"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

https://youtu.be/vD42DkvF8xg

Ево црно на бело!

Кога банда из Балкан инфа, доводи да прича о теоријама завере, да велича лик и дело Милоша С. Милојевића и сл. Ово је заправо основно погонско гориво нашим лезилебовићима са историјске и лингвистичке катедре, да блате и пљују по великанима којима нису ни до колена, као и да обесмисле сваки покушај бављења правом и истинитом историјом Срба.

Можете ли да замислите како на нашу необразовану рају делује када један овакав (нећу да вређам), али несрећан човек узме само у уста Милоша С. Милојевића? Порука је јасна: ево вам, то је ваш Милојевић, када га овакви подржавају!

Uglavnom se slažem sa ovim što si izjavio, ali problem je i u tome što je poruka u najvećoj meri takva i tačna. Većina Milojevićevih idolopoklonika je upravo takva. Ja ne znam jednog jedinog istraživača koji se normalno odnosi prema Milojeviću. To nije slučaj niti sa jednim jedinim članom onog udruženja iz Crne Bare.

@Старо Браничево ja sam pročitao desetak radova na temu Milojevića koji su izašli iz šinjela tog udruženja i niti jedan jedini nije ispunjavao čak ni minimalne kriterijume. Svi su bili prepuni dezinformacija, pa i bukvalno potpunih izmišljotina. U mnogima piše da pristalica Milojevićeve škole bio, navodno, Panta Srećković, pa se čak i naziva autohtonistom. Može se ponekad pročitati da je Milojević boravio u Kini i istraživao neke kineske arhive...jezivo. Pa posle neki ljudi pomisle da je i to što tamo piše tačno.

Udruženje Miloš S. Milojević nije udruženje u kojem se izražava poštovanje lika i dela Miloša S. Milojevića. Oni po njemu pljuju; gaze po njegovim ostacima i ponižavaju ga. To je tamo čisti marketing; prodavanje guščije masti i raznih proizvoda, sa nabijenom cenom, dok se tu prilepi slika Miloša S. Milojevića.

Screenshot_2023-03-02-19-28-08-733-edit_com.android.chrome.jpg

To je to; zloupotreba Milojevića, odnosno njegova komercijalizacija. Tzv. Dani Miloša Milojevića imaju samo lažan prizvuk nekakvog tobož' naučnog skupa; većina je manifestacija u komercijalne svrhe.

Za sada rehabilitacija Milojevića ostaje isključivo u domenu bečko-berlinaca kao što su Miloš Jagodić ili Uroš Šešum. Šešum je jednom fusnotom i rečenicom uradio za Milojevića više nego što je celo udruženje u Crnoj Bari za 13 godina postojanja.

Pa ja nisam ništa ni napisao o stvarnim uzrocima (pretpostavljam da si mislio na uzroke, a ne povode). Ne znam zašo bi pravio tu ogradu.

Poenta propagande uopšte nije u uzrocima sukoba, pa nije ni u povodima, već u opravdavanju cilja. U mobilizaciji javnosti, u prvom redu vojnika, da im se podigne moral kako bi bili vođeni idejom pravednog rata i podigla borbena efektivnost tj. uspešnost na bojnom polju. Ali i zarad opravdavanja zločina nad tom stanovništvom. Ta propaganda je vrlo bitna zato što je njen cilj u dehumanizaciji protivnika. Ako protivnik nije na istoj ravni sa tobom, ako je tretiran kao neko inferiorno biće, kao neka živuljka, mnogo je lakše bez oklevanja opaliti puškom i ubiti ga sa one strane, a ne bude ti preterano žao ni kada vidiš da se „gamad“ strelja, zato što je cilj te propagande da se isključe emotivni delovi u mozgu koji evociraju saosećanje.

Baš tako, kao što su Milojević i Lukić radili (bez obzira što je nenamerno) u praksi za interese protivnika Srba, bilo ko bi mogao, recimo, za 50 godina izvući neke tekstove ovde na forumu. Primera radi, objave forumaša Kole11, Mrkalj ili Srebrena i to predstaviti kao dokaz da su Srbi zloće i inferioran narod. Onome ko pritiska dugme da baci bombe na Beograd ili gde god drugde, kada vidi te objave, ubijanje nedužnih Srba postane makar malo lakše sutradan nego što je bilo juče i taj čovek može malo lakše da spava. Zato što svaki savestan i normalan čovek okleva kada god se ne radi o ličnoj samoodbrani (ili zaštiti svojih najbližih), za neke druge poteze, a posebno zarad mentalnog zdravlja tj. mirnog sna na kraju, potrebna je indoktrinacija. U tom smislu, pokojni Jovan I. Deretić, primera radi, obavio je jedan golemi posao. Ja ne mogu da verujem kada vidim šta sve ljudi pričaju u javnosti, zato što deluje da su potpuno nesvesni kakve su posledice (posebno uz dosadašnje iskustvo).
U svakom slučaju bolje nego da po tvojim objavama zaključe da su Srbi budale kad im neko ko "srpsko ime i ne nosi" 15 godina soli pamet.

