Blogovi

Zar da jos lutam, ne spavam, i da te sanjam? Zar samu sebe secanjima da proganjam? Nisam luda. Ili pak, to kazem cisto reda radi. Znam da negde u podsvesti.. Djavo se moj sa andjelom kladi. Bacene su karte na moj oporavak. A djavo mi dusu kupuje. Da necu preziveti. Da necu uspeti. Ponekad i andjeo strahuje. Ne zelim da znas koliko ja patim. Koliko venem. I zelim da te vratim. I zbog toga, ja ne trazim nacin da opravdam bol. Ja sam svesna toga da te jos uvek volim. Da si zivot moj. Neka me drugovi drze da ne padnem da ne tonem. Ti polako bledis. Ne ispunjavas mi ni snove. Zato... Bas zato sto znam da znas da te volim. i da sam patila. Nasmejacu se u prolazu kad te vidim, jer gubi samo onaj ko stane. Najzad sam shvatila.
Sve se izmenilo za ove cetiri decenije. Mozda ponajmanje, mi sami. Voleo bih da se nadjemo svi i da pricamo ko je sta uradio od svog zivota.... I neka se secamo samo lepih stvari! Ovo je vreme "digitalaca", a secate li se kada smo se mi ozbiljno i profesionalno obucavali za klasicnu fotografiju, spremni da odradimo svaki zadatak, ali uz pesmu "Hey, Jude" i "Angie" jer smo time ubijali nervozu koja prati ovu profesiju. Javite se ! Miselinka Paripovic, Malisa, Vlada Rados ( gde li je on sada?), Dragana, Zorica, Bosko, Bosko (Dimitrijevski), Mihajlo Antic, "Munja", ( jedino sam saznao da je nas drug "karatista", Zeljko Tvrdinic, nalazi u Australiji, da li bese Brisbejn, ili Adelejd, uglavnom, bavi se pejzaznom fotografijom i na...
Ти ме не волиш и не желиш, зар леп нисам нимало, мала? Не гледајући, од страсти уз жар на раме ми је твоја рука пала. Са кежењем, млада, осећајним ја с тобом нисам ни нежан ни зао. Колико си их миловала сјајних? Ко ти је све досад руке, усне дао? Знам, они су прошли као санке, мила, не додирнувши твој огањ у снима, на коленима многима си била, а сада, ево, седиш на мојима. Нека ти очи трепавица руби, нека ти у мисли дође други неко. Та и ја те баш јако не љубим тонућ у нешто драго и далеко. Ову ватру судбином очајно не зови, веза лакоумна то је. Као што смо се сусрели случајно растаћемо се уз смешак нас двоје. Својим путем отићи ћеш у смирај да прокоцкаш дане и плач нови. нељубљене само ти не дирај, негорене...
Ћерка једног пријатеља....девојчурак од деветнаест година, завршила школу, за прехрамбеног техничара, па пошла на разговор за посао, у једну познату фирму, ту у мом граду.... Поред свих питања, које јој упутише у кадровској служби, поставише и ово.... ПЛАНИРАТЕ ЛИ ДА РАЂАТЕ....? Девојчурак, која још није ни удата, тако је и одговорила....ДА ЈОШ НИЈЕ УДАТА, АЛИ КАДА СЕ УДА, НОРМАЛНО ЈЕ ДА ЋЕ И РОДИТИ..... Још није добила никакав одговор.... Тема као тема, рекли би смо, и није политичка, да није тог питања.... ПЛАНИРАТЕ ЛИ ДА РАЂАТЕ....? На улиоцама Србије пре можете видети кенгура, него трудницу.... Све теже је видети мајку....или оца, како гурају дечја колица..... Сведоци смо свакодневне борбе, за којекакве равноправности, само нико из...
Izvor žive vode - Kvalitativna množina
Ова прича из Новог завета подсетила ме на филозофско учење о квалитативној множини. Извор живе воде о коме Исус говори јесте управо то, реалност нашег духа, заправо дух сам, а познавајући филозофска учења можемо му се бар делимично приближити. Уобичајено мишљење каже да ми из спољашњег света примамо дражи, те дражи уређујемо у опажаје и тако долазимо до неког појединачног предмета (перцепције). Међутим, ово није тачно, нису дражи или унутрашње афекције оно од чега се полази већ нешто друго. Оно од чега се полази јесте суштина и сама основа свега, или другим речима акција, воља, трансцендентна област где је све у међусобном прожимању и нашем сазнању потпуно непојмљивом битисању. Сада се из тога некако издваја уређени свет опажаја као...
