Blogovi

Često smo u situaciji da u nekog posumnjamo ili da nas neko laže. Da li će nas neko prevariti zavisi od toga koliko je vešt, ali i od našeg iskustva i sposobnosti da pročitamo emocije te osobe. Da li ste u stanju da pročitate ovaj aktuelni događaj: Videćemo da li će se odgovori u ponuđenoj anketi grupisati oko istog zaključka. :)
Pozdrav svima, četvrta je godina kako živim u Nemačkoj, završavam Gimnaziju u proleće. Muči me dilema da li da studiram ovde ušuškana u sistem sa svim povlasticama koje pruža ili se vratim dole (Novi Sad/Beograd) i tu započnem studije. Moram da napomenem, super je ovde, ali fali duhovnosti. Druženja su nikakva i većina je kao hendikepirana. Mnogo me interesuju mediji, kultura, jezik, novinarstvo, pozorište, produkcija.. u tom nekom smeru bih išla. S obzirom na to da sam mnogo prisnija sa našom kulturom i jezikom nego nemačkom, smatram da ima smisla vratiti se. Eh sad.. tu su brige za perspektivu posle faksa, finansije, životni standard itd. Nisam materijalista, bar mislim da nisam. Guši me zapadna trka za novcem. Ne uklapam se u...
Najpre su strogi i pošteni bili (Ako je pošteno to da uzimaš tudje) Dok nisu svoju vlast učvrstili Posle su i dalje pošteno pisali ( ko bi ga znao dal su tako i mislili) Ali se nisu tako ponašali I to je postalo pravilo A ja budala kasno skontao sve to
Kao duga
KAO DUGA Heraklitovska reka promena koja za svaki trenutak živih bića smrtnu opsnost predstavlja,kakvu nam nadu ostavlja? Nauka koja istražuje uzročno posledični lanac dogadjaja bez kraja i konca,kakvo rešenje može da da?Večito nezadovoljena liči na trkača koji nikad da stigne na liniju horizonta gde se nebo i zemlja spaja. Ne ,razumom se istina, sakrivena iza mnoštva koje se u vremenu stalno menja,ne može dokučiti.Apstarktno mišljenje je tu nemoćno već intuiciju treba slediti,iza mnoštva oblika i promena ,ideju večnu spoznati. Kao duga koja nastaje kad sunčev zrak ,neizmenjen,kroz mnoštvo kapi koje se kreću prosijava, i uprkos mnoštvu kretanja nepomično opstajava,tako i nada naša ćudima vremena odoleva jer je večna promisao Božija...
KOLIKO STARI LJUDI,SMEJU DA MASTURBIRAJU Vrlo cesto se u poslednje vreme,mogu procitati clanci lekara seksologa,koji preporucuju masturbaciju starijoj populaciji,kako bi zadrzala vitalnost celokupnog organizma.Medjutim,kada god se govori o ovoj temi,kod starijih mukaraca,a narocito starijih zena,javlja se neka nelagodnost,neka vrsta otpora prema toj temi koja jos uvek izaziva neku vrstu nerazumevanja,da ne kazemo stida.Bilo bi veoma dobro,kada bi se preko svih drustvenih mreza,javnosti obratili relevantni strucnjaci lekari.koji bi decidno izneli svoje strucno misljenje,u vezi ucestalosti masturbacije.Da li je to svakodnevno,ujutru uvece,i narocito da li treba izbegavati posle obroka i sl.Starija generacija jos uvek zivi,u onom...
Ili ***** li šta? (što bi rekla Margo) Put u Grčku. Ostvarenje dugo čekanog sna. Kanda mogu da umrem...il' da ipak malo sačekam?! Elem, bilo je to 'vako: „Krenem ti ja, kad ono vuci na sve strane....“uuuu ode ja u drugu priču. Jerisos, podno Atosa, Svete gore miran ribarski gradić, sa veoma malo turista koje većinom nanosi put u potrazi za verom i Bogom. Čak i stanovnici koji prolaze pored prelepe crkve na motoru, uspore, prekrste se i nastave ka svetlosti božijoj. Eeeee ali oni nisu za zakletvu Titu pevali stih. Nisu bili najotvorenija zemlja, najbolja, najlepša najbogatija..naj, naj naj i lalalala. Nisu nosili crvene marame i štafete. Nisu naučeni, ne učeni, već naučeni da Boga nema! Jadnici. Njima nisu bambusi i ostali...
Da sam ja taj..
