Blogovi

Mico,vidim te...
Vraćam se umoran sa posla, razmišljam spuštene glave, kad odjednom nešto prolete pored mene i razbi se o zemlju svom silinom. Pogledam a ono se jedna žuta plastična kesa raspala a iz nje izletele konzerve piva,tetrapak,kore od banana... Ma nije što se razletela na sve strane nego mi nešto izmasti pantalone? Pogledam u moju zgradu,nema nikoga na prozoru,neko bacio svoje smeće pa pobego.Dok brišem nogavice prilazi mi komšija,penzioner, sa petog i kaže video sam ko je bacio kesu. Ko pitam ga, što šapućeš...danima kaže čekam da vidim ko nam pravi ovaj lom oko zgrade,vidi u šta smo se pretvorili,obično smetlište....dobro komšija sad mi reci ko ovo baca ako si već video. To doleće sa terase onog novinara,taman posla da mu kažemo nešto...
Uspomene..taj neodvojivi i neuhvatljivi deo nas...bosonogo detinjstvo ..široki prašnjavi šorovi...topovi od blata...visoki djermovi sa podignutim pramcem medju zvezdama....djački sastanci i rastanci...prve ljubavi prvi poljupci...naše čežnje naši snovi....taj hladni odraz u ogledalu vremena koji nas ponekad greje iznutra i vodi....i podupire kad posrćemo....taj testament godina prošlih...ta mapa blaga koje čuvamo duboko u sebi..ti putevi kojima nikada više nećemo proći....ta mapa bez koje ne bi znali šta je budućnost i šta nas sve u njoj čeka..jer sve što nas u budućnosti čeka mi smo davno već jednom prošli....i zato često uzalud kukamo na...život..iako to sve lepo u starim knjigama piše...jer mi često loše stranice preskačemo...
Kad sam poslednji put bio umro i to preko reda kockice leda iz tvog pogleda ubacivala si u piće svoje za pokoj duše moje Kada si poslednji put ubila moju želju da se radujem prijatelju i oduprem neprijatelju i izludela moju volju za životom sreća je bila naklonjena tebi a zašto i ne bi Svi poroci ovog sveta vremenska prognoza i sreća provalnika bili su na tvojoj strani a zašto i ne bi kad si ti bila slika i prilika i dika svojih poklonika Da li si kad razmišljala kad ja umrem definitivno kad to bude zvanična dijagnoza da sam konačno našao svoj mir dekontaminirane glave od tvojih laži i da više ne verujem naivno da se u tebi može pronaći i nešto pozitivno i kad ne bude imao ko tvoju sujetu da nahrani ko će tada biti nas tvojoj strani...
Poznat američki medicinski časopis "American Journal of Medicine" piše o tome da postoje 4 osnovnih pravila za dug život kojih trebalo bi da se prideržava svaka osoba. Kao prvo PUŠENJE. Trebo izbegavati, čak i ono pasivno, odnosno zapušene prostorije. Cigare nikako nisu dobre, a kada deca boravi u zapušenim prostorijama šteta po njihovo zdravlje još veća. Moj draga prijateljnica Ljuba Marković priprema tekst po ruskim materijalima o štete pušenja i o tome kako ostaviti ovu lošu naviku.Pojaviči se na našem sajtu kada bude gotovo. Za razliku od mene Ljuba je odlično se snalaze sa srpskim pa sigurno biće lako i prijatno za čitanje. Ljudi od indijskih joga do ruskih profesora Butejko i Strelnikova stvarali su tehniki za jačanje pluča...
ĆEVAPI
Prelistavajući internet ponovo naletim na reči namenjene ćevapu a koje sam pre više godina čitao u jelovniku jedne poznate kafane a one glase ovako: "Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi. Ćevapi su za ljudi. Od meljeno meso od plećku, od šiju na bika i od paflaku. Kad se ubavoi izmesi, turi se na led, da prespie. Ujutro se izmelje još jed’n put. Kad meso odvugne - turi se na žar. Ćumur mora da je iz planinu. Domaćica da je ubava. Domaćin da nee budala. Kad se toj udesi, ćevap san ripne na čoveka, u tanjir. Takvi ćevapi praviv se samo u Leskovac" INAT: Postoji jedno selo,neću da mu kažem ime u kome su dvojica komšija iz inata otvorili dve kafane jednu pored druge. Naravno kakav bi to inat bio kada niko ne bi...
