Inače sam Beograđanin, i premda sam vrlo sklon kritikama, uvek nekako stajem na strani onih koji se kritikuju. Koji je grad lepši, bolji, koja je država bolja, bla bla bla. Nema bolje države od Srbije u nekim stvarima, hteli mi to da priznamo ili ne. Na žalost, muka je mnoge oterala iz Srbije. Mnogi u Srbiji nisu videli perspektivu i budućnost. Žalosnije je što mnogi koji su u njoj ostali, još uvek to ne vide. Znam ljude koji su otišli po čitavom svetu, ponekad se iznenadim kako se neko snašao u Mongoliji ili Kini i Kazahstanu, Rusija, zapad, Južna Amerika i Australija su već izvikane države.
Neko je, eto, izabrao Kanadu. Ja sam jedan od njih. Ovde sam par meseci, ali dovoljno da mogu da shvatim sličnosti i razlike između Srbije i Kanade.
Ovde se skupila kojekakva buranija i ciganija iz celog sveta, primitivaca odakle hoćeš, ali, dobra je stvar što ih Kanada u nekim stvarima prevaspitava. Primitivac uglavnom uvek ostane primitivac, ali ipak, čini se da oni ne vladaju društvom u Kanadi. Ovde postoji veća svest o ljudima, ne baš u svemu, ali teško da ovde može neko tek tako da gazi ljude po ulicama i da zbriše. Mnogo je raznih društava i udruženja koji pomažu drugim ljudima. Biti imigrant ovde (bilo politički, ekonomski ili neki drugi) je sasvim normalno, bar kada je reč o većim gradovima. Niko te ne gleda popreko i ne osećaš se ugroženim. Nema nacionalizma, osim ko je veći Srbin ili Hrvat. Ovde su Srbi veći Srbi nego kad su bili tamo, većina ih je takva, isto kao i kod Hrvata. Za ostale ne znam, ove sam upoznao pa tako znam.
Kultura je na nivou. Sad, pitanje je koliko bi ljudi zaista bili "kulturni" da ih zakon ne odere po džepu za kojekakve sitnice i gluposti. Da budem iskren, ko bi igde bio kulturan da nema zakona koji se primenjuju? U Srbiji se zakoni ne primenjuju, sve je to traljavo, naš sistem u Srbiji je potpuno drugačiji. Nebo i zemlja u odnosu na Kanadu. Ovde pandura ne vidiš na putevima, a kad te zaustavi, znači sledi ti tiket.

Sve ima svoju cenu. Bahatost u vožnji se ne toleriše, iako nije da takve bahatosti na momente nema. Ali toliko se navikneš na neke normalne stvari, da se iznenadiš kad vidiš bahatost. Ono što se meni nije svidelo jeste bahatost kupaca po radnjama. Odeš u najveći tržni centar i vidiš stvari na sve strane, razbacane, tako nešto u Beogradu nisam baš imao prilike često da vidim, a obično im to ovde i kažem, nek' se zna.
Priroda je lepša nego u Srbiji, ako ništa drugo, obilatija, to jest, ima je svuda. Vankuver ima bolji vazduh i kvalitetniju vodu u odnosu na Beograd. Klima je bolja. Da ne pričam o okolini koju sam jedva uspeo malo da primetim, a tek mi predstoji još dosta toga...
Ima ovde nekih stvari na koje Evropljani, Srbi takođe, nisu navikli, neobične su im. Ali sve u svemu, iz Srbije se beži na sve strane po celom svetu, dok se iz Kanade još uvek ne beži, bar ne na veliko. Mnogi stranci iz većine država sveta žele da dođu ovde, a u Srbiju ipak ne. Prema mnogim kriterijumima, Srbija uopšte nije neka stabilna i sigurna država, svidelo se to nama ili ne. Nije reč o tome ko koliko voli (ili ne) Srbiju, već i kako nas drugi posmatraju. Mi smo na dnu Evrope u mnogim, mnogim stvarima, u nekima je čak i Albanija bolje kotirana od nas, Makedonija...Ne treba da čudi što pametni ljudi žele da odu iz Srbije. Toliko je u poslednjih 10-ak godina otišlo mladih ljudi iz Srbije, sposobnih, vrednih, kulturnih, pametnih, da je to tragedija za Srbiju, ali ko to primećuje, ko reaguje na to, koga uopšte i briga za tako nešto. Otišla je elita, a ostali su oni koji su nadvladali, pa sad imamo najgoru vlast u istoriji Srbije. Bolju nismo ni zaslužili. Tendencije su takve da emigracija iz Srbije ne jenjava. Po svemu sudeći, neće se prestati sa emigracijom iz Srbije još jedno duže vreme, na žalost.
Što se standarda ovde tiče, zavisi kako se gleda. Hrana je uglavnom skupa, bar kad se uporedi sa cenama iz Srbije, mada ja te cene više se i ne sećam, a ove ovde sam samo prvih par dana pratio, čisto da uporedim. Ali ipak, ovde ti ne ostane 200 evra čisto, kad platiš sve račune i stan, da preživiš ceo mesec, nego ti ostane više, pa tako da možeš bez problema sa prosečnom platom da platiš stan, sve troškovde, da živiš ceo mesec i možda da uštediš koji dolar, ne previše, ali čisto ako hoćeš da kupiš nešto sl. meseca. Oni koji su duže ovde, ili kojima žene rade, još im je bolje. Ja sam sa ženom i sinom, ne možemo nešto naročito da se žalimo jer smo znali kako je, ali za početak - zadovoljni smo. Naravno da može bolje i da se to očekuje, ali ovde se čini da je to normalno. U Srbiji je to mnogo teže, čini mi se.
Pozdrav svima.