Blogovi

Koje ime za mačora, ali tata, tako se zove mačak iz South Parka i ja to hoću. Našla ga je letos ispred Rodića na Limanu, starog par nedelja ne više. Kako smo ga prošvercovali u Bavarsku, priča je za sebe. Putovao sam još uvek duž B29 i upravo je minula tabla koja nas obaveštava da je ovaj put romantična cesta. To ovde nije retkost, Izgleda da je negde ustanovljeno da izgled ovog puta izaziva romantična osećanja kod putnika u procentu, većem od zakonom propisane vrednosti pa se stoga ima postaviti tabla sa prigodnim obaveštenjem i za one ostale koji možda ne osećaju, pa da se mogu nafasovati jer to doprinosi turizmu. Ovo je zemlja razuma. Patrijarhalna zemlja pre bih rekao. Ništa više. Sve se može objasniti, a osećaji, oni su kao...

B29

B29 Sve što učiniš, na talasu zapisano biće delfinski haiku B29 je oznaka za put, običan regionalni drum. Nije autoput, njihove oznake ovde počinju sa A. Ovde se svi najrađe voze autoputevima. Zato su valjda, na nekim mestima beznadežno zakrčeni. Ipak su najbrži i ako vas u toku dana čeka komad od nekih 600Km plus posao zbog koga putujete, posle par početničkih grešaka, ni ne pomišljate na neku prečicu regionalnim putem, pa makar kakav da je. Ne bih ni ja obratio pažnju na taj put, da me Anetin umilni glas nije upozorio da za pet kilometara, na sledećem izlazu treba da napustim veliki debeli A7 i skrenem na B29. Aneta je naša spikerka i iako od njih pet, ima najlepši glas i iako kad testiram uvek odabiram njen glas, kad ne...
Kišobran
Ove godine leto nas nekako lagano napušta. Uđosmo u jesen nežno i tiho još uvek nespremni da se suočimo sa njegovom poneka ćudljivom i suznom lepotom. Uskoro će žene prekriti svoja nežna ramena, obući toplu odeću. Dolazi vreme kada će mnogi sklopiti brakove a neki pronaći svoju prvu ljubav.U jesen obavljamo i one domaćinske obaveze spremanja zimnice i pripreme za najhladniji deo godine. Ima mnogo toga što se dešava ovih dana o čemu bi se moglo pisati a ja želim da napišem par reči o jednom običnom predmetu koji je sastavni deo kišovitih dana i nas neizbežni pratilac. Da, to je kišobran. Onaj koji uvek stoji negde po strani,koga se setimo samo kad napolju zasuzi Kada ga podignemo iznad naših glava najčešće žurimo da što pre stignemo do...
Имам обичај да обележавам и издвајам најлепше мисли које налазим у књигама: „Највећи до сада познати злочинац јесте злато.“ Вилијам Шекспир „Подношење жртве је принцип на коме се заснива сам живот и без кога се не може замислити не само складна породица већ ни складно друштво. Само људи намећу своја убеђења другима. Човек је на вечитој клацкалици могућности, истовремено отворен и угрожен супротним могућностима развоја - може постати стваралац који ће обогатити свој живот и живот своје околине, али и неуротик, болесно плашљив или болесно деструктиван (и самодеструктиван) који ће осиромашити и уништити и свој живот и живот своје околине. Врло вероватно су и неке човекове физичке болести израз саморушилаштва које је достигло одређен...
Тек што ово изговорим, зачује се отварање врата. То стиже кући Ксенија. Након што ме Јанко представи, она каже: -А, ви сте тај, дакле, хватач нам честица расејаних. Ех, како ствари теку, изгледа да ћемо ускоро постојати само у дијаспори. А да није таквих попут вас, или Јанка, не би ни тако. Одмах установи: -Видим, толико сте се занели темом, да се нисте сетили... Верујем да нису пропустили споменути вам нашу ракију. Или сте можда за вино, све из нашег винограда? -Споменули су ми, како не. Ракију, молим. Имате, значи, виноград овде? -У Забрђу - одврати Јанко - Кад смо приспели овамо, нисмо се хтели одрећи породичне традиције. Имамо виноград и у Србији, на Фрушкој Гори, већи, дакако, него овај овде, и кућу, одржавају нам комшије...
