grass is alway greener on the other side... because it fertilized with bullshit.
Na stranu sve, i ja sam se vratio iz Kanade, nije mi se svidela preterano... ali, uvek to ali. Vratio sam se zato sto sam mogao da dodjem do mesecnih prihoda slicnih kao i tamo, a rashoda sam imao manje... to mi postaje sve klimavije, i sad trpim neke druge minuse ovog bednog sistema. Taj tvoj drugar je verovatno dobro potkovan od strane porodice ovde, mnogo ljudi u Srbiji jako dobro iskoriscava ovu bedu trenutnu. Praktican primer, pre par meseci sam sedeo za stolom gde se ekipa izvoznika raduje zato sto seljak giljta u bedi zbog bednih otkupnih cena, dok oni ostvaruju extra profit, i jos se mole bogu da situacija potraje...a njihova deca uopste i ne zive u Srbiji naprimer, cak i nekretnine kupuju van Srbije. Problem je sto je ova zemlja sistemski osudjena na put propasti, ovde su neke stvari nemoguce da se isprave, sitno odbrojavamo do kolapsa, mogao bih na tu temu da se nadovezem 5 stranica. Glavna sustina je, oni koji imaju mozak ostaju ovde zato sto mogu da iskoriste ovu situaciju u svoju korist...pametni koji ne mogu, odlaze odavde. Na kraju sve se vrti oko novca... ne postoje lepe zemlje, postoje samo lepi bankovni izvodi.
Sto se tice druzenja, racunaj da se neka jaka prijateljstva sticu tesko. Zeznuto je svuda kad ides sam, pijan u klubu kad trebas do wc-a sam zeznuto je, a ne 8000km od kuce i od okruzenja na koje covek navikne ceo zivot. Sta znam, zato ja nemam nista protiv nasih ljudi i te balkan komune. Docekali su me nasi ljudi, posle sam ziveo sa ljudima koje sam poznavao od pre, cak ni u avionu nisam bio sam, nego sam putovao sa ortakom. Kad se sve sabere, da nije bilo toga verovatno bih se u startu osecao potistenije i usamljenije, cak iako uzmemo u obzir da sam totalna flegma i da mi cak asocijalnost uopste ne smeta. Uvek je mnogo lakse sa nekom ekipom, prijateljem od pre, porodicom...
Evo dacu ti jedan primer koliko to ustvari moze da znaci, kad si single, kad si jos uvek mlad i vezan za sredinu iz koje si potekao.
Znam da ce ostali na ovom forumu da kazu evo ga klasicna Srbenda i gasterbajter... mada to je moje misljenje.
Trenutno neko vreme provodim i u Becu i cak planiram da probam da zivim u Austriji.
Kad to kazem, dobijam i pitanje i odgovor u jednom, od nekih ljudi. U fazonu zasto nisi ostao u Kanadi, radis sad goru stvar, ides u tu seljanu od grada punu nasih ljudi.
Neki ljudi koji odavde izasli nisu, ocigledno ne poznaju dobro ostale narode. Gledaju to prema modelu - komsija ih zeznuo za dva pedlja zemlje,brat im nije vratio 500 eura zajma, prijatelj ga zeznuo u poslu i odmah vise nece sa svojima da se druzi. Tamo neki naturalizovani Kanadjanin ili Austrijanac je navodno mnogo bolji i progresivniji prijatelj-mozes misliti.
U Torontu i Otavi mi je bilo okej, u startu sam se druzio najvise sa nasima, kasnije dosta i sa drugim nacijama. U Becu se naprimer osecam kao kod kuce, tu su mi braca, kumovi... Dosta ljudi sa kojima se druzim bukvalno celi zivot, po 15,20 godina, sa kojima sam isao u osnovnu i srednju skolu, moji su na 5 sati automobilom, znaci mogu u 8 ujutru da im javim "dolazim na rucak danas". Nekom to ne znaci nista, meni je naprimer to bio jedan od okidaca da se vratim iz Kanade.
Moj savet, ne treba izbegavati nase ljude... evo ovi sto su iskomentarisali da treba izbegavati nase ljude ? Zasto pisu na nasem forumu, neka daju savete na Indijskom i Japanskom forumu kad misle da treba izbegavati nase ljude.
Na kraju krajeva ako ne spoznas sebe i odakle si i ko si ti(koliko god to bilo mozda i negativno), nikad neces uspeti da spoznas ni pravo lice nekih drugih ljudi.