Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Sone, hvala na odgovoru, nasmejao si me i to bas :D tako sam nesto otprilike i zamisljala. Poznajem nekoliko Kanadjana i Amera koji zive ili su u poseti ovde u Beogradu i kazu da su postali totalno drugaciji otkako su dosli na evropski kontinent :D Isto tako poznajem i par "asimilovanih domacih retarda" koji su trenutno ovde. Raznih ljudi ima :) Svesna sam da cu naletati na razne ljude tamo. Ali bice to zanimljivo iskustvo, hehe...

Драго ми је да си насмејана:). О томе и причам. Сигурно да треба доживети и друге културе, поготово разлику Старог континента и Америке ако имаш шансу. Само ми је пун кофер оних који све виде црно или бело, а ми смо познати по искључивости. Ја ти желим свако добро и да нађеш себе у "океану" шанси које ћеш овде вероватно имати. Ако ништа друго, искуство је мајка.

Moj ćale ima običaj da kaže da je ovo "država za idiote", "sistem napravljen za idiote", e sad je samo stvar koliko ćeš da pustiš da te taj mentalitet pojede, da li možeš da postaviš kineski zid u glavi.
Primer: Imam komšije, skroman stariji evropski par, doselili se ovde otprilike 70ih, sin rođen ovde, oženio se Amerikankom, razveo se, plaća alimentaciju, klinca viđa jednom mesečno i sada živi sa svojim roditeljima u 35oj. Čemu je on trenutno posvećen - da skupi pare da kupi 4x4 "truck"...

@kec_karo
Ako si čitala temu videla si da su neki članovi pljuvali po istočnoj obali, posebno Torontu i Otavi, zbog važnosti socijalnog statusa, snobizma, čega god, kako ljudi na zapadnoj obali promovišu neke više vrednosti... Što je opet snobizam sam po sebi, samo na nekom drugom nivou.
Ukratko - profesionalno, sa tvojom pričom, možeš verovatno da se bolje ostvariš u Otavi nego tamo, a što se tiče života i priključenija, to je samo do tebe i tvoje glave. Ne slušaj nikog osim sebe, prosto jer je tvoj život u pitanju :)

EDIT: A što se tiče ove priče o našim ljudima, pa mislim da nikome ne fale "naši" ljudi. I kad sretneš "naše" ljude, to su stranci koji govore tvoj jezik, ništa više. Meni fale prijatelji i porodica koja je ostala tamo, ne fale mi Jugosloveni.

Poslednja izmena:
Maylo hvala sto si se javio! Da, i moj tata slicno misli i voli da se smeje kanadskom nacinu zivota, iako je tamo imao super zivot, ali jednostavno su mu smesne neke stvari :) kaze da mu je bilo jako smesno sto lokalci misle da ljudi u Jugoistocnoj Evropi umiru od gladi, sto slozicemo se nije tako, a licno je posmatrao ljude koji odlaze u jeftinije kanadske restorane gde mozes da jedes kol'ko hoces za male pare i onda oni lepo odu i nazderu se kao da hranu nikad u zivotu nisu videli :D

Iskreno, ja bih radije da budem na istocnoj obali jer sam blize Evropi, a i cini mi se da su gradovi vise nalik na Evropu (npr. Montreal i Otava, Toronto verovatno ne), ispravite me ako gresim :) Pri tom vec imam nekoliko dobrih prijatelja u Montrealu iz detinjstva (i nasih i lokalaca) sa kojima sam u kontaktu, tako da ce mi oni biti blizu... super je kad mozes kod nekog u posetu na vikend :)

Isto tako i ja znam nekoliko prica vezano za to "drzava za idiote", bas ovde u Srbiji su mi kukali ti Ameri i Kanadjani kako im se uopste ne isplati zivot u S. Americi i kako im je ovde lepse i za prijateljstvo, i za ljubav, i za hranu, a i za novac, jer rade za njihove plate a zive ovde, sto je vrlo isplativo :) cak uce i nas jezik! Tako da se slazem da neke nove ideje treba prihvatiti a neke odbiti. Najbolje je iskombinovati najbolje od oba sveta :) Jednog dana svakako planiram porodicu i ako mi deca budu odrastala u Kanadi, oni ce uciti nas jezik i potrudicu se postanu jaki ljudi.