Dobar dan, molim vozačku i saobraćajnu. Kopam po torbi. Telefon, brdo nekih papira, medeno srce- stavljam kesicu na komandnu tablu. Ah evo i novčanika. Izvolite. Gospodine napravili ste prekršaj... bla, bla, bla... Ni ne slušam ga, znam da nisam napravio nikakav prekršaj, ovaj `oće samo da mi uzme pare i da ispuni normu naplaćenih kazni. Dobro, jel možemo da se nekako dogovorimo, imam samo 500 dinara, ako možete da mi pišete nešto za te pare... Ne morate ni da pišete, evo 500 dinara. Otvaram novčanik, a ono... Odakle mi bre hiljadarka???!!! Zar nisam usitnio pare? Šta je, tu je. Dajem hiljadarku, kao nešto gledam pravo, desno... Izvolite kusur. Da mi je neko slikao izraz lica u tom trenutku... Sa nevericom pružam ruku, stavljam kusur od...
Nasledstvo ...
Nasledih misao koja luta dusu sto po svim meridijanima tiho pluta Nasledih srce veliko kao autobus za sve prolaznike usput i skrivene stalne putnike Putujemo vrlinama i manama dolinama tisina kisnim predelima pustinjskim oazama masuci osmehom kamikazama sto setaju ljubavnim stazama Nemir
Pandorina kutija i nada
"Prometej je svome bratu Epimeteju rekao da ne prima nikakve darove od bogova. Epimetej ga nije poslušao te, kad su bogovi poslali Pandoru na zemlju, zaljubio se u nju. Hermes mu je rekao da je ona Zeusov dar i upozorio ga je da ne dira Pandorinu posudu koja je bila njezin miraz. Epimetej je rekao Pandori da ne otvara tu posudu. No, Pandorina je znatiželja prevladala te ju je otvorila. Sva su zla izašla na dotada bezbrižno čovječanstvo koje je živjelo u blagostanju - kuga, tuga, siromaštvo, zločin, očaj, pohlepa, starost, bolest, ludost, prkos, glad, prijevara itd. Odmah ju je brzo zatvorila, a unutra je ostala samo - nada". Над причом о Пандори збуњивали се се многи филозофи као и Шопенхауер. Ниче је на њој веома лепо исказао...
Srce sluzi da se sanja, srce sluzi da se setis, srce sluzi da se druzi i kad padas da poletis. Dok ga imas i ti trajes. Srcu nista nije slicno. Srce imas da ga dajes i poklanjas nesebicno. Srce sluzi da se masta i da suza nekad kane. Srce sluzi da oprasta i kada ga grubi rane! Srce sluzi da svet gradis i priznanje drugom odas. Srcu svasta smes da radis, samo ne smes da ga prodas. Ako sretnes nekog ko srce nema, covek budi: pomozi mu, pokazi mu to srce iz tvojih grudi. Srce sluzi da postojis, srce te ka vrhu salje, srce sluzi da se bojis al' da ipak ides dalje! Moras napred i kad boli, kad njegove vatre plamte. Zbog srca te neko voli. Po srcu te ljudi pamte. Srce sluzi da se bori, na nedacu da se svikne. Srce moze da izgori, al'...
U tebi sam ...
Nisam Sekspir niti pesnik da ti pesme sastavljam i pisem Al te nikad ne izmislih tuzna sretna budna kad sam besna kad se smejem kada spavam kad se ljutim i kad cutim s tobom disem U tebi sam kao sena svo to vreme sakrivena ... Nemir
ne,ovo nije pesma o Pepeljugi...ovo je pesma o jednoj Pobegulji Samo je pokupila svoje krpice i pobegla i nikom ništa nije rekla kao da je utekla Tako je tiho odlepršala kao da je kometu ugledala pa se uplašila da će pred njene noge pasti i da će morati da odrasti Sad se iza naših pogleda krije kao da je briga nije zagonetna kao otvorena knjiga i baš je briga neće sa nama da se igra Možda nije znala kada je sa nama krpice izmešala da će mo je zavoleti možda nije verovala kada se bude iskrala da će nas to zaboleti ::think::dontunderstand::rtfm:
Izreke i citati o ljubavi ... 15 KORISNIH I MUDRIH MISLI, ISTINA I SAVJETA (iz ženskog kuta) 1. Nemoj se zanositi da nešto možeš promjeniti na muškarcu, osim ako nosi pelene. : - ) 2. Što trebaš napraviti kad ti muškarac zalupi vrata s vanjske strane? Zaključaj ih iznutra. 3. Ako su već jednog muškarca poslali na Mjesec, trebalo bi biti izvedivo da ih sve pošalju! 4. Ne dopusti da misli tvog muškarca lutaju. Premale su da bi bile same vani. 5. Uvijek izaberi mlađeg muškarca. Ionako nikad ne sazru. 6. Muškarci su svi isti - imaju različite face samo da bismo ih mogle raspoznati. 7. Definicija neženje: muškarac koji je propustio priliku da unesreći neku ženu. 8. Nije istina da žene prave kretene od muškaraca. Većina muškaraca se...
