O prijateljstvu

Idealizovanu sliku prijateljstva viđamo u mnogim ostvarenjima: pesmama, pričama, filmovima ... Predstavljen nam je ideal koji izgleda tako lako ostvariv – dva prijatelja (ili prijateljice) koji će biti jedan uz drugog bez obzira na sve, koje privremene teškoće ne mogu suštinski da razdvoje, koji istinski poštuju jedan drugog ...
Svako bi želeo da ima takvog prijatelja kraj sebe, zar ne?
Ali, šta se dešava u praksi?

Kao i kod svakog međuljudskog odnosa, ljudi su skloni da isprojektuju svoja očekivanja na prijatelja, i kada se ona ne ostvare (ta očekivanja), iluzija o „večnom“ prijateljstvu se pretvori u prah i pepeo. Primera radi, masa mojih prijateljstava se rasturila jer nisam ispunila tuđa očekivanja. Nisam bila na raspolaganju 24h da nekom „gatam“. Nisam bila na raspolaganju da satima slušam jadikovke osobe koja ne želi da radi na sebi i da se menja. Nisam pristala da lažem za drugog. Nisam htela da jedem neku (meni lično) odvratnu hranu samo zato „da ne uvredim nekog“. Nisam htela da „u ime drugarstva“ pravim spletke trećoj koleginici. To su sve „sitnice“, ali dovoljne da moji nekadašnji prijatelji uvide da nisam adekvatna osoba za njih.

Ili se javi posesivnost, opet tako poznata u svim oblicima međuljudskih odnosa. Poprima neverovatne oblike i manifestuje se na različite načine. „Sada provodiš više s njom vremena nego sa mnom“, reći će prijateljica svojoj dragoj drugarici koja sticajem okolnosti provodi više vremena sa, primera radi, novom koleginicom, nego sa njom. Ili „Od kad si našla dečka, ne javljaš se često kao pre“, reći će drugarica prijateljici koja je našla momka, i ushićena u ljubavnom zanosu trenutno njega stavila u centar sveta. Dakle, ako se ne održava privid svakodnevnih telefonskih poziva između drugarica, njihovo prijateljstvo će se raspršiti poput praha na vetru, jer nema istinske baze koja će podržavati tu formu?

Ta tendencija da se drugo ljudsko biće naziva „našim“ može biti pogubna, i to ne samo u ljubavnim vezama, gde je toliko pričano o pogubnosti ljubomore, već i u prijateljstvima. Onda se stvara dalja tendencija da pokušamo da utičemo na ono što je „naše“ („moja drugarica“, „moj dečko“), dolazi do male igre ega, i ako nema zaista čvrste prijateljske osnove pune poštovanja, takvo prijateljstvo „puca“.
Isto je sa očekivanjima.
S kojim pravom ćemo mi apriori stalno očekivati od nekog određene usluge ili dela? I da li smo na takvom položaju da možemo odrediti tako nešto? Zar je toliko teško prihvatiti tuđu volju, postupke, razmišljanja, stavove?

Po mom mišljenju, idealno i jedino moguće prijateljstvo bi izgledalo ovako: prijateljstvo gde osobe imaju u globalu srodne stavove, ali ako se i ne slažu, da znaju da ispoštuju taj aspekt kod drugoga. Ne može se dovoljno podcrtati koliko je aspekt poštovanja bitan za prijateljstvo – poštovati tuđe raspoloženje, tuđe odluke, tuđu privatnost i intimu, tuđe vreme ... To lako zvuči u teoriji, ali će u praksi masa ljudi pokušati da na silu nametne drugome neko svoje viđenje. Niko nije imun od toga, uključujući i mene. Zatim, pravom prijateljstvu nije potrebna strogo definisana forma, tipa svakodnevni pozivi, svakodnevna ispovedanja ... s mojim najboljim drugom mogu da se čujem i jednom godišnje, i to će uvek biti opušten razgovor, kao da smo se juče rastali. Ne trebaju nam formalnosti. I na kraju, tu je emotivni aspekt – kod „pravih“ prijateljstava se uvek provlači i istinska privrženost svom drugu, želja da mu se pomogne da napreduje u svakom smislu, zainteresovanost za „mali svet prijatelja“, za njegove misli...

Eto, to lepo zvuči, ali se u praksi retko sreće, mada još uvek nije skroz iščezlo. Otrov koji se uvukao u druge međuljudske odnose nagriza i prijateljstva – dovoljno je, na primer, samo da vidimo na šta liče šale u društvu. Kaobajagi šalimo se, a šale su obojene cinizmom i uvredom. Pa ko koga više „poklopi“. Baš lepo. To je samo jedan delić otrova koji generalno nagriza ljudski soj, pa neminovno gricka i sferu prijateljstva (ali to je već neka druga tema).

Sve u svemu, jasno je zašto svako od nas ima jako puno poznanika, a vrlo malo prijatelja.