Mislim da bi najbolje bilo da odem bez pritiska i skroz opusteno, svakako imam opciju da se vratim u Srbiju kad zavrsim taj master, posle godinu-dve. Nekako me to rasterecuje, znam da nisam prinudjena da budem tamo ukoliko mi se sve to ne dopadne.

Ја сам имао ликове у мом окружењу који су ме питали да ли смо ми имали телевизор тамо у "Сибиру" :). Делим твоје мишљење о Монтреалу и Отави. Торонто је канадски Њујорк. Ставили би стамбене зграде и на последње парче травице. Неко то воли, неко не. Ја сам више за ове мање градове. Имаш предност, без притиска и све зависи од тебе. Увек можеш даље без икамвих проблема.

Kec_Karo posto si dobila stipendiju ne oklevaj.
Kanadski pasos to ti je jos jedan kec-tref i prakticno imas najbolju ruku pre samog starta, odnosno dva keca, :), sta ce doneti flop,turn i river to nikad ne znas.
Ziveo sam u Ottawi 6 meseci. Ottawa je lep grad pun parkova i biciklistickih staza, centar grada ima zgrade jako lepe arhitekture, deo oko parlamenta je prelep, eaton centar je kosnica koja non stop vrvi, ima dosta dobrih restorana, pubova i klubova za izlazak, ako izuzmemo kolicinu narkomana i klosara koji se skupljaju oko homeless shelters u samom centru, centar grada je bas fin. Koliko znam Ottawa U je jako dobar univerzitet. Javni prevoz je po meni ne najbolji, posto sam jako cesto u Becu, pa recimo kad uporedimo ta dva grada, Ottawa prema jednom Becu ima ocajan javni transport. Ottawa je u sistini dosta siguran grad, tu je vlada i parlament... krajeve koje treba izbegavati, nikako preko mosta u Hull tu nikad nemas sta da trazis, i nikako u Vanier, to su neka dva kraja za izbegavanje zato sto su ghetto, koliko god neki mislili da Kanada i jedna Ottawa recimo nema ghetto krajeva, nazalost to nije tacno. Nasih ima dosta, ne bas recimo kao u Torontu i Vankuveru, ali velika komuna postoji. Glupo je generalizovati da su nasi ljudi losi tamo, ja nisam imao losa iskustva, mnogi hoce da ti izadju u susret, jedino su mozda nekako previse nostalgicni i depresivni na temu Srbije i Juge. Kada sam se vratio iz Kanade, boravio sam po zemljama Evrope sa nasim ljudima, ali nekako su fleksibilniji i nisu tako nostalgicni za Srbijom, verovatno je tako u Kanadi zbog daljine. Otava moze da bude jako fin grad za zivot, nije guzvara kao u Torontu, nekretnine nisu preskupe kao u VC, ko je visoko edukovan profesionalac moze u sustini fino da zivi, narocito ako je skroman kao sto si ti napomenula.
Sve u svemu, iluzorno je ostati ovde ako si drzavljanin Kanade, dobila si stipendiju i imas ambicije za fakultetom i profesionalnim usavrsavanjem.

Elem, kad vec svi spominju Sibir, neverovatno, na imigrantskom prvi put u zivotu kad sam usao u Kanadu na aerodromu Toronta, lik je krenuo da mi upisuje Sibir na permitu, u fazonu kao, wtf Kakva Serbia ? Na kraju je dosao drugi carinik da mu pomogne da nadje sifru upisa za Srbiju, posto ovaj ne konta gde je ta zemlja i koja je uopste... retardiranih ima koliko hocete. Inace od 5,6 Kanadjana sa faksa, ispod 30 godina starosti sa kojima sam se druzio, niko nikad iz Kanade nije izasao cak ni na Kubu ni na one znj aranzmane od 500 dolara, vrh sveta im je pitcher piva, marihuana i je-beni chicken wings u pubu. Samo par Kanadjana od tih mladjih koje sam upoznao su putovali mnogo i obilazili svet, mada su svi iz jako situiranih porodica i to su ljudi koji jako biraju drustvo, mi bi to okrakterisali kao snobizam... ali tako je bogati sa bogatima, slepci sa slepcima kao i svuda.

