Zasto su ljudi zli?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
i da, nema prava kao apsolutne kategorije... svasta... znas li o cemu pricas, covjece,...ozbiljno brljas, po znas li sta je to uopste... ajde malo osnovnih socioloskih znanja bogati, da i ne zalazimo u ostale, detaljnije oblasti... To je kao kad bi reko : " za potrebe ove rasprave zamislicemo da je ovo crno dlakavo prase - jagoda. Sada nastavljamo sa konstrukcijom... Ajoooj... Dobro , moze i tako, vjerovatno ima i rasprava bez sadrzaja ili sa suludim sadrzajem, ali ne zaboga predstavljeno kao ozbiljna prica...
Bubne se bilo koji opstiji pojam bez relacije sa icim i raspali da se vidi sta ko ima da kaze o znacenju rijeci koja visi u vakuumu, u odnosu ni na sta odredjena....Pa to je...aj sad, tu cu stati.

da da, ipak jos nesto , pravo i moral kao shvatanja i pravila konkretnih ljudskih zajednica uopste ne zavise od ,kako ti genijalno rece, "od istorijskih varijeteta morala....vizura svakoga društva, regiona, dometa TV stanice"...hahaha, kako da ne...to su kategorije same po sebi stojece, uvijek iste, okacene o svemirski strik milionima svjetlosnih godina daleko od najblize veze s necim drugim cemu sluze i zbog cega su se i zacele i razvile... treba muke zamisliti staklene noge takvog uvjerenja...
gdje ti stojis i sta odatle vidis , pitam se

Iz rečenice "sva je priroda moralno neutralna" možeš doći do dobijanja apsoluta prava, koje bi bilo u skladu sa moralnom neutralnošću prirode.

Znači svaka akcija u skladu sa prirodnim zakonima moralne neutralnosti bi bila pravedna.
Što dovodi u svesti plitkih ljudi do animalizma , a u svesti dubokih do idealizma. U prevodu intelektualni kapacitet vrši osnovnu podelu u shvatanjima prava , čak i ako se primeni prirodna neutralnost morala.

Makijavelizam se divno slaže sa prirodnom evolucijom, a opet koja je u praksi pokazala da previše namnožavanja i specijalizacije dovodi uvek do degeneracije i izumiranja....

Ova zadnja rečenica je istovremeno presuda čovečanstvu, osim ako ne prevazidje ograničenje prostornog duhovnim. Što na žalost i ne pokušava , već se u kapitalizmo to još više zaoštrava.
Ne verujem da je državna tortura US kongresa dovoljno jaka da pobegne od evolucije prirode.

Ne. Mimoisli smo se. Ja nisam imala u vidu spekulativni nego stvarni pristup. Tu nema mjesta za "apsolute" i slicne kategorije. Razmisljamo u sasvim razlicitim dimenzijama, pa niko nije u pravu ili krivu, samo se promasujemo

Dobro ili zlo kod dece nije stečeno, roditelji i okolina vrše uticaj ali ne menjaju prirodu tog bića, (koja će se u svakom slučaju ispoljiti kakva jeste), bez obzira na vaspitanje i sl. uticaje.

Nije suština da li postoji dobro ili zlo, već da li smo ih svesni ?
Životinje nisu svesne postojanja tih bipolarnih entiteta i zato su kao deca (savršeni za «carstvo nebesko»).
Deca, dok nisu zatrovana intelektom, čisto gledaju na stvari i ne znaju spozanaju dobra i zla. Da uprostim, osnova dobra leži upravo u tome što ne shvatanju da dobro i zlo postoji. Onoga časa kada toga budemo svesni, zlo ulazi u nas, a za dobrotu se teško moramo boriti.

Vezano za dilemu na ovom forumu, dodaću :
Naravno da imate i malu decu koja su zla u svojoj prirodi, koja će se ispoljiti kasnije, ali dok ono nije svesno toga, ono je čisto biće. Druga je stvar, što će se svakako svačija priroda ispoljiti tokom života, zasigurno.

... Iz najbolje namere ... Pozdrav

Malo je diskutabilno iako na prvi pogled super zvuči agartova teza...

Ispada da je zlo ispoljeno , a ni zlo ni dobro nisu ni delimično ispoljeni .

Kompenzacija je prisutna kod oba, i meni je interesantno sledeće pitanje:
Da li je samo zlo kompenzacija za neispoljavanje "zle genetike"?

Destrukcija može biti okrenuta prema sebi i prema drugima . Društvo i okolina uglavnom NE PRIMEĆUJU destrukciju okrenutu prema sebi , pa čak idu i do toga da destrukciju prema drugima teže da preokrenu kao destrukciju prema sebi....

---------------------------------------
Ovde sam upotrebio sinonim destrukcija za zlo, posebno pitanje je da li je u proširenom shvatanju to sinonim , jer obuhvata destrukciju poverenja, odnosa, materjalnu destrukciju .......

----------------------------------------
Verujem da su svi svesni svog potiskivanja nekih zlih poriva, i supstitucionim postupcima koje su u trenutku besa , nervoze učinili.Poznato je kanalisanje besa kroz trening i težak rad, tj hormonskom injekcijom .

@Stefan
Hoces li mi objasniti sta to ustvari znaci, imati Hrista u srcu???

@Sjenka
Kada je covek ranjen, postapalicom ce stici do cilja...
Nisu svi intelektualni i racionalni ima i emotivnih i intuitivnih...

dragonfromdarkness:
A ako nisu svesni to su onda bezumnici. Mislim da su zli svesni cinjenice da su takvi.
Moze se reci da su to bezumnici ....ali zar su oni dobri??? To sto su nesvesni ih ne opravdava....bas...Mislim da je nesvesnost opasna...i lako se moze iz nesvesti preci u zlo...
A tacno je da ima ljudi koji su ekstremno zli i koji su svesni toga da su zli i koji uzivaju u zlu....

Po meni je uzrok svih uzroka astrologija,tj. Onaj ko je osmislio citav taj mehanizam i sad sve to posmatra i uziva gledajuci kako se patimo(neko vise,neko manje). Mislim da nas tretira kao pokusne kunice.Najbolje ce me shvatitii onaj ko se bar malo razume u pomenutu disciplinu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back