Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Има ли кога из Едмонтона да је вољан да помогне новом емигранту око смештаја за први период? Ја стижем крајем јуна тамо али нисам још решио тај проблем. Соба или мањи стан је у реду за почетак. Кошта шта кошта.

Nađi na fb grupu Working and living in Alberta, skoro je neko izdavao stan pa je okačio link.

Bio sam član te grupe ranije ali su me izbacili zato što se neko od članova žalio na to da je član grupe neko ko ima ispisano ime i prezime na Ćirilici pa su me izbacili. Čak sam i kontaktirao jednog admina i vodio dugu prepisku sa njim, čovek me ponovo ubacio i opet se neko žalio i opet su me izbacili. Kaže čovek više ne zna šta da radi pošto ima dal 4 ili 5 administratora. Ja mu kažem ma obustavi radnju bolje da budale zaobidjem. Ta grupa je napravljena isključivo za Hrvate, ustaše i one koji koriste isključio Latinicu za ime i prezime na FB-u. Svi ostali su nepodobni.

Е мој алекс...ко би се други жалио него дотични. Мада, како се у Матици односимо према свом писму није ни чудно. Тужно је што то већину ни најмање не погађа. А и на ћирилицу ћеш у дијаспори наилазити у траговима.

Е мој алекс...ко би се други жалио него дотични. Мада, како се у Матици односимо према свом писму није ни чудно. Тужно је што то већину ни најмање не погађа. А и на ћирилицу ћеш у дијаспори наилазити у траговима.
То се лично решава. Мени се чини да Ћирилицу користи више људи у дијаспори него у матици. Ја обично када је у питању српски форум користим Ћирилицу, углавном увек, али када има и људи из бивше Ју није проблем, може и латиница, све зависи од састава екипе. На овом форуму не знам каквих све има па не потенцирам ништа посебно.

- - - - - - - - - -

O svašta... ima nas raznih zaista. Jbg, htela sam da pomognem.
Хвала на труду око помоћи, битна је намера.

grass is alway greener on the other side... because it fertilized with bullshit.
Na stranu sve, i ja sam se vratio iz Kanade, nije mi se svidela preterano... ali, uvek to ali. Vratio sam se zato sto sam mogao da dodjem do mesecnih prihoda slicnih kao i tamo, a rashoda sam imao manje... to mi postaje sve klimavije, i sad trpim neke druge minuse ovog bednog sistema. Taj tvoj drugar je verovatno dobro potkovan od strane porodice ovde, mnogo ljudi u Srbiji jako dobro iskoriscava ovu bedu trenutnu. Praktican primer, pre par meseci sam sedeo za stolom gde se ekipa izvoznika raduje zato sto seljak giljta u bedi zbog bednih otkupnih cena, dok oni ostvaruju extra profit, i jos se mole bogu da situacija potraje...a njihova deca uopste i ne zive u Srbiji naprimer, cak i nekretnine kupuju van Srbije. Problem je sto je ova zemlja sistemski osudjena na put propasti, ovde su neke stvari nemoguce da se isprave, sitno odbrojavamo do kolapsa, mogao bih na tu temu da se nadovezem 5 stranica. Glavna sustina je, oni koji imaju mozak ostaju ovde zato sto mogu da iskoriste ovu situaciju u svoju korist...pametni koji ne mogu, odlaze odavde. Na kraju sve se vrti oko novca... ne postoje lepe zemlje, postoje samo lepi bankovni izvodi.

Sto se tice druzenja, racunaj da se neka jaka prijateljstva sticu tesko. Zeznuto je svuda kad ides sam, pijan u klubu kad trebas do wc-a sam zeznuto je, a ne 8000km od kuce i od okruzenja na koje covek navikne ceo zivot. Sta znam, zato ja nemam nista protiv nasih ljudi i te balkan komune. Docekali su me nasi ljudi, posle sam ziveo sa ljudima koje sam poznavao od pre, cak ni u avionu nisam bio sam, nego sam putovao sa ortakom. Kad se sve sabere, da nije bilo toga verovatno bih se u startu osecao potistenije i usamljenije, cak iako uzmemo u obzir da sam totalna flegma i da mi cak asocijalnost uopste ne smeta. Uvek je mnogo lakse sa nekom ekipom, prijateljem od pre, porodicom...