Da sam Gospoar Svemira I da neka Volja tvrdoglava Odbije da mi se pokorava (kao što je uradio On,Lucifer,zvezda sjajna) Šta bih uradio ja? Prognao bih je na planetu jednu Lepu i zgodnu u svakom pogledu Da volju zavodi i mami da traje I pustio bih je da se razvije U hiljade raznih oblika Da svaki sa svakim ratuje I da jedan drugom bude hrana Tako da volja jede samu sebe...svakog dana:per: Kazna bi bila na neodredjeno vreme A zapečatio bih je likom Uroborosa. PS Pa,hm...ha ,kako vam se dopada ideja :per:
Mislim da je u vreme aplauza sa terasa, zgodna prilika da se uputi i jedno veliko Uaa! (ili Buu..! ko šta više voli i u koje god vreme želi) - svim onim muškadinima koji koriste ovu situaciju da kao besni šeruju viber-šale tipa „Juče nismo imali internet 24 sata pa eto popričah malo sa suprugom - fina neka žena..“ - kao i ostale slične pošalice na temu „ala mrzim svoju ženu“. U Kini su bržebolje već eto došli sa statistikama da je po izlasku iz epidemije naglo porastao broj razvoda. I verujte, to nije zbog žena. Već zbog bezmudih muškadina koji su eto – prsli. Teško im bilo da sastave par meseci u kući. Evo i kod nas se zahuktava isti trend (doduše najpre širenjem pomenutih kretenskih šala, ali ne pada sneg da pokrije breg..)...
Njegovo carstvo svud po zemlji seže On bi da svakog živog ulovi i veže Lovaca je bezbroj što love u njegovo ime Bezbrojne su mreže i zamke njine A za čoveka je posebno opasna ona koju je Dalila za Samsona plela Kad je Samsona iz svetlosti u tamu vodila. Ali pobeda njena nije na kraju bila Jer Samson iz drugog carstva beše Ishod te borbe će Sudije da reše. P.S. Borba se ta nije završila Dalile se danas umnožile A Samsoni sami sebe ošišali Šta će dalje biti može da se sluti A mogući su i razni obrti Objašnjenje Dalila je pripadnik kulta Astarte,zemaljske boginje plodnosti. Samson je iz patrijahalnog, monoteističkog Izrailja,sa bogom Jahveom na nebu.Zbog žrtvovanja svoje svesti nagonima postao rob i oslepljen upregnut u jaram.Na kraju...
ovo je dugačko, ali ako ste zainteresovani, mogu vam ištancati celu knjigu u roku od nedelju dana kažite jel bi da vam copy paste ovo u par dana, pa da nastavimo sa Snoviđenjem, ili ne bi, nego da prosto nastavimo sa Snoviđenjem :) posveta: za @mina68 IZBOR Chapter 1 Veče je padalo iza visokih, pri vrhu suženih prozora, bacajući zadnje smirajne zrake na veliku prostoriju. Zbog vitrina koje su oblagale zidove i bile dupke pune knjiga, činilo se da je soba neobično zakrčena ljudima; mada zbog svoje prostranosti to nikako nije mogla biti, a nije ni bilo tačno. Čudan je, pre svega, bio način na koji su prisutni ljudi zauzeli dugački stol, sedeći jedni drugima nasuprot; kao da vode ratne pregovore o primirju. Žena, koja je kao...
Šargarepa
Želeo bih da na ovaj način odreagujem na teme kojima se ženama stavja do znanja kakvih sve tipova muškaraca ima. Cilj mi nije da se upuštam u te kvazi-tipologije, već u samu ideju da se posle toliko desetina (a neki kažu i stotina, pa čak i miliona) godina postojanja ljudske vrste , ti međuljudski odnosi i dalje mistifikuju, trpaju u kategorije i tipove e da bi se valjda u tim odnosima lakše snašli, videli gde se mi tu nalazimo, ko je poklopac a ko šerpa i šta nam je činiti. Sve takve teme imaju za cilj tzv „postizanje sreće“. U prevodu: „Drage dame, ako želite da budete srećne, morate imati na umu da postoji tri tipa muškaraca..bla bla bla.. bli ble blo..“ Problem je međutim mnogo dublji i zapravo poguban za te iste dame. Prvo...