U svakom slučaju bolje nego da po tvojim objavama zaključe da su Srbi budale kad im neko ko "srpsko ime i ne nosi" 15 godina soli pamet.

Ne znam kako to može biti bolje, zato što ako se ti predstavljaš kao Srbin, a o srpskoj istoriji i kulturi moraš na forumu od nekog stranca, to nije po tebe nikako bolje. To može biti isključivo gore. Jerbo, ako tebe kao navodnog Srbina mora Bošnjak učiti o Srbima, to je apsolutno deball sa tvoje strane; sramota kosmičkih razmera, posebno zato što glumiš na Krstarici nekakvog rodoljuba. Jedina stvar koja bi ti možda mogla spasiti obraz barem donekle spasiti obraz jeste ako se ti ovde lažno predstavljaš kao Srbin, što bi objasnilo razmere tvog neznanja. Međutim, ukoliko se ti ne predstavljaš lažno (što bi bilo i u skladu sa tvojom praksom, zato što si se već lažno predstavljao na internetu, glumeći da si žensko i muslimanske veroispovesti; pisao si i ti je majka Hrvatica), onda može samo da te bude stid, zato što nema veće sramote od toga da neki navodni rodoljub (čitaj: lažni patriota) upoznaje sopstveni narod od pripadnika drugoga.

Tako da: ne, nije bolje. Nemerljivo je gore. Ili si lažan Srbin ili loš Srbin; nijedna opcija nije baš lepa po tebe, mada po Srbe jeste bolje da si lažan.

Poslednja izmena:
Ne znam kako to može biti bolje, zato što ako se ti predstavljaš kao Srbin, a o srpskoj istoriji i kulturi moraš na forumu od nekog stranca, to nije po tebe nikako bolje. To može biti isključivo gore. Jerbo, ako tebe kao navodnog Srbina mora Bošnjak učiti o Srbima, to je apsolutno deball sa tvoje strane; sramota kosmičkih razmera, posebno zato što glumiš na Krstarici nekakvog rodoljuba. Jedina stvar koja bi ti možda mogla spasiti obraz barem donekle spasiti obraz jeste ako se ti ovde lažno predstavljaš kao Srbin, što bi objasnilo razmere tvog neznanja. Međutim, ukoliko se ti ne predstavljaš lažno (što bi bilo i u skladu sa tvojom praksom, zato što si se već lažno predstavljao na internetu, glumeći da si žensko i muslimanske veroispovesti; pisao si i ti je majka Hrvatica), onda može samo da te bude stid, zato što nema veće sramote od toga da neki navodni rodoljub (čitaj: lažni patriota) upoznaje sopstveni narod od pripadnika drugoga.

Tako da: ne, nije bolje. Nemerljivo je gore. Ili si lažan Srbin ili loš Srbin; nijedna opcija nije baš lepa po tebe, mada po Srbe jeste bolje da si lažan.

Da, @Kole11, ako nisi znao, naš Mrki je tvrdio da je neka muslimanka koja ima i čisto islamsko ime, Amira. Mešanog porekla tj. iz mešovitog je muslimansko-hrvatskog braka, kako je tvrdio.

Uvek sam znao da si opsednut mojim likom i delom i da me uhodiš. Ali... Mora da mnogo peče, kad si se ove pošalice sa Foruma hr uhvatio. :lol:

Da, da. Muslimanka sam, iz Bejruta. Tako sam bio rekao.

Uvek sam znao da si opsednut mojim likom i delom i da me uhodiš. Ali... Mora da mnogo peče, kad si se ovog sa Foruma hr uhvatio. :lol:

Lol. Kaže čovek koji manijakalno prati svaku moju reč, koji je išao i pratio Esada Rahića po Facebooku, gledao kada je odlazio u autobus, kada mu je u selu nestajalo struje i to poredio sa mojom aktivnošću na forumu; onda pravio snapshotove da Rahićevih predavanja na YouTube-u i poredio njegovo pisanje rukom sa mojim pisanjem u paint-u mišem (zastani na momenat samo da pomisliš koliko je to...pametno, za početak, na stranu što rukopisi uopšte nisu odgovarajući) i koji si šokirao ljude koje si smarao kada si slao te svoje slikice da su se ozbiljno zabrinuli kako za tvoj koeficijent inteligencije tako i mentalno zdravlje; ti koji si zbog opsesivnog uhođenja, rovarenja po privatnom životu izgubio i status moderatora koji si masovno zloupotrebljavao će i koji si još štošta drugo radio protiv ne samo mene, nego i drugih forumaša...