JEDAN od najpoznatijih jugoslovenskih filmskih i pozorišnih glumaca Bekim Fehmiu (74) proslavio se ulogom Belog Bore u „Skupljačima perja“ Aleksandra Petrovića, rođen je 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Studirao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića. Od prve uloge u ostvarenju „Opštinsko dete“ iz 1953. preko „Saše“, „Neprijatelja“, „Ko puca, otvoriće mu se“, „Devojke“, „Roja“, „Partizanske eskadrile“, „Specijalnog vaspitanja“... Bekim Fehmiu postavljao je visoke standarde u domaćoj filmskoj umetnosti. Njegova internacionalna karijera nije bila manje blistava o čemu svedoči dugogodišnji ugovor sa čuvenim Dinom de Laurentisom, saradnja sa Džonom Hjustonom, Klaudijom Kardinale, Fernandom Rejem, Kendis...
Jer oni ne znaju kako je traziti prijatelje u svetu u kojem retko ko iskreno voli... Jer oni ne znaju kako je kad ti krila oduzme onaj ko ti ih je dao... Jer oni ne znaju kako je kad te svi osudjuju zato sto si drugaciji... Jer oni ne znaju kako je kad pokusavas da zalepis komadice slomljenog srca, pa se porezes i krvaris jos vise... Jer oni ne znaju sta ja vidim zatvorenih ociju... Jer oni ne znaju koliko boli pad kad te napusti onaj ko je leteo sa tobom... Jer oni ne znaju kako je kad se svet rusi oko tebe kao kula od karata... Jer oni ne znaju koliko je tesko kisnuti sam kad se naviknes da kisnes sa nekim... Jer oni ne znaju koliko samoca prija kad u glavi vlada haos... Jer oni ne znaju da si ti znao...
O prijateljstvu
Idealizovanu sliku prijateljstva viđamo u mnogim ostvarenjima: pesmama, pričama, filmovima ... Predstavljen nam je ideal koji izgleda tako lako ostvariv – dva prijatelja (ili prijateljice) koji će biti jedan uz drugog bez obzira na sve, koje privremene teškoće ne mogu suštinski da razdvoje, koji istinski poštuju jedan drugog ... Svako bi želeo da ima takvog prijatelja kraj sebe, zar ne? Ali, šta se dešava u praksi? Kao i kod svakog međuljudskog odnosa, ljudi su skloni da isprojektuju svoja očekivanja na prijatelja, i kada se ona ne ostvare (ta očekivanja), iluzija o „večnom“ prijateljstvu se pretvori u prah i pepeo. Primera radi, masa mojih prijateljstava se rasturila jer nisam ispunila tuđa očekivanja. Nisam bila na...
još jedan savet samo za sebe tvrdite pouzdano a drugima nemate pravo da sudite,to što neko stavi kovanice iz prošlog veka i svrsta ih u antiku i srednji vek , razlog je veće posećenost i bolja prodaja da se razumete ne bi ismevali neke članove.
MALO LEPOTE
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) MALO LEPOTE Za lep dan svima..... Savsko šetalište kada je bilo poplavljeno skorašnjim kišama....presretna nemačka džukela zaludjena lopticom i dživdžani...i patkice....nestvarno....