Poljupcem  previjam oziljke ...
Zelim da budem tu gde drzim tvoju ruku ne u magnovenju ili snu vec tu gde poljupcem previjam oziljke vremena Dodirujem prstima boru useklu uz sentisssss espagniola muziku da rastem u tvome oku i ono sto pisem da sa tobom zivim i disem ... Nemir
"Penis pasta"
Baš sam nešto ogladneo.Žurim kući i još sa vrata pitam ženu sta ima za ručak a ona onako ni pet ni šest kaže, "penis pasta". Jel ja to dobro čuh? Pa opet zapitah,nisam čuo,ponovi? ...ne pravi se lud, rekla sam ti, "penis pasta". Nešto me opasno zeza, mislim se pa je opet upitah a jel to ti mene malo? Ama čoveče rekla sam ti,nego osveži se pa za sto dok je vruće. Sta ću,ućutah, zna se ko je gazda,da se još i ne naljuti pa pravo u kupatilo. Stolnjak beo ko sneg,crveni tanjiri,escajg od alpake i boca crnog a u tanjiru "penis pasta". Bogami jeste, testo je u obliki *určića. Jede mi se a smešno mi,svašta sam vala jeo al *určiće nisam. Ma šta fali, testo ko testo. Majke ti odakle ti ovo...kaze doputovala Draga iz inostranstva pa donela...
Веома занимљива прича коју сам једном чуо, одавно, тако да можда и не иде овако, али покушаћу да вам дочарам најбрже и најбоље што могу... Отприлике иде овако. Аутомобил који вози отац, и у њему је мајка са малим дететом зауставља полицајац. И обавештава их да није безбедно прећи преко пута јер се ту заглавио камион између два стуба на путу, изнад ког пролази мост. Возач је заспао, камион је скренуо, срећом нема настрадалих, али се камион преврнуо, заглавио између два стуба тог моста, и неће бити лако да се тај камион извуче, ватрогасци и полиција покушавају већ сатима, без резултата. Треба пазити и на мост и на камион. А та породица не може проћи док не избаве камион који се заглавио. Полицајац је рекао да ће, ако ускоро не успеју...
Čekao sam tramvaj na Slaviji i iz dosade sam čitao novine. Klong, škrip, dring, dring...Pogled na levo. Pih, nije devetka. Sigurno ću čekati još pola sata. Pretrčava jedna lepa gospođica ulicu kako bi stigla tramvaj. Nije uspela. Jel ovo bio 12, upita me. Jeste, kažem ljubazno, uz izraz razumevanja za lošu sreću što nije uspela da ga stigne i nastavim čitanje. A jel on ide na sajam? Ide... nastavim čitanje. A jel ima neki red vožnje? Znaš nisam se godinama vozila javnim prevozom. Na žalost nema. Ovo je ipak samo Beograd, jedina sigurna stvar ovde je da ništa nije sigurno. Jel pušiš? Izvadila je cigarete i ponudila me. Da pušim, ali zaista ne mogu, hvala lepo. Pa šta sad da radim? kad li će sledeći? Da odem prekoputa u neki butik da...