Hrabrost
Шта је храброст? Шта је то што неки човек уради а онда људи тај његов чин назову храбрим? И зашто се храброст узима као врлина а кукавичлук као мана? Ако питамо разум прогласити храброст врлином нема никаквог основа. Зашто би неко занемарио интересе свог самоодржања зарад нечег? Ма који рационални разлог да наведете, материјална корист, част, награда итд. једноставно не стоји. Тако да они који зарад идеологије, славе, задовољства било које врсте, савлађују страх и јуришају у животно опасне ситуације или играју руски рулет другачије речено, никако се не могу назвати храбрим, већ или глупим, или лудим. Има још једно. Посматрано на тај рационални начин храброст испада нешто врло блиско са стрпљењем. Ако неко пркоси садашњој опасности то...
SVAKA ZENA BI TREBALA ZNATI: Kako se zaljubiti a da se ne izgubi ; Kako da napusti posao, raskine sa ljubavnikom i suprotstavi se prijatelju a da ne uništi prijateljstvo; Kada da se trudi jače, a kada da ode ; Kako da se dobro provede na zabavi na koju nikad sama ne bi odlucila doci; Kako da traži ono sto želi na način na koji će to najprije dobiti; Da ne može promeniti dužinu listova, širinu bedara ili prirodu svojih roditelja; Da njeno detinjstvo nije bilo savršeno,. ali je završeno; Šta treba i šta ne treba raditi za ljubav; Kako da živi sama, čak ako joj se to ne sviđa Kome može verovati, kome ne može i zašto to ne treba primati lično Šta može i šta ne može postići u jednom danu, jednom mesecu i jednoj godini
Nemojte se cuditi ovoj hladnoci, to mene Bog voli pa me cuva. Poslao mi je malo hladnoce uz terapiju, vrucina mi odmaze. "Ova djevojka ce zivjeti jos nedelju dana", rece dr djevojcici od 17 godina. Prije dvije godine umrije dr, a djevojka prije neki dan napuni 28. :eek: "Nikad vise necu biti zdrava, cijeli zivot na kontrole moram ici, cijeli zivot paziti sta cu i kako cu! Nikud ne mogu, Kosa mi je izrasla nekoliko cm za 4 mjeseca, to mi je ko da i ne raste. Djeca mi crkose. Jes da svako ima svoju porodicu, ali znas sta znaci njima da se suoce opet s ovom bolescu. I svekar i svekrva, i otac su mi od ove bolesti umirali na mukama, a ja samo da tako ne umrem, pa neka zivim na mukama", pozali mi se zena u penziji, sa odraslom djecom...
Zeleni Kaktus
Zeleni Kaktus Udarno je beštiju smirujem prepravljam ali treba joj još, kruži oko mene kao zao duh ali opet kriv sam pozivam je dozivam imenom čak! Šape joj u zahvatima smirujem, otima se ruke i vreme su u ranicama, oružje golo a sutra zaboravlja reke ispravlja jer na izvoru je zlatnik skriven ne, nikada prsten.
POLA OD BOLA
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) POLA OD BOLA Tuge me neke skolaju eto, Brižnost je valjda odlika čoveka Neskromno čovekom smatram sebe Što koristi osmeh kao svoje ćebe. Sada mi i ćebe dovoljno nije Tama me neka odasvud bije. I ne vidim ružu onako kako treba Ovaj nas život kao kobac vreba. I slike idu, prolaze kraj mene Ne vidim ih, slepilom su sakrivene Idu ko senke, nisam ih svesna Suzni mi obrisi kao koža tesna. Nervozna jesam, život me boli Ma znam ja da on mene voli Al’ zašto toliko tvrdoglav je Daleko od mene ...sad sam je. Neće da brinem...a ja se kidam Kada bih mogla uzeti pola Pola od njegovog bola......
Puzavica
Reči mi otpuzaše u laž koliko i zeleni pipak kada se pruži d ali instiktivno ili iz opšte tuge ka nechemu znachajnim, kao i što samo zna ta neka stara fotografija.