Za životinju postoje samo opažajne predstave i motivi koji pokreću njenu volju. Čovek takodje poseduje sposobnost opažajnih predstava ali i apstraktnih koje su rezultat ranijih opažanja što čoveku daje izvesnu relativnu slobodu jer njega ne odredjuje samo prisutna opažajna okolina nego njegove misli apstrahovane iz ranijih iskustava ili sakupljenih učenjem.Zato njega ne pokreću motivi koji u sadašnjosti neposredno na njega deluju već on motive nosi i u svojoj glavi pa otud njegovo delanje nosi obeležje hotimičnog,namernog koje mu daje izgled nezavisnosti.Ova različitost u poredjenju sa životinjama zavisi od sposobnosti za apstraktne predstave,pojmova, što je suštinsko za um koga životinje i nemaju. Za razliku od uma razum je...
Dostojevski: “Blago onom ko ima ideal lepote, pa makar i pogresan.” -Ideal lepote ne moze biti pogresan. Lepota nije nauka da se rukovodi objektivnim dokazima, vec pripada sferi osecanja i subjektivnom dozivljaju. ————— Aleksandr Solzhenitsyn: “Kad si mlad nemas iskustva, kad si star nemas snage.” -Kad si mlad imas snagu da stices iskustva. Kad si star imas iskustva da ti olaksaju gubitak snage. ——- “Ako ne mozes da kazes delima nemoj ni recima.” -Recima se predstavljas. Delima se otkrivas. ————— “Zlo se samo snagom dokazuje, sve ostalo pamecu.” -Zlo nema snagu, vec nasilje. Nasilje je bes nemoci. Zato razara i stvara bol i patnju. Isto kao i podlost u kojoj je lukavstvo bez mudrosti. — Душко Радовић: “He васпитавајте...
Stojkov Ćevap
10 ċevapa - 250 dindži, neću favorizujem ni jedan prodajni lanac jer razlike su neznatne Slika je namerno manja zbog tajnovitosti recepture: odredjeni zejtin, original vegeta, tuzlanska so i indijski biber Sendvič toster domaćinski sredjen i zagrejan... E ali prvo da dopečemo sirov lebac čisto da poprimi hrskavu teksturu i ispari voda... ...ovako je hleb još ukusniji i nema nadimanja u stomaku od presnog kao nekad, ćao zdravo plus prija Sad je red naravno na ćevapčiće po Stojko® recepturi... Za salatu ćemo... Momenat... a,b,v,g,d,dj,ž.. Zaječarsko! Za par minuta sve gotovo i upravo posluženo toplo... Stavljena i 2 čena belog luka zbog urokljivih i zavidnih i ovih śto će o plekanom tanjiru. Kakav je to ćevap a da nije na...
E vidite ovako... Ja imam još uvek neobjavljen ogled "Prase-Religija-Nauka efekat" Religija je nastala pre Nauke sa razlikom da iako sebe pokušava predstaviti Naukom uopśte nije napredovala koliko sama Nauka. Nauka preispituje samu sebe a Religija to ne radi.Da je tako isto radila Nauka žene bi dan danas imale peglu na ugalj.i bez veš mašine. I taman bi sve bilo u redu oko ove logične priče da se ne pojavljuje Faktor Prase! Naime prvobitna religija i tek najsavramenija nauka ne savetuju prase! Za religiju prase je nečista životinja, u grčkoj mitologiji neumereni su pretvarani u svinje... Oni koji su posvećeni religiji sa gnušanjem će posmatrati na prase. Ljubitelji moderne nauke će tek sa još većim gnušanjem gledati na prase. Naime...
O tehnologiji iz ugla Indijanaca čija je mudrost i filozofija života vrijedna poštovanja. Veliki Grom Indijanci vide dva puta s kojima se suočava bijeli čovjek kao put tehnologije i put duhovnosti. Mi osjećamo da put tehnologije vodi moderno društvo ranjenoj i sprženoj Zemlji. Može li biti da put tehnologije predstavlja žurbu u uništenje, dok put duhovnosti predstavlja sporiji put kojim su Indijanci putovali i koji sada ponovo traže? Zemlja nije spržena na tim tragovima. Trava tamo još uvijek raste.
Hrvati su bili na kratkom povodcu, i čim bi se povodca oslobodili, tačnije, kada bi ga gospodar ciljano olabavio, nastao bi pokolj Srba. Primerice, u devetnaestom veku su samo mogli da laju - Krležin stav svodi se na rečenicu:"Starčević je jedina hrvatska divlja džukela koja je zapenušalo lajala protiv svih civilizacijskih tekovina, kada su svi ostali samo režali". Šta je bilo pre 19, 18, 17 i 16. veka pročitaj u knjizi najboljeg srpskog poznavaoca hrvatskog pitanja, akademika profesora doktora Vasilija Krestića, kome su Hrvati zabranili ulazak u svoju "demokratsku" državu zbog njegovih radova i knjiga: http://www.scribd.com/doc/54740737/G...silije-Krestic У историји су познати многобројни примери драстичних притисака на...