Доказати значи потврдити истинитост неког суда. Суд у овом случају гласи да је неко дело уметнички вредно. Да ли је могуће доказати да је тај суд истинит? Ако претендујеш на начин доказивања на које је ово друштво, загрезло у материјализам, навикло, или принцип индукције (закључивање из појединачног о општем) а онда позивање на то опште, то се не може применити на уметност. Сасвим друга област ту влада која се не може мерити, анализирати и доказивати на прост начин подвођења под неко изведено правило. Сврха уметности јесте да човека отргне од службе индивидуалној вољи и доводе га у стање ткз."чистог субјекта сазнања" када уживалац уметничког дела престаје бити човек, индивидуа, и стапа се са својом унутрашњом суштином изван појаве...
I stubovi demokratije su policijske palice. Mozda misle da me vuku za nos ali bi trebali da pogledaju malo pazljivije.
E svasta... Bosanski Horoskop 1. Bosanski horoskop 2. Lopata (22.12. - 19. 1.) Rođeni u ovom znaku najčešće najebu. Dovedu ih na pripremu gradilišta i do vrata su u blatu. Inače se odlikuju analitičkim duhom i romantičnom prirodom, ali to im ništa ne koristi ako ih dopadne lopata. Dobro se slažu s rođenima u znaku Krampa. 3. Mješalica (20. 1. - 18. 2.) Likovi iz ovog znaka su staložene i mirne osobe. Uglavnom su BMK (boli me k....), sve dok mješalica radi. Malo popizde ako se pokvari, ali onda skupe one rođene u znaku Lopate da oni to ručno odrade. Izrazito su vesele naravi i vole djecu. Muškarci žensku djecu od oko 250 mjeseci, a žene svoju. 4. Dizalica (19. 2. - 20. 3.) Rođeni u znaku dizalice su, logično, vitki, visoki...
Uputstvo o 108 puteva do prosvetljenja - Dogen Zamislite kako postoji Banka koja svako jutro položi na Vas racun sumu od 86.400 dinara. Ta Banka nece sacuvati taj iznos na racunu. Svake noci ce ponistiti iznos koji nije u toku dana upotrebljen. Sta cete uciniti? Povuci cete sav iznos do zadnjeg dinara, naravno. Svi mi imamo racun u takvoj Banci. Ime te banke je : VREME Svako jutro ova Banka Vam polozi na racun 86.400 sekundi. Svake noci ova Banka ponistava i smatra nevazecim ostatak koji nije upotrebljen u odredjene svrhe. Ova Banka ne cuva Vasu stednju i ne dozvoljava prenose. Svakog dana se otvara novi racun. Ukoliko ne upotrebite dnevni iznos na raspolaganju, gubitak je Vas. Nema kredita na iznos od sutra. Morate ziveti sadasnjost...
http://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations 22.07.2010. Sila Boga ne moli. Bog silu ne voli. Ko se maca laca, Lakukaraca. ITD. Mali ljudi osecaju nepravdu jace nego oni koji u njihovo ime, opravdano ili ne, vladaju. Oni koji imaju vecu batinu uvek diktiraju pravo, cak i kada to nema veze sa prividom pravde, jer pravo i pravda su uvek bila 2 odvojena pojma. I sta je umetnik hteo ovime da kaze? Pa nista. Ne sekirajte se, vi pravdoljubivi. Sila se uvek obije o glavu onome ko se samo na nju oslanja. Samo se setite ko je finansirao mudzahedine '80-ih u Afganistanu i sta je to donelo onima koji su milione dolara potrosili da bi naoruzali vrle borce protiv komunizma u turbanima.
Energija dana u nedelji
Svaki dan nosi određeni vibraciju sa sobom ... Ako se upoznamo sa prirodom njihovih energija, onda možemo planirati kad ćemo koju aktivnost raditi kog dana. Napominjem da je za neka bitnija planiranja neophodno sagledati i horoskop same osobe jer svako nosi svoj lični "zvezdani pečat", pa u skladu sa tim se onda i dole navedena priča modifikuje i individualizuje. Ponedeljak je dan kojim vlada planeta Mesec. Idealan je za kućne aktivnosti, za sađenje biljaka (posebno ako je i rastući mesec pri tome), za komunikaciju sa majkom, za obraćanje širokim narodnim masama ... Povoljan je dan je za rešavanje problema koji se tiču umnog niva. Isto tako, za magove, ovo je povoljan dan za bavljenje podsvešću, snovima, astralnom projekcijom. Boja...