Pozuda
Zege nesnosne krvlju kljucaju strast mi se usnula divljinom budi. Strele zelje razum probadaju telo mi zedno pohotno ludi. Dodirom bludnog maca,krvi,divljine raspukla utroba krikom rascvetala. Na pragu pakla,raja il' miline sve sto se daje ja sam ti dala. Razapeto blazenstvom telo se slama ne znam zivim li il' lagano mrem. Sa sebe sam svukla sve haljine srama da grlim i ljubim jos zelim i smem. Slovenska
Ti si moja poezija, ti si moja jesma tiha, ti si zvezda koja sija, iznad svakog moga stiha ti si ista kao i ja, ti si moja poezija Ti si moja duga ceznja, ti si sreca noci ljetnje, ti si ona ljubav nezna, sto se samo jednom sretne ti si ista kao i ja ti si moja poezija Samo za te, samo tebi, dajem ovaj mali cvet, jer da tebe, draga, nema, sto bi bio ovaj svet Samo za te, samo tebi, sto si ista kao i ja, dajem pesmu ja o sebi, jer si moja poezija Kemal.Monteno :heart:
Iskidao sam naše slike naše uspomene na sitne komade od gromade šta ostade nema tebe nema mene odoh u nomade vratiću se čim ozdravim snove svoje kad sastavim
Kad bih ja obišao dve trećine sveta da nije INTERNETA Noćas sam za sat i četeres pet minuta obišao planetu devet puta A ima bogami godina cela nisam putovao ni do susednog sela BOG TE PA JA RAZMIŠLJM....:eek:
Tumaram tamnom tminom Teturam Tvrdoglavo trazim tebe Trazim tudje Teski tocak tjeskobe Tanano tijelo tare Tragovi tvoji topli Trgaju tijelo Tutnji tuga Ti,tajanstveni tiraninu Tamnicaru Tlacitelju tijela Tako te trebam! P.S.Pozdrav za moje prijatelje kojim sam nedostajala!Miwka,Lejla,Gagili...puno ste mi nedostajali!Vraca Vam se vasa virtuelna frendica,mozda na kratko...a mozda i duze...nikad se ne zna....
Odrobijasmo tek pola veka tako se bar ja osećam nisam mislio na pola života već na pola stoleća jer niko ne zna koliko ga još čeka a već smo totalno sludjeni a koliko će mo još to samo Onaj gore zna jer niko ne zna na koliko smo osudjeni Bogu se molili i za prijatelje i neprijatelje uredno mostarinu plaćali od grešnih misli želje odvraćali i verujući u bolje sutra skoro nečujno živeli ali još bolju budućnost nismo sreli Možda smo je u prolazu i zaobišli pa smo ćutali verujući da smo sami krivi što i na naša vrata nije zakucala i bili zahvalni SVEVIŠNJEM što smo bar i ovako živi Ponekad ne znam jer vera u lepše sutra vrlina ili mana ali se gotovo ne sećam dana kada smo se tako slatko nasmejali onako iz srce a da ne besmo pod dejstvom...
Pada mi glava u nekom levom snu drzim se ne dam se zagrljaju od postelje jastuk poljupce mi salje ali to nisi ti iako mozes da budes kad sklopim oci i zelim te na neki drugi nacin neznajuci da je takav. Gubi mi se lik ostaje dodir kao i uvek kad sklopim oci sa glavom na tvojim grudima male su kazes meni su dobre od jastuka su bolje.
...vrate se slučajno..večeras dok miriše trava u mojoj bašči...nekako sam vjerovala da češ shvatiti moju tišinu...nisi...nekako sam vjerovala, gllupo i naivno da nečeš tako brzo odustati i otići...da, nekako sam mislila da imaš iza sebe život...iskustvo, godine...da češ znati prepoznati moje izbivanje iz svega, iz svijeta...ali, nisi...i ne zamjeram ti, nipošto..i nisam tužna...naprotiv, ja sam smirena...i jasno mi je...ja sam tuga na nebo naslonjena...a nisam čak ni uplakana..dok nebom iznad mene prolaze bijeli oblaci....
BEBA I
Kada sam ostala u drugom stanju sa starijim detetom, svi su bili jako,jako sretni. E, sada smo zdravi oboje te su obe familije mogle da odahnu. Ja sam radila, on je radio, bili smo podstanari i čekali da moj otac dobije ključeve od stana u novobeogradskim blokovima. Ma meni je bilo super. Svi su me tetošili, brinuli. Jedino nisam mogla duže od tri stanice da se vozim autobusom. Tako sam polazila mnogo ranije ujutru da iz ko zna koliko presedanja dodjem do firme.Šefovica nije bila oduševljena. Svako jutro svratim u obližnju prodavnicu i kupim teglu kiselih krastavaca. Kad sam prestala da radim Maca je napunio pun gepek teglama od 800gr, to mi je bila dnevna merka. Odem ja na redovnu kontrolu i kako sam stizala pred sam kraj radnog...
Sapat suza
Suza... jos jedna,pa jos jedna. Suze. Mesecinom prekriven odsanjan san, dogoreo plamen, raspukla tuga i secanje. Prazninu srca ispunio jauk- spoznaja kraja oznacenog na pocetku carolije. Mislima kovitlaju nemiri noseni vetrovima uzaludnog nadanja. Suza...jos jedna...suze. To suze moje sapatom pisu bol. Slovenska
Back