Imaš u objavi iznad, ako si je pročitao). Odjednom pronalazimo 3 novčića i to gotovo u isto vreme, a posle toga tek u XIII veku se javlja srpski novac (isto kad i bugarski). Izuzetno je neobično. Obično kad se uvede kovanje novca, kad neko napravi taj korak, onda u kontinuitetu imamo pojavu, a ovde imamo pauzu u iznosu od više od dva veka. Vladimirovi naslednici su bili i moćniji vladari, veća sila, i bili većeg međunarodnog subjektiviteta, a iz nekog razloga nisu kovali novac.
Osim toga, neke od stvari vezano za ovo otkriće u najblažu ruku ako išta deluju čudno. Simultano se otkrivaju 3 novčića. Ramadanski objavi bakrenjak koji je pronašao i onda mu prilazi profesor dr Zdravko Petrović sa Megatrend univerziteta i pokazuje da u svom posedu ima još dva takva novčića, od srebra. Kaže da već 11 godina poseduje te novčiće, ali niko nije ništa rekao, pa ni on sam. Kaže da je jedan Vladimirov srebrnjak nabavio iz Skadra, a da je drugi iz Elbesana. Dakle, sasvim slučajno, jedan novčić je iz prestonog Skadra, a drugi novčić iz Elbesana. Baš Elbesana, gde je sahranjen Sv. Jovan Vladimir.
Znači, odmah po otkriću javljaju se dva srebrnjaka koja niko nije povezao sa Vladimirom više od jedne decenije, iz privatne kolekcije jednog čoveka u Beogradu, i to jedan iz Skadra, a drugi iz Elbesana. Elbesana u koji je Vladimir pohranjen značajno kasnije i za koji nema baš neke logike zašto bi se baš tu pronašao novac koji je kovao. Deluje kao da je neko osmislio dva centra koja se imenom vezuju za Jovana Vladimira i kazao da su novčići odatle, a da se ova dva neverovatnom brzinom pojavljuju da potkrepe otkriće prvog.
E sada, neka me neko slobodno proglasi prevelikim skeptikom i nepoverljivim čovekom, ali ako sagledaš celu sliku i sve komponente, sve kao da zvuči na vešto pripremljenu priču. Što ne znači da tu imamo išta maliciozno sa strane Ramadanskog, naravno. Moguće je da moje sumnje nisu na mestu; vreme, zub kriitike i reakcija zajednica istoričara, arheologa i numizmatičara će pokazati.
Bilo bi lepo čuti šta misle
@Statler and Waldorf i
@Ројалиста o otkriću Ramadanskog.