Blogovi

Макиавели – Философија тоталитаризм
Све до 19. века Макиавели је био на рђавом гласу. Католичка црква била га је жигосала без мало као једнога од слугу Сотоне. Макиавели је не само тврдио да политичар не треба да има моралних скрупула, него је још био један од противника папине световне власти, која је била сметња уједињену Италије. Мишљење о Макиавелију као философу стало се тек у 19. веку мењати, - и то поглавито захваљујући развитку историјских наука. Са њиховим развитком јачала је и свест о историјској релативности. Узимало се да сваки народ и свако доба има своје посебне моралне појмове и друштвене установе, и да историјске личности нису ништа друго, него израз средине. Када се Макиавели стао поматрати у „ светлости свога доба „ , онда се видело да је у Италији, у...
Laku noc
Greskom dva puta stisnuo sta ne treba. Izvinite Laku noc ti zelim ljubavi moja dok ti spavas mirno ja cu ti slati andjele noci da ti san ucine srecnim a ja cu ti u san doci da gledam tvoj lik sa kosom rasutom na jastuku belom i poljupce nezne kao leptire slati da ih prenesu telu tvom celom ako te probudi dasak tihi to leptiri krilima svojim mojom ljubavlju masu ti zatvori oci opet da neznosti moje ponovo te uspavaju
Гледам га у скупштинским клупама, насмејан, румен у лицу, расположен....са својих скоро 9 банки.... Са друге стране, Бота, који се уби радећи, путујући по беломе свету, не ноћећи две ноћи за редом у својој држави, човек, који последње атоме снаге даје како би сачувао....ВЛАСТ. И мислим се нешто....хоће ли он доживети шездесету....? Зар не би било боље да га Мићун замени.....? Он је у цвету старости, добро се храни захваљујући пензији, плати и разним додацима...Таман да Бота мало одмори.... да оде код својих на село, снагу да поврати... :per: :per: :per:
ŠTA ZLATA VREDI – 2. DEO
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) ŠTA ZLATA VREDI – 2. DEO Imali smo sreće sa komšilukom. Kada smo zidali, radili, pravili......naše komšije kako ne čuju ništa iz našeg dvorišta, tako dolaze da provere zašto ne radimo. Mir i tišina se nisu podrazumevali već su govorili da se ništa ne dešava.....a to kad smo mi u pitanju nikako nije dobro. Znali su naše planove, satnice, smene, kad koje dete ide u školu jer su išli zajedno sa njihovom decom....znali su raspored vremena i kada je tišina a mi kući.....eto kontrole. Kafa, pitanja šta je, zašto stojimo sa radovima.....nestalo para. Ili ona ili on samo ustaju od stola i bez reči odlaze kući. Vraćaju se posle par minut sa parama. Kažu, imaju u šteku, njima sad...
Laku noc
Laku noc ti zelim ljubavi moja dok ti spavas mirno ja cu ti slati andjele noci da ti san ucine srecnim a ja cu ti u san doci da gledam tvoj lik sa kosom rasutom po jastuku belom i poljupce nezne kao leptire slati da ih prenesu telu tvom celom ako te probudi dasak tihi to leptiri krilima svojim moju ljubav ti daju ti zatvori oci opet da neznosti moje ponovo te uspavaju
Od svih na ovom svetu ti bas moja si slomio krila! Od svih koje si imao, samo ja tvoja nisam bila.... Od milion zena i prevara mene si lagao i ranjavao. I od svih, i gorih, i lukavijih, samo meni nista nisi davao. Od svih uvelih ruza moje su najgore bile... Od svih suza na svetu.... samo su moje lile!