Bravo! - ljepa tema :klap:

Valeria, a da li je blizak poznanik isto što i prijatelj?, pitam ako smijem.
... i ako je tak; a žena ga več postavila za "kučnog prijatelja" te on neko djuže vrijeme užjiva njenu naklonost brez mog znanja i odobrenja,
pitam, da li dotični automatski postaje i moj prijatelj ili, da ja to preduhitrim i sataricom ga na sitno isitnim...? :think:

Poslednja izmena:
Lepo rečeno
Sažela si ono što se obično smatra prijateljstvom, ali ja bih, tipično, upitao svakoga ko traži društvo, šta uopšte, očekuje od tog društva.
Iskren odgovor, samome sebi, bi na videlo isterao te sklonosti ka projektovanju odnosa na silu, koje opisuješ.

Odnos je ono što ja mislim da jeste, jer ga takvim vidim, a moje viđenje je objektivno, pa nisam valjda lud(a), a ako nešto ne valja, to ne valja ona druga strana koja, gle bezobrazluka ne paše u ono što ja vidim i hoću i tražim i zaslužujem i ima da bude kako ja hoću, ajmo ajde svi u napad.
Tako se postaje posesivan, projektovanje odnosa postane aktivno i ako se ne kontroliše patološki preterano.

Samo u praksi deluju još neki mehanizmi, inače bismo svi postali opsovci ili u najmanju ruku posesivni, jer to je jedan prirodni nagon i to jedan od fundamentalnih. Mehanizam dominacije i manipulasije pojedinim osobama uveliko oblikuje ovu našu civilizaciju, on nam je svakome, ponaosob prirođen fizičkim rođenjem, To je rad elemenata u jednoj od najgrubljih pojava, ali opet iako je svako malo li malo više posesivan, ponekad ljubomoran i sl prijateljstva opstaju čak i među najjadnijima Patološki, gorko, iskreno, intelektualno, emotivno, duboko, astralno, spirtuelno... mi smo jedni drugima, ljudi pa ko bos ko u opancima.
Da bi čovek postigao ili bar realno težio idealnom odnosu ili prijateljstvu kako ga opisuješ, mora da radi na sebi, stara priča, iako je većina nikad nije primirisala. Naravno, to je jako teško i čini se najuzaludnijom stvari na ovom šarenom svetu. Drugog načina ipak nema, a pošto se mi ipak družimo na momente tako da nam i bogovi zavide, znaći da svesno ili ne ipak nekako radimo na sebi, naćina nema ali puteva ima koliko i putnika.

Da:
Ima neka tajna veza
za sve ljude zakon krut
njome čovjek sebe veze
kada bira neki put

ovako mi je lakše da to opišem
Samo:
Sidro koje lađu čuva
da ne bude buri plijen
tone skupa sa tom lađom
jer je ono dio njen

Hteo sam još nešto da natuknem o otrovu u međuljudskim odnosima ali imam osećaj da ne bih znao da stanem a opet sam se raspisao, ajde sad nek neko jos nesto doda Dosta je moga
Zasad
Još se oporavljam od Gavranovog salaša. Izgleda da baš i nije bilo prerano za Hk..-u

Da bi čovek postigao ili bar realno težio idealnom odnosu ili prijateljstvu kako ga opisuješ, mora da radi na sebi, stara priča, iako je većina nikad nije primirisala. Naravno, to je jako teško i čini se najuzaludnijom stvari na ovom šarenom svetu. Drugog načina ipak nema, a pošto se mi ipak družimo na momente tako da nam i bogovi zavide, znaći da svesno ili ne ipak nekako radimo na sebi, naćina nema ali puteva ima koliko i putnika.

Upravo to..
Ili ako ništa drugo, da u sebi preobrazi tu tendenciju "svojatanja" drugog bića i nametanja.

A što se tiče onog prvog:

Sažela si ono što se obično smatra prijateljstvom, ali ja bih, tipično, upitao svakoga ko traži društvo, šta uopšte, očekuje od tog društva.
Iskren odgovor, samome sebi, bi na videlo isterao te sklonosti ka projektovanju odnosa na silu, koje opisuješ.

Da me puste na miru :lol: :zcepanje: (ma koliko to čudno zvučalo).
Jesam li ja mizantrop?
Imam potrebu da se družim, volim da razmenjujem misli.... puno ljudi mi je jako jako drago... ali bih volela da to druženje bude bez gnjavaže "a što nisi ovo, što si ovo uradila, što si ono uradila, e ajde sad ovo, e ajde sad ono, e moolim te hitno mi je ajde ovako, ajde onako"... samo neko cimanje..
I imam čudne osobine...ne volim posete duže od sat vremena.. ne volim ta celodnevna druženja..nekad imam potrebu samo da ćutim u društvu..
..ma ja sam totalno neprilagođena osoba. Najmudrija sam kad pišem izgleda...a ne kad pričam :lol: .