Well, I took a stroll on the old long walk Of a day -I-ay-I-ay I met a little girl and we stopped to talk Of a fine soft day -I-ay-I-ay And I ask you, friend, what's a fella to do 'Cause her hair was black and her eyes were blue And I knew right then I'd be takin' a whirl 'Round the Salthill Prom with a Galway girl We were halfway there when the rain came down Of a day -I-ay-I-ay And she asked me up to her flat downtown Of a fine soft day -I-ay-I-ay And I ask you, friend, what's a fella to do 'Cause her hair was black and her eyes were blue So I took her hand and I gave her a twirl And I lost my heart to a Galway girl When I woke up I was all alone With a broken heart and a ticket home And I ask you now, tell me what...
Poštovani i ostali gledaoci dobro veče, od domaće hronike posvećujemo 15 minuta Budjoniju kom je baš krenuo posao. Kao što znate, Budjoni nema završeno školovanje pošto je drugovima otimao džeparce. Svedoci iz odeljenja se sećaju kako je kazao profesorki da mu ne upisuje keca pre nego ćale proveri ocene i tom prilikom lupio šakom o sto. Profesorki je poručio da ne morališe mnogo pošto je posao dobila preko stranke a ne regularno a da su džeparci išli na drogu a ne na užinu tako da je uradio dobro delo. Posle se svadjao sa direktorom škole koji je opet došao pijan i lovio muve po kabinetu sa flašom dok je psihologkinji (kad već može predsednica i poslanica) rekao da nema ni trunke obraza jer je došla u miniću na posao da izigrava cavu...
Studentsku populaciju ovde svi razumeju i pružaju joj mnogobrojne olakšice i pogodnosti. Pa čak i letovanje. Za samo 550 eura + PDV možete dobiti krstarenje po Nilu, a uz to ćete dobiti još i obrok i po! Fenomenalna ponuda. Pa, bolje nego u menzi, šta hoćete?! Sumanuto, ali moguće. Zamislite situaciju: u užasno zagušljivom amfiteatru čekate da se na višemesečno učenje stavi tačka, da se jedno poglavlje završi uspešno. I tako, puni elana, prelazite preko hrpe knjiga, zaostalih užina, kesa i kesica, torbi, opušaka i ostalog do prve klupe u kojoj će biti ili ne biti. Prof. dr gleda ispod naočara, kao da se nasmešio... Ili mi se učinilo? Postavlja pitanja. Grozničavo pišem. Počnem da pričam; za sve to silno znanje više nema mesta u glavi...
Немој, рекао си, да газиш по нитима мојих крила на која сам те попео да би могла да видиш себе. Немој, рекао си, да гасиш угарке у мојим очима док те гледам како ми прилазиш, склањајући осмех са краја усана. Немој, рекао си, да говориш речи са жаоком на врху, развијајући их као поклон пред мене. Немој, рекао си, јер не говориш ми ти, већ то одјекују душе љубавника који су живели давно пре нас. Немој, рекао си, ја сам само одраз твојих снова над кога се нагињеш као роса са влати летње траве, да би нестала са првим зраком сунца.
ГОСПОДЕ БОЖЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ОПРОСТИ МОЈОЈ ГРЕШНОЈ ДУШИ ЗА СВЕ ГРЕХЕ КОЈЕ ПОЧИНИ У ПРЕДХОДНИМ ЖИВОТИМА, КАО И МОЈОЈ ГРЕШНОЈ ДУШИ У ТЕЛУ(овде изговорите своје име и презиме,жене – девојачко презиме),ЗА СВЕ ГРЕХЕ КОЈЕ ПОЧИНИ У ОВОМ ЖИВОТУ. ТИ ЗНАШ НАЈБОЉИ ПУТ ДО САВРШЕНСТВА,ЗАТО СЕ ПРЕПУШТАМ У ТВОЈЕ РУКЕ,ДА МЕ ЊИМЕ ВОДИШ! У ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА! АМИН!