Evo dacu ti jedan primer koliko to ustvari moze da znaci, kad si single, kad si jos uvek mlad i vezan za sredinu iz koje si potekao.
Znam da ce ostali na ovom forumu da kazu evo ga klasicna Srbenda i gasterbajter... mada to je moje misljenje.
Trenutno neko vreme provodim i u Becu i cak planiram da probam da zivim u Austriji.
Kad to kazem, dobijam i pitanje i odgovor u jednom, od nekih ljudi. U fazonu zasto nisi ostao u Kanadi, radis sad goru stvar, ides u tu seljanu od grada punu nasih ljudi.
Neki ljudi koji odavde izasli nisu, ocigledno ne poznaju dobro ostale narode. Gledaju to prema modelu - komsija ih zeznuo za dva pedlja zemlje,brat im nije vratio 500 eura zajma, prijatelj ga zeznuo u poslu i odmah vise nece sa svojima da se druzi. Tamo neki naturalizovani Kanadjanin ili Austrijanac je navodno mnogo bolji i progresivniji prijatelj-mozes misliti.
U Torontu i Otavi mi je bilo okej, u startu sam se druzio najvise sa nasima, kasnije dosta i sa drugim nacijama. U Becu se naprimer osecam kao kod kuce, tu su mi braca, kumovi... Dosta ljudi sa kojima se druzim bukvalno celi zivot, po 15,20 godina, sa kojima sam isao u osnovnu i srednju skolu, moji su na 5 sati automobilom, znaci mogu u 8 ujutru da im javim "dolazim na rucak danas". Nekom to ne znaci nista, meni je naprimer to bio jedan od okidaca da se vratim iz Kanade.
Moj savet, ne treba izbegavati nase ljude... evo ovi sto su iskomentarisali da treba izbegavati nase ljude ? Zasto pisu na nasem forumu, neka daju savete na Indijskom i Japanskom forumu kad misle da treba izbegavati nase ljude.
Na kraju krajeva ako ne spoznas sebe i odakle si i ko si ti(koliko god to bilo mozda i negativno), nikad neces uspeti da spoznas ni pravo lice nekih drugih ljudi.

Bravo Bravo Bravo

Cao, samo idi na kijiji i brate imas soba po edmontonu koliko zelis od $ 400 - 900 mesecno sa netom i svim troskovima. Ovo ti je individualisticko drustvo nema pomoc, nego use i u svoje kljuse. Vidis da svi dolazimo na forume kad smo usamljeni hehehe. Ako si asocijalna osoba ovo ti je idealno mesto, samo radis ko masina, stekas pare i dolazis na forum da se druzis hehehe. I naravno mastas to obavezno.

Ваистину воскресе. Написах километарски текст да одговорим kec_karo али форум има неки проблем, па је приказао само ову реченицу.
Edit: Да пробам још једном. Под домаћим ретардима сматрам људе који немају пасош, нису у животу изашли из своје провинције, на 3 сата од Кубе свој одмор користе за камповање у некој вукојебини(да се разумемо волим и ја природу, али да ми једини одмор буде у изнајмљеној викендици или оној путујућој са све кухињом неће да може), Боливија, ретардима је то земља на слово Б у Европи, држава сусед нашој отаџбини, ретарди који немају 5$ у џепу и живе од плате до плате притом радећи таман толико од једног до другог unemployment-а, ретарди који ме вечито питају да ли је у мојој земљи-"Сибиру" хладније од ове вукојебине где у мају тренутно имамо -2 ујутро, итд итд. Ситнице које нешто значе:). Опет, не генерализовати и ово узети са дозом хумора који је нажалост тачан.
Да не причамо о "домаћим" асимилованим нашим ретардима, који су се већ, после пар година боравка, " прешалтали" на енглески/француски говорећи како им је тако "лакше" и чија деца матерњи језик цепају као наш престолонаследник. Свака част изузецима али ово је чињенично стање. Они најбоље и пролазе. Често се и фоткају поред нечијих кућа са мецом испред па пошаљу неком у завичај:). Подсети ме то све на Шурду и Врућ ветар. Опет, кажем свака част изузецима којих је заиста мало, али их има. Поздрав!

Sone se naravno sali.
Ali zato se ja ponavljam po stoti put, Dodjite ovde sa 20 godina, uzmite pare sto vise, sve , sve uzmite sto mozete i onda pravac evropa pa pravi decu i uci ih cirilicu, moral, obraz, pravda itd.
Ako se vi ne asimilujete, deca 100 % postaju Kanadjani i to je kraj vaseg srbovanja . Jos nisam upoznao osobu koja se rodila i odrasla u Kanadi a da prica Srpski kao mi Landed imigranti.
Nije to samo nasa nacije, sve ih teraju da se lagano asimiluju, zato oni kazu prva generacija, druga generacija itd. Sistem je tako napravljen da moras donekle da se asimilujes inace sta ?
Ako bas hocete da budete SRBI, kad idete za Srbiju, posetite na primer dom u Zvecanskoj ulici pa odnesite tim malisanima cokoladu. Cisto sumnjam da sam nekom pomogo ako sam ovo sve napisao cirilicom. pozzz

Poslednja izmena:
"Писи" "далје" латиницом Владо нико ти не брани. Ипак је тако "лаксе" јер ћирилица не постоји, а и колико видим ни не треба да постоји. Најбољи изговори од свих су да је лакша латиница(и то "ћелава" ) и да је странци разумеју хахахахахахахахаха.