Ali, ne, zapravo sam ja takav. :mrgreen: Po običaju, čista ironija. Loš pokušaj; svi te ovde znamo, izuzetno dobro.

Da. Kaže čovek koji manijakalno prati svaku moju reč, koji je išao i pratio Esada Rahića po Facebooku, gledao kada je odlazio u autobus, kada mu je u selu nestajalo struje i to poredio sa mojom aktivnošću na forumu; onda pravio snapshotove da Rahićevih predavanja na YouTube-u i poredio njegovo pisanje rukom sa mojim pisanjem u paint-u mišem (zastani na momenat samo da pomisliš koliko je to...pametno, za početak, na stranu što rukopisi uopšte nisu odgovarajući) i koji si šokirao ljude koje si smarao kada si slao te svoje slikice da su se ozbiljno zabrinuli kako za tvoj koeficijent inteligencije tako i mentalno zdravlje; ti koji si zbog opsesivnog uhođenja, rovarenja po privatnom životu izgubio i status moderatora koji si masovno zloupotrebljavao će i koji si još štošta drugo radio protiv ne samo mene, nego i drugih forumaša...

Ali, ne, zapravo sam ja takav. :mrgreen: Po običaju, čista ironija. Loš pokušaj; svi te ovde znamo, izuzetno dobro.
Psst, korisniče Q, ja se za tvoj IQ nikad nisam brinuo jer uvek je na istom nivou. Pomoći mu nema. A prosto je - kad šalješ prvatnu poruku, možeš dvadesetorici članova foruma istovremno da je pošalješ.

Psst, korisniče Q, ja se za tvoj IQ nikad nisam brinuo jer uvek je na istom nivou. Pomoći mu nema. A prosto je - kad šalješ prvatnu poruku, možeš dvadesetorici članova foruma istovremno da je pošalješ.

Opet si nešto pomešao, jerbo nije bilo reči o mojoj inteligenciji, nego o tvojoj. A takođe nije bilo reči uopšte ni o tome šta ja mislim o tvojoj, već šta misle ljudi koji su se načisto sablažnjavali dok si pokušavao (mrtav ozbiljan) da proglasiš istovetnost slova koja nisu čak ni naizgled slična i koja su pisana kredom i kompjuterskim mišem (ne znam šta je uopšte gore od ta dva). :lol:

unnamed.png

Ovo je još u ono vreme dok si baš dosta umišljao da ti ljudi veruju i da te podržavaju (umesto prihvatanja surove realnosti, a to je da većina ne želi da se opeče pa uglavnom stoji po strani, videvši sa kim imaju posla u tvom slučaju), pa da im možeš olako (čak bez ulaganja nekog značajnijeg mentalnog napora — sposoban za njih uopšte ili ne) manipulisati. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Међутим ратна одштета је најмања штета нечег таквог од чега би Косово као признато вероватно одустало.Одлазе много битније ствари.
Можда би једини смисао тога био што прича да би Србија остала без права на одштету од НАТО-а јер су били агресори на туђој територији.

Nešto sam razmišljao; sad kad bismo oterali anglo-guštere što su nam na Kosovo navalili auPM, kroz dve godine bi ispred moje zgrade ponovo bilo mesta za parking. Ovako svaki stan ima po 2-3 vozila koja konkurišu za parkingspejs.

Prema tome, jednim udarcem rešavamo najmanje dva problema! Ne damo da ućeraju Kosovo u NATO, a oslobađamo parking. Plus, prestaju idiotska uništavanja zelenih površina zarad izgradnje šoping molova.

Poslednja izmena:
Komentar je pogođen. A izvinjavam se ali ne mogu da slušam ovaj rak grla u najavi.

PS. Nedavno sam izmislio bio Ristićevu izjavu. To je bila ironija. Ristić je pokvareni posni-mason u službi velike anglo-gušterice.
Q те поистовећује са заговорницима теорије завере, због тих рептила.

Komentar je pogođen. A izvinjavam se ali ne mogu da slušam ovaj rak grla u najavi.