Pišući o tetka Dani, nisam mogla da se ne setim još jednog divnog čoveka, prijatelja, roditelja... čika Ace. Bio je otac našeg druga, u društvu znan po imenu čika Aca, na raznim druženjima pominjan je sa simpatijom. Ja sam ga srela kada smo jednom prilikom čekali Novu godinu kod njih u kući. Kad se 31. Decembar opasno približio, a mi nismo imali gde – čika Aca je sa tetka Milankom i bakom odlazio u komšiluk, a nama ostavljao prazan i slobodan prostor. Prethodno bi nam spremio nešto hrane, ostavio zalihu pića... za slučaj da popijemo ono što smo sami spremili. Ujutro je bio voljan da razvozi društvo po kućama. Imao je i vikendicu blizu Tise i za npr. Prvi maj se nije ni postavljalo pitanje gde se ide. Čak i kad bi mu sin ostao u...
Чи кунг (енгл. Qigong) је све популарнији облик кинеске медицине, и представља координацију различитих шема дисања са разним физичким ставовима и кретањима тела. Чи кунг се углавном учи ради одржавања здравља, али се може практиковати и као тарапеутска интервенција. Различите форме традиционалног чи кунга су такође облици кинеских борилачких вештина, углавном унутрашњег система борбе nei chia. Тренутно, постоји више од три хиљаде различитих стилова и школа чи кунга. Чи кунг се базира на традиционалном кинеском веровању да тело поседује енергетско поље, које ствара и одржава природни дах тела, чи. Чи значи дах, или дисати (на мандаринском кинеском), и он тело одржава живим. Кунг значи рад или техника. Чи кунг је стога “техника дисања”...
Sutra je taj dan
Ljudi, sutra je taj dan sto ga od iskona cekam da srce moje zarkim sjajem plane da zaseni Sunce nad morem kad se pruzi Vece pozuri danas vise da divno jutro svane mnogo brze i da me ptice celim putem prate da me vetar nosi sve jace i jace do kraja puta gde me ona s nestrpljenjem ceka Ne ljuti se Sunce sto sijam ko ti to ljubav njena zari moj lik Ne srdi se Vetre samo sutra sam brzi to ceznja za njom mi daje na snazi Daljino sutra si mala jer ljubavi nasoj nema kraja Kada stignem na kraj ovog puta cekace me ona i sva zudnja moja i njena stopice nas u zgrljaj da budemo stena cekace me oci i usne otvorene za strast koju nosim u sebi njoj namenjene Bili smo ludi sto zaboravismo nesto da svaka ljubav mora da se poji kapima strasti i...
Kosta je... Kosta. On je on. Kosta je neko ko je tu i to se podrazumeva. Moj poznanik. Drug. Prijatelj. Nesudjeni otac mog nesudjenog deteta. Ali, na prvom mestu moj prijatelj. Prijatelj sa posebnim povlasticama. Neko, ko me je, bar msilim, voleo uvek i oduvek.Najneobicnijom mogucom ljubavlju. Neko ko me je ljubio dok su me necije tudje usne bolele. Neko ko me je zeleo oduvek a godinama sputavao svoju zelju. Rece mi pre neki dan, izmedju dva zalogaja slanih palacinki, kako je samnom imao najbolji sex u zivotu, a odmah zatim kako ceka siguran fix i ako dobije u Subotu idemo da pijemo. Kosta.... ne pije. I ima dovoljno novca da napije veci deo grada.Kosta... me cekao uvek. Prvih 3 godine smo se druzili. Sledecih 3 godine smo se povremeno...