Шта ће ти стикери? Ја сам на us keyboard распореду и куцам исто тако брзо. А на телефону или таблету фантастичне апликације google keyboard & swiftkey. Не разумемо се очигледно а и небитно је. Важно је помоћи људима и ово мало off-topic са стране ко схвати као неко наметање нека се запита да ли је чист. Све са добром намером па не замери и на понеком савету.

Zdravo drugari :) Ja bih trebala malu pomoc i savet od ljudi koji zive u BC i Alberti.Ja zivim trenutno u Alberti -Jasper tacnije ali bih volela da se preselim u grad ali ne znam koji bi izabrala :) Dvoumimo se izmedju Edmontona,Calgary ili cak Vancouver.Znam kakvi su uslovi zivota u Alberti besplatno zdravstvo,jedna taksa,jeftinije osiguranje za auto u Vncouveru je sve to skuplje ali moram priznati lepse...Mi smo mala porodica suprug ja i bebac,pa smo u veliko cudu kuda otici i sta je najbolje za nas :) Pa bih vas molila za pomoc i savete gde se preseliti i koje su mane a koje prednosti ovih gradova koji je bolji za zivot Edmonton,Calgary ili Vancouver ? Hvala

Zdravo drugari :) Ja bih trebala malu pomoc i savet od ljudi koji zive u BC i Alberti.Ja zivim trenutno u Alberti -Jasper tacnije ali bih volela da se preselim u grad ali ne znam koji bi izabrala :) Dvoumimo se izmedju Edmontona,Calgary ili cak Vancouver.Znam kakvi su uslovi zivota u Alberti besplatno zdravstvo,jedna taksa,jeftinije osiguranje za auto u Vncouveru je sve to skuplje ali moram priznati lepse...Mi smo mala porodica suprug ja i bebac,pa smo u veliko cudu kuda otici i sta je najbolje za nas :) Pa bih vas molila za pomoc i savete gde se preseliti i koje su mane a koje prednosti ovih gradova koji je bolji za zivot Edmonton,Calgary ili Vancouver ? Hvala

uf... obicno ne pisem na ovoj temi, ovo je izuzetak... sve zavisi od vas, sta vas zanima i sta mozete... ne poznajem edmonton i calgary, cak ni vancouver dobro posto sam ovde samo 6-7 meseci, ali prva stvar koju morate znati za Van jeste da je papreno... sa jednim detetom i jednim autom i bez pomoci baba i deda, da se mesec pregurati sa 5k, da se ne razmislja da li ce otici dolar vise tu ili tamo - stan i rezije 1500, vrtic 1000, interneti i telefoni 300, auto i osiguranje 500, i ostalo su troskovi... da, znam, moze se preziveti i sa manje, sve zavisi kako i sta i gde i ostalo...

o nekretnini u Van Metro Area ne znam koliko je realno razmisljati... kuca u Langley je milion, za 700k se moze naci starudija od 35 godina... to nema nameru da stane sa rastom cena, a morgage na milion je 4k mesecno... bas je losa situacija za sve koji su ovde novi, ali sta je tu je - bice samo losija...

pozdrav, nadam se da sam bar malo pomogao...

Ja sam bila u Calgary pa ti mogu reći kako je tamo... na prvom mestu jako lepa klima. Calgary je grad sa najviše sunčanih dana u toku godine, klima je suva, nema vlage što je meni idealno. Naravno, sneg ume baš da napada, ali čim sunce sija toplo je i nema smrzavanja, kada dune Chinook sve se otopi za jednu noć. Mi smo bili na SW u prelepom kraju a dopada mi se i McKenzie Towne koji je na SE. Fino, mirno, idealno za porodice sa decom.

Pozdrav svima,

Ima li neko savet na koji nacin smanjiti cenu osiguranja vozila u Ontariju?
Prvu godinu sam jos malo pregurao sa ovim dranjem, pocetkom decembra dolazi red na obnovu. Znam da neka udruzenja imaju popuste, kolega koji je clan udruzenja Rumunskih inzenjera kaze da na osnovu toga dobija 20% popusta.
Postoji li neko nase udruzenje preko koga se moze ostvariti popust?

Unapred hvala

Back