A šta je bilo na Gavranovom salašu, šta se sve dešavalo?
A i oko ovog ostalog, slobodno se raspiši.
Možeš i na pp ako ti je zgodnije.

>>> Da me puste na miru
(ma koliko to čudno zvučalo).

Zvuči iskreno

>>> Jesam li ja mizantrop?
Imam potrebu da se družim, volim da razmenjujem misli.... puno ljudi mi je jako jako drago... ali bih volela da to druženje bude bez gnjavaže "a što nisi ovo, što si ovo uradila, što si ono uradila, e ajde sad ovo, e ajde sad ono, e moolim te hitno mi je ajde ovako, ajde onako"... samo neko cimanje..
<<<<
Izgleda da je u ovo vreme mnogim ljudima potrebna ttvoja potpora, ili bolje rečeno potpora tvoje nesvakidašnje nadarenosti. Poznavati ili još bolje biti dobar, a kao teško je ovde biti dobar sa nekim, sa nekim ko se razume u te tako stvari „znaš ono, one karte za gledanje, ej sve mi je pogodila, a stvarno je dobra i hoće da pomogne, ma samo pitaj zna sve... „ , mogu misliti kakve stvari i koliko ih imaš na pp

i onda mizantrop?!
Nekako mi je to previše samooptužujuće

>>>
I imam čudne osobine...ne volim posete duže od sat vremena.. ne volim ta celodnevna druženja..
<<<
EJ, CELODNEVNA?
jel samo dan ili idan i noć?
>>>
nekad imam potrebu samo da ćutim u društvu..
<<
Baš čudno.
<<<
..ma ja sam totalno neprilagođena osoba.

Za takvo prilagođavanje normalnom zdravom čoveku treba oko deset do sto puta više energije nego što je u stanju da prikupi i teba mu razlog, stvarno jesi li pomslila da iza nekih od tvojih molilaca leti i po koji sisač voladores tako reći?
>>>
A šta je bilo na Gavranovom salašu, šta se sve dešavalo?
<<<
Na Gavranovom salašu se desio, nadam se rasplet priče sa kojom se jurim već dva meseca i koja je polako zrela za jedan beznadežno dugi blog.
ali pisaću ti na pp, kasnije večeras, moram polako da mrdam odavde.

Izgleda da je u ovo vreme mnogim ljudima potrebna ttvoja potpora, ili bolje rečeno potpora tvoje nesvakidašnje nadarenosti. Poznavati ili još bolje biti dobar, a kao teško je ovde biti dobar sa nekim, sa nekim ko se razume u te tako stvari „znaš ono, one karte za gledanje, ej sve mi je pogodila, a stvarno je dobra i hoće da pomogne, ma samo pitaj zna sve... „ , mogu misliti kakve stvari i koliko ih imaš na pp

Ne mislim samo na to, znaš...
Bliskim ljudima ja lako kažem "E ne mogu sad" i oni to shvate. Bez velike buke. Ali oni su u manjini :) .. tu je horda, tj. većina koja ne zna kad je dosta...I ne mislim samo na divinacijske usluge :lol: .. mislim na "hajde sad vamo, hajde sad tamo, a što imaš takvu frizuru, ajde menjaj je" i slične banalnosti kojih ima hiljadu, pa kad se skupe, zamore me.

Ono "mizantrop" jeste samooptužujuće možda... ali generalno mi vreva i previše druženja, čak i onog pozitivnog, oduzima energiju..kad preteram. Takva mi je priroda, valjda. Srećom, bliskom sloju ljudi kažem "takva je situacija", pa shvate ... ali ne mogu tako sa svima. Ne čuju me :).

EJ, CELODNEVNA?
jel samo dan ili idan i noć?

Celodnevna... nekad ceo dan, a bilo je par drugarica koje ostanu i dan dva kod mene, dok sam imala uslova (sad nemam, kad sam podstanar i kad mi je kuća istovremeno i kancelarija)...
Eto, koliko god ih volela, to me je ometalo.
Ne mogu uveće da slušam muziku na miru, da meditiram na miru, da mantram na miru, da ćutim na miru, da pišem na miru ...poremeti mi se neki moj red i redosled :).
Prija mi sat druženja dnevno i to je to :) (ne računam dopisivanje, tu e uključim i isključim kako mi odgovara).

>>>
nekad imam potrebu samo da ćutim u društvu..
<<
Baš čudno.

Pa i nije... bar meni nije baš toliko to čudno.. kad manje pričaš, bolje čuješ čoveka..pročitaš stvari između redova.. koncentrišem se na ono neizgovoreno.. i tako :mrgreen: .

Za takvo prilagođavanje normalnom zdravom čoveku treba oko deset do sto puta više energije nego što je u stanju da prikupi i teba mu razlog, stvarno jesi li pomslila da iza nekih od tvojih molilaca leti i po koji sisač voladores tako reći?

Ima, ima i takvih, borim se s tim svakog dana :lol: .

A za salaš, piši kad budeš imao vremena i raspoloženja :).

Back