Poslednja izmena:
123456789 hvala ti na detaljnom postu i ohrabrenju! :)

Tuzno je to za Sibir, zapravo oni mesaju Sibir, Siriju i Srbiju. Imam ovde u BGu jednog dobrog druga iz Toronta, rodjeni Kanadjanin, kao i cela njegova familija, ali je dosao ovde da zivi jer ne podnosi Kanadu, i on mi je pricao o svemu tome. Lik cak hoce i srpski pasos :D Grass is always greener on the other side...

Mada, kad bolje razmislim, mozda smo i previse kriticni - realno ni ja ne bih sad na beloj mapi sveta mogla da potrefim Ugandu ili Burkinu Faso :D sta znam.

Dakle, sto se tice druzenja, koliko mogu da zakljucim - nije lako naci kvalitetne ljude ali mogu se ipak pronaci? :) Sto se tice snobizma, i Srbija to sve vise kopira. Valjda uticaj medija, sta znam... cini mi se da mi sve najgore pokupimo ovde sa Zapada, a one dobre ideje ignorisemo (npr. recikliranje i ekoloska svest).

P.S. Da li u Kanadu kad putujem odavde mogu uci bez kanadskog pasosa, sa nekim drugim dokumentom? Srbiju svakako mogu napustiti sa srpskim. Provericu da li je ista cena kanadskog pasosa ovde i tamo.

^Znam i ja zašto :)

Ima kad prepoznam naš jezik, pa mi se otme "greška": "O, pa vi govorite srpski?"
Pa dobijem lep odgovor - "NE, ja govorim hrvatski/bosanski/bošnjački!
"E pa onda se nećemo razumeti definitivno :)"

Od tad, gledam da koristim engleski koliko god mogu, ili bar da kažem "A možemo i na našem?"

Šta znam, nekako mi je besmisleno da se raspravljam sa nekim o nečemu što je hiljadama km daleko od naših života.

Бесмислено је расправљати о језицима који потичу од једног јединог. Никада се нећу представљати Југословеном када се зна шта смо прошли управо због тог нашег инсистирања. И поред свега неки се још "ките" дотичним. Никада ми неће бити јасно зашто. Обично им буде јасно са сваким поновљеним конфликтом, мада искрен да будем можда ни тада.
Иначе, у старту се провали порекло и наречје. Као и ко је какав човек. Више "ценим" оне што знам како мисле о мени и искрени од почетка него Шугоносталгичаре који ме асоцирају на нашу патњу.

Imam ovde u BGu jednog dobrog druga iz Toronta, rodjeni Kanadjanin, kao i cela njegova familija, ali je dosao ovde da zivi jer ne podnosi Kanadu, i on mi je pricao o svemu tome. Lik cak hoce i srpski pasos :D Grass is always greener on the other side...

grass is alway greener on the other side... because it fertilized with bullshit.
Na stranu sve, i ja sam se vratio iz Kanade, nije mi se svidela preterano... ali, uvek to ali. Vratio sam se zato sto sam mogao da dodjem do mesecnih prihoda slicnih kao i tamo, a rashoda sam imao manje... to mi postaje sve klimavije, i sad trpim neke druge minuse ovog bednog sistema. Taj tvoj drugar je verovatno dobro potkovan od strane porodice ovde, mnogo ljudi u Srbiji jako dobro iskoriscava ovu bedu trenutnu. Praktican primer, pre par meseci sam sedeo za stolom gde se ekipa izvoznika raduje zato sto seljak giljta u bedi zbog bednih otkupnih cena, dok oni ostvaruju extra profit, i jos se mole bogu da situacija potraje...a njihova deca uopste i ne zive u Srbiji naprimer, cak i nekretnine kupuju van Srbije. Problem je sto je ova zemlja sistemski osudjena na put propasti, ovde su neke stvari nemoguce da se isprave, sitno odbrojavamo do kolapsa, mogao bih na tu temu da se nadovezem 5 stranica. Glavna sustina je, oni koji imaju mozak ostaju ovde zato sto mogu da iskoriste ovu situaciju u svoju korist...pametni koji ne mogu, odlaze odavde. Na kraju sve se vrti oko novca... ne postoje lepe zemlje, postoje samo lepi bankovni izvodi.