Šumska vila  II deo
A onda, osvanuo je dan pun iznenađenja. Istraživač je uleteo u sobu gde je bio i moj kavez i viknuo je: „Formule su gotove, sve se sklopilo!! Vreme je da vilu pokažemo narodu!!“ A onda je prišao kavezu i ustuknuo. Ognjen je ćutke stajao pored njega. Istraživač je povikao: „Pa šta je ovo!? Ona uopšte više ne liči na vilu!! Rekao sam ti da vodiš računa o njoj! Gledaj je, lice joj je pegavo ko u obične devojčure, koža suva, kosa bez sjaja, krila su otpala!! Samo sedi u tom ćošku i tuguje! Niko mi neće verovati da je to vila! Govori, šta se to dešava!!“ Ognjen je prvo uzdahnuo i rekao: „Pretvorila se u čoveka.“ „Kako to?!“ zajapurio se istraživač, „Ali to se nikako ne uklapa u moja istraživanja!“ „Vile...
Znakovi su svuda oko nas.... samo ih mi ne primetimo uvek!
Kao i obično, izvukla sam za danas Dnevnu Arkanu. To je posebna tehnika u Tarotu gde se izvlači karta, koja nam ukazuje na razne tokove kojim ćemo lutati tog dana. Može ukazivati kako na spoljašnje okolnosti, tako i na neke unutrašnje, subjektivne stvari... .. i tako, izvučem ja Trojku Štapova. To je inače karta istraživanja, predviđanja novih tokova i upliva, vođstva ... sve u svemu, predskazuje pozitivnu, pokretačku energiju! Igrom slučaja, potrefilo se da tog dana odemo na izlet, ne toliko daleko od Novog Sada, ali dovoljno daleko da pobegnemo od sivila asfalta! Gledam zelenilo, odmaram oći, opijaju me mirisi i zvuci... provlačim se kroz placeve, oko mene kućice.. čovek bi očekivao da će se na kraju negde pojaviti Snežana sa sve...
Nekad su ljudi znali po cvrkutu ptica i titraju vetra kakvo će vreme biti i kako će se odraziti na njihove živote. Negovali su Majku Zemlju i uvažavali je, slavili njene cikluse, cikluse kretanja Sunca, Meseca i osluškivali njihov ritam. Kada bi naišla bolest, utočište bi potražili u mudrosti veštih, koji su i te kako poznavali prirodu i način delovanja kosmosa, i znali kako da nesklad pretvore u sklad. Kada bi naišla radost, delili su je međusobno slaveći pod krošnjama drveća, ili pod vedrim nebom, znajući da ih priroda čuva isto kao što i oni čuvaju nju. Pogledajte Tarot Arkanu „Carica“ i moći ćete da oslušnete drevne tajne prirode. Koliko je bitan kontakt sa prirodom, to se jako lepo može videti u sadašnjosti, kada je čovek počeo...
Kad nehotice zatvoriš oči, Dašak vetra će ti šapnuti nešto ... Zagolicati te i iznenaditi I isto tako nestati vešto ... Kad se zagledaš u plavetnilo neba, Oblaci će ti signale slati, Čudićeš se kako ih shvataš, Vredno saznanje će ti dati. I kada negde u divljini Dodirneš rukom površ reke, Čućeš muziku nebeskih sfera I reči neke tajne daleke ... I jednom, kad do susreta dođe, Shvatićeš ko ti signale šalje, Ko ti uz pomoć vetra i reke Bogatstvo mističnih tajni daje. Autor: Valeria
Postojala je jednom jedna nit tanka Koja je spajala dve duse,i dva tela Nije ni ona znala da je spona bila izmedju dva suprotna sveta Cinile su je ljubav i ceznja, cinile su je,al je prekinuta Kada bese pokidana i istgunuta iz mog srca Ote mi se samo nekoliko kapi krvi i jedan uzdah Osetih kako leti u vazduhu iznad mene Ljubav jedna osudjena na propast Videh kako tiho odlazi u vasionski beskraj Sa srca mi pade kamen! Neko ce je prihvatiti gore. Neko ko cije me oci gledaju iz vasione Neko ce je nezno poviti i ugrejati Neko ce je voleti,nece je greskom smatrati Ti i ja...nekad je jedno srce kucalo za nas Ti i ja...Danas smo dva potpuna stranca Neko mozda zna, zasto su nasi putevi ovako krivudavi Racvasti,prepuni rupa i kamenja A na...