SPOZNAJA
Mislih o sebi da znam sta je san Jer snove sanjam svakog trena S tvojim imenom mi je ispunjen dan I samo s tobom sam kompletna zena Slutih o sebi da znam sta je bol Da dusa je moja studenom hodila Dok u tvom oku ne spazih odraz moj I svatih da sam se tek s tobom rodila Mastah u sebi da znam sta je sreca I da me nikad napustala nije Sad s tobom dobih krila najveca I pozeleh da s oblaka nektar pijem Sumnjah o sebi da sebicno volim Da samo svoje snove ispunjavam ja Da ne znam za ljubav nikog da molim Dok tvojim robom ne postadoh sva Mislih o sebi da znam ljubav sta je Da sam se s njom davno upoznala Dok ne poceh tebi sebe da dajem Tek tada sam lepotu njenu spoznala Srecnom me cini tvoj lik na dlanu I osmeh svaki upucen krisom od svih...
Ova žena...nazovi devojka,može li biti moja žena?Dobra majka mojoj deci,stub moje kuće,podrška u dobru i zlu,u bogastvu i siromaštvu,kada godine i mladost prođu,a proćerdali smo mladost prilično,oboje.35 njoj je godina....čoveče,35!Želi li ona decu?Može li da zatrudni ili ćemo se vući po bolnicama u jalovim pokušajima?Kada možemo najranije dobiti prvo?Hm,godinu dana "upoznavanja",devet meseci trudnoće...u 37-oj prvo...a drugo,treće?... Koliko je pilula progutala u životu,baš da ne bi zatrudnela?Zašto niko pre mene nije bio dovoljno dobar...ili ona nije nikome bila dovoljno dobra?.... Da je sreće(koje i čije?)ova žena bi odavno bila udata,deca bi joj krenula u školu,nekom drugom,a možda i boljem čoveku bila bi radost....Da je sreće nju...
Posle Smrti
Mlad covek koji tesko prolazi u zivotu,koji skoro nema nista-umre ljudi oko njega,poznanici,neka rodbina,prijatelji,zale,placu kao-umro je mlad,nema ga vise. pa sta ako ga nema? Sada je on na nekom boljem mestu. u najgorem slucaju,bar ne oseca nista,odmara U najboljem slucaju,on je andjeo,i gleda na svoje bliznje,cuvajuci ih,i uzivajuci u nebeskoj harmoniji
Well my name's John Lee Pettimore Same as my daddy and his daddy before You hardly ever saw Grandaddy down here He only came to town about twice a year He'd buy a hundred pounds of yeast and some copper line Everybody knew that he made moonshine Now the revenue man wanted Grandaddy bad He headed up the holler with everything he had It's before my time but I've been told He never came back from Copperhead Road Now Daddy ran the whiskey in a big block Dodge Bought it at an auction at the Mason's Lodge Johnson County Sheriff painted on the side Just shot a coat of primer then he looked inside Well him and my uncle tore that engine down I still remember that rumblin' sound Well the sheriff came around in the middle of the...
Blavor Zmijoliki gušter. Ljudima sa kontinenta to je još jedna zmija. Sa zmijom nema ništa zajedničko on trepće i ima topao pogled. Nema rascepljen jezik i nepalaca. Ne boji se ljudi. Otrovnicama je noćna mora, hrani se zmijama! Šteta što na YU tubu nema jedan iz serije onih spotova o toleranciji, mislim iz 2001. Radosav: "Đe si Joksime Blavore ispod kamena ..............." .Ljudi mediterana ga vole..... Gledao sam jednu prirodnjačku emisiju...... Blavor je ispod kamena, Ispod drugog kamena je zmija. Ta zmija drži u stisku jedno pile koje bi da se razleti rastrči i raskokodače. Blavor je izašao iz senke. Pile i blavor se vide! Kao da je lako isterati zmiju ispod kamena!
Rođen u patrijahalnoj porodici, od oca autokrate i majke koja ga rodila sa sedamnaest godina, Jovan je, na neki način, bio predodređen da radni vek provede u nekoj uniformi. Najpre je želo da postane policajac, a potom vojnik, ali izbor svog zanimanja pravio je u vreme kada su sve vrednosti bile poremećene, i kada te službe nisu bile ono što su bile do tada. Urušena država i kolaps svih moralnih vrednosti potpuno su dezorjentisali mnoge mlade ljude, ali Jovan nije bio jedan od njih. Odlučio je da će postati sveštenik. Fakultet je završio uprkos neodobravanju oca, uz tihu podršku majke, bez pomoći države, i u vreme velike krize. Sve to ga nije sprečilo da postane dobar sveštenik. Dobio je parohiju daleko od svog rodnog grada. Jednoga...
Back