-Zelim da na ovom svetu postoji mesto gde nace biti validno ono sto kaze poznati filozof,knjizevnik,naucnik..njihove misli su zatrovane misljenjima drugih filozofa,knjizevnika,naucnika... Zelim da na ovom svetu postoji mesto gde nema citata...gde ce svako citirati sebe i SOPSTVENE misli... Zelim da na ovom svetu postoji mesto gde se radjaju novi pravci razmisljanja bez ustaljenih normi i vec postavljenih pravila... -Zelim...zelim...da cujem TEBE...covece, tvoju cistu, neiskvarenu misaonu reku... Sta bi bilo da se nije rodio Aristotel,Platon,Dostojevski,Leonardo,Tesla...??? -Sta bi bilo da se rodio A,B,C,D...sa svojim pravilima za nas obicne... Sta bi bilo da je bilo ili sta bi bilo da nije bilo...??? -Da li su...
pred nadolazeći Samhain Ako bi mi, milošću bogova, zapao trijumf da svetom pokazujem otelotvorenje svega čemu stremim i protiv čega lajem, pomislio je mladi doktor, onda bih molio samo za jedno: ovu ženu. Sa prozora svoje ambulante posmatrao je staricu istim onim fasciniranim očima kao i svaki put ranije. Kažu da je teško skinuti pogled sa lepote, ali kako je bizarno tek druga strana ogledala; možda je i zanesenost ružnoćom potpuno razumljiva. Čovek će opčinjeno zuriti i u jedno i u drugo. Ta je energija od iste loze i korena. Nije trebalo dokaza jačeg od površnog pogleda na ženu da bi vam njena sudbina postala kristalno jasna i očigledna. Izraz arhetip tu je gotovo neprimeren. Hiljadu godina ljudska se mladunčad zastrašuje...
Kad pokojna baba pozove u goste
(Svi ostali radovi mogu se pronaći ovde) Ispucala vrata na trošnoj straćari tresla su se i podrhtavala pod naletima hladnog jesenjeg vetra. Koliba je ličila je na kartonsku kutiju koju samo što nije odneo neki jači udar oluje. To bi se verovatno i dogodilo da natkriljena stena nije pružala oslonac u koji je kuća bila delimično uzidana zahvaljujući mudrosti svojih graditelja. Par metara ispred kuće rasla je velika bukva pod čijom teškom senkom se nalazio ogroman panj još sa moćnim korenjem u zemlji izdubljen iznutra poput posude pune raznog trulog voća, ostataka životinja, buba, povrća, polomljenih predmeta, lišća, trave i cveća. Okolo njega u koncentričnim krugovima naređano je bilo majstorski izrezbareno, umetnički oslikano, ofarbano...
Nov virus protiv kojeg nema leka
Pre nego što kažem nešto o ovom novom virusu, za kojeg je Korona mačiji kašalj, interesuje me – šta ako je moj kućni ljubimac slepi miš? Okej..dakle ovaj novi virus, gori od svih ostalih koje čovečanstvo poznaje, upravo se pokazuje na svim mestima i preti svakom čoveku bez obzira na distancu, maske i rukavice. Prenosi se brzo i kako stvari stoje, nikada nikakva vakcina neće moći da se napravi za njega. Pogađa sve polove, sva godišta bez obzira na zdravstveno stanje i genetiku i ostavlja trajne posledice koje će najverovatnije rezultirati devastiranjem civilizacije kakvu danas poznajemo. On za sada nema nikakav naziv i mutira od čoveka do čoveka, pretvarajuć i se u boljku koja ostaje da živi u nama do kraja. Ime ovog virusa postoji...
Moć očekivanja
Svi ovih dana slušamo i čitamo razne teorije. Svaka kriza iznedri buljuke mudrosera i „poznavalaca“ i tu kao što znamo, nema ništa novo. Sve to zvuči nekad logično (uz ogradu da logika ne mora nužno da ima veze sa istinom), nekad suludo, nekad zastrašujuće, retko kada prijatno i ohrabrujuće, ali.. Ali ono što retko ko uviđa je da je sve to izvanredan materijal za one koji to umeju da iskoriste i koji će to dabome i iskoristiti. Kako to funkcioniše? Pazi ovo: Dok sam bio mlađan vojnik, bio sam komandni kadar. Pod svojom komandom imao sam 100-tinjak ljudi za koje sam bio odgovoran (obuka, disciplina, izlasci u grad, kazne, nagrade i tako ta sranja) Imao sam i par pomoćnika sa kojima je trebalo sve to vreme u JNA nekako osmisliti i...
