Sklavena i on je citirao obilato Bjonda, ali svi oni su bili mišljenja da su ti Sklaveni bili jednoplemeni sa balkanskim starosedeocima.

Ne.
Gluposti zboriš.
Ideja putovala iz Šibenika i Hvara do Dubrovnika 150 godina?

Pa, ideje nekada putuju i značajno sporije od toga.

Ono što se može u Dubrovniku videti jeste šta piše Ludovik Crijević Tubreron (1459-1527) koji piše u izričitoj suprotnosti. Nema ničeg sličnog onome što piše Orbini ni kod Nikše Ranjine Marinovog (1494-1582). Nema ni kod Anonima; te koliko vidim ni kod koga od prvog dubrovačkog hroničara Milecija, pa sve do Orbinija. Jedino što je zastupljeno jesu migracioni narativi, bilo gotski, na osnovu Popa Dukljanina i Tome Arhiđakona bilo onaj vizantijski. Nema ga ni u prvoj istoriji Dubrovačke republike onog Italijana, Serafina Racija.

Dakle, ako je ovo iznad što sam napisao tačno, to znači da ta ideja stiže u Dubrovnik preko dela Vinka Pribojevića, oko 1600. godine.

Umesto da dokazuješ da je Pribojević izmislio autohtonost, ja te pitam ko je pre Pribojevića zastupao ideju o migraciji i zameni stanovništva? Da ti olakšam, ko je tu ideju zastupao do kraja 16.veka? :mrgreen:

Toga nema i zato si bespomoćan i troluješ. Džaba pozivanje na Bjonda, ni Pribojević nije negirao migraciju Sklavena i on je citirao obilato Bjonda, ali svi oni su bili mišljenja da su ti Sklaveni bili jednoplemeni sa balkanskim starosedeocima.

O bože, da li si ozbiljan. :lol: Je li stvarno opet treba citirati Tuberona? :roll:

Da i ne pominjemo da nisam nigde napisao da je Pribojević izmislio autohtonost. To je tvoja interpolacija. Ne, on je nastavljač Šižgorića i gradi svoju priču na uzorima italijanske renesanse.

Ono što ne bih znao da navedem jeste, kada govorimo o dubrovačko-dalmatinskom kulturnom krugu (mada tu je Dubrovnik zvezda koja isijava, usled čega, između ostalog, i takvo ime; posebno u ovom periodu o kojem govorimo) eto, pre Orbinija, ne bih znao navesti nikoga ko piše o autohtonizmu Slovena sem Šižgorića i Pribojevića.

Poslednja izmena:
Ono što ne bih znao da navedem jeste, kada govorimo o dubrovačko-dalmatinskom kulturnom krugu (mada tu je Dubrovnik zvezda koja isijava, usled čega, između ostalog, i takvo ime; posebno u ovom periodu o kojem govorimo) eto, pre Orbinija, ne bih znao navesti nikoga ko piše o autohtonizmu Slovena sem Šižgorića i Pribojevića (mada nešto drugačijeg konteksta, naravno). Šižgorić je u rukopisu ostao sve do XIX st. i nije ostao preterano poznat i čitan, tako da je Pribojević tu ključan, a on je dospeo i u Dubrovnik, kako si sam primetio. I tako je to došlo do Orbinija.

Tako meni deluju stvari, ako pokušamo povezati konturu i kako su išli uzori i izvori; ako sam nešto pogrešio ili se ima tu dodati, neka me neko ispravi.

Hmmn Tuberon. Moze biti da je on zaista rodonacelnik migracionistickog ideoloskog pravca. Ali ne sasvim jer sam siguran da je on Gote smatrao Slovenima. Provericu

Ne sasvim? :D Kakve veze ima ako je Gote smatrao Slovenima?

On je nedvosmislen; migracija se odvija oko 600. godine, u vreme cara Mavrikija (582-602). I kaže da je došlo novo stanovništvo, te da je došlo do (nametnute, od strane osvajača) promene jezika u Iliriku. Ne može Tuberon biti veća BB škola od toga.

Slaveni pak, kako je rečeno, potomci Rusa i Gota, oko šestote godine od Kristova rođenja navale na Ilirik, te kako to biva, zajedno s jarmom prisile pobjeđene da preuzmu i jezik. I tako je dobar dio njih postao Slavenima. Na to ukazuje osobito zvuk jezika kojim se sada stanovništvo Ilirika služi. Gotovo da se ništa po nazivima stvari ne razlikuje od ruskog, osim što napose Dalmatinci, budući da žive u toplom podneblju, riječi izgovaraju mekše, zadržavajući k tomu neki prizvuk latinskog jezika, te tragove običaja. I uistinu, prije provale Slavena u Ilirik ne samo da su se Dalmatinci služili latinskim jezikom, kojim se mnogo i sada služe, nego su latinski govorili i svi Iliri. Naime, po čitavu su Iliriku bile osnivane rimske kolonije, zbog čega i sada također ostali narodi koji naseljavaju kontinentalne krajeve Ilirika primorske Dalmatince nazivaju Latinima. A to ne zato što se pokoravaju rimskom papi, nego zato što se služe latinskim jezikom, što žive kao romanski svijet i upotrebljavaju latinska slova.
Ne može Tuberon biti veća BB škola od toga, bukvalno. ;)

Poslednja izmena:
Ne sasvim? :D Kakve veze ima ako je Gote smatrao Slovenima?