PS. Nedavno sam izmislio bio Ristićevu izjavu. To je bila ironija. Ristić je pokvareni posni-mason u službi velike anglo-gušterice.
@Mrkalj ти када би чуо о Басарином пореклу, сео би. Али то није тема за овај форум. Поента моје објаве је што хоћу да покажем на шта су спали ти тзв. критички историографи. Једини који може да Ристића одслуша до краја, а да се уздржи па да му не постави ниједно незгодно потпитање, јесте неко управо профила Светислава Басаре. Јер он не да не зна српску историју, већ га она не занима, нити га било чија историја занима. Сем тога познато је какве књиге објављује и како на један примитиван начин вређа Десанку Максимовић.

@Старо Браничево ja sam pročitao desetak radova na temu Milojevića koji su izašli iz šinjela tog udruženja i niti jedan jedini nije ispunjavao čak ni minimalne kriterijume. Svi su bili prepuni dezinformacija, pa i bukvalno potpunih izmišljotina. U mnogima piše da pristalica Milojevićeve škole bio, navodno, Panta Srećković, pa se čak i naziva autohtonistom. Može se ponekad pročitati da je Milojević boravio u Kini i istraživao neke kineske arhive...jezivo. Pa posle neki ljudi pomisle da je i to što tamo piše tačno.

Udruženje Miloš S. Milojević nije udruženje u kojem se izražava poštovanje lika i dela Miloša S. Milojevića. Oni po njemu pljuju; gaze po njegovim ostacima i ponižavaju ga. To je tamo čisti marketing; prodavanje guščije masti i raznih proizvoda, sa nabijenom cenom, dok se tu prilepi slika Miloša S. Milojevića.

Pogledajte prilog 1304184

To je to; zloupotreba Milojevića, odnosno njegova komercijalizacija. Tzv. Dani Miloša Milojevića imaju samo lažan prizvuk nekakvog tobož' naučnog skupa; većina je manifestacija u komercijalne svrhe.

Za sada rehabilitacija Milojevića ostaje isključivo u domenu bečko-berlinaca kao što su Miloš Jagodić ili Uroš Šešum. Šešum je jednom fusnotom i rečenicom uradio za Milojevića više nego što je celo udruženje u Crnoj Bari za 13 godina postojanja.
Јао ти са тим твојим пачијим јајима, качио си то већ! Знам ја то врло добро, ни мени се не свиђа таква врста експлоатације лика и дела Милоша С. Милојевића. Милош Милојевић није никакав свети пророк, а то неки управо мисле. Они би хтели догмате који данас владају у тзв. бечко-берлинској историографији, да замене догматима из Милојевићевих дела, па да сваку његову реч цитирају као суре из Курана. Али то није поента. Милојевић је само један научник и истраживач, који је имао приступ који се није уклапао у тадашње политичко виђење решавања ситуације на Балкану од стране водећих великих сила и зато је исмејаван као лудак, псеудоисторичар итд. Милојевићева дела захтевају озбиљан научни приступ и жељу за истраживањем. Све што је М.М. написао није никаква његова фантазмагорија, нити измишљотина које је он уметао, већ све има своје упориште у изворима, које је он тражио на местима, где водећој историографији не пада на памет да истражују, јер се они крећу унапред задатом трасом. Све има своје упориште, укључујући и тезу о Србима у Кини на Далеком Истоку и о томе је писано од стране водећих европских оријенталиста XIX и XX века, који наравно далеко од тога да те крајеве повезују са данашњим балканским Србима. Али нико од наших надуваних академских величина се тиме уопште није ни бавио, јер тамо је забрањена зона. Најбоље је саблазнити се и рећи "ха, ха, лудак!"

Q те поистовећује са заговорницима теорије завере, због тих рептила.
Zaista, uviđam da ljudi nisu, a šta su - nešto ljigavo i gadno. Dakle, taj izraz mi ovde dođe kao metafora, skraćeni opis njihovog moralnog lika i duhovnih aspiracija.

Pogledajte prilog 1304184

Сем тога и ја сам мислио да их окренем. Али мени не траба маст него свежа гушчетина, обожавам је у подварку, то је врх онако лепи се за прсте! :)

Pored Ljepojevića, evo još jedan pozitivan lik iz srpske priče, gitarista, sa prijatnim glasom.

Objavljeno pre sat vremena.