Аикидо (合気道 Aikidō, или 合氣道) буквално значење „усаглашени пут енергије“ или са песничком нотом „пут хармоничног духа“ је en:gendai budo, модерна јапанска борилачка вештина. Основао га је Морихеј Уешиба (en:Morihei Ueshiba) (植芝盛平) (познат међу аикидокама као о сенсеи (翁先生)) у периоду од 1930. до 1960.године. Технички главни делови аикидоа су преузети из Daitō-ryū Aiki-jūjutsu (大東流合気柔術) - врсте џуџице и en:kenjutsu  (剣術) јапанске технике мача са много придружених техника. Сматра се да аикидо садржи у себи значајну духовну компоненту. Термин аикидока се у Јапану углавном односи на професионалце, док на западу било ко вежба аикидо себе може назвати аикидоком. ISTORIJAT Назив аикидо чине три јапанска слога- аи, ки и до. Често су превођени...
POSLEDNJA VOLJA Umreti tako kako sam ga jednom video da umire — prijatelja koji je munjama i pogledima božanski obasjavao tavnu moju mladost. Vragolast i dubok, igrač među bojovnicima —najvedriji među ratnicima, najteži među pobednicima, na njegovom udesu udes počiva, tvrd, promišljen, vidovit; drhtao jer je pobeđivao, klicao jer je umirući pobeđivao —dok je umirao naređivao je — i naredio je da se uništi... Umreti tako kako sam ga jednom video da umire: pobeđujući, uništavajući..
ŠTA JE SNAGA….OVO...
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) UPOZORENJE: TEKST JE DUG….. ŠTA JE SNAGA….OVO…. Da li je belo jača, snažnija boja od crnog? Mislim da jeste… Na samom kraju avgusta meseca ove godine, baš onog dana kada mi je bila potrebna prva priča ili pesma, mojih prijatelja, reči u kojima ću se skriti kada nisam pod okriljem ljubavi porodice….ostah bez brata. I kao što je sve u vezi sa njim totalno suprotno od mene…a mene dovoljno znate iz ove moje knjigice….ne pronalazim reči a moram ….on je moja rak rana….dovoljno reči…… Dok je vozio na groblje, muž mi reče da nismo napisali govor. Rekoh, ja ću to iz glave reći. Pogleda me iskosa I odćuta…..zna on da mogu....a ja znam da moram. Malo familije koju sam ja tešila...
Uska pruga
Ne priznajem godine i ne očekujem od njih spas jer briga njih za mene za svaku moju novu boru i sedu vlas Ne očekujem da će da mi vrate dane mladosti dane neka sutra ću i baš me briga kad mi je sve bilo ravno od rodne Vojvodine pa do Stiga Ne brine me ni sudnji čas ni koliko ću živeti dugo Ja se brinem za nas hoćemo li bar za života stići do cilja jer predugo putujemo ovom uskom prugom na putu jedno ka drugom Milan Višnjić http://fontanasnova.blogspot.com/
************ Rajs je pao ubijen rečima, rečima jednog Srbina... ************ Među poznatim Srbima koji su obeleželi epohu u kojoj su živeli sasvim zasluženo se našlo i ime jednog Švajcarca. Doktor Arčibald Rajs, hemičar, kriminolog, humanista, čovek koji je poželeo da sa Srbima provede ceo život. Upoznao je srpski mentalitet, gostoljubivost i dobročinstvo. Upoznao je, nažalost, i srpske mane i nije se libio da ih "bez uvijanja" predoči. Verovatno da bi ovaj plemeniti čovek i danas imao šta da zameri, tim pre što se u međuvremenu ostvarila mnoga njegova predviđanja. – Bio sam sa vama kada ste bili u nevolji. Delio sam sa vama patnje i žrtvovao sjajnu karijeru – govorio je Rajs. – Ali, nije mi žao. Zavoleo...