Jeste, zato što kaže da je pročitao da neki veruju da je Raguza možda imenovana po Radagajsu, kralju gotskom odnosno slovenskom. Ali on je nedvosmislen; migracija se odvija oko 600. godine, u vreme cara Mavrikija (582-602). I kaže da je došlo novo stanovništvo, te da je došlo do (nametnute, od strane osvajača) promene jezika u Iliriku. Ne može Tuberon biti veća BB škola od toga.

Slaveni pak, kako je rečeno, potomci Rusa i Gota, oko šestote godine od Kristova rođenja navale na Ilirik, te kako to biva, zajedno s jarmom prisile pobjeđene da preuzmu i jezik. I tako je dobar dio njih postao Slavenima. Na to ukazuje osobito zvuk jezika kojim se sada stanovništvo Ilirika služi. Gotovo da se ništa po nazivima stvari ne razlikuje od ruskog, osim što napose Dalmatinci, budući da žive u toplom podneblju, riječi izgovaraju mekše, zadržavajući k tomu neki prizvuk latinskog jezika, te tragove običaja. I uistinu, prije provale Slavena u Ilirik ne samo da su se Dalmatinci služili latinskim jezikom, kojim se mnogo i sada služe, nego su latinski govorili i svi Iliri. Naime, po čitavu su Iliriku bile osnivane rimske kolonije, zbog čega i sada također ostali narodi koji naseljavaju kontinentalne krajeve Ilirika primorske Dalmatince nazivaju Latinima. A to ne zato što se pokoravaju rimskom papi, nego zato što se služe latinskim jezikom, što žive kao romanski svijet i upotrebljavaju latinska slova.
Pazi ovo, Sloveni su Goti koji su 600. godine doneli novi jezik u Ilirik.
A oni Goti koji do tog trenutka vec 200g zive u Iliriku su pricali mandarinski?

Sada mi je jasno zasto je Tuberon ostao izolovan u svojim razmisljanjima.

Džaba pozivanje na Bjonda, ni Pribojević nije negirao migraciju Sklavena i on je citirao obilato Bjonda, ali svi oni su bili mišljenja da su ti Sklaveni bili jednoplemeni sa balkanskim starosedeocima.

Je li? Nisam znao. A šta to kaže Bjondo; doseljenici iz sarmatskih močvara zatekli istorodni narod ovde i samo se sa njim pomešali u novi narod?

Pazi ovo, Sloveni su Goti koji su 600. godine doneli novi jezik u Ilirik.

Ne Sloveni koji su Goti, već potomci Gota i Rusa; Tuberon prihvata Tominu i Dukljaninovu tradiciju i nabraja Gote i Ruse među precima onih koji su se u VI i VII st. doselili ovamo.

A oni Goti koji do tog trenutka vec 200g zive u Iliriku su pricali mandarinski?

A kakvi to Goti koji žive do tog trenutka već 200 godina?

Nije ih bilo. Znaš kako kaže Đorđe Janković; protutnjali, popalili malo i kako došli tako brzo i otišli; vrlo su slabo ikakvih tragova ostavili.

Džaba pozivanje na Bjonda, ni Pribojević nije negirao migraciju Sklavena i on je citirao obilato Bjonda, ali svi oni su bili mišljenja da su ti Sklaveni bili jednoplemeni sa balkanskim starosedeocima.

Hajde citiraj gde piše Pribojević o tome.

Pribojev.jpg

Pogledaj šta piše. Pribojević citira Bjonda samo kada govori o zemljama severno slovenskih naroda i u kontekstu pojašnjenja zašto ih zovu Sarmatima (po semper arma tenentes, iliti zato što uvek nose oružje).

Samu migraciju, iako zna vrlo dobro da to stoji kod Bjonda, prećutkuje. Ili bar ja u Pribojevićevoj knjizi nisam našao; ako ima negde drugde (ovo je str. 154 prevoda Veljka Gortana i Pavla Knezovića) ti ga citiraj, pa da vidimo.

Ovako, pre mi deluje da Pribojeviću ne odgovara toj njegovoj romantičnoj viziji, pa preskače ono što se ne uklapa u njegov narativ.

Hajde citiraj gde piše Pribojević o tome.

Pogledajte prilog 1272112

Pogledaj šta piše. Pribojević citira Bjonda samo kada govori o zemljama severno slovenskih naroda i u kontekstu pojašnjenja zašto ih zovu Sarmatima (po semper arma tenentes, iliti zato što uvek nose oružje).

Samu migraciju, iako zna vrlo dobro da to stoji kod Bjonda, prećutkuje. Ili bar ja u Pribojevićevoj knjizi nisam našao; ako ima negde drugde (ovo je str. 154 prevoda Veljka Gortana i Pavla Knezovića) ti ga citiraj, pa da vidimo.

Ovako, pre mi deluje da Pribojeviću ne odgovara toj njegovoj romantičnoj viziji, pa preskače ono što se ne uklapa u njegov narativ.
Zasto ne citiras nekoliko redova ispod gde kaze da su srusili Rim prema Bjondovom misljenju?

Mada ovaj prevod nije dobar jer u originalnom pasusu se pominju i Goti.

Zasto ne citiras nekoliko redova ispod gde kaze da su srusili Rim prema Bjondovom misljenju?

Mada ovaj prevod nije dobar jer u originalnom pasusu se pominju i Goti.

Pohara Rima 410. godine? A kakve to veze ima, ne razumem?

Pribojević očigledno preskače tradiciju o migraciji tj. vrlo je svesno izostavlja (a citira čak i iz potpuno istog Bjondovog pasusa, što se vidi po pominjanju Dona i kimerijskog Bosfora).

Back