1,081 views Mar 3, 2023

00:00 - Uvod i kratak opis emisije
01:18 - Šta je pokazala godina dana rata u Ukrajini
24:30 - O engleskoj veštini da drugi narodi ratuju za njihove interese
32:15 - Zašto Rusija 2014. godine nije bila spremna za sukob sa Zapadom
35:40 - Zašto Rumuni ne vole Rusiju?
42:40 - Zapadna Evropa je kolonija Amerike
46:40 - Katolička crkva i fenomen konvertitstva
01:00:43 - Jesu li Srbi narod zapadne kulture a istočne duhovnosti?
01:05:26 - O odnosima Srbije i Rusije
01:17:55 - Da li nam ambasador SAD preti izolacijom?
01:25:35 - O anglofobiji i rusofobiji
01:33:54 - Ima li srpske krivice za raspad Jugoslavije?
01:42:40 - Zašto Rusi ne sklone Lenjinov mauzolej iz Moskve?
01:55:47 - Da li je Oktobarska revolucija imala i dobre strane?
02:19:15 - Da li je uspon Kine znak da komunizam nije mrtav?
02:25:41 - Da li je jugoslovenski komunizam bio manje krut od sovjetskog?
02:44:00 - Neuspeh Evrope da integriše migrante kao vesnik njene propasti

У 159. епизоди емисије Дијалог у продукцији портала Нови Стандард говорио је филозоф Милан Брдар. Емисија је снимљена 27. фебруара у нашем студију у Београду.
Знаш ко је још добар, Игор Ивановић.

изражавам сумњу да је кнез Јован Владимир ковао било какав новац, јер новац није ковао ни његов "суверен"- бугарски цар Самуило, владар неупоредиво моћнији од свог зета- младог диоклијског кнеза, са много већим изворима прихода, амбицијама и политичким значајем на европској позорници сујете и моћи. ковање новца није само потврда привредног узлета неке земље, области или града, него пре свега- јавна манифестација политичких претензија. лик на новцу на себи носи царски (!) орнат и симболе самодржавне власти. то је прворазредни изазов, рукавица у лице сувереној власти моћних суседа. није Владимир био владар ни таквог карактера ни таквог формата.

Znači, odmah po otkriću javljaju se dva srebrnjaka koja niko nije povezao sa Vladimirom više od jedne decenije, iz privatne kolekcije jednog čoveka u Beogradu, i to jedan iz Skadra, a drugi iz Elbesana. Elbesana u koji je Vladimir pohranjen značajno kasnije i za koji nema baš neke logike zašto bi se baš tu pronašao novac koji je kovao. Deluje kao da je neko osmislio dva centra koja se imenom vezuju za Jovana Vladimira i kazao da su novčići odatle, a da se ova dva neverovatnom brzinom pojavljuju da potkrepe otkriće prvog.

E sada, neka me neko slobodno proglasi prevelikim skeptikom i nepoverljivim čovekom, ali ako sagledaš celu sliku i sve komponente, sve kao da zvuči na vešto pripremljenu priču. Što ne znači da tu imamo išta maliciozno sa strane Ramadanskog, naravno. Moguće je da moje sumnje nisu na mestu; vreme, zub kriitike i reakcija zajednica istoričara, arheologa i numizmatičara će pokazati.

Bilo bi lepo čuti šta misle @Statler and Waldorf i @Ројалиста o otkriću Ramadanskog.
ако сам добро запазио, Рамадански у свом тексту наводи да је кнез Јован Владимир саградио тробродну базилику посвећену Пресветој Богородица у Елбасану? одакле му тај податак?

ако сам добро запазио, Рамадански у свом тексту наводи да је кнез Јован Владимир саградио тробродну базилику посвећену Пресветој Богородица у Елбасану? одакле му тај податак?

Citira jedan noviji rad Mladena Zagarčanina. О неким новим археолошким налазима из времена Светог Јована Владимира, са посебним освртом на истраживања манастира Пречиста Крајинска.

Andrea Lukani je zabeležio predanja o Vladimiru u Albaniji i jedno od zabeleženih predanja, za koje Zagarčanin kaže da je slabije, pričaju Albanci o nekakvom Svetom kralju koji je na mestu ove crkve podigao crkvu u čast Svete Bogorodice. Zagarčanin čita ktitorski natpis na grčkom jeziku i kaže da je Karlo Topija našao ruševine nekog starog hrama, nastradalog u zemljotresu i samo ga obnovio, a arheološka istraživanja (Melsi Labi, Gjon Vladimiri, Princi qe be shenj, Tirane 2015, 49-50) su ukazala da je sadašnja crkva podignuta na temeljima starije bazilike.

Tao da Zagarčanin koristi albansko narodno predanje iz okolišja i činjenicu da je postojala tu ranije neka crkva, porušena u zemljotresu, te izlaže na osnovu toga tvrdnju da je tu postojala u XI veku zadužbina Jovana Vladimira lično, u kojoj bi trebalo da je bio i sahranjen. I kaže da je to verovatnije bio hram Svete Trojice (kaže da je po Lukaniju to lokalno predanje jače), negoli Presvete Bogorodice.

Poslednja izmena:

Back