bez

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/3IQBKWdXnqU?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/3IQBKWdXnqU?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

Rey

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/eof2c5fTcI8?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/eof2c5fTcI8?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

jo

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/U1eobGf1tBo?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/U1eobGf1tBo?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

joe

<object width="660" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/_wG6Cgmgn5U?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/_wG6Cgmgn5U?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="660" height="405"></embed></object>

joe

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/wlDmslyGmGI?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/wlDmslyGmGI?fs=1&amp;hl=en_US&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>
Mladi par se doselio u novi stan. Sledećeg jutra, dok su doručkovali, žena opazi komšinicu kako širi veš. "Kako joj je prljav veš", rekla je. "Možda joj je potreban drugi prašak, a možda uopšte i ne zna prati". Muž je ćutke posmatrao i nije ništa komentarisao. Svaki put kada je komšinica širila veš, padali bi isti komentari. Mjesec dana kasnije, žena je bila u čudu kada je videla da je komšinicin veš čist kao sneg. "Pogledaj, konačno je naučila da pere. Ko li ju je naučio", reče mužu. Muž joj odgovori "Niko draga, ja sam oprao naše prozore". POUKA: Ništa bez muške ruke :hahaha: :hahaha:
Bez obzira koliko muškarci vole žene, koliko god nam se činile savršene, postoje određene stvari koje rade - a veoma nas nerviraju! Idemo, redom... Prave se čedne! Mnoge se žene prikazuju u svetlu svetice i ne žele priznati da su i one švrljale ili imale više od 5 veza. Svaka čast onima koje su stvarno dobre i nevine, ali ostale se ne bi trebale stideti zbog svoje prošlosti. Treba samo da nađu čoveka koji će to ceniti. Kritikuju druge žene! Zašto je ženama tako teško dati kompliment drugoj ženi? Radije pod mikroskopom posmatraju druge žene od glave do pete, od težine do frizure i kritikuju. Samo žena može primetiti kako ona druga nema cipele i torbu u istom stilu i na taj račun davati kritike. Naravno, postoje i žene koje primete kad...
DJERDAN
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) DJERDAN Godine su moje samo moje Ne dam ih nikom Nosim ih eto, kao djerdan Da se vide a ne skrite. Ih.....šta ima na djerdanu Ljubavi , tuga, sreće i suza I noći dugih, dana još dužih Al’ ipak uspeh da odslužim. Doneše godine i pameti malo Ne mnogo, al’ eto, ipak je ima Dodje i saznanje da tren je važan Da sjaj čovekov možda je lažan Da svaka ptica možda ne ume da peva Da čovek ipak mora malo da sneva. Tuge su moje samo moje Ne dam ih nikom To što su višak i meni Ne znači da ih Drugom trebam dati. To što su višak o meni Ne znači da tudji život Bez njih ne može opstati. Žive u meni...neka ih tamo. Spavaju sada..... Ljubavi moje samo su moje Ne dam ih nikom Al’ eto...
Zelja....
Zeleo bih da se ljubav tvoja jos jednom probudi Da me pospes poljupcima srece Da pokrenem vulkan zelja kojima tvoje srce zudi Da sakupim sve iskrice ceznje sto iz tebe izlece Zeleo bih da se ljubav tvoja jos jednom probudi Da oci tvoje samo nasu ljubav vide Da treptaje strasti srca tvoga mogu jasno cuti Da te povedem za ruku a da ti vodis mene Zeleo bih da se ljubav tvoja jos jednom probudi Da Sunce samo za nas dvoje sija Da me imas kao sto se obala moru nudi Da otkrijem draga u dusi tvojoj zar koji tinja Zeleo bih da se ljubav tvoja jos jednom probudi Da budem nebo gde sreca tvoja slobodno leti Da kosu tvoju i glavicu neznu primim na grudi Da ljubav nasu ceo svet oseti.
Vidim te cesto u snovima svojim kako te grlim i ljubim strasno Kako te volim srcem celim ljubav to je jedino vazno. Hej devojko neznana, volim te ja zelim da budes moja sva Zelim da budemo sretni mi u svetu za dvoje, ja i ti Al java kad dodje niceg nema vizija tvoja to jedino osta Lutam i trazim po stvarnosti tuznoj da nadjem svojih sanaka gosta Hej devojko neznana, volim te ja zelim da budes moja sva Zelim da budemo sretni mi u svetu za dvoje, ja i ti
Barijere
Баријере су свуда. Ентропија влада и све тежи ка инертности. Бог није мртав како је говорио Ниче, него је бог заспао, а наше свести су оно што је остало од његове будности. Сваки покрет, удисај, напор, јесте пробијање кроз општу инертност материје која "пада у сан" и тежи ка мртвилу, ка ентропији. Ми смо као лососи који се пробијају кроз набујалу бујицу узводно. Баријера самог живота највећа је баријера а односи између људи, психолошке препреке и разне друге баналности, јесу баријере али само последица опште инертности света у који смо рођењем доспели. Да би лосос издржао у оном брзаку, мора прво победити а онда појести друго живо биће. Борба влада свуда, сви смо на бојном пољу а наши саборци су такође наши непријатељи. Иако нам...
Back