Dakle, sto se tice druzenja, koliko mogu da zakljucim - nije lako naci kvalitetne ljude ali mogu se ipak pronaci? :) Sto se tice snobizma, i Srbija to sve vise kopira. Valjda uticaj medija, sta znam... cini mi se da mi sve najgore pokupimo ovde sa Zapada, a one dobre ideje ignorisemo (npr. recikliranje i ekoloska svest).

Sto se tice druzenja, racunaj da se neka jaka prijateljstva sticu tesko. Zeznuto je svuda kad ides sam, pijan u klubu kad trebas do wc-a sam zeznuto je, a ne 8000km od kuce i od okruzenja na koje covek navikne ceo zivot. Sta znam, zato ja nemam nista protiv nasih ljudi i te balkan komune. Docekali su me nasi ljudi, posle sam ziveo sa ljudima koje sam poznavao od pre, cak ni u avionu nisam bio sam, nego sam putovao sa ortakom. Kad se sve sabere, da nije bilo toga verovatno bih se u startu osecao potistenije i usamljenije, cak iako uzmemo u obzir da sam totalna flegma i da mi cak asocijalnost uopste ne smeta. Uvek je mnogo lakse sa nekom ekipom, prijateljem od pre, porodicom...

Evo dacu ti jedan primer koliko to ustvari moze da znaci, kad si single, kad si jos uvek mlad i vezan za sredinu iz koje si potekao.
Znam da ce ostali na ovom forumu da kazu evo ga klasicna Srbenda i gasterbajter... mada to je moje misljenje.
Trenutno neko vreme provodim i u Becu i cak planiram da probam da zivim u Austriji.
Kad to kazem, dobijam i pitanje i odgovor u jednom, od nekih ljudi. U fazonu zasto nisi ostao u Kanadi, radis sad goru stvar, ides u tu seljanu od grada punu nasih ljudi.
Neki ljudi koji odavde izasli nisu, ocigledno ne poznaju dobro ostale narode. Gledaju to prema modelu - komsija ih zeznuo za dva pedlja zemlje,brat im nije vratio 500 eura zajma, prijatelj ga zeznuo u poslu i odmah vise nece sa svojima da se druzi. Tamo neki naturalizovani Kanadjanin ili Austrijanac je navodno mnogo bolji i progresivniji prijatelj-mozes misliti.
U Torontu i Otavi mi je bilo okej, u startu sam se druzio najvise sa nasima, kasnije dosta i sa drugim nacijama. U Becu se naprimer osecam kao kod kuce, tu su mi braca, kumovi... Dosta ljudi sa kojima se druzim bukvalno celi zivot, po 15,20 godina, sa kojima sam isao u osnovnu i srednju skolu, moji su na 5 sati automobilom, znaci mogu u 8 ujutru da im javim "dolazim na rucak danas". Nekom to ne znaci nista, meni je naprimer to bio jedan od okidaca da se vratim iz Kanade.
Moj savet, ne treba izbegavati nase ljude... evo ovi sto su iskomentarisali da treba izbegavati nase ljude ? Zasto pisu na nasem forumu, neka daju savete na Indijskom i Japanskom forumu kad misle da treba izbegavati nase ljude.
Na kraju krajeva ako ne spoznas sebe i odakle si i ko si ti(koliko god to bilo mozda i negativno), nikad neces uspeti da spoznas ni pravo lice nekih drugih ljudi.

@brojač
Baš mi je drago što si konačno našao mesto koje ti odgovara. Mi smo mnogo razmišljali o tome da se vratimo u Evropu jer tamo nekako više pripadamo... ALI ova sredina je nas prihvatila, mi volimo ovde gde smo i ovde nam se prosto ostaje i stvarno mi je dosta seljakanja. Toliko sam se selila po svetu da sam već počela da sumnjam da sam postala neizlečiva Ciganka.