Не трба много мудрости , па да човек открије своје прирођене датости , које га једном речју чине посебним и јединственим у простору и времену. Та јединственост преузета из природе матријално енергетски честица у космосу , сваки облик па и биолошки , чини непоновљивим догађајем за сва времена . Дакле , свки човек је јединствен и непоновљив догађај у космичко временском пространству – оће рећи , само тад постоји и никад више неће постојати ишта слично њему ( ни пре ни после ) , ма колико дуго постојало човечанство . Оно опет , не треба много памети да се открије очигледна истина о постојањима : '' све што је клијло , испило , окотило се или пак родило – трулежно је '' . Врмешност јединствености ...
RAZLIČITO A ISTO
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) TUGA I ŽIVOT.......NE ČITATI AKO NE VOLITE TUGU.....JA, ISKRENO, NE BIH ČITALA RAZLIČITO A ISTO Hodnici svetli.....stepeništa mnogo.....i pliva sunce po mermeru hladnom. I jeste žamor al’ je i tišina.... i jeste toplo al’ je i ledeno. Otvoreni prozori da udje vazduh....vazduh što nosi u sebi život.....hodnici i dalje ostaju hladni......ne želi život da se penje stepenicama.......lakše mu je da niz basamke sidje. Bela vrata i pored njih beli prozor. Otvoren je i kroz njega ulazi sunce....toplota.....napolju je vrelo....Sva toplota ovog sveta ne može da utopli ledeni dah belih vrata. Naslonjen na belom simsu belog otvorenog prozora stoji čovek. Mlad je...tridesetak...
Razbojnici "krvavo "pretukli radnicu kioska. Razlog je kradja 10.000 dinara. Trojica oteli taksisti auto i , normalno, slupali ga, Pretucena bakica u centru Beograda. Ovakvih naslova u novinama sve vise pa nikog od nas i ne doticu. Ovlas pogledamo o cemu se radi i istog trenutka to zaboravimo. Mnogo je vaznije da li ce Antic ostati selektor, "svadja Pinka i Granda, Sekina udaja, Karleusino pljuvanje i to da je Djelic letovao u Grckoj. Gde smo mi u stvarnom svetu? Da li smo vec postali Amerika i preskocili Evropu. U jednom smo sigurno ravnopravni sa Amerikancima.Televizije nam podjednako ispiru mozak i koka kola se pije u nenormalnim kolicinama. Ah da i kriminal nam nimalo ne zaostaje, a mozda ih i sijemo po broju mafijaskih...
Претапање Срба у друге нације и веру, дешава се од најранијег времена српске историје у свим деловима Европе... И што је разумљиво, највећи утицај на овај процес имали су они, који су својим империјалистичким присуством, временски, најдуже остали на просторима који су вековима одређивали српске земље, а то су Турци. Својим продирањем на запад прво су померали српске границе на Балкану, а самим тим и Српски живаљ, давајући на тај начин на значају неким мањим групама народа, као што су Албанци, који су одма прихватили ислам и тим чином добили повлашћени положај код нових господара. Са Албанцима су остајали многи Срби, често и вiђенији, који су са променом вере, задржавали позиције које су до тада имали. Свакако, да је најпознатији...
Back