Svetozar ot Ružičić
Veoma poznat
- Poruka
- 12.300
Meni je najzanimljivije to sto Oziman uopste nije svestan koliko je on arogantan.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
paradoks je netacan
niko nikad nigde ne bi stigao
zatvaraj temu
Ako moram sada ustati i otici do vrata moje sobe. Moram preci onu tacku koja je bas na polovini izmedju mene i vrata. Kada dodjem do te tacke ceka me jos jedna tacka na polovini. Kada dodjem do te tacke... smanjio sam put..ali me polovina opet ceka.
Mogu se pribliziti vratima na razdaljinu od metar...moram opet preci onu tacku na pola metra.
Mogu se pribliziti vratim na milimetar, opet me ceka tacka od pola milimetra i tako u beskonacnost...in infinitum. A nikada necu na taj nacin stici do vrata.
Jer moram uvek preci polovinu od sledece razdaljine.
![]()

ma razumem pricu
ali nije tacna
ili ovo pivo pijem samo u mojoj glavi
nisam isao po njega i vratio se
Појасни, шта је онда кретање?
Мени та прича горе коју си навео ("прво морам прећи половину...") делује као обичан ментални конструкт који нема везе са реалношћу...што је и добар део западњачке филозофије. Но, никад се не зна. Зато и питам да објасниш.
озимон, како је онда уопште дошло до тога да је црна тачка променила положај?
Skrivena premisa je da je prelaz moguc samo izmedju susednih tacaka. Skokovi su nemoguci.
Ni Zenon ni Oziman se nisu potrudili da nam dokazu da su skokovi nemoguci.
Кажеш скокови између две тачке?
А како замишљаш тај "скок"? Скакао неко или ходао мора проћи кроз све тачке на путу који намерава прећи, и он МОРА БИТИ у свакој од тих тачака пута. Ако у некој тачки он није, то значи да је у том времену када није, изишао из постојања. Да га нема у том тренутку нигде у постојању. Да је нестао.
Сада, ако се као зец из шешира, појави на следећој тачци то значи да је у њој поново створен ни из чега.
Јел то хоћеш рећи?
Скакао неко или ходао мора проћи кроз све тачке на путу који намерава прећи, и он МОРА БИТИ у свакој од тих тачака пута. Ако у некој тачки он није, то значи да је у том времену када није, изишао из постојања. Да га нема у том тренутку нигде у постојању. Да је нестао.
Tako je, kazem skokovi izmedju dve tacke. Recimo, ja se trenutno nalazim u Srbiji i u njoj ostajem sve dok se nekoliko trenutaka kasnije odjednom ne pojavim u Americi. Sto bi se reklo, ja sam se teleportovao. Skociti znaci teleportovati se.
Naravno, svi mi znamo da je ovakva vrsta teleportovanja nemoguca u realnosti. Niko do sada nije uspeo da se direktno premesti iz Srbije u Ameriku. Ali na mikro-nivou (recimo na kvantnom nivou) to je sasvim moguce. Naprimer, sasvim je razumno reci da covek moze da se teleportuje na bilo kom mestu u krugu od jednog joktometra. Ali reci da moze da se teleportuje na bilo kom mestu u krugu od milion kilometra? Ne bas, jer bi to znacilo da mozemo da se teleportujemo sa bilo kog mesta na Zemlji na bilo koje drugo mesto na Zemlji.
E da, ovo ti je suvisno. Ako se u jednom trenutku nalazim u Srbiji a u narednom u Americi da li to znaci da postoji trenutak izmedju ta dva trenutka kada sam izasao iz postojanja? Naravno da ne. Koliko god trenutaka bilo izmedju ta dva momenta, moze se reci da sam se u svakom od njih nalazio negde u prostoru: ili sam bio u Srbiji ili sam bio u Americi.