Eo da malo izađem iz virusne retorike.. "Kako si?" pitala je Dobro sam..reče moj jezik brže od pameti i to je bilo to A moja pamet onda poče da me gnjavi: Zašto joj ne kažeš stvarno kako si? Zašto joj ne kažeš da te i dalje boli, a je još uvek tražiš na svakom ćošku i koraku Ajde reci joj kako si je devedeset i sedam puta obrisao iz telefona pa ponovo dodavao. Reci joj kako si joj devetsto devedeseet i sedam puta poželeo najgore a onda ponovo iznalazio razloge da joj sve oprostiš Reci joj za nadu koja nikako da umre, ti ne lažeš, seti se! Seti se kako je uvek bilo lakše pričati istinu, ko će da pamti šta je slagao i kada.. Zašto joj sada ne kažeš iskreno kako si? Čega se bojiš? Čemu se nadaš..mekušcu sa kičmom od pamuka Zarila...
U prijemnoj kancelariji neimenovane državne službe grada kojeg je bolje ne imenovati; zvoni telefon. Brižni komšiluk prijavljuje porodično zlostavljanje. O čemu, konkretno, pričamo? Muž lak na ruci i žena koja redovno beži iz kuće; usred noći, bosa i plava (nije reč o frizuri). Delatnici neimenovane službe neimenovanog grada postupaju prema prijavi. Odlaze da bace svoj stručan pogled na poprište zločina. Zatiču: kuća, ko i sve druge u ulici. Bračni par, rane četrdesete, ni nepismeni ni obrazovani. Po jus-u. Ko i svi drugi u ulici. Standard koji ulicu određuje. (Sa svrhom naglašeno). Nakon pola sata razmene informacija, situacija jasnija. Podaci za dosije: deca skoro već obrkatila. Ćerka i udana. Žena, u stalnom radnom odnosu s...
Kad u jednom društvu počne raslojavanje to se ne zaustavlja,ide do apsurda;stvar može da promeni samo revolucija ali na to se danas ne računa Kad u jednoj društvenoj organizaciji počne propadanje to ide do kraja ,do dna..Da zaustavi to može samo neka sila sa strane ali one jedva čekaju kao lešinari da iskoriste to za sebe.Preostaje samo viša sila ...da se nadamo.. Šta da se radi? Tako menščini stoje stvari...ali tu su igrice,filmovi,klubovi,tv sa bezbroj kanala,da se čovek zabavi...
Tri starca, tri dobra prijatelja, stadoše razgovarati o radostima mladosti i teretu starosti. „Ah“, zavapi jedan, „ruke i noge me više ne služe. Nekad sam trčao poput jelena, sad jedva hodam i to s noge na nogu.“ – „Imaš pravo“, reče drugi „I ja osjećam kako je moja snaga presušila kao voda u pustinji. Vrijeme nas je pregazilo.“ Treći, u jedva nešto malo boljem stanju dometne: „Dragi prijatelji, uopće vas ne razumijem. To o čemu vi pričate ja kod sebe uopće ne primjećujem. Snažan sam isto kao i prije četrdeset godina.“ Ne povjerovaše mu prijatelji, a on se razjari: „Točno je što vam govorim! Baš sam se jučer u to uvjerio! U sobi mi oduvijek stoji jedna teška hrastova škrinja. Prije četrdeset godina pokušao sam ju jednom pomaknuti, ali...
Ovdje su mili noći duge i čeznjom bez kraja dani obojeni ni sunce vise ne umije da sije bez tebe mili kao da me nije. I srce moje jecajuć bije golemu čeznju za tobom krije bez tebe mili kao da me nije. Kao redov smjerni brojim dan po dan od čeznje ćilim čekajuć tkam biserna suza svaka mu nit jer bez tebe mili nije mi bit.
Ima jedno tajno mjesto gdje mi srce ide često preko gora,preko dola i godina nespokoja preko duge sjajnih boja do djetinjstva perivoja. Tamo mene vijerno čeka uspomena hitra rijeka što me nosi brzacima mog djetinjstva sokacima što mi šapće stare tajne mjesečinom obasjane slatke snove odsanjane. Ima jedno tajno mjesto za njeg' samo srce zna kad me boli,kad me lomi tamo uvijek bježim ja.
Back