grass is alway greener on the other side... because it fertilized with bullshit.
Na stranu sve, i ja sam se vratio iz Kanade, nije mi se svidela preterano... ali, uvek to ali. Vratio sam se zato sto sam mogao da dodjem do mesecnih prihoda slicnih kao i tamo, a rashoda sam imao manje... to mi postaje sve klimavije, i sad trpim neke druge minuse ovog bednog sistema. Taj tvoj drugar je verovatno dobro potkovan od strane porodice ovde, mnogo ljudi u Srbiji jako dobro iskoriscava ovu bedu trenutnu. Praktican primer, pre par meseci sam sedeo za stolom gde se ekipa izvoznika raduje zato sto seljak giljta u bedi zbog bednih otkupnih cena, dok oni ostvaruju extra profit, i jos se mole bogu da situacija potraje...a njihova deca uopste i ne zive u Srbiji naprimer, cak i nekretnine kupuju van Srbije. Problem je sto je ova zemlja sistemski osudjena na put propasti, ovde su neke stvari nemoguce da se isprave, sitno odbrojavamo do kolapsa, mogao bih na tu temu da se nadovezem 5 stranica. Glavna sustina je, oni koji imaju mozak ostaju ovde zato sto mogu da iskoriste ovu situaciju u svoju korist...pametni koji ne mogu, odlaze odavde. Na kraju sve se vrti oko novca... ne postoje lepe zemlje, postoje samo lepi bankovni izvodi.

Sto se tice druzenja, racunaj da se neka jaka prijateljstva sticu tesko. Zeznuto je svuda kad ides sam, pijan u klubu kad trebas do wc-a sam zeznuto je, a ne 8000km od kuce i od okruzenja na koje covek navikne ceo zivot. Sta znam, zato ja nemam nista protiv nasih ljudi i te balkan komune. Docekali su me nasi ljudi, posle sam ziveo sa ljudima koje sam poznavao od pre, cak ni u avionu nisam bio sam, nego sam putovao sa ortakom. Kad se sve sabere, da nije bilo toga verovatno bih se u startu osecao potistenije i usamljenije, cak iako uzmemo u obzir da sam totalna flegma i da mi cak asocijalnost uopste ne smeta. Uvek je mnogo lakse sa nekom ekipom, prijateljem od pre, porodicom...

Evo dacu ti jedan primer koliko to ustvari moze da znaci, kad si single, kad si jos uvek mlad i vezan za sredinu iz koje si potekao.
Znam da ce ostali na ovom forumu da kazu evo ga klasicna Srbenda i gasterbajter... mada to je moje misljenje.
Trenutno neko vreme provodim i u Becu i cak planiram da probam da zivim u Austriji.
Kad to kazem, dobijam i pitanje i odgovor u jednom, od nekih ljudi. U fazonu zasto nisi ostao u Kanadi, radis sad goru stvar, ides u tu seljanu od grada punu nasih ljudi.
Neki ljudi koji odavde izasli nisu, ocigledno ne poznaju dobro ostale narode. Gledaju to prema modelu - komsija ih zeznuo za dva pedlja zemlje,brat im nije vratio 500 eura zajma, prijatelj ga zeznuo u poslu i odmah vise nece sa svojima da se druzi. Tamo neki naturalizovani Kanadjanin ili Austrijanac je navodno mnogo bolji i progresivniji prijatelj-mozes misliti.
U Torontu i Otavi mi je bilo okej, u startu sam se druzio najvise sa nasima, kasnije dosta i sa drugim nacijama. U Becu se naprimer osecam kao kod kuce, tu su mi braca, kumovi... Dosta ljudi sa kojima se druzim bukvalno celi zivot, po 15,20 godina, sa kojima sam isao u osnovnu i srednju skolu, moji su na 5 sati automobilom, znaci mogu u 8 ujutru da im javim "dolazim na rucak danas". Nekom to ne znaci nista, meni je naprimer to bio jedan od okidaca da se vratim iz Kanade.
Moj savet, ne treba izbegavati nase ljude... evo ovi sto su iskomentarisali da treba izbegavati nase ljude ? Zasto pisu na nasem forumu, neka daju savete na Indijskom i Japanskom forumu kad misle da treba izbegavati nase ljude.
Na kraju krajeva ako ne spoznas sebe i odakle si i ko si ti(koliko god to bilo mozda i negativno), nikad neces uspeti da spoznas ni pravo lice nekih drugih ljudi.

Nemas ti pojma sto se tice nasih ljudi u Kenjadi i USA.
Ne treba se maltene uopste druziti sa njima, jer oni nemaju vremena za tebe.
Sedi ti u Becu, vozi se u Prater parku i tramvajima i obilazi nase kafancine.:)

Ћао људи, једно практично питање за све, ако неко зна нешто било би од огромне помоћи. Ја идем за Алберту крајем јуна а супруга ће остати у Србији док не нађем посао тамо. Мора тако зато што су то имиграциони услови. Идем преко Working Holiday, International Experience Canada са отвореном радном дозволом. Е сад кад нађем посао она ће моћи да поднесе захтев за туристичку визу и тако да потом тражи радну дозволу. Она је у другом месецу трудноће и план је да се тамо породи. Е сад питање би се односило на то како до здравственог осигурања које би покрило трошкове порођаја тамо. Да ли она аутоматски добија здравствено на основу тога што ћу ја бити запослен или шта је потребно урадити?

Има ли кога из Едмонтона да је вољан да помогне новом емигранту око смештаја за први период? Ја стижем крајем јуна тамо али нисам још решио тај проблем. Соба или мањи стан је у реду за почетак. Кошта шта кошта.

Ćao ljudi :)

Prelistala sam malo ovu temu i hvala na svim korisnim informacijama u vezi Kanade.

Nešto o meni... Ja sam državljanin Kanade koji je u ranom detinjstvu živeo tamo, ali sam u Srbiji od svoje 9. godine (mojoj porodici više odgovara život ovde iz raznih razloga, čak vrlo retko pričamo o Kanadi jer je to davno iza nas). Govorim tečno srpski, engleski i francuski. Privodim kraju osnovne studije iz matematike i statistike u Beogradu i nedavno sam konkurisala za master studije u Kanadi, i primljena sam u Otavi (Vankuver i Montreal su me odbili, aplikacija mi nije bila toliko jaka), zapravo jedna profesorka poreklom iz Rumunije koja je pregledala moju aplikaciju me kontaktirala sa željom da mi bude mentor, a i ponuđena mi je stipendijam, plus su me oslobodili TOEFL ispita iz engleskog koji su mi prvobitno tražili. Stipendija nije neki veliki iznos, imaću dovoljno za školarinu, smeštaj sa računima i hranu, ali dodaću malo od svoje ušteđevine za ostale troškove, koji nadam se neće biti veliki, s obzirom da mi ne pada teško da živim skromno. Planiram i da držim privatne časove matematike ako bude potrebna dodatna kinta. Na univerzitetu ću biti angažovana kao teaching/research assistant.

Sve u svemu trebalo bi krajem avgusta da se odselim iz Srbije i radujem se ovoj prilici ali čitajući razne priče ovde, stičem utisak da Kanada može, a i ne mora biti lepo mesto za život. Moja očekivanja nisu velika, mislim da bi bilo lepo da budem malo izvan Srbije, upoznam novu kulturu i ljude i usavršim jezike. Čini mi se da je ovo lepa šansa i da imam povoljne uslove. Da li ću se vratiti ili ne, rano je o tome govoriti. Ako mi se tamo ukaže lepa prilika za posao, ne verujem da ću je propustiti. Videla sam da predavači na University of Ottawa imaju vrlo pristojne zarade. Nažalost, u Srbiji profesori imaju ne tako dobra primanja i pored tolikog školovanja i napornog učenja. Takođe mislim da su Srbiji potrebne reforme i u drugim sferama (za sada mogu samo o obrazovanju da govorim jer sa 22 godine nemam ogromno životno iskustvo). Mislim da bi mi više odgovaralo da živim u razvijenijem društvu i bolje organizovanoj državi.

Moje pitanje je - da li poznajete neko našeg u Otavi, ako ih tamo ima uopšte? Kakav je život u tom mestu (sveopšti utisci), odnosno u Ontariju? Ja sam živela 6 godina u Montrealu kojeg se vrlo slabo sećam, tako da o Kanadi nemam jasnu sliku. Kakve su mi šanse da nakon završenih master studija iz oblasti matematike i računarstva nađem pristojan (pristojan = ne previše stresan i solidno plaćen, ništa preambiciozno) u struci? Svaki savet mi je od velike pomoći, poželjno je čuti nešto od iskusnijih ljudi :)

P.S. Ako neko planira na master studije u Kanadu/SAD iz Srbije, slobodno neka mi se obrati ako treba neki savet ili sugestija, pošto sam prošla kroz tu proceduru :)

Pozdrav i svako dobro!

javi se na pp, imam prijatelje u Otavi i imaju kucu, cerka im